Πέμπτη, Αυγούστου 17, 2006

Gmail και τα μυαλά στα κάγκελα

Όσο το μαθαίνω, τόσο πιο πολύ μ'αρέσει. Έχει κάποιες δυνατότητες πολύ έξυπνα υλοποιημένες που σου λύνουν τα χέρια. Σήμερα π.χ. καθόμουν και έπαιζα με φίλτρα και labels.

Όμορφα και εύκολα, ο χρήστης μπορεί να ορίσει αρκετά ευέλικτα φίλτρα (με δυνατότητα αναδρομικής ή μη ισχύος) τα οποία δίνουν δυνατότητα ελέγχου των πεδίων From, To, Subject, αν το σώμα του κειμένου περιέχει ή δεν περιέχει κάποιο συγκεκριμένο κείμενο και τέλος αν υπάρχει attachment. Τα actions που παρέχουν τα φίλτρα περιλαμβάνουν αυτόματη αρχειοθέτηση (δηλαδή δεν στο βγάζει στο Inbox αλλά archived), σήμανση με αστεράκι (το αντίστοιχο με τα SOS που γράφαμε στα βιβλία του σχολείου), χαρακτηρισμό του mail με label που επιλέγουμε εμείς, αυτόματη διαγραφή και αυτόματο forward. Ίσως έχω καιρό να χρησιμοποιήσω webmails (εκτός του gmail) αλλά απ'ότι θυμάμαι ούτε το Yahoo!mail, ούτε το Hotmail έχουν τόσο δυνατά φίλτρα. Και ΣΙΓΟΥΡΑ κανένα από τα δύο δεν έχει αυτόματο forward, το οποίο το έψαχνα ωσάν χαζός για μια περίοδο...

Τα labels είναι "ταμπελάκια", δηλαδή ένας χαρακτηρισμός, μια περιγραφή ενός συγκεκριμένου mail. Δημιουργείς όσα θέλεις, τα βαφτίζεις όπως θέλεις και τα βάζεις σε όποιο mail θέλεις, είτε με κάποιο φίλτρο, είτε χειροκίνητα. Κατόπιν έχεις την δυνατότητα να επιλέξεις κάποιο label από την σχετική λίστα στα αριστερά και να σου εμφανίσει όλα τα mail που έχεις χαρακτηρίσει με το συγκεκριμένο label.

Εντάξει, σίγουρα όλοι τα ξέρετε, αλλά δεν είχα κάτσει ιδιαίτερα να το ψάξω μέχρι τώρα και ενθουσιάστηκα με τα labels και (επιτέλους!) το αυτόματο forward.

Τώρα μένει να δοκιμάσω το προγραμματάκι που χρησιμοποιεί τα 2,5 GB του gmail σαν δικτυακό δίσκο :)

6 σχόλια:

Ecumene είπε...

Aν και ενα αρνητικό ειναι
οτι δεν εχει χρωματα οπως
το yahoo...

οταν μπηκα μου ζητησε αριθμο
κινητου...

ετσι ξεκινα;
η εγω κανω λαθος;
:)

dtsomp είπε...

O αριθμός κινητού χρησιμεύει μόνο σε US Citizens οι οποίοι και μπορούν να απολαμβάνουν ειδοποίηση με SMS για καινούρια mail (όπως κάνει η Cosmote με το mycosmos).

By the way, η ειδοποίηση μέσω sms του mycosmos είναι ο μόνος λόγος που στεναχωρήθηκα όταν άλλαξα δίκτυο (και ο λόγος που ήθελα filtered auto-forward ;))

Για το Yahoo! και τα χρωματάκια του... δεν ξέρω, έχω καιρό να το χρησιμοποιήσω και δεν το θυμάμαι. Αφού το ανέφερες όμως, ένα "μείον" στο Gmail :)

Ecumene είπε...

Eσυ εφτιαξες λογαριασμο,χωρίς να δωσεις αριθμο κινητου;

dtsomp είπε...

Χμμμ... εμένα μου έστειλε invitation ένας φίλος και δεν θυμάμαι αν μου ζητούσε πουθενά τηλέφωνο κατά την εγγραφή.

Θάνος είπε...

Όντως το Gmail είναι μαμάτο.
1. Εννοείς το Gspace. Πανταχύτατο και απλά τέλειο...
2. Πως βγάζουμε την επιλογή να έρχονται τα e-mails με ίδιο Subject ομαδοποιημένα;;;;

dtsomp είπε...

Θάνο, απ'ότι είδα δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα. Είναι λίγο ενοχλητικό, όντως...