Κυριακή, Σεπτεμβρίου 03, 2006

Φου φου.... ένα δύο ένα δύο τεστ δοκιμή...

Πρώτο post από το καινούριο μου, μονάκριβό μου, κάτασπρο macbook. Τα κατάφερε και ήρθε τελικά. Κάτι που δεν είχε στοκ το Public, κάτι που η αντιπροσωπεία ήταν κλειστή για διακοπές (....), κάτι που υπήρχε έλλειψη και στην αντιπροσωπεία, η αναμονή διήρκεσε 21 μέρες από την παραγγελία. Χαλάλι του όμως...

Από την Τετάρτη το απόγευμα τριγυρνάω ωσάν γύφτικο σκεπάρνι συνεχώς με ένα laptop bag στον ώμο μου. Η επίσημη δικαιολογία είναι ότι δεν έχω Internet στο σπίτι και τριγυρνάω όπου έχει access points, αλλά καταλαβαίνετε τώρα... Είναι να μην πέσεις στα ναρκωτικά. Μετά δεν υπάρχει γυρισμός....

Πρώτες εντυπώσεις:
  • Είναι μικρό. Όχι, λάθος. Είναι μικρόοοοοοοοοο.
  • Είναι άσπρο. Πολύ άσπροοοοοοοο.
  • Το Airport έχει τρομερή εμβέλεια. Από τις καλύτερες υλοποιήσεις wifi σε φορητό που έχω δει.
  • Το bluetooth είναι ταχύτατο. 42 kb/s σε μεταφορά αρχείου με το K750. Όσο μια DSL 384...
  • Αυτονομία 5+ ώρες. Αν ανοίξεις το Airport, πέφτουμε κάπου στις 3,5+ ώρες. Χάλιααααα :)
  • Τα ήχεια είναι below average. Ξενέρα.
  • Το remote είναι ΤΟ φετίχ!
  • Το MacOSX έχει κάποια κουσούρια, με το κυριότερο ότι θέλει 1 GB μνήμης οπωσδήποτε. Τα 512 του macbook είναι λίγα. Κατά τα άλλα, ορισμένα πράγματα έχουν υλοποιηθεί υποδειγματικά (βλέπε Spotlight που πολύ απλά είναι θεϊκό).
  • Επιβεβαιώθηκε ο κανόνας που λέει ότι ο καλύτερος τρόπος να κολλήσεις κάποιον σε ένα mac είναι να τον αφήσεις να παίζει με το Photobooth. Ο κανόνας έχει καθολική ισχύ και δεν υπάρχει κα-μί-α εξαίρεση. Μερικές φορές, τα πιο ανούσια προγράμματα είναι τα καλύτερα.
  • Έμεινα άφωνος όταν το iTunes ριπάρισε ένα κλειδωμένο (copy protected) CD του Eric Clapton σε 4,5 λεπτά. Στο pc ούτε καν έπαιζε.
  • Η οθόνη είναι εξαιρετική. Τι αντανακλάσεις και μαλακίες, μου φαίνεται ότι μερικοί διυλίζουν τον κώνωπα για να βρουν κάτι να γκρινιάξουν.
  • Το ίδιο ισχύει και για την θερμοκρασία. Ίσως τα πρώτα μοντέλα να είχαν πρόβλημα, αλλά πλέον το δικό μου αρνείται να ανέβει πάνω από τους 40 βαθμούς αν δεν εμπλακεί έντονη επεξεργαστική δραστηριότητα (βλέπε encoding/ripping). Αυτήν την στιγμή δουλεύει στους 31.
  • Touchpad. Έρωτας! Ταπ με δύο δάχτυλα: δεξί κλικ. Σύρσιμο με δύο δάχτυλα: scrolling σε κάθετο ΚΑΙ οριζόντιο άξονα.
  • Πληκτρολόγιο. Πάρα πολύ καλό. Κι ας γκρινιάζει ο Πάρις :Ρ
  • Η ενσωματωμένη iSight πολύ-πολύ καλή. Το μικρόφωνο κόβει κώλους (με το μπαρδόν κιόλας).
  • Αν και με παίδεψε λίγο στην αρχή, ο συγχρονισμός macbook - palm - K750 πλέον γίνεται εύκολα. Απροβλημάτιστα όχι, καθώς το Palm δεν υποστηρίζει Unicode. Το εντυπωσιακό στην όλη υπόθεση είναι ότι το iSync εκτέλει τον συγχρονισμό συνδέοντας ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ και τις τρεις συσκευές.
  • Είναι αθόρυβο. Δεν ξέρω αν με ακούτε με τόσο θόρυβο που κάνει το pc σας. Είναι αθόρυβοοοοοο.
Εντάξει, δεν είναι ούτε Windows, ούτε Linux που δούλευα μέχρι τώρα, άρα στην πορεία θα ανακαλύψω κι άλλα πράγματα που θα μ'αρέσουν ή θα με εκνευρίσουν, η διαδικασία της προσαρμογής είναι πάντα δύσκολη. Προς το παρόν όλα βαίνουν καλώς και ιδιαίτερα ευχάριστα :)

Σημείωση ολίγον εκτός θέματος: η open-source κοινότητα είναι πανταχού παρούσα τελικά. Αυτές τις μέρες δεν υπήρξε ανάγκη για κάποια εφαρμογή που να μην καλύφθηκε από ένα open-source, ή έστω closed-source αλλά free, πρόγραμμα. Για πρώτη φορά στην ζωή μου, δουλεύω σε υπολογιστή που δεν διαθέτει ούτε ένα πρόγραμμα που να βρέθηκε στα χέρια μου υπό ...ύποπτες συνθήκες. Στο Ubuntu το είχα καταφέρει αυτό μέχρι το σημείο που χρειάστηκε να παίξω με ένα virtual machine με Windows 2000. Καταλαβαίνετε τώρα... :Ρ

9 σχόλια:

javapapo είπε...

mac mac mac mac mac mac mac!

John Karakatsanis είπε...

Καλορίζικο !!!

Derek είπε...

με ΄γειά!!!

pixie είπε...

Σε καλή μεριά (στο διπλανό μαξιλάρι ίσως :)...)!

Derek είπε...

και τώρα που το θυμήθηκα, το bluetooth είναι ΑΚΟΜΑ γρηγορότερο!!!

και εμένα στο Κ700i κάπου τόσα μου δίνει, αλλά στο NOKIA του αδερφού μου είχε χτυπήσει 100!!!

Nenyaki : ) είπε...

είπα και εγώ...
έχει τόσες μέρες που το πήρε... και ούτε ένα ποστάκι?
άργησες!

...με'γειά... ζήλεψα :/ :*
:)

Konstantinos είπε...

Απ'ότι αντιλαμβάνομαι, το αγόρασες από Ελλάδα.

Η ιδέα να βάλεις κάποιον γνωστό να στο στείλει από Αμερική (που είναι σημαντικό φθηνότερο) τέθηκε καθόλου στο τραπέζι;

(Τέτοια ώρα, τέτοια λόγια βέβαια, απλώς ρωτάω μην τυχόν έχεις βρει σημαντικά επιχειρήματα εναντίον ενός τέτοιου εγχειρήματος -- αυτό έχω εγώ κατά νου.)

dtsomp είπε...

Χε... το σημαντικότερο επιχείρημα ήταν ότι δεν έχω γνωστούς στην Αμερική :)

Υπήρχε η δυνατότητα να το πάρω από Γερμανία (cyberport.de) αλλά σκεφτόμουν συνέχεια το θέμα εγγύησης και αντιπροσωπείας. Από αυτά που διάβαζα στα ελληνικά mac fora, κατάλαβα ότι η εδώ αντιπροσωπεία έχει γραμμένη την Apple Worldwide Guarantee σε δυο πολύ σιχαμέρά και μαλλιαρά σημεία. Και επειδή όταν έρθει η ώρα να χρειαστώ σέρβις (χτύπα ξύλο), δεν έχω όρεξη να πλακώνομαι.

Τελευταία όμως έχω τις αμφιβολίες μου για την ορθότητα της απόφασής μου...

Πάντως, να το πάρεις το κορίτσι! Κι αν βρεις άκρη από Αμέρικα, ακόμα καλύτερα!

Konstantinos είπε...

Η αντιπροσωπεία (τουλάχιστον στη Θεσ/νίκη) το παίζει "έξυπνη" αναφορικά με την παγκόσμια εγγύηση -- αυτό κατάλαβα κι εγώ από την κουβέντα που είχα με έναν εκ των υπευθύνων εδώ (μου είχαν δώσει ένα Nano για review στο site μου).

Είπαμε αρκετά για Macs: μεταξύ άλλων αναφέρθηκα στο γεγονός ότι πολλοί προτιμούν να πάρουν έναν Mac από Αμερική λόγω της χαώδους διαφοράς τιμής με Ελλάδα και Ευρώπη (εξάλλου το Mac mini είναι τόσο μικρό που άνετα μπαίνει σε δεματάκι και στέλνεται μέσω ταχυδρομείου). Εξ' άλλου, του λέω, νομίζω πως οι Macs έχουν παγκόσμια εγγύση (το'χα διαβάσει πρόσφατα και με εξέπληξε) κι έτσι ένα Mac που αγοράστηκε στην Αμερική και είναι εντός εγγύησης μπορεί να επισκευαστεί εδώ -- ένας λόγος λιγότερος να ανησυχεί κάποιος για το αν πρέπει να αγοράσει από Ελλάδα.

Οι απαντήσεις που μου έδωσε για να δικαιολογήσει τη διαφορά κόστους δεν ήταν καθόλου πειστικές (ήθελα να πω "σοβαρά μιλάς τώρα;" τουλάχιστον 10 φορές στην κουβέντα μας -- αντ'αυτού κουνούσα το κεφάλι συγκαταβάτικα γιατί ήξερα ότι δεν υπήρχε περίπτωση να βγω νικητής από εκείνη τη διαμάχη, ήταν μάταιο).

Αλλά σε ό,τι αφορά το θέμα του service μου έδωσε μια απάντηση που νομίζω πως μάλλον μας καθησυχάζει: μου'πε ότι αν του φέρει κάποιος ένα χαλασμένο Mac και το έχει αγοράσει από π.χ. την Ολλανδία, θα το δεχτεί αλλά θα είναι η πιο χαμηλή του προτεραιότητα (νομίζω είπε "θα κάνω κανα-δυό μήνες να το φτιάξω" αλλά δεν τολμώ να το πάρω πάνω μου, έχει περάσει ένα εξάμηνο από εκείνη τη συζήτηση). Ενώ αν το Mac έχει αγοραστεί από Ελλάδα, θα μπει ως πρώτη προτεραίοτητα στο service.

(Τα παραπάνω αποτελούν λίγο-πολύ repost από comment μου σε κάποιο άλλο thread.) Αυτά με την εγγύηση και την εδώ αντιμετώπιση της. Δε με πτοεί καθόλου αυτό βέβαια. Αν θέλουν φασαρία, θα γίνει.

Thanks για το link στο Cyberport.de -- θα το έχω υπόψιν. Για άλλα προϊόντα βέβαια, καθώς μπορεί να πουλάνε το Macbook καμιά 100άρα πιο κάτω από Ελλάδα, αλλά συνεχίζουν να είναι ~250 ευρώ πιο ακριβοί από Αμερική.

Θα προσπαθήσω να το φέρω από εκεί. Περιμένω να γίνει το minor update σε Core Duo 2 και μετά ίσως κινηθώ.

(Θεσ/νίκη είμαστε κι οι δύο μπορεί να βρεθούμε μια μέρα να τα στήσουμε κόντρα!)