Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 13, 2006

Βραδιά ανακοινώσεων

Έβρεξε ανακοινώσεις χθες το βράδυ, καθώς Palm και Apple είχαν οργανώσει από μια παρουσίαση η καθεμία. Φυσικά, το προϊόν που παρουσίαζε η Palm είχε διαρρεύσει (με όλες του τις λεπτομέρειες) εδώ και καιρό, οπότε την παράσταση έκλεψε το Δαγκωμένο Μήλο.

Τι είχε το μανάβικο; Πρώτον, αλλαγή του iTunes Music Store σε iTunes Store. Πλέον δεν είναι αποκλειστικά κατάστημα μουσικής αλλά και ταινιών. Είχε προβλεφθεί η αλλαγή, αλλά δεν νομίζω ότι στο ελληνικό τοπίο θα έχει καμιά σημασία. I know it and you know it, τα torrents είναι ο τρόπος ζωής του έλληνα net-freak. Εντύπωση πάντως έκανε η παρουσίαση ενός πρωτότυπου μιας νέας συσκευής, του iTV, που θα κάνει streaming τα διάφορα media από τον mac ή το pc κατευθείαν στην τηλεόραση. Ή κατευθείαν streaming over the net από το iTunes Store. Η ελληνική πραγματικότητα είναι κάπου στην γωνία διπλωμένη από τα γέλια...

Δεύτερον, ανανεωμένα iPods. Αααα, εδώ έχει περισσότερο ενδιαφέρον. Τα "μεγάλα" έφτασαν στα 80 GB, φυσικά για να χωράνε περισσότερες από τις ταινίες του iTunes Store (και mp3 βεβαίως-βεβαίως). Τα Nano έκαναν δίαιτα, πέταξαν την πλαστική καμπαρντίνα, φόρεσαν την αλουμινένια πανοπλία τους και μετά... την έβαψαν σε 5 διαφορετικά χρώματα. Not bad. Ειδικά αν δεις τις χωρητικότητες. Για την ίδια τιμή με πριν (και λίγο χαμηλότερη) τα gigabytes διπλασιάστηκαν. Η Apple δείχνει να καταλαβαίνει ότι σε "στεγνό" value for money τα mp3 players ήταν στον πάτο του ανταγωνισμού (ραδιόφωνο κανείς;) και ότι τα έσωζε το (υπέροχο) design τους και η δυναμική του ονόματος. Όχι ότι τώρα είναι φτηνά. Δεν πειράζει... baby steps, baby steps.

Όοοοομως... αυτό που δεν περίμενε κανένας είναι η ανανέωση του iPod Shuffle. Τι να πεις και τι να σχολιάσεις. Αγάπη μου σμίκρυνα το mp3 player σου. Είναι 1 GB και είναι μικρό. Πολύ μικρό. Είναι ΓΕΛΟΙΩΔΩΣ μικρό. Και φαντάσου... το 1/3 του όγκου του είναι το κλιπάκι. Είναι ΑΙΣΧΡΑ μικρό. Προβλέπω μεγάλες πωλήσεις του Shuffle. Πολλοί θα χρειαστεί να αγοράσουν και δεύτερο όταν χάσουν το πρώτο :)

Καλά τα baby steps, αλλά μερικοί το έχεσαν το θέμα. Η Palm παρουσίασε το πολυαναμενόμενο Treo 750v. Καλά, πολυαναμενόμενο για μένα που είμαι κολλημένος Palmάς.

Anyway, περι χεσμένου θέματος... Όσοι παρακολουθείτε τον ανταγωνισμό στα smartphones θα έχετε συνειδητοποιήσει ότι με 600-700 ευρώ παίρνεις συσκευή με bluetooth, gprs, 3G, wi-fi (802.11b/g), camera 2-3 MP, ανάλυση οθόνης half-VGA (352x416 στο Nokia N80), σκληρό δίσκο και διάφορα άλλα... ακροβατικά. Η Palm ουσιαστικά πρώτη φορά έβγαλε κινητό με αποκλειστικό στόχο την ευρωπαϊκή αγορά και, επιτέλους, κάτω από την πίεση χιλιάδων οπαδών της που γκρίνιαζαν για χρόνια, ΑΦΑΙΡΕΣΑΝ την εξωτερική κεραία (βλέπε π.χ. Treo 650). Yay! Καλώς ήρθες Palm στον 21ο αιώνα!

Μετά βλέπεις τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά.

  • Δεν έχει wi-fi. Ο ανταγωνισμός έχει; Έχει. Η Palm έχει ξαναβάλει wi-fi σε συσκευές της; Ναι. Ήταν καλή η υλοποίηση σε αυτές τις συσκευές; Ω, ναι. Το θέλει ο υποψήφιος αγοραστής που θα καταθέσει 600+ ευρώ; ΝΑΙ
  • Πάει το SDIO slot, έβαλαν mini-sd. Γιατί; Γιατί οι mini-sd είναι μικρότερες από τις SD (καλό) και γιατί έτσι δεν υπάρχει κίνδυνος να βγάλει κάποιος driver με "σπιτική συνταγή" για την SDIO wifi card της Palm (κακόοοοο).
  • v is for Vodafone... as if a million customers' souls cried and then were silenced. Μάλλον εδώ αναζητούνται τα αίτια για την πλήρη έλλειψη wi-fi. H Vodafone αυτή την στιγμή πρέπει να κοιτάει τις χρεώσεις GPRS και να τρίβει τα χέρια της.
  • 3G. H Vodafone τρίβει πιο γρήγορα τα χέρια της.
  • Windows Mobile 5.0. Περί ορέξεως κολοκυθόπιτα, εγώ γουστάρω PalmOS (κι ας μην έχει Unicode... κλαψ).
  • 1200 mAh μπαταρία αντί για τα 1800 του Treo 650. Ρε πάμε καλά;
  • Οθόνη 240x240 αντί για 320x320 του Treo 650. Όχι. Δεν πάμε καλά.
  • Η camera των 1,3 ΜΡ περνάει απαρατήρητη. Ούτως ή άλλως, για παιχνίδι την βάζουν στα κινητά.
Ελπίζουμε στο θαύμα ότι η έκδοση του Treo750 με το PalmOS θα διορθώσει αυτά τα λάθη. Γιατί περί λαθών πρόκειται όταν δεν χρησιμοποιείς τεχνολογία που ήδη κατέχεις και μάλιστα κατέχεις ΑΡΙΣΤΑ. Οι Palm συσκευές που είχαν ενσωματωμένο wi-fi (T/C, TX, Lifedrive) είχαν ε-ξαι-ρε-τι-κή αυτονομία στην χρήση του wi-fi. Οι οθόνες που μέχρι τώρα έβαζε στα μεγαλύτερα μοντέλα ήταν είτε 320x320, είτε 320x480, με πολύ καλή απόδοση χρωμάτων. Στα ίδια μοντέλα υπήρχε και το SDIO slot.

All in all, δεν είναι κακό κινητό. Απλά... είναι χειρότερο από αυτό που αντικαθιστά.

2 σχόλια:

javapapo είπε...

φιλε οσο αναφορα το σημειο που αναφερεις περι ipod και το value for money, σώστα όσα λες παρόλα αυτά δεν αναφέρεις οτι οκ η overprized τιμη σου έδινε και το mp3 player με την πιο ποιοτική αναπαραγωγη ήχου...έχω ακούσει και έχω δοκιμάσει διάφορα αλλα την καθαρότητα ήχου δεν είχε κανένα! Γενικα συμφωνώ .,.και φυσικά κάθε μείωση τιμής ειναι ευπρόσδεκτη

dtsomp είπε...

Η ποιότητα του ήχου είναι κάτι για το οποίο δεν μπορώ να έχω προσωπική άποψη, γι' αυτό και δεν αναφέρω τίποτα. Ότι παραπάνω ξέρετε, ευπρόσδεκτο :)