Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 25, 2006

The C Compiler Blues και το Skype ως e-τραπέζι.

Το ξέρατε εσείς (σιγά μην σας ενδιέφερε για να το ψάξετε) ότι η Borland πλέον ξήλωσε τις functions που μιλάνε απευθείας σε hardware addresses; Εγώ σήμερα το έμαθα, όταν κατέβασα τον free Borland compiler και με άφησε σύξυλο. Obsolete λέει, γιατί τα XP δεν επιτρέπουν ούτως ή άλλως απευθείας προσπέλαση hardware από user-mode εφαρμογές.

Anyway...
....προχθές είχα μια πολύ όμορφη εμπειρία. Ο Πάρις ήθελε να δοκιμάσουμε το Skype 2.0 beta στα macmacmacmac μας, και ιδιαίτερα να βρούμε τα όριά του. Έτσι, καταντήσαμε να κάνουμε μια on-line σύσκεψη, ένα e-τραπέζωμα 6 ατόμων. Ο Πάρις και η Λύδα από Αθήνα, ο Γιάννης κι εγώ από Θεσσαλονίκη, ο Βασίλης από Ην. Βασίλειο και λίγο αργότερα η Nadia(1) από Αμβούργο.

Για λίγες στιγμές, ο πλανήτης έγινε μικρότερος. Έχουμε συνηθίσει στα one-on-one τηλεφωνήματα, δεν μας φαίνεται παράξενο. Η ταυτόχρονη συνομιλία όμως 6 ατόμων είναι άλλη αίσθηση. Νιώθεις ότι κάθεστε όλοι γύρω από το τραπεζάκι του καφέ, με τα ποτήρια του φραπέ επάνω στα σουβέρ. Η ποιότητα του ήχου (παρά τις μικροδιακοπές) σε έκανε να πιστεύεις ότι θα γυρίσεις το κεφάλι και θα δεις τους υπόλοιπους δίπλα σου.

Τα όρια του Skype φάνηκαν όταν προσπαθήσαμε να βάλουμε και έναν έβδομο στην παρέα, αλλά... Δεν πειράζει όμως, πιστεύω ότι οι 6 είναι υπεραρκετοί για voice chat(2), καθώς αν μιλάνε όλοι ταυτόχρονα δεν μπορείς να καταλάβεις πάντα ποιος λέει τι. Φυσικά, οι γραμμές ήταν όλες DSL και μάλλον ήταν ένας από τους παράγοντες που βοήθησε στο να μιλάμε χωρίς καθυστερήσεις.

Επίσης, υπήρξε μια μεγαλύτερη συνομιλία μου με τον Πάρι, η οποία ηχογραφήθηκε στα πλαίσια του τελευταίου podcast των weekendgeeks(3), ώστε να ακούσετε και μόνοι σας τα επίπεδα ποιότητας που προσφέρει πλέον το Skype. Καθαρός ήχος και μηδενικές καθυστερήσεις στον ήχο.

Συν τις άλλοις, πρέπει να προσθέσω και την προσφορά του Skype στην προσωπική μου ζωή και στα οικονομικά μου, καθώς μου βγαίνει πιο φτηνά να μιλάω με το ξενιτεμένο με VoIP, παρά με το σταθερό, ακόμα και όταν είναι εντός συνόρων :D

(1) η Nadia, ως γερμανίδα, δεν γνώριζε ελληνικά, και χρειάστηκε να μιλήσουμε στα αγγλικά. Για μια ακόμα φορά, τα αγγλικά μου ήταν σκουριασμένα και θύμιζαν "black eyes we did to see you" :)
(2) η κάμερα στο skype προς το παρόν παίζει μόνο one-on-one. Εκπληκτική ποιότητα όμως.
(3) πάλι ρεζίλι έγινα.

6 σχόλια:

Derek είπε...

σ' ακούσαμε!

εγώ όμως έχω την απορία... μπορείς να έχεις one-way εικόνα?

αν ο ένας έχει camera δλδ και ο άλλος όχι γίνεται να τον δεις?

Derek είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Derek είπε...

και ένα δεύτερο αν ξέρεις

πως μετράμε πόσα πακέτα/sec στέλνει ο υπολογιστής μας στο internet στο OSX?

dtsomp είπε...

Φυσικά και γίνεται να έχεις μονόδρομο video.

Για τα πακέτα... δεν ξέρω, δεν χρειάστηκε να το ψάξω ποτέ. Επιφυλάσσομαι...

Unknown είπε...

Ερώτηση, για τι συνδέσεις μιλάμε; Εγώ πχ που έχω 768/192 με μέχρι πόσους αντέχω αξιοπρεπώς;

dtsomp είπε...

Η Λύδα που είχε την ίδια σύνδεση φάνηκε ευχαριστημένη από το αποτέλεσμα :)