Παρασκευή, Μαρτίου 09, 2007

Vista vs user - part 1

Έχοντας υπερβολικό ελεύθερο χρόνο στην διάθεσή μου, αποφάσισα να δοκιμάσω τα Vista. Πρώτον, γιατί μ'αρέσει να έχω σφαιρική άποψη. Δεύτερον, γιατί όσο να'ναι πλασάρω τον εαυτό μου ως επαγγελματία του χώρου και είναι γνώση που αναμένεται να έχω. Τρίτον, γιατί μ'αρέσει να βρίζω με επιχειρήματα :Ρ

Το θυμ.... μηχάνημα στο οποίο έγινε η εγκατάσταση των Vista Business είναι ένας AMD Sempron 2800+, 1 GB RAM, 160 GB δίσκο και μια GeForce 6200 128 MB.

Η εγκατάσταση γίνεται είτε μέσα από τα XP, βάζοντας το DVD των Vista μέσα, ή με την κλασική μέθοδο του boot from cd. Θετικό αυτό, καθώς ο απλός χρήστης δεν χρειάζεται να μπλεχτεί με περίεργες επιλογές boot order στο BIOS.

Η διαδικασία της εγκατάστασης είναι κι αυτή με την σειρά της πολύ απλή. Διαλέγεις ένα user name και ένα password, γλώσσα εγκατάστασης και πληκτρολογίου και τέλος τον δίσκο στον οποίο θα κάνεις την εγκατάσταση. Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ αυτών μου εμφάνισε και τον εξωτερικό firewire δίσκο μου. Πατάω next-next-next και αρχίζει η εγκατάσταση. Ο installer προειδοποιεί ότι "That's all the information we need right now. Your computer will restart several times during installation." και χρειάστηκε νομίζω δυο reboots μέχρι να ολοκληρώσει την διαδικασία και να μπει στα Windows. Αυτό που με ξένισε λίγο είναι ότι τα restarts γίνονται απροειδοποίητα - ξαφνικά κλείνει το pc και νομίζεις ότι έπεσε το ρεύμα/πήρες την μητρική στο χέρι/κάηκαν οι μνήμες/τα τίναξε η VGA/επήλθε η Δευτέρα Παρουσία.

Με το που τελειώνει η εγκατάσταση και μπαίνει το μηχάνημα στα Vista, αρχίζει το automatic update. Μετά, το μηχάνημα είναι στην διάθεση του user-κανίβαλου να το ξεκοκκαλίσει.

Δυστυχώς, είχα μόνο μια ώρα διαθέσιμη όταν έφτασα σε αυτό το σημείο και δεν πρόλαβα να παίξω πολύ, για αυτό και οι πρώτες εντυπώσεις είναι περιορισμένες:

  • Το Aero ΔΕΝ είναι το θαύμα της τεχνολογίας που περιμένανε όλοι. Ωραία τα transparencies και το fade-in/fade-out που κάνουν τα παράθυρα αλλά... όσοι έχουν παίξει με Beryl, θα γελάνε τρανταχτά. Πατώντας Win-key + Tab ("switch between windows"), τα παράθυρα που έχετε ανοιχτά (+ το desktop) εμφανίζονται με προοπτική 3/4, το ένα πίσω από το άλλο, ώστε να διαλέξει ο χρήστης παράθυρο εργασίας - όπως ουσιαστικά γίνεται με το Expose και το F9 στο MacOSX. Στην ταπεινή GeForce 6200 το εφεδάκι αυτό πάει σπαστά ακόμα και με ένα μόνο ανοιχτό παράθυρο. Άποψη μου είναι ότι οι απαιτήσεις είναι απαράδεκτα υψηλές.
  • Μέσα στα 5 πρώτα λεπτά, χάθηκε το... εικονίδιο του recycle bin από το desktop. Το κειμενάκι-τίτλος του εικονιδίου ("Recycle Bin") ήταν στην θέση του, πατώντας στο σημείο που έπρεπε να είναι το εικονίδιο γίνονταν κανονικά η σκίαση της περιοχής του εικονίδιου, όλες οι λειτουργίες γίνονταν κανονικά... αλλά το εικονιδιάκι την έκανε λαμόγιο. Τελικά το επανέφερε ο itsomp με αλλαγή του theme από Aero σε Windows Classic...
  • Hardware detection: βρήκε τον εξωτερικό firewire δίσκο, βρήκε την κάρτα γραφικών (και κατέβασε μάλιστα το update του driver), δεν βρήκε όμως κάρτα ήχου και tv. Για την κάρτα tv, εντάξει, χρησιμοποιεί ένα πολύ γνωστό chipset (Βτ878) αλλά δεν γ@μείς, κάρτα tv είναι, ας πάει στα κομμάτια. Στην SB Live όμως; Δεν μπόρεσε να βρει ούτε καν συμβατό driver με το chipset; Τόσο στα @@ τους το παλιό hardware; Μήδεν ήχος. Ούτε γκουκ, ούτε μουκ.
  • Ο IE7 δεν μου άρεσε. Το look του είναι... φλύαρο, ενώ το menu bar (το οποίο είναι αρχικά απενεργοποιημένο, οπότε ψάχνεις με το τουφέκι τα File, Edit κλπ) εμφανίζεται αναγκαστικά κάτω από την address bar. Και έχω την εντύπωση ότι δεν είναι πια ο ελαφρύς browser που είχαν τα XP. Καλά, τα tabs στον IE ήταν φοβερό σοκ :)
  • Δοκιμάζοντας να εγκαταστήσω το πρώτο μου πρόγραμμα (OpenOffice), ήρθε και το πρώτο μπαράζ παραθύρων "σίγουρα θέλεις να το κάνεις αυτό;". Είμαι σίγουρος ότι πολλοί δεν θα την παλέψουν με αυτό το πράγμα.... :D
Περισσότερα σε επόμενο post, τώρα αναρρώνω από την μόλυνση :Ρ

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

Χεχεχε... περαστικά:D Μακριά από τα Βίστα, το χάλι το ίδιο είναι! Για Windows χρήση τα πιο αξιόπιστα είναι τα XP (τι να λέμε τώρα, είναι σα να λες "από όλους τους τρομοκράτες ο Χ είναι ο πιο νομοταγής").

Mac mac mac mac mac mac mac mac