Τρίτη, Σεπτεμβρίου 04, 2007

Πρώτο εργαστήριο σε σουηδικό πανεπιστήμιο

Είχαμε πανικοβληθεί με την προοπτική του επερχόμενου πρώτου εργαστηρίου στο Advanced Internetworking. Ο δάσκαλος είχε ανεβάσει υλικό προετοιμασίας στο e-learning εργαλείο της σχολής και μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε με ασφάλεια ΜΠΟΛΙΚΟ.

Ok, η σωστή μονάδα μέτρησης ποσότητας εκπαιδευτικού υλικού για την συγκεκριμένη περίπτωση είναι το "αρκετό για να τρομοκρατηθείς". Διάβασμα δύο ημερών για να μπορούμε να απαντήσουμε στις ερωτήσεις που κρίνουν αν είμαστε έτοιμοι για να κάνουμε το εργαστήριο. No kidding - αν δεν μπορείς να απαντήσεις τις ερωτήσεις, σε στέλνουν σπίτι σου πριν αρχίσει το εργαστήριο. Λογικός ο πανικός...

Τελικά τα πράγματα δεν είναι τόσο άσχημα. Ο ινδονήσιος καθηγητής χαλαρός [*], επεξηγηματικός, χωρίς κόμπλεξ και μαλακίες, έδειξε από την πρώτη στιγμή ότι τον ενδιαφέρει να κατανοήσουμε και όχι να κάνουμε τις ασκήσεις. Ο εξοπλισμός πλήρης - κάθε γκρουπ φοιτητών είχε μια στοίβα switches και hubs, καλώδια, ακόμα και laptops (linux φυσικά!) για να καλυφθούν και οι φοιτητές που δεν έχουν φέρει τα δικά τους[**].

A few comments περί γκρουπ φοιτητών σε εργαστήρια. Ομολογώ ότι αυτά τα πράγματα δεν τα έχω ζήσει στο ΤΕΙ όπου απλά καθόμασταν 2-3 σε έναν υπολογιστή γιατί δεν είχαμε αρκετούς υπολογιστές. Εδώ συνεργαζόμασταν όλοι μαζί, συζητούσαμε τις ερωτήσεις, είχαμε ο καθένας από μια κονσόλα και έκανε ο καθένας μια συγκεκριμένη δουλειά στο γκρουπ. Ο Μέτι από το Ιράν, ο Μπρους από το Μαλάουι και η Μάγκριτ από την Τανζανία ανέχτηκαν χαμογελαστά τους Ελληνάρες, ακόμα και κουτσομπόλεψαν όταν χρειάστηκε να συνεργαστούμε με ένα άλλο, all-Swedes, γκρουπ [***].

Μας βγήκε βέβαια ο πάτος... 5 ώρες συνολικά, μία παραπάνω από την προγραμματισμένη διάρκεια, γιατί είμασταν κομματάκι αργοί - μεταξύ άλλων κατάφερα να κάνω τελείως λάθος configuration πάνω στο switch της HP και να μας ρίξω 20 λεπτά πίσω :D

----

[*]: Κάθε φορά που τον φώναζες, έπαιρνε τον καφέ του στο χέρι και πετούσε την φονική ατάκα: "what wrong?" :D

[**]: Αν και στον τζαμπατζή έλληνα φοιτητή φαίνεται λίγο περίεργο, η όλη εκπαιδευτική διαδικασία στο KTH έχει βασιστεί στο ότι σχεδόν όλοι, αν όχι όλοι, οι φοιτητές έχουν δικό τους laptop. Οι κοινόχρηστοι υπολογιστές είναι ελάχιστοι. Όσο όμως περνάει ο καιρός, τόσο περισσότερο σιγουρεύομαι ότι είναι καλύτερα έτσι - θα ακολουθήσει άλλο ποστ περί αυτού.

[***]: Τα μαλακισμένα τα Σουηδά ξεκίνησαν την άσκηση που έπρεπε να κάνουμε από κοινού, μιλώντας μεταξύ τους στα σουηδικά, χωρίς καν να μας κοιτάξουν. Για να πάρουμε μια λέξη, έπρεπε να τους βασανίσουμε. Μετά από μισή ώρα που τους κοιτάζαμε, άρχισαν να τα μαζεύουν και να φεύγουν. Έπρεπε να τους ρωτήσουμε για να μάθουμε ότι "τελειώσαμε" την άσκηση. Μαλακιστήρια. Ο Μπρους άρχισε να παραμιλάει περί "great teamwork", ενώ ο Μέτι έκανε επίδειξη γνώσης ελληνικών και τους χαρακτήρισε με την λέξη με τα πολλά "α".

6 σχόλια:

javapapo είπε...

έτσι είναι φίλε - σιγά μην σου πουν! Σε βλέπουν λιγάκι ανταγωνιστικά! Άρα δύναμη, υπομονή , επιμονή και πολλές χριστοπαναγίες που έτσι και αλλιώς δεν καταλαβαίνουν! χα χα!

Hannibal ante portas είπε...

Κουράγιο! Τα ίδια ακούω οτι τραβάνε και οι ερασμίτες στα Σουηδικά νοσοκομεία...

Ανώνυμος είπε...

Μάλιστα, ενδιαφέρουσες ο εμπειρίες (keep'em coming!).

Μια ερώτηση: σε όλα τα πανεπιστήμια στη Σουηδία τα μαθήματα παραδίδονται στα αγγλικά; Σε κάποια μόνο; Υπάρχει λίστα κάπου; (You get the point.)

dtsomp είπε...

Χμμμ... δεν ξέρω τι γίνεται με τα προπτυχιακά, στα μεταπτυχιακά όμως υπάρχουν τα σουηδόφωνα και τα αγγλόφωνα προγράμματα - και φυσικά ο ορισμός αυτών είναι καθαρά θέμα του εκάστοτε πανεπιστημίου.

Άκουσα όμως ότι υπάρχει κάποιος περίεργος κανονισμός που αναγκάζει τους καθηγητές να κάνουν το μάθημα στα αγγλικά αν έστω και ένας φοιτητής δεν ξέρει σουηδικά. Να'ναι άραγε urban legend;

Ρίξε μια δειγματοληπτική ματιά στα τρία μεγάλα πανεπιστήμια της Στοκχόλμης (εξ' ορισμού δεν ασχολούμαστε με τις υπόλοιπες πόλεις διότι η νυχτερινή ζωή -λένε- θυμίζει ghost town :D)

Royal Institute of Technology - KTH
http://www.kth.se

Stockholm University
http://www.su.se

Karolinska Institutet (medical university)
http://kl.se

Ανώνυμος είπε...

Ωραίος σ'ευχαριστώ.

Για μεταπτυχιακά μιλάμε (και συμφωνούμε για Στοκχόλμη!) -- θα κρατήσω τα links που μου έδωσες για όταν έρθει η ώρα του πτυχίου.

Ευχαριστώ και πάλι.

D. είπε...

Μάθε Svenska κι'άστααααα...
κι'αν πεινάσεις πιάσταααα....
;)

www.lärdigsvenskainnanduåkertillsverige.se
:P