Δευτέρα, Οκτωβρίου 22, 2007

Ελληνική νοοτροπία

Ο φίλτατος bitch τα είπε καλά, αλλά δεν ξέρω πόσοι θα κατανοήσουν πόσο απόλυτο δίκιο έχει.

Προσωπικά, αυτά τα πράγματα τα κατανόησα με τον "δύσκολο" τρόπο, όταν πάτησα το πόδι μου στα σουηδικά εδάφη.

  1. Ναι, στις κυλιόμενες σκάλες, οι "στάσιμοι" κάθονται στα δεξιά ώστε να αφήνουν χώρο για τους πιο βιαστικούς. Όταν κάθεσαι ακίνητος στα αριστερά, πολύ απλά σε αντιμετωπίζουν (ευγενικά πάντα) ως τον μαλάκα της κυλιόμενης.
  2. Αυτοκίνητο χρησιμοποιούν μόνο όσοι μένουν στα περίχωρα Στοκχόλμης. Εντός πόλεως, όλοι κυκλοφορούν με μετρό, λεωφορείο, τραμ, προαστιακό, περπάτημα, ποδήλατο. Και η πλάκα είναι ότι το κάνουν γιατί όντως το γουστάρουν. Αλήθεια, θυμάστε τι είναι το ποδήλατο;
  3. Σε ένδειξη ευγένειας αλλά και απλής λογικής (duuuh), όταν ανοίγει η πόρτα του μετρό/λεωφορείου, οι απ' έξω κάνουν λίγο χώρο για να βγουν οι από μέσα και δεν τους αιχμαλωτίζουν μέσα στο βαγόνι. Είναι απίστευτο πόσο πιο εύκολες γίνονται οι μετακινήσεις έτσι...
  4. Η οικολογική συνείδηση είναι τρόπος ζωής, δεν το βλέπουν ως επανάσταση. Σε επικρίνουν αν με οποιδήποτε τρόπο επιβαρύνεις το περιβάλλον. Δεν σηκώνουν την παντιέρα και μετά περιμένουν να τους ακολουθήσεις.
  5. Το κάπνισμα απαγορεύεται σε όλους τους κλειστούς χώρους. Yesssss! Όλες οι καφετέριες, pub, bar, restaurants, whatever έχουν πεντακάθαρη ατμόσφαιρα, χωρίς ίχνος αιθαλομίχλης. Χρόνια τώρα υπέμενα τους τεκέδες-καφετέριες της Θεσσαλονίκης, τώρα ήρθε η σειρά μου να το απολαύσω. Εννοείται φυσικά ότι όσοι θέλουν να καπνίσουν, βγαίνουν έξω από το κατάστημα, έστω και με -10 βαθμούς. Έεεεετσι, να στρώνουν οι επιδερμίδες... :D
  6. Ο ΚΟΚ υπάρχει όχι για να πέφτουν πρόστιμα, αλλά για να κάνει εύκολη την συνύπαρξη στον δρόμο. Όταν περνάς από διάβαση, σταματάνε τα πάντα. Όταν περνάς ξεκάρφωτος τον δρόμο, ...τρέχα... :D
  7. Να προσθέσω και κάτι εικαστικό που παρατήρησα. Σε όλες τις πολυκατοικίες, υπάρχει το πολύ μια κεραία, και αρκετές φορές προσπαθούν να την στριμώξουν κάπου. Συγκρίνετε με το ελληνικό κατεστημένο των 15-20 κεραιών σε κάθε ταράτσα. Σκέτη ομορφιά...
  8. Τα ράσα δεν κάνουν τον παπά. Στην Ελλάδα πρέπει να είσαι ντυμένος στην τρίχα (το οποίο σημαίνει "στυλ αποτυχημένου ποπ σταρ" - αυτό που έχουν όλα τα τρέντυ παιδάκια) ακόμα και για να πας για καφέ. Στην Σουηδία, βλέπεις την δημόσιο υπάλληλο με αλυσιδίτσα από το φρύδι στο αυτί και συνειδητοποιείς ότι τα ρούχα τα φοράς για να είσαι άνετα εσύ, όχι γιατί στο επιβάλλει η μόδα και η κοινωνία. Χίλιες φορές προτιμότερη η αλυσίδα από το να ακολουθείς σαν πρόβατο αυτά που δείχνει η τηλεόραση.
Οι δικές μου εντυπώσεις; Οι Έλληνες είμαστε τα βλαχαδερά της Ευρώπης. Καλό το φαΐ, το ποτό, το nightlife και οι παραλίες, αλλά από τρόπους συμπεριφοράς και νοοτροπία, είμαστε από το τελευταίο χωριό της Ευρώπης...

19 σχόλια:

ka8y είπε...

Ακριβώς έτσι...

Και όταν λέω κάτι παρόμοιο η κλασσική απάντηση είναι "δεν έχουν φραπε!"

Ε αμα είναι να σου λείπει ο φραπές μόνο, τράβα στο Fresco η στο Muggen και πιές, ή ακόμα καλύτερα,μείνε στην μιζέρια σου και άσε μας ήσυχους...

Ανώνυμος είπε...

Όσοι διαβάζουν το #3 και ξέρουν τι εστί 14άρι στη Θεσ/νίκη θα αναστενάξουν στωικά...

dtsomp είπε...

@ ka8y: επίσης δεν έχουν μόλυνση, δεν έχουν μπλοκαρισμένους δρόμους στην πόλη, δεν έχουν ανεργία, δεν έχουν συντάξεις/μισθούς πείνας, δεν έχουν 50 νεκρούς σε κάθε τριήμερο κλπ κλπ. Τα ξέρεις, έχεις ζήσει κι εσύ εδώ στους ...οπισθοδρομικούς.

@ konstantinos: ΟΑΣΘ, η πρώτη μας αγάπη και παντοτινή...

Ανώνυμος είπε...

Εγώ έχω αρχίσει και την λέω στέγνα σε όλους. Σε αυτούς που κάθοντε αριστερά στις κυλιόμενες, σε αυτούς που μπουκάρουν στο μετρό πριν βγουν οι μέσα, σε όλους! Όχι ευγενικά. Βλάχοι αυτοί, τραμπούκος εγώ!

Ανώνυμος είπε...

wow
επιτέλους κάποιος που με νοιώθει για το 14 της Θεσσαλονίκης..

κι ας δώσει μια χορηγία η Rexona εκεί μέσα επιτέλους

pixie είπε...

Δεν είναι ωραία να αναπνέεις σ'ένα περιβάλλον που σε αντιμετωπίζει ως άνθρωπο;

dtsomp είπε...

@dilated: δώσεεεεεεε! με καμτσίκι! τα ζα δεν καταλαβαίνουν αλλιώς! :D

@dimhap: κανονικά το Rexona έπρεπε να το δίνουν μαζί με το εισιτήριο...

@pixie: είναι τόσο σοκαριστικό που σιχαίνεσαι τον τόπο που άφησες.

Ανώνυμος είπε...

Το τελευταίο χωριό της Ευρώπης είμαστε εμείς και δεν θέλω αμφισβητήσεις περί τούτου !

Αντίχριστος ο Κύπριος!

javapapo είπε...

true! respect!

Ανώνυμος είπε...

Από www.OMHROI.GR και Στοκχόλμη, ευπειθώς αναφέρω: θα ήθελες να δημοσιευτεί κάποιες αναμνήσεις σου από τη θητεία στη σελίδα μας;

http://www.omhroi.gr/modules.php?op=modload&name=Sections&file=index&req=viewarticle&artid=2357

Ανώνυμος είπε...

Εχω βαρεθει αυτες τις ανουσιες ευρωλιγουρικες συγκρισεις του ετσι ειναι αυτοι και εμεις γιατι οχι...κτλ

Στη Σουηδια υπαρχοθν πολλα θετικα σημεια. Ωστοσο τα κοινωνικα προβληματα ειναι μεγαλα και τα ποσοστα αυτοκτονιας ακομα μεγαλυτερα. Αν νομιζεις οτι ειναι καταπληκτικα εκει, μεινε εκει. Για παντα. Σε 5-6 χρονια θα κανεις σαν τρελλος να ξαναρθεις πισω μαυρε μου. Γιατι η ζωη δεν θελει απλα ενα χωροταξικα οργανωμενο περιβαλλον. Θελει πολυ περισσοτερα. Κυριως τη ζωη την ιδια κυριε ευρωλιγουρη. Για τα υπολοιπα, η ιστορια του λαου μας ειναι πολυ διαφορετικη απο εκεινη της Σουηδιας. Παρολη τη κλαψα, οι Ελληνες προσπαθουν και γινονται καλυτεροι. Μερα με τη μερα.

Λυπαμαι που δεν μας ειπες τι κανεις εσυ ο ιδιος για τη χωρα σου ομως...Μαλλον τιποτα. Μαλλον απλα γραφεις στα blogs.

dtsomp είπε...

Όπως είπες, έχουν χίλια θετικά και χίλια αρνητικά. Αυτά που θέλω να δω στον τόπο μου είναι τα θετικά, για αυτό και αναφέρω αυτά στο ποστ αυτό.

Ευρωλιγούρης; Ε όχι, ανώνυμε φίλε ελληνάρα...

Ανώνυμος είπε...

Ελληναρας...! Σωστο και αυτο! Ειμαι και φασιστας και καρατζαφερικος ετσι? Πιθανον εσυ ξερεις καλυτερα.

Ζω κε εργαζομαι παρα πολλα χρονια στο εξωτερικο και ειμαι πλεον βεβαιος για πολλα θετικα της χωρας μας που δεν περιοριζονται στο που τοποθετει κανεις τον εαυτο του στις κυλιομενες σκαλες...αλλα ουτε και ποσο γλυκο πινει το φραπε του.

Εχω κουραστει απο τις επιπολαιες και επιφανειακες αναφορες-συγκρισεις ανομοιων κοινωνιων. Πηγαζουν απο το γεγονος οτι κανεις αγνοει την κοινωνια της π.χ. Σουηδιας η και της Ελλαδας. Αυτα ειναι χαρακτηριστικα ποθ θαμπωνουν τους λεγομενους ευρωλιγουριδες. Αυτους που εντυπωσιαζονται με τη πρωτη και προσκαιρη ματια.

Επαναλαμβανω οτι η κοινωνια της Σουηδιας εχει τεραστια προβληματα και δεν θες να ζης σε μια τετοια κοινωνια. Ολα ειναι πρασινα, οργανωμενα και φαινονται να δουλευουν. Οστοσο τιποτε δεν δουλευει και ολα ειναι νεκρα. Μεσα-εξω. Σε τετοιο βαθμο, που οι Σουηδοί ειναι οι πρωτοι μεταναστες ανεπτυγμενων χωρων στην ΕΕ. Και οχι λογω καιρου.

Γιατι δεν ρωτας τους ιδιους??

Ισως καταλαβεις τι χρειαζεται ενας ανθρωπος για να "ζησει".

"Ο Ελληναρας"

dtsomp είπε...

Μη βάζεις στο στόμα μου λόγια που δεν είπα.

Το "ελληνάρας" κολλάει στην κλασσική νοοτροπία της κριτικής των άλλων για να μην φαίνονται τα δικά μας τα προβλήματα.

Και ναι, εντυπωσιάστηκα με την πρώτη ματιά, αλλά μετά από 4 μήνες συνεχίζουν να με εντυπωσιάζουν τα ίδια μικρά πράγματα - όπως συνεχίζουν να με αηδιάζουν οι ίδιες μαλακίες των Σουηδών. Συμφωνώ με το ότι δεν έχουν ζωή. Αυτό όμως δεν είναι λόγος να μην αντιγράψουμε τα θετικά στοιχεία που τόσο μας λείπουν ως λαός.

(καλά, "καρατζαφερικός" ούτε στον εχθρό μου :D)

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνω οτι εχουν πολλα θετικα σημεια. Δεν ειμαι ομως σιγουρος οτι τα θετικα αυτα στοιχεια που εχουν δεν ερχονται και χωρις τα αρνητικα. Ειναι ολα κρυμμενα στην ιδια συμπεριφορα. Μερικα οστοσο δεν θα με ενοχλουσαν να τα εχουμε και στην ελλαδα.

Αλλα πιστεψέ με 4 μήνες δεν είναι αρκετοι για να δεις οσα εχω δει εγω τα 7 χρονια που ειμαι εκει. Δωσε λιγο χρονο...

Οταν εχεις καλη δουλεια στην ελλαδα (>2500 euros/month), ξεχνας πολλα απο τα στραβα στην ελλαδα και η ζωη ειναι γλυκια. Εν τελει το θεμα ειναι κυριως οικονομικο. Αλλα φτιαχνει...

S G είπε...

"όταν ανοίγει η πόρτα του μετρό/λεωφορείου, οι απ' έξω κάνουν λίγο χώρο για να βγουν οι από μέσα και δεν τους αιχμαλωτίζουν μέσα στο βαγόνι"

ειναι εξωφρενικο ποσο αδυνατουν οι Ελληνες να καταλαβουν κατι τοσο στοιχειωδες. Καθε φορα που ειμαι στο μετρο της Αθηνας και θελω να κατεβω τους κοιταω σαν βλακας που μου κλεινουν τον δρομο. Μπορει ακομα και να πω: συγγνωμη, ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΤΕΒΩ? και παλι δεν καταλαβαινουν!

Praetorian είπε...

Συμφωνώ στα περισσότερα σημεία του άρθρου , αν και πρέπει να προθέσεις και τον τρόπο οδήγησης. Το κόλλημα στον προφυλακτήρα των βλαχαδερών στην Αττική ή την Εθνική οδό, ενώ πηγαίνεις με 140 Km/h (για να κάνουν τι;), την περιφρόνηση των πεζών οπουδήποτε και των δικυκλιστών, το τρέξιμο με υπερβολική ταχύτητα σε στενούς δρόμους (την πληρώνουν τα παιδάκια), το βλαχοπαρκάρισμα στις ράμπες των αναπήρων , και πάνω στα πεζοδρόμια, το κορνάρισμα χωρίς λόγο με το που γίνει το φανάρι πράσινο από τον βλάχο που βιάζεται, το κορνάρισμα μέρα μεσημέρι σε στενά δίπλα σε σπίτια, τον βλάχο με τα ηχεία 1.000.000 Watt που είναι κουφός και θέλει να κουφαθείς και εσύ, και άλλα πολλά.

Αυτά είναι θέμα παιδείας.
Απλά από ότι φαίνεται πολλοί δεν έχουν ίχνος....(παιδείας)

Limbo είπε...

Είναι εντυπωσιακό το πόσο μπροστά είναι οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης... Αν και δεν εχω πάει στην Σουηδία με τα "υψηλά ποσοστά αυτοκτονιών", αλήθεια τι θέση έχει η Ελλάδα μας στα ποσοστά τροχαίων ατυχημάτων σε σχέση με την Ευρώπη;
Μπορώ να επιβεβαιώσω για το καλύτερο βιοτικό επίπεδο σε Δανία και Γερμανία, μήπως και αυτοί δεν ξέρουν να ζουν;

Η ευγένια (κι ας είναι επιφανιακή στην Ελλάδα δεν υπάρχει ούτε αυτή πλέον) είναι κάτι που σε αφήνει άφωνο.

Ας με πιστέψει ο ανώνυμος φίλος που διατείνεται ότι η Ελλάδα είναι το κέντρο του κόσμου, το να μέινεις σε μια ξένη χώρα δεν είναι κάτι που το κάνεις απλά επειδή σου αρέσει η χώρα. Πρέπει να συντρέχουν πολλοί άλλοι λόγοι για να μπορέσεις (ή να αναγκαστείς) να εγκαταλήψεις τον τόπο σου. Οι εκφράσεις του τύπου "Αν νομιζεις οτι ειναι καταπληκτικα εκει, μεινε εκει" και "ανουσιες ευρωλιγουρικες συγκρισεις" μάλλον δείχνουν έλειψη επιχειρηματολογίας.

Όσον αφορά τα κοινωνικά προβλήματα της Σουηδίας, ελπίζω να μην τα συγκρίνουμε με την Ελλάδα... :) Εμείς και αν έχουμε κοινωνικά προβλήματα. Η διαφθορά σας λέει τίποτα;
Έχει πάει κανείς σε δημόσιο νοσοκομείο τελευταία;
Θα κλείσω σχολιαζοντας άλλη μια γενικότητα του ανώνυμου Κένεντυ (τι κανεις εσυ για την χώρα σου;)
"οι Ελληνες προσπαθουν και γινονται καλυτεροι". Επίσης στο Πακισταν προσπαθούν και γινονται καλύτεροι (Αληθινά το πιστευω αυτο), οι περισσότερες χώρες στον κόσμο το κάνουν.
Σημαντικό είναι να ξέρεις σε πιο επίπεδο βρίσκεσαι και να προσπαθείς να παίρνεις θετικά από αυτά που βλέπεις γύρω σου.
Κολλημένος στον ωραίο εαυτούλη σου δεν μαθαίνεις, δεν αλλάζεις, δεν βελτιώνεσαι.

Αντε και σε 10 με 20 χρονια θα παμε και μεις στο επίπεδο της ευρώπης... μονο που η Ευρώπη θα είναι αλλου.

Heliotypon είπε...

Πολύ επικοικώς το θέτεις αδερφέ: "Τα βλαχαδερά της Ευρώπης"! What's wrong με τα βλαχαδερά; Βλαχαδερά έχουν όλες οι χώρες αλλά αυτά δεν δημιουργούν τα προβλήματα που δημιουργούμε εμείς. Η δική μας διεστραμένη φύση κάποιον άλλο τίτλο αξίζει. Πάντως η συμπεριφορά μας είναι καθαρά αυτοκτονική και ως τέτοια αξίζει ψυχολογικής ανάλυσης. 'Ισως δεν έχουμε τίποτε πλέον να προσφέρουμε στην ανθρωπότητα, ίσως έφτασε η ώρα της παρακμής. 'Εχουμε δει πολλούς λαούς να παρακμάζουν και να εξαφανίζονται (πού είναι οι Σουμέριοι, οι Βαβυλώνιοι, οι Ασύριοι, οι Ακκάδες, κλπ της Μεσογειακής λίμνης;). Δεν εξαφανίστηκαν σε μιά μέρα. 'Ετσι κι εμείς. Χρειαζομαστε χρόνο για να απαλλάξουμε τη γη από τη βλαβερή παρουσία μας, αλλά η πορεία είναι σταθερή!