Τρίτη, Μαΐου 13, 2008

Bonjour se linux

Bonjour είναι το zeroconf πρωτόκολλο της Apple. Βασική του λειτουργία είναι να "διαφημίζει" τις υπηρεσίες ενός υπολογιστή στο τοπικό του δίκτυο ώστε να μπορούν οι γείτονές του να συνδέονται εύκολα και γρήγορα. Οι χρήστες Mac που έχουν βρεθεί εντός τοπικού δικτύου με άλλους ομοιδεάτες σίγουρα θα έχουν δει στον Finder τους γείτονες να διαφημίζουν τυχόν shared iTunes libraries ή IMs όπως iChat και Adium/Pidgin.

(Η χρήση IM apps μέσω Bonjour σας επιτρέπει να συνδεθείτε με τον διπλανό σας χωρίς να κάνετε login σε κάποιον server - δεν χρειάζεται καν να έχετε σύνδεση στο Internet).

Η αντίστοιχη υλοποίηση του πρωτοκόλλου αυτού στο Linux ονομάζεται avahi και είναι πολύ εύκολη στην χρήση. Ακολουθεί παράδειγμα για να "διαφημίζουμε" τα samba shares μας.

1. Εγκαταστήστε το avahi-daemon. Είναι προεγκατεστημένο σε πολλές διανόμες.
2. Δημιουργήστε ένα καινούριο αρχείο για το κάθε service που σας ενδιαφέρει, π.χ. /etc/avahi/services/samba.service
3. Προσθέστε στο καινούριο αρχείο τα παρακάτω. Προφανώς, αλλάζετε το port για να σημαδεύει στο service που θέλετε.

<?xml version="1.0" standalone='no'?><!--*-nxml-*-->
<!DOCTYPE service-group SYSTEM "avahi-service.dtd">

<service-group>
<name replace-wildcards="yes">%h smb</name>
<service>
<type>_smb._tcp</type>
<port>139</port>
<host-name>myserver.local</host-name>
</service>
</service-group>

4. Κάντε restart το avahi-daemon και είστε έτοιμοι.

Φυσικά, πρέπει να έχετε και κάποιον client που υποστηρίζει το πρωτόκολλο αυτό - στην περίπτωση του παραδείγματος ο Finder του Leopard είναι απόλυτα συμβατός και εμφανίζει άμεσα τα samba shares.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια εφαρμογή όπως το Bonjour browser για να δείτε τι υπηρεσίες παίζουν στους γειτονικούς υπολογιστές σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: