Τρίτη, Μαΐου 06, 2008

Το Unicode γίνεται το πιο δημοφιλές encoding στο web

Τάδε έφη Google Blog, το οποίο αναφέρει ότι τον Δεκέμβριο για πρώτη φορά το Unicode πέρασε σε ποσοστά χρήσης το ASCII και το Western European encoding.

Εγώ μόνο ελπίζω να το κοιτάνε κάποιοι-κάποιοι στην Palm, που έχει πάρει το Western European αγκαζέ και δεν λένε να ξεκολλήσουν.

Να πω τον πόνο μου;

Για τους μη έχοντες την δυστυχία να ταλαιπωρηθούν με συγχρονισμό ελληνικών μεταξύ PalmOS και Linux/MacOSX, το Palm OS δεν υποστηρίζει natively ελληνικά. Υπάρχει η εφαρμογή Piloc που αντικαθιστά τους εμφανιζόμενους χαρακτήρες από τονούμενους ευρωπαϊκούς (å, ë, é κλπ) σε ελληνικούς (δ, ψ, ξ κλπ), αλλά μόνο όσο αναφορά την εμφάνιση στην οθόνη της συσκευής - στα ενδότερα της συσκευής τα γράμματα αυτά συνεχίζουν να αντιμετωπίζονται ως τονούμενοι ευρωπαϊκοί. 

Φυσικά, το ίδιο ισχύει και όταν συγχρονίζεις με υπολογιστή, όπου μεταφέρονται å, é, ö και λοιπά μπαρμπατσαλάκια διότι το encoding δεν άλλαξε ποτέ σε ελληνικό. Μοναδική εξαίρεση "σωστού" συγχρονισμού είναι Palm-Windows, καθώς το Piloc φτιάχτηκε με την υπόθεση ότι ο χρήστης χρησιμοποιεί στον υπολογιστή του το Win 1253 codepage (το default για τους Έλληνες χρήστες Windows, τα υπόλοιπα OS παίζουν σε Unicode), άρα η αντιστοίχιση χαρακτήρων επί οθόνης είναι η ίδια με την αντιστοίχιση φραγκοχιώτικου και ελληνικού encoding. Φριχτή πατέντα; You bet your ass..

Με λίγα λόγια, όσο είσαι σε Windows (με ελληνικό localization), όλα καλά. Οι υπόλοιποι τραβάνε τα μαλλιά τους. Όοοοοοολοι μαζί τραβάνε τα βυζά τους όταν πας να δεις μια ελληνική σελίδα από τον Blazer (ο browser που συνοδεύει τις Palm συσκευές). Αν είναι σε ISO-8859-7, εντάξει, η πατέντα δουλεύει. Αν είναι όμως σε Unicode.... non-printable characters. Με λίγα λόγια ξεχνάς τα ελληνικά σε υπηρεσίες όπως Blogger και Twitter. Και εννοείται φυσικά ότι παρόμοια προβλήματα έχεις και στα email...

Απαράδεκτα προβλήματα για συσκευές που υποτίθεται διαφημίζουν την τηλεργασία και την mobile παρουσία στο Internet.

Μην μπείτε στον κόπο να αρχίσετε τα "πάρε iPhone/HTC/Nokia", είμαι ήδη σε πορεία αλλαγής του Treo. Θα μου λείψουν οι PIM functions (οι απολύτως καλύτερες στην αγορά), αλλά δεν είμαστε στο 1998... 

Άντε, να επικρατήσει το Unicode να τελειώνουμε με αυτήν την ιστορία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: