Επειδή πολλοί ψαχνόμαστε να κάνουμε πρόγραμμα δεδομένων στο κινητό μας, πρέπει να έχουμε υπόψη μας και τι χρήση θα κάνουμε με αυτό. Αυτές τις μέρες έχω κάνει κάποιες μετρήσεις οι οποίες ίσως να φανούν χρήσιμες σε κάποιους, κυρίως ως ενδεικτικές. Οι μετρήσεις έγιναν (όπως φαντάζεστε) με ένα iPhone 3G, το οποίο θα δείτε ότι δεν είναι καθόλου μα καθόλου κατάλληλο για όσους μετράνε και το τελευταίο KB...
-Streaming audio-Ραδιοφωνικός σταθμός Imagine 89.7, MP3 format, 64 Kbps.10 min:
6750 KBytes 1 min:
696 Kbytes-Email-iPhone's Mail app. Δύο accounts, ένα στο Yahoo!Mail (με Yahoo SMTP) και ένα σε δικό μου IMAP (με GMail SMTP). Τα μηνύματα που παρέλαβα ήταν 500 χαρακτήρες, τα μηνύματα που έστειλα ήταν 200 χαρακτήρες. Η αποστολή email έγινε μέσω του Notes. Ανά πάσα στιγμή ήταν ενεργό μόνο ένα account.IMAP sync (κανένα καινούριο mail):
6 ΚΒytesIMAP sync, λήψη&ανάγνωση 1 email:
16 KBytesΑποστολή email μέσω GMail SMTP:
6 KBytesYahoo!Mail sync (κανένα νέο email):
8 KBytesYahoo!Mail sync, λήψη&ανάγνωση 1 email:
15 KBytesYahoo!Mail aποστολή email:
3 KBytes-Browsing-Αρχική σελίδα www.in.gr):
1313 KBytesmobile Google reader - ανάγνωση 5 items:
349 KBytes-SSH-Χρησιμοποιώντας το iSSH.
5 min - διάφορες διαχειριστικές εργασίες σε Linux server:
1448 KBytes-GPS-Εντοπισμός θέσης στο Google Maps:
23 KBytesΕνεργοποιημένο Location Services, συσκευή σε κατάσταση αναμονής (5 min):
6 KBytes Σχολιασμός...Οι μετρήσεις ήταν λίγο πιο απαιτητικές απ'ότι περίμενα, καθώς κατά την διάρκεια κάποιας δοκιμής, έβλεπα υπερβολική κίνηση που δεν κολλούσε με τις υπόλοιπες μετρήσεις. Οι κύριοι υπαίτιοι ήταν η υλοποίηση του mail client και το Location Services - δείτε παρακάτω.
Οι δοκιμές σε streaming, ssh και browsing ήταν αρκετά "straightforward". Ούτως ή άλλως, τα αποτελέσματα θα ποικίλουν αγρίως ανάλογα με την χρήση που κάνει ο καθένας - your mileage WILL vary, ειδικά στο browsing. Το streaming νομίζω ότι είναι αρκετά ακριβές και λογικά δεν θα δείτε αποκλίσεις μεγαλύτερες από τα λογικά περιθώρια σφάλματος.
Οκ, το in.gr είναι μια αρκετά βαριά σελίδα αλλά γενικά, οι αρχικές σελίδες στα περισσότερα websites κυμαίνονται πάνω-κάτω στο 1MB. Η mobile έκδοση του Google Reader είναι ένα καλό παράδειγμα γιατί θα πρέπει πολλοί να αρχίσουν να σχεδιάζουν και mobile σελίδες - με 349 KBytes έκανα login, είδα την λίστα με τα unread items μου (5 εκείνη την στιγμή) και είδα το published feed και των 5 αυτών items, εκ των οποίων το ένα είχε 3-4 φωτογραφίες. Είμαι μεγάλος οπαδός των καλών mobile sites και αυτός είναι ένας από τους λόγους. Αυτά για όσους περιμένουν πως και πως να πάρουν iPhone/Nokia Tube/Sony Ericsson Xperia για να το ρίξουν στο σερφάρισμα. Με 1 MB ανά σελίδα, δεν τίθεται θέμα σερφαρίσματος. 'Η τα σκας κανονικά για το πρόγραμμα των 5 GB, ή συμβιβάζεσαι με το wi-fi (το οποίο είναι και μακράν καλύτερο από οποιοδήποτε 3G δίκτυο).
Το email του iPhone είναι άθλιο, από την άποψη ότι είναι σπάταλο. Έχω ξαναπεί ότι με εκνευρίζει και βρίσκω ανούσιο το να ανοίγω τον mail client και αυτός να κάνει αυτόματα sync με τον server πριν προλάβω να κάνω τίποτα. Τζάμπα kilobytes και τζάμπα χρόνος. Πρακτικά, σου απαγορεύει να ανοίξεις το Mail.app και να αρχίσεις να γράφεις ένα mail - θες δε θες θα δεις αν υπάρχει και καινούριο email να σε περιμένει. Εδώ ζορίστηκα περισσότερο στις μετρήσεις, καθώς εν τέλει αναγκάστηκα να γράφω το δοκιμαστικό email των 200 χαρακτήρων στο Notes του iPhone και να το στέλνω από κει ώστε να αποκλείσω τα data του αρχικού syncing κατά το άνοιγμα του Mail.app. Χωρίς να χρησιμοποιήσω το Notes, η αποστολή email 200 χαρ. ήταν πιο ...δεδομενοβόρα από sync + παραλαβή email 500 χαρ. ΠΟΛΥ κακή υλοποίηση από την Apple.
Το αποτέλεσμα στον εντοπισμό θέσης στο Google Maps είναι η δεύτερη προσπάθεια, καθώς η πρώτη με βρήκε μερικά χιλιόμετρα πιο πέρα, έβγαλε τον χάρτη της περιοχή (πρώτα από ψηλά, μετά zoom), μετά μεταφέρθηκε το σημείο εντοπισμού στην πραγματική μου θέση και άντε πάλι φόρτωση του χάρτη, με αποτέλεσμα να δω κίνηση 4-5 εκατοντάδων KBytes. Ίσως το δεύτερο αποτέλεσμα να είναι μόνο 23 KBytes γιατί υπήρχε cachαρισμένος ο χάρτης, θα το ξαναδοκιμάσω από άλλη τοποθεσία.
Το Location Services είναι μια μικρή και ύπουλη ρύθμιση, η οποία καταναλώνει συνεχώς KB σε πολύ αργούς μεν αλλά σταθερούς ρυθμούς. Μην το ξεχνάτε ανοιχτό αν δεν το χρειάζεστε...
Γενικά, οι μετρήσεις επιβεβαίωσαν κάποιες προηγούμενες παρατηρήσεις μου ως προς την σπατάλη των mobile data που κάνει το iPhone. Κρίμα, γιατί όντως πρόκειται για μια συσκευή που προορίζεται για mobile internet, και ακριβώς αυτός ο λόγος με κάνει να είμαι πιο απαιτητικός. Ο μόνος λόγος που δεν υπάρχει κάποιο dialog box ή κάποιος διακόπτης που να ελέγχει την σύνδεση στο δίκτυο δεδομένων είναι ότι η Apple το έβγαλε αρχικά στις ΗΠΑ, όπου ακόμα και το μικρότερο πρόγραμμα συμβολαίου είχε απεριόριστα data. Φυσικά στην Ευρώπη και ειδικά στην Ελλάδα τα πράγματα είναι διαφορετικά και κυνηγάς τα MBs με το τουφέκι.
Ευτυχώς, έχω πετύχει μια φοιτητική προσφορά εδώ στην Σουηδία και αυτή την στιγμή πληρώνω 13 ευρώ τον μήνα: 4 ευρώ το συμβόλαιο κινητής (Tele2/Comviq Kompis, δωρεάν κλήσεις και sms προς κινητά Tele2) και 9 ευρώ για 1GB δεδομένων.Πρακτικά, το συμβόλαιο με καλύπτει πλήρως, αφού όλοι οι φοιτητές εδώ έχουμε τηλέφωνο από Tele2 (promotion δωρεάν SIM κάρτες την πρώτη μέρα στη σχολή) και από την άλλη, το 1 GB φτάνει και περισσεύει για email, google reader, google maps και κανένα streaming radio μέσα στο μετρό. Να σημειώσω εδώ ότι το Google Maps στο κινητό δουλεύει υπερωρίες, καθώς δεν ξέρω καλά την πόλη, ενώ το Search Nearby Businesses είναι εξαιρετικά χρήσιμο όταν ψάχνεις σούπερ μάρκετ, περίπτερα, φαστφουντάδικα, σταθμούς μετρό, στάσεις κλπ.
Σε όσους άντεξαν μέχρι εδώ, ευχαριστώ για τον κόπο σας και περιμένω σχόλια και αποτελέσματα από δικές σας μετρήσεις. Οι μετρήσεις μου σε καμία περίπτωση δεν είναι ακριβείς, αλλά νομίζω ότι μπορείτε να πάρετε μια γενική εικόνα του τι κίνηση κάνει το κινητό σας...