Τετάρτη, Οκτωβρίου 01, 2008

Σύντομη δοκιμή FreeNAS

Τις τελευταίες μέρες με έχει πιάσει το φιλοσοφικό μου και προσπαθώ να βρω αν βολεύει περισσότερο ένας υπολογιστής που να κάνει share κάποιους δίσκους στο δίκτυο ή ένα dedicated NAS (όπως τα πολύ ωραία μηχανάκια της Synology).

Την κατάσταση ήρθε να περιπλέξει το FreeNAS. Είναι μια FreeBSD-based διανομή που μεταμορφώνει PCάκια σε NASάκια. Το θυμήθηκα σήμερα όταν είδα ότι κυκλοφόρησε μια ακόμα testing έκδοση του και το κατέβασα στα γρήγορα για μια σύντομη δοκιμή σε virtual machine.

Βρε! Τι ωραία πράγματα είναι αυτά!

Λοιπόν, έπαθα πλάκα με το πόσο απλό είναι το setup του. Boot από CD, ξεκινάει αυτό, κάνει τα δικά του, κάνεις την διαδικασία της εγκατάστασης ("στον δίσκο ή στο USB flash drive να βάλω το σύστημα;") και σε κάποια φάση σε βγάζει σε ένα μενού επιλογών. Επιλέγεις να σετάρεις την κάρτα δικτύου, της βάζεις τα settings του δικτύου (εκτός κι αν βαριέσαι και τα φορτώνεις όλα στο DHCP) και... "You can now access the WebGUI at τάδε-IP". Όοοοολο το υπόλοιπο configuration το κάνεις από το πολύ καλοσχεδιασμένο web interface της διανομής. Σχεδόν ένιωθα ότι έπαιζα πάνω σε ρουτεράκι της Linksys :)

Ορίζεις έναν χρήστη, φορμάρεις τον δίσκο, τον κάνεις mount, σετάρεις και ένα NFS share στον δίσκο και σε κάτω από 10 λεπτά έχεις στα χέρια σου έναν δικτυακό δίσκο. Το FreeNAS υποστηρίζει ένα κάρο ακόμα λειτουργίες όπως CIF/SMB, FTP, software RAID, rsync, UPnP κλπ κλπ. Media server δυνατότητες δεν έχει - οι developers το δηλώνουν εξ'αρχής ότι πρόκειται αποκλειστικά για network storage. Μ' άρεσε που τα παιδιά που συντηρούν το project το έχουν πάρει πολύ σοβαρά και το documentation του FreeNAS είναι σε PDF μορφή, ακριβώς όπως τα manuals άλλων συσκευών.

Το ότι είναι λίγα τα άτομα που εμπλέκονται είναι εμφανές από το μισοάδειο wiki (όπου σιγά-σιγά στήνεται και ελληνική έκδοση του!), αλλά το "knowledgebase" μέρος του site εξηγεί οτιδήποτε έχει μείνει εκτός manual.

Οι απαιτήσεις σε hardware είναι οι ίδιες που ακούμε εδώ και χρόνια για τις "σκληροπυρηνικές" GUI-less διανομές Linux και BSD: Pentium, 64MB, CD-ROM, κάρτα δικτύου, δίσκος.

Χμμμ... έχω κάτι Pentium 133 από τα νιάτα μου σε κάποια γωνία... :D

6 σχόλια:

Unknown είπε...

Καλή επιλογή. Το μόνο κακό είναι οτι θα πρέπει να επενδύσεις στο κεφάλαιο ψύξη χωρίς θόρυβο και στο κεφάλαιο χώρος.

dtsomp είπε...

Ε ξέρεις τώρα... πετάς το pc μέσα στην αποθήκη ή σε μια ντουλάπα στο μπαλκόνι για να μην ακούγεται :D

gpanag είπε...

Γίνεται δλδ να πετάξω τους hfs+ δίσκους πάνω στο freeNAS και να τους κάνω mount over wifi, ώστε και το time machine να δουλεύει χωρίς το μηχάνημα να είναι πάνω στο γραφείο?

Ε, ε?

Ζητάω πολλα?

Gordon είπε...

Έχει καταφέρει κανείς να κάνει το FreeNAS να δουλέψει με dyndns ώστε να είναι προσβάσιμο και εκτός τοπικού δικτύου;

Προσπαθώ αλλά βλέπω μόνο το web interface του router και όχι του FreeNAS...

Unknown είπε...

Αν το FreeNAS μηχάνημα σου ειναι πίσω απο το ρουτερ (το πιθανότερο), θα πρεπει να κανεις port-forwarding για να το δεις.
Θα πρεπει να κανεις forward την πόρτα 80 του ρουτερ, στο IP του FreeNAS στην ίδια πόρτα.
Οτι και να κανεις πάντως απενεργοποίησε το access στο web interface του ρουτερ από το WAN. Μιλάμε για major security risk

Σταμούλης - Β2 είπε...

Αυτό που έχω να πώ δοκιμάζοντας το FreeNAS είναι ότι πρόκειται πολύ καλό φτηνό πρόγραμμα.
Η δοκιμή έγινε με softwareRaid. Δεν είναι δυνατό να κάνει σύνθετα RAID π.χ. Raid10,01,50.
Κατα τα άλλα αν επενδύσεις σε σκληρούς από την αρχή όλα ΟΚ.
Το από την αρχή το είπα γιατί σε τρέχον RAId δεν βρήκα τρόπο να προσθέσω εξτρα σκληρό!
Αυτά