Τρίτη, Φεβρουαρίου 10, 2009

Φανταρολογίες

Το post του saperduper με "έτσουξε". Η μοναδική φράση του post συνοψίζει άψογα το status του φαντάρου μέσα στο στράτευμα.

Δεν είναι ούτε οι αγγαρείες, ούτε οι σκοπιές, ούτε οι φωνές. Τα ίδια σκατά τρώμε όλοι κάθε μέρα στην δουλειά. Όλοι έχουμε αφεντικά που φωνάζουν, που έχουν παράλογες απαιτήσεις. Όμως μόνο το ελληνικό δημόσιο σε ΚΟΡΟ­ΪΔΕΥΕΙ ΚΑΤΑΜΟΥΤΡΑ δίνοντας σου ρέστα από τσίχλες για μισθό. Θεωρητικά -λέει- ο μισθός του φαντάρου είναι 600-700 ευρώ - το οποίο κακά τα ψέμματα είναι καλό ποσό. Από αυτά τα χρήματα, ο στρατός κρατάει λεφτά για "σίτιση, στέγαση, ένδυση" κλπ. Μετά από τις κρατήσεις, ο φαντάρος παίρνει στο χέρι τον ορισμό της κοροϊδίας: ολόκληρα €8,6.

Α, ναι, αν είσαι λοχίας, είσαι υψηλόμισθος. 10 ευρώ.

Προφανώς, οι κοριοί στα ράντζα με το φαγωμένο αφρολέξ για στρώμα, η σκελέα και τα δύο σώβρακα, η ομελέτα με τα τσόφλια και οι μαζικές δηλητηριάσεις* θεωρούνται υπηρεσίες άξιες να χρεώνονται 600 ευρώ τον μήνα. Τύφλα να έχει το Hayatt.

Εκμεταλλεύονται δύο πράγματα. Πρώτον, είναι υποχρεωτικό. Θες δε θες, θα πας. Και τα "μονοπώλια" πάντα επιβάλλουν ότι γουστάρουν. Δεύτερον, επειδή όλοι μας λίγο-πολύ θεωρούμε αυτονόητο ότι μαμά-μπαμπάς θα τσοντάρουν, το αγνοούμε.

Αυτό το δεύτερο, οι στενοί δεσμοί οικογένειας και η υποστήριξη των παιδιών μέχρι τα 50 τους, εδώ δρα αρνητικά. Σχεδόν κανένας δεν βασίζεται σε δικά του έσοδα και έτσι το πνίγουμε το θέμα - περνάει απαρατήρητο. Τι γίνεται όμως αν δεν είχαμε τέτοιες οικονομικές ανέσεις; Τι καλύπτουν τα €8.6; Λειτουργικά έξοδα; Στην καλύτερη των περιπτώσεων, η μονάδα μας έδινε 1 (ένα, one, ein, ett) ρολό χαρτί υγείας τον μήνα. Δεν θυμάμαι να μου έδωσαν ποτέ σαπούνι, ξυραφάκι, αφρό ξυρίσματος - παρ'όλα αυτά, εγώ έπρεπε να είμαι καθαρός, ξυρισμένος και προβλεπόμενος καθημερινά. Η στολή έπρεπε να ήταν καθαρή, παρόλο που δεν μπορούσα να την πλύνω μέσα στο στρατόπεδο.

Θέλετε να το δούμε αλλιώς; Ο Ε.Σ. πρακτικά σε προσλαμβάνει (η ευκολότερη πρόσληψη στον κόσμο...) ως εσώκλειστο υπάλληλο για 12 μήνες. Ποια η πιθανότητα να πάτε σε κάποια "κανονική" δουλειά ως εσώκλειστος υπάλληλος (π.χ. ξενοδοχουπάλληλος σε μεγάλο ξενοδοχείο κατά την καλοκαιρινή περίοδο), να σας πουν στο λογιστήριο ότι θα παίρνετε €8,6 τον μήνα και να μην τους πάρει ο διάολος; Ή σε οποιαδήποτε δουλειά; **

( Τι; Δεν μπορεί το κράτος να βρει τα λεφτά; Έχει η Υπερμάχω... αλλά δεν τα δίνει)

Στεναχωριέμαι αφάνταστα τώρα που το βλέπω, μετά από 3 χρόνια ακριβώς που πήρα το απολυτήριο, γιατί συνειδητοποιώ ότι ήμουν ένα ζώον και μισό που καθόμουν και γκρίνιαζα για τις σκοπιές και για άλλες ασήμαντες λεπτομέρειες.

Καλό κουράγιο στην σειρά που μπαίνει...

*: Κέντρο Μηχανικού Ναύπλιο 2005 Α' ΕΣΣΟ - 200+ εκπαιδευόμενοι φαντάροι (από τους 600) με τροφική δηλητηρίαση. Εγώ την γλύτωσα και απλά κουβαλούσα τους λιγότερο τυχερούς.
**: Και σε όλα αυτά προσθέστε τον μεγαλύτερο πούστη στον κόσμο, τον ανθυπασπιστή που μου έφαγε 3 μισθούς (δηλαδή 26 ευρώ). Δεν περνάει μέρα που να μην εύχομαι να βρει αργό και οδυνηρό θάνατο από skin-eating diseases.

2 σχόλια:

Lykos είπε...

Έπεσες στην περίπτωση... πρίν μιση ώρα (χωρίς υπέρβολη) συζητούσα για το πότε θα σπάσω την αναβολή να φύγω κι αν είναι καλή περίοδος τώρα εν μέσω κρίσης...

Λές να μπορέσω να βοηθήσω οικονομικά την οικογένεια μου με το μισθό του φαντάρου;;; Α ρε πουτάνα Ελλάδα που τρως τα παιδιά σου και λένε κι ευχαριστώ...

Ανώνυμος είπε...

+1000 σε όλα αυτά που λες. Το φανταριλίκι έτσι είναι. Δυστυχώς μέσα σε όλη αυτή τη μιζέρια (αν δεν είσαι βύσμα να λείπεις με άδεια τη μισή σου θητεία), το μόνο καλό είναι κάποιες πλάκες και φάσεις που έβγαζαν γέλιο και το σημαντικότερο, φιλίες που δημιουργήθηκαν μέσα στο στρατό και έμειναν με τα χρόνια. Από εκεί και πέρα, τίποτα, 18 μήνες (για τους παλιούς) στο /dev/null.