Παρασκευή, Φεβρουαρίου 27, 2009

Παρασκευή και πάλι...

Αυτή η βδομάδα ήταν πολύ φορτωμένη... Συνεχής δουλειά στην σχολή, αφού έπρεπε να ετοιμάσουμε την mid-term παρουσίαση του project μας, να ετοιμάσουμε peer-review για το άλλο project group (κοινώς, να κοσκινίσουμε οποιοδήποτε έγγραφο έχουν ετοιμάσει) και να ετοιμάσουμε και μια μικρή προσωπική παρουσίαση στα πλαίσια ενός σεμιναρίου "how to make presentations".

Το project πρακτικά έχει παρκάρει αυτή την βδομάδα και όλη μέρα ασχολούμαστε με βλακείες. Ήθελα να παρακολουθήσω και την δίκη του Pirate Bay, αλλά που να βρεθεί καιρός... Δεν ξέρω καν αν κάποιος άλλος έχει αναλάβει να κάνει την ελληνόφωνη κάλυψη στο Twitter (#spectrialgr) - δεν έχω διαβάσει ούτε γραμμή από το τι γίνεται στην δίκη.

By the way, το άλλο project group που δουλεύει ακριβώς στο διπλανό δωμάτιο από μας αναπτύσσει μια εφαρμογή για κινητά που ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί στην Τανζανία, από τους ψαράδες της λίμνης Βικτόρια. Κάθε χρόνο -λένε τα στατιστικά- πνίγονται περί τους 200.000 ψαράδες στην εν λόγω λίμνη. Η εφαρμογή θα τρέχει στα κινητά των ψαράδων και όταν αυτοί θα διατρέχουν κίνδυνο θα εκτελούν την εφαρμογή, η οποία μέσω cell tower positioning θα μεταφέρει ένα σήμα ανάγκης με την θέση των ψαράδων στις κοντινότερες βάρκες. Οι 3 Σουηδοί που αποτελούν το εν λόγω γκρουπ είναι αισιόδοξοι και κατάφεραν να πάρουν μια υποτροφία από το KTH, οπότε την Τρίτη πετάνε για Τανζανία και Dar es Salaam.

Η οποία Τανζανία, επειδή ακριβώς είναι αναπτυσσόμενη χώρα, έχει μηδενική κάλυψη σταθερής τηλεφωνίας (πόσο μάλλον internet) ΑΛΛΑ έχει μια αρκετά καλή κάλυψη κινητής και έτσι, ακόμα και οι πιο φτωχές οικογένειες έχουν ένα κινητό τηλέφωνο. Διαβάζοντας τα σχετικά έγγραφα (ως peer reviewer), ήταν εντυπωσιακό πόσο διαφορετική είναι η χρήση των τεχνολογιών σε τέτοιες χώρες. Π.χ. επειδή η χρήση του κινητού είναι ακριβή για τους Τανζανούς, χρησιμοποιούν ολόκληρους συνδυασμούς από σύντομες και μακρόσυρτες αναπάντητες κλήσεις για να μεταφέρουν ένα μήνυμα στους "συνομιλητές" τους.

Σε περίπτωση που θέλετε να παρακολουθήσετε την πορεία του γκρουπ ("The Red Marlin"), μπορείτε να ρίξετε μια ματιά στο site τους, όπου κυκλοφορεί όλο το σχετικό documentation, αλλά έχουν και blog μαζί με μερικά videos.

Δεν υπάρχουν σχόλια: