Τετάρτη, Μαΐου 27, 2009

The CUinHD project

Το Communication Systems Design ήταν το μόνο μάθημα που είχα αυτή την περίοδο. Πρόκειται για ένα είδος "πρακτικής άσκησης", καθώς ομάδες φοιτητών αναλαμβάνουν να φέρουν εις πέρας ένα project εντός 4 μηνών.

Το δικό μας project ήταν ντουμπλ-φας: HD video conferencing με open-source software και fiber δίκτυο με 10 Gbit routers που τρέχουν Linux. Εξού και το εξυπνακίστικο όνομα του project: CUinHD.

Στο conference κομμάτι, βασικά παίζαμε με το Minisip, ένας open-source client που αναπτύχθηκε εντός του πανεπιστημίου. Όταν το πιάσαμε στα χέρια μας, το Minisip είχε υποστήριξη μόνο για USB webcams - έπρεπε να προσθέσουμε υποστήριξη για video capture cards, και συγκεκριμένα για κάρτες της Matrox. Μετά έπρεπε να προσθέσουμε compression, διότι καλό το raw uncompressed HD video, αλλά πιάνει 1,5 Gb/s στο δίκτυο... Οτιδήποτε είχε να κάνει με το conference system βρίσκεται υπό την σκεπή του HDViper, ένα πανευρωπαϊκό project για HD conferencing μεταξύ πανεπιστημίων.

Το δικτυακό κομμάτι: για να σιγουρευτούμε ότι το HD conference δεν θα περιορίζεται από το δίκτυο, έπρεπε να στήσουμε και ένα πειραματικό δίκτυο 10 Gb/s. Στο όνομα του low-cost και του open-source, οι routers είναι τετραπύρηνοι AMD με fibre cards της Sun που τρέχουν Bifrost, ένα specialized routing Linux distro που ανέπτυξε το πανεπιστήμιο της Uppsala.

Το πρώτο 10 Gb/s link είναι ήδη up and running μεταξύ των δύο campuses του πανεπιστημίου (22χλμ) και επειδή είμαστε θύματα καλοί μαθηταί, χρησιμοποιούμε και WDM units για να πολυπλέκουμε διαφορετικά optical wavelengths μέσα στην οπτική ίνα. Αυτή την στιγμή, η οπτική ίνα μεταφέρει δύο κανάλια, ένα στα 10 Gb/s και ένα στο 1 Gb/s. Το "μικρό" 1 Gb/s αφιερώνεται ως production traffic και το άλλο είναι το playground του πανεπιστημίου. Η προσθήκη κι άλλων καναλιών είναι απλά θέμα αγοράς των routers που θα συνδεθούν στα WDM units. Να σημειωθεί ότι τα WDM tests, πριν στήσουμε το link, πολύ απλά μας έφαγαν τα συκώτια.

Σημαντικότερος stakeholder του project (μετά, φυσικά, από το πανεπιστήμιο) είναι το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Κarolinska. Οι εν λόγω κύριοι θέλουν το conference system για να παρακολουθούν χειρουργεία live εξ' αποστάσεως, με την λογική ότι ο χειρούργος θα μπορεί να κάνει κλήση σε κάποιον πιο έμπειρο και εξειδικευμένο γιατρό που θα τον καθοδηγήσει κατά την διάρκεια της επέμβασης. Κάμερες στο ταβάνι, live feed από τα όργανα κλπ. Φυσικά, το Karolinska αναγκάστηκε να απολύσει 900 άτομα πριν 2-3 μήνες και η παραγγελία του hardware έχει παγώσει, οπότε εμείς δεν προλαβαίνουμε να στήσουμε τίποτε εκεί πέρα...

Όμως, ο καλός ο έμπορας καθηγητής έχει φροντίσει να προωθήσει το δικτυακό κομμάτι του project σε Τανζανία και Μοζαμβίκη, όπου τα εκεί πανεπιστήμια είναι στην φάση ανοικοδόμησης υποδομών (ξέρατε ότι η κεντρική Αφρική έχει μόνο μια χερσαία γραμμή internet;), οπότε οι φτηνοί Bifrost routers τους έρχονται λουκούμι. Όπου φτηνοί, σημειώστε γύρω στα $5000 το κομμάτι, αλλά 4x-20x φτηνότεροι από Cisco και Juniper...

Το group μας ήταν 8 άτομα - 4 σουηδοί, 1 αλβανίδα, 1 ουκρανός, 1 κολομβιανή και yours truly. Η όλη εμπειρία ήταν εκπληκτική, και από άποψη learning experience και από το geek factor του θέματος. HD camera των $4500 και 10 Gb/s δίκτυο για να παίζουμε; Ένας Core i7 για encoding; Μια 42αρα TFT για δεύτερη οθόνη στον client; Θέλουμε τίποτα άλλο;

Η κούραση βέβαια ήταν αρκετή διότι απαιτούσε 8ωρο κάθε μέρα, για 4 μήνες, με αναλυτικά time reports κάθε βδομάδα να γράφουν πως ξόδεψες την κάθε ώρα της ημέρας και ποιο ήταν το αποτέλεσμα αυτής της ώρας. Δεν έφτανε μόνο να το "κάνεις να δουλέψει", έπρεπε να γράψεις και το απαραίτητο documentation, με installation guide, use instructions, οποιαδήποτε βλακεία χρειάζεται. Να τρέχεις σε meetings, να ετοιμάσεις παρουσιάσεις, να κυνηγάς τον υπεύθυνο του πανεπιστημίου που σου δίνει hardware, να να να να, οτιδήποτε μπορείς να σκεφτείς. Όχι, δεν ήταν μια κλασική εργασία της σχολής με καθαρά εκπαιδευτικό ενδιαφέρον, π.χ. "υλοποίησε bubble sort". Ήταν as real as it gets.

Και χθες τελείωσε. Κάναμε το exhibition μας, όπου κόσμος περνούσε από το δωμάτιο μας να δει το σύστημα να δουλεύει και να του εξηγήσουμε τι κάνει. Σήμερα υποτίθεται ότι θα έρχοταν και μια επιτροπή εκπαίδευσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να μας καμαρώσει or something, αλλά τελευταία στιγμή (20 λεπτά πριν εμφανιστούν) το ακύρωσαν. Οπότε... μιας και είμαι στο project room, είπα να γράψω το σεντόνι ποστάκι αυτό.

Για όποιον ενδιαφέρεται για όλες τις ανατριχιαστικές λεπτομέρειες, υπάρχει το site του CUinHD project. Στην αριστερή πλευρά, κάτω από τα Deliverables, θα βρείτε τα Documents, όπου υπάρχει όλο το βουνό του documentation που χρειάστηκε να κάνουμε σε αυτούς τους 4 μήνες. Αν θέλετε να γελάσετε με τις μάπες μας, θα βρείτε και το video... :P

ΟΚ, διακοπές τώρα.

Τρίτη, Μαΐου 19, 2009

Σακηςβύζιον

Φέτος είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω την Eurovision και έξω από την οπτική γωνία των ελληνικών συμφερόντων. Ταυτόχρονα με τον τελικό, έβλεπα και τον κατακλυσμό των Twitter posts στο #eurovision όπου έπεφταν 200 posts κάθε 10 δευτερόλεπτα.

[επί της ευκαρίας, το twitter άντεξε μια χαρά σε αυτό τον πανικό. Νομίζω ότι έχουν ξεπεραστεί οι κακές στιγμές του παρελθόντος με τα downtimes για ψύλλου πήδημα]

Guess what... οι "απ' έξω" δεν ξέρουν τον Sakis. Δεν είναι το είδωλο που ήρθε να σαρώσει την Eurovision. Βέβαια, ο κόσμος μάλλον ήταν μοιρασμένος 50-50 ως προς την γνώμη του για την ελληνική συμμετοχή. Στα θετικά σχόλια, "ο παίδαρος", "σόου από την Ελλάδα", "κοιλιακοί-πλακάκια", "το χαμόγελο της Colgate", όλα ήταν σε αυτές τις γραμμές.

Στα αρνητικά σχόλια όμως ήταν όλο το γέλιο. "Η Ελλάδα έστειλε gay, τι πρωτότυπο"[1], "η Ελλάδα στοχεύει στους ψήφους γυναικών και gay", "έσκισε το μπλουζάκι του; Ιουυυυ, τα 80s έχουν περάσει", "γιατί πιάνει τα @@ του συνεχώς;", "τελείως camp η ελληνική εμφάνιση"[2], "σα να άρπαξε λίγο στο σολάριουμ", "κλασικό τραγουδάκι για disco στο πρώην ανατολικό μπλοκ", "τι κρίμα, η Ελλάδα δεν μπορεί να δώσει το 12άρι στην Κύπρο".

Και φυσικά το αμίμητο...

"OMG! O Έλληνας χορεύει πάνω σε ένα τεράστιο συρραπτικό!"

Η δικιά μου η γνώμη για την εμφάνιση δεν παίζει ρόλο. Σημασία έχει όμως να βλέπουμε τι γνώμη έχουν όλοι αυτοί από τους οποίους ζητάμε βαθμούς...

Υπόμνημα:
[1]: είμαστε οι μόνοι που θεωρούμε την Βρετανία την χώρα των gay. Όλοι οι υπόλοιποι θεωρούν εμάς. Διαβάστε και σχετικό post από τους two greeks in london.
[2]: Το στυλ camp είναι το στυλ που βασίζεται στο κακό γούστο και το κωμικό στοιχείο. Κλασικότερο παράδειγμα από αυτό, δεν υπάρχει.

Σάββατο, Μαΐου 16, 2009

Power metering

Έχω τσιμπήσει από το τοπικό μαγαζί μαστροχαλαστών ένα power meter για να δω τι κατανάλωση παίζει στας υπολογιστάς μου.

Mac Mini G4 1.33 GHz
idle : 22W
full CPU load: 32W

Macbook Core Duo 2 GHz
idle, φορτισμένη μπαταρία: 25W
full CPU load, φορτισμένη μπαταρία: 50W
idle, φόρτιση μπαταρίας: 46W
full CPU load, αφόρτιστη μπαταρία: 65W


Περί idle....
  • το Mac Mini κινείται με Debian και ανά πάσα στιγμή τρέχει Gnome desktop, rtorrent, apache, webcam server, samba, svn server και έχει φορτωμένες και Postgresql+MySQL (για λόγους που δεν θυμάμαι πια :D). Υπάρχει και ένας εξωτερικός MyBook συνδεμένος με FireWire αλλά έχει δικιά του τροφοδοσία, οπότε δεν νομίζω να παίζει ρόλο.
  • το Macbook έχει πάντα ανοιγμένο Safari, Adium, Thunderbird, συνδεμένο μέσω WiFi, Bluetooth mouse, USB πληκτρολόγιο και δουλεύει Leopard. Φωτεινότητα οθόνης στο 100%.
Full CPU load δια της παραδοσιακής μεθόδου του yes > /dev/null για κάθε πυρήνα (1 για το Mac Mini, 2 για το Macbook).

Όλες οι τιμές είναι οι μέγιστες στιγμιαίες. Θα το έκανα και πιο επιστημονικά (καταμέτρηση kWh για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα) αλλά βαριέμαι. Next time.

Δευτέρα, Μαΐου 11, 2009

DDo$ attack

Δεν υπάρχει αυτό. Δεν υπάρχει.


30 εκατομμύρια κορώνες πρόστιμο στο Pirate Bay; Ο Gottfrid Svartholm aka Anakata, ιδρυτικό μέλος του Pirate Bay, προτείνει το εξής σύστημα πληρωμής. Ζητάει από τους απανταχού φίλους του Pirate Bay να καταθέσουν 1 σουηδική κορώνα (σχεδόν 10 ευρωλεπτά) στον τραπεζικό λογαριασμό του δικηγορικού γραφείου-κατήγορου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει ο Anakata, ο τραπεζικός λογαριασμός του δικηγορικού γραφείου δικαιούται 1000 δωρεάν συναλλαγές τον μήνα. Μετά τις 1000 συναλλαγές, η τράπεζα χρεώνει 2 SEK την συναλλαγή.

Άρα, στις 1000 free + 1000 επί πληρωμεί συναλλαγές, το γραφείο πρέπει να πληρώσει 2000 κορώνες, δηλαδή το ποσό ακριβώς που έχει συλλεχθεί μέχρι τότε. Από την συναλλαγή 2001 και μετά, το γραφείο "μπαίνει μέσα" 1 κορώνα για κάθε συναλλαγή.

Το καλύτερο (χειρότερο) ; Ο σουηδικός νόμος προβλέπει δυνατότητα επιστροφής χρημάτων αν η συναλλαγή έγινε λάθος. Σε αυτή την περίπτωση, το κόστος συναλλαγής το χρεώνεται πάλι ο αρχικός παραλήπτης (δηλαδή το δικ. γραφείο).

Όλως τυχαίως, ο Anakata δημοσίευσε και τα στοιχεία του λογαριασμού του δικηγορικού γραφείου. Κατά λάθος. Ατυχήματα είναι αυτά, συμβαίνουν. Σου ξεφεύγει το ctrl-v και κάνεις paste όπου να'ναι...

Pure evil, μόνο αυτό, τέλος.

Τρίτη, Μαΐου 05, 2009

"Παρών"

Ψήφισαν 146 υπέρ παραπομπής, 144 κατά, 3 παρών, 5 λευκά.

3 παρών ρε φίλε. Υπήρχαν 3 άτομα που ψήφισαν "ήμουν κι εγώ εκεί". Όπως λέει και ο Πάρις, been there, done that, got the t-shirt.

Όχι ότι τα λευκά είναι πολύ διαφορετικά σαν αποτέλεσμα, αλλά τουλάχιστον αντιπροσωπεύουν μια άποψη - ή μάλλον μια έλλειψη άποψης. Το οποίο φυσικά από μόνο του είναι πρόβλημα στην προκειμένη περίπτωση. Διότι, το να βάζεις 300 μαντράχαλους σε ένα δωμάτιο και να τους λες "πάρτε μια απόφαση, ναι ή όχι" και Χ από αυτούς να ψηφίζουν "ΔΞ/ΔΑ", σημαίνει πολύ απλά ότι X από αυτούς τους μαντράχαλους αντί να κάνουν την δουλειά για την οποία πληρώνονται, την πέφτουν στα έδρανα της βουλής και παίζουν PSP. Μια κωλοδουλειά έχουν, να έχουν άποψη και να παίρνουν αποφάσεις. Αν δεν την κάνουν, τι στο διάολο τους κρατάμε;

Και, κυρίως, γιατί ακόμα τους δίνουμε το δικαίωμα να μην έχουν άποψη; Γιατί χρησιμοποιούνται ακόμα τα "παρών" και "λευκό";

Αυτά τα ολίγα γενικά περί κοινοβουλευτικών διαδικασιών γενικά. Για το θέμα Παυλίδη συγκεκριμένα, και ειδικά για το πως έγινε η ψηφοφορία... εντάξει... διαβάζω κάποια άρθρα και φρικάρω τελείως με το πόσο γραμμένους μας έχουν.

Παράδειγμα ουάν:
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γ. Καρατζαφέρης υποχρέωσε τους βουλευτές του να ψηφίσουν ανοιχτά στην ουσία, διανέμοντάς τους ο ίδιος κλειστούς φακέλους με θετικές υπέρ της παραπομπής ψήφους, όπως τουλάχιστον διέδιδε το περιβάλλον του.

[ enet.gr ]

Όπως λέει ο itsomp, καλείται ο κύριος Καρατζαφέρης όπως προσέλθει να παραλάβει την Χρυσή Γκλίτσα για την άριστη διαχείριση των προβάτων του. Κατά συνείδηση ψήφισαν τα παιδιά, αλλά όχι της δικιάς τους.

Παράδειγμα του:
Γ. ΓΙΑΚΟΥΜΑΤΟΣ: « Το μείζον είναι ότι αυτή η κυβέρνηση δεν έχει κλείσει 2 χρόνια, ότι ο λαός κατά 86% στις δημοσκοπήσεις και απ' ό,τι μου έχουν μεταφέρει δεν θέλει εκλογές. Άρα, λοιπόν, δεν μπορούσα να θέσω σε κίνδυνο την παράταξή μου, την κυβέρνηση, τον τόπο για εκλογές.»
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Αλλιώς, θα ψηφίζατε διαφορετικά;»
Γ. ΓΙΑΚΟΥΜΑΤΟΣ: « Ναι, το έχω δηλώσει ξεκάθαρα.»

[ pathfinder ]

Ρε συ Γιακουμάτο, το ξέρουμε ότι ψηφίζετε (και οι 300) για το κόμμα και όχι για να γίνει δουλειά. Αλλά μη μας το τρίβεις έτσι στην μούρη. Είχαμε τις ελπίδες μας και εμείς σαν πολίτες...

Επίσης, το ότι το "είχες δηλώσει ξεκάθαρα" το γράφουμε στα @@ μας, διότι οι πράξεις μετράνε. Και από πράξεις, σε θαυμάσαμε. Βλάκα.

Παράδειγμα θρι, στην ίδια συνέντευξη Γιακουμάτου, λίγο παρακάτω:
Γ. ΓΙΑΚΟΥΜΑΤΟΣ: « Η συνείδηση του πολιτικού, επιτάσσει πρώτα και πάνω απ' όλα το εθνικό συμφέρον.»
Ξέρουμε. Μας το απέδειξες προηγουμένως.

Και το γελοίο ποιο είναι; Τόση ώρα γκρινιάζω χωρίς καν να ασχοληθώ αν είναι αθώος ή ένοχος ο Παυλίδης. Διότι πλέον δεν χρειάζεται καν σκάνδαλο για να σου ανέβει η πίεση.

Δευτέρα, Μαΐου 04, 2009

The Hunt for Gollum

Αν όλα τα fan films ήταν σαν κι αυτό...

Unofficial ανεξάρτητη low budget 40λεπτη παραγωγή βασισμένη στην μυθολογία του Τόλκιεν. Χρονικά τοποθετείται ανάμεσα στο The Hobbit και στο Fellowship of the Ring. Το budget της ταινίας ήταν -λέει- 3000 αγγλικές λίρες.

Δείτε ένα από τα trailer:



Συγγνώμη, αλλά αν με 3000 λίρες γυρίζεις ΑΥΤΟ, τότε το Hollywood με τα υπερποσά του μας κοροϊδεύει ανηλεώς.

Επειδή ακριβώς είναι unofficial παραγωγή, για να μην τους τραβήξουν στα δικαστήρια μέχρι το τέλος του αιώνα, οι παραγωγοί συμφώνησαν με τα Tolkien Enterprises να κάνουν την ταινία μη κερδοσκοπική. Στο site της ταινίας [ thehuntforgollum.com ] μπορείτε να δείτε δωρεάν την ταινία και μάλιστα σε HD.

Λεπτομέρεια που βάζει το κερασάκι στην τούρτα: έχει ΚΑΙ ελληνικούς υπότιτλους.

Excellent!

Κυριακή, Μαΐου 03, 2009

Best birthday cake EVAH

Η τελειότητα:
Όχι, πες μου αν υπάρχει αυτή η τούρτα. Όχι μόνο έχει το σχήμα του καλύτερου υπολογιστή όλων των εποχών, αλλά έχει ΚΑΙ το συνοδευτικό installation disc.

Και μια πανοραμική:

Με τέτοιες τούρτες, ας γεράσουμε μια ώρα αρχύτερα. Γεια στα χέρια σου μωρό μου! :*

Πεινασμένος για data:

Δεν αφήνουμε ούτε byte να πέσει στο έδαφος. Το πιασες; Byte. Όπως bite. Ξέρεις... δαγκωματιά; Εντάξει, σκάω.