Τρίτη, Ιουνίου 09, 2009

WWDC 09 keynote: covering the bases

Ανανέωση των Macbooks, νέο iPhone 3GS, παρουσίαση Snow Leopard και μερικών νέων MobileMe υπηρεσιών. Βαριέμαι να γράψω αναλυτικά το τι παρουσιάστηκε, μπορείτε άλλωστε να δείτε το video του keynote, απλά θα σχολιάσω κάποια πράγματα άξια σχολίων.

13" Macbook (Pro): SD slot; Firewire 800; Επιστροφή στο παρελθόν!
OK, καλό που υπάρχουν, αλλά α) το SD slot έπρεπε να υπάρχει εδώ και χρόνια β) η Firewire δεν έπρεπε ποτέ να εξαφανιστεί από την προηγούμενη γενιά. Προφανώς το κράξιμο ήταν τόσο που την επανέφεραν κακήν κακώς (και το 800άρι δεν είναι καθόοοοολου κακό). Από την άλλη, η νέα οθόνη και η νέα μπαταρία (7 ώρες, 1000 φορτίσεις, fuck yeah), η ελαφρώς χαμηλότερη τιμή μαζί με το spec bump κάνουν τα 13άρια MBPs (Pro πλέον, όχι σκέτα) ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ θελκτικά μηχανήματα. Νομίζω ότι βρήκα τον επόμενο υπολογιστή μου ;)

iPhone 3GS: meh.
Οι ανανεώσεις ήταν όλες αναμενόμενες - κι ας παραμιλάει ο Γιάννης για HD 720p video recording :P Η δεύτερη, front-facing camera για videocalls είναι περιέργως απούσα, ενώ στους θεούς του μάρκετινγκ θυσιάστηκε το voice control, το οποίο θα υπάρχει μόνο στην καινούρια συσκευή και όχι στο firmware update για το iPhone 3G - ουυυυ. Πάρ'αυτά, ρίξτε μια ματιά στο video guided tour - στο 2:20 θα δείτε τον υπέροχο τρόπο με τον οποίο επιλέγεις σε ποιο σημείο του κάδρου θέλεις να κάνεις focus πριν βγάλεις την φωτογραφία. Σκέψου πως αλλάζεις εστίαση με μια κανονική φωτογραφική και θα καταλάβεις...

iPhone OS 3.0: τα γνωστά.
Εδώ είχαμε τις λιγότερες εκπλήξεις, τα είχαμε δει όλα στο Philnote του Ιανουαρίου. Τα πραγματικά καινούρια νέα είναι για τους MobileMe χρήστες - κυρίως το Find my iPhone. Έχασες το iPhone σου; Κάνεις login στο MobileMe, το οποίο σου δείχνει σε έναν χάρτη που βρίσκεται η συσκευή σου. Μπορείς να στείλεις μήνυμα που θα μείνει στην οθόνη του iPhone και θα κάνει override το silent mode, χτυπώντας συνεχώς μέχρι να το βρει κάποιος. Ο ευρών δεν στο γυρίζει; Remote wipe. Πολύ πολύ καλό για απλούς χρήστες - οι corporate bitchesχρήστες το είχαν ήδη.

Snow Leopard: βελτιστοποιήσεις.
Διάφορες βελτιώσεις σε όλα τα έγκατα, λίγο-πολύ γνωστά. Τα OpenCL και Grand Central συνεχίζουν να ακούγονται πολύ καλή ιδέα, άντε να δούμε και τι γίνεται στην πραγματικότητα. Το Snow Leopard θα σκάσει μύτη Σεπτέμβριο. Το upgrade για τους χρήστες Leopard θα είναι $29!!! Όσοι σκοπεύουν (σκοπεύουμε χεχε) να πάρουμε mac εντός καλοκαιριού, θα πάρουν(με) το Snow Leopard δωρεάν. Θέλω να δω την Microsoft να κάνει κάτι ανάλογο...

5 σχόλια:

javapapo είπε...

ωραιο overview!

Ανώνυμος είπε...

Ελληνικά θα έχει το νέο iPhone...;

dtsomp είπε...

@Paris merci!

@Vasilis Ναι. Δεν ξέρω κατά πόσο θα έχει πλήρη μεταγλώττιση αλλά ελληνικό πληκτρόλογιο ναι.

georgeadams είπε...

Ναι, έχει πλήρες ελληνικό πληκτρολόγιο καθώς και επιλογή για πλήρη μεταγλώτισση, αν και προσωπικά έχω συνηθίσει και προτιμώ τα αγγλικά μενού.

gpanag είπε...

Στα αρνητικά του keynote για τo Snow Leopard, η απουσία αναφοράς σε Marble (interface) και ZFS. Ειδικά για το ZFS απογοητεύτηκα, θα έκανε μεγάλη διαφορά απο τον ανταγωνισμό να έχεις ZFS στο mainstream OS (οχι SL server)