Δευτέρα, Αυγούστου 31, 2009

AT&Tίλα

Στο γνωστό θέμα της απόρριψης του Google Voice app από την Apple, η AT&T δήλωσε ότι δεν εμπλέκεται στην διαδικασία έγκρισης των εφαρμογών που θα πάνε στο App Store.

Παπάκια μέντολες. Όταν δια συμβολαίου απαιτείς οι VoIP εφαρμογές να χρησιμοποιούν ΜΟΝΟ wifi, έχεις ήδη μπλεχτεί στην διαδικασία. Πόσο μάλλον όταν οι περισσότερες εφαρμογές αποφεύγουν την έντονη χρήση data γιατί "υπάρχει κίνδυνος να συμφορηθεί το δίκτυο". Ένα δίκτυο που απ΄ότι φαίνεται, ήταν χάλια, παρέμεινε χάλια και δεν θέλει να δείξει τάσεις προσαρμογής στα εκατομμύρια νέων data-intensive συσκευών που προστέθηκαν σε αυτό.

Και έστω ότι είσαι στην Αμερική και είσαι πελάτης της AT&T - υπάρχει μια απειροελάχιστη πιθανότητα να τα δεχτείς όλα αυτά με την σκέψη ότι τουλάχιστον προστατεύεται το δίκτυο σου. Γελοίο, αλλά υπάρχουν πάντα κάποιοι υπερβολικά καλοπροαίρετοι. Εγώ, ως Ευρωπαίος πελάτης, γιατί πρέπει να "λούζομαι" τον περιορισμό των εφαρμογών λόγω ενός άθλιου δικτύου στην άλλη άκρη του κόσμου; Αν δεν αντέχει VoIP ή Qik ή οτιδήποτε άλλο το δίκτυο της AT&T, γιατί δεν κυκλοφορεί άλλη έκδοση της εφαρμογής στο σουηδικό App Store; Δεν αντέχουν τα σουηδικά δίκτυα;

Πείτε ευχαριστώ στην μaλaκισμένη αμερικανική αγορά. Ο κόσμος εκεί δεν αγοράζει κινητό χωρίς επιδότηση (= σκέτη συσκευή = ξεκλείδωτο), κάποιοι carriers ακόμα δεν δέχονται συσκευές που δεν έχουν εγκρίνει (= κλειδώσει) στο δίκτυο τους - ρωτήστε και την Nokia που έχει πουλήσει περίπου 8 συσκευές μέχρι τώρα στις ΗΠΑ. Η Apple, όταν κυκλοφόρησε πρόπερσι το iPhone, "αναγκάστηκε" να μπει στο λούκι του carrier exclusivity - όπου το "αναγκάστηκε" σημαίνει ότι εξασφάλισε για δύο χρόνια σταθερά ποσοστά επί των πωλήσεων από την AT&T ενώ οι πελάτες τσιμπάνε στο iPhone των $200 - μεγιστοποίηση του κέρδους και ταυτόχρονος εθισμός των πελατών στην συσκευή. Το iPhone δεν θα γινόταν ποτέ τέτοια επιτυχία αν ο Αμερικανός έπρεπε να σκάσει $500-$600 ανά συσκευή, άσχετα αν τώρα δίνει περισσότερα σε συμβόλαια.

Τα δύο χρόνια της αποκλειστικότητας της AT&T όμως πέρασαν και τώρα η Apple, αν θέλει όντως να κάνει ένα βήμα μπροστά, οφείλει να εκμεταλλευτεί στεγνά την δύναμη του προϊόντος και να επιβληθεί με το ζόρι: ξεκλείδωτο iPhone διαθέσιμο σε όλους τους carriers και άσε τις εταιρίες να βελτιώνουν κάλυψη, υπηρεσίες και τιμές ώστε να κερδίσουν τον πελάτη. Άσε τις εταιρίες να παρακαλάνε τους πελάτες. Ούτως ή άλλως, η Apple με το iPhone ώθησε την πτώση των τιμών στα συμβόλαια data - φαντάσου τι μπορεί να κάνει τώρα που φαίνεται πόσο επιτυχημένο προϊόν είναι. Kι αν δεν το κάνει η Apple, φαίνεται ότι θα αναγκαστεί να το κάνει το FCC)

Φυσικά, μετά θα υπάρχει το πρόβλημα ότι δεν θα μπορεί να ρίχνει το φταίξιμο στην ΑΤ&Τ για οποιοδήποτε πρόβλημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: