Σάββατο, Αυγούστου 15, 2009

Google Calendar στο iPhone

Μετά από γενική λαϊκή απαίτηση (ένα άτομο), ρίχνουμε και μια ματιά στο πως να κάνεις sync το iPhone σου με τo Google Calendar σου. Εννοείται φυσικά ότι άλλοι έχουν γράψει τις οδηγίες, εγώ απλά κάνω μια σύντομη ανακεφαλαίωση στα ελληνικά.

Οι δύο τρόποι αμφίδρομου συγχρονισμού ημερολογίων που υποστηρίζει το Google είναι το CalDAV και ο MS Exchange server. Το iPhone έχει τον περιορισμό ότι επιτρέπει ένα μόνο Exchange account στην συσκευή, αλλά μπορείτε να έχετε πολλαπλά CalDAV accounts. Προτείνω λοιπόν την χρήση του CalDAV για τον απλούστατο λόγο ότι ο Exchange server είναι εξαιρετικά δημοφιλής σε εταιρικά περιβάλλοντα και μπορεί να χρειαστείτε το Exchange account για την δουλειά σας. Αν δεν υπάρχει τέτοια θέμα, το Exchange account είναι λίγο ευκολότερη λύση για πολλαπλά ημερολόγια.

Περίπτωση 1: CalDAV
[ source: blog.olitee.com]

1. Settings-> Mail,Contacts,Calendars-> Add Account...-> Other-> Add CalDAV Account
2. Server: www.google.com
3. Username: το username σου μαζί με το @gmail.com
4. Password: προφανές
5. Description: βάλε το όνομα του ημερολογίου, π.χ. my gym calendar (λέμε τώρα)
6. Το next κάνει verification του account σου.

Αν έχεις μόνο ένα ημερολόγιο στο Google Calendar, είσαι έτοιμος. Αν έχεις πολλαπλά ημερολόγια, συνέχισε.

7. Στον browser του υπολογιστή σου πήγαινε στο Google Calendar. Πήγαινε στα Settings και μετά στην καρτέλα Calendars. Πάτα επάνω στο όνομα του ημερολογίου που σε ενδιαφέρει - σε πάει στα settings του ημερολογίου. Κάνε scroll down και δίπλα από το Calendar Address θα δεις ένα Calendar ID. Αυτό θα χρειαστεί να το εισάγεις στο iPhone - καλύτερα στείλτο με email στο iPhone ώστε να το κάνεις copy-paste.
5. Πίσω στο iPhone. Πήγαινε στα settings του ημερολογίου που πρόσθεσες στα προηγούμενα βήματα, Advanced Settings και στο Account URL πρέπει να βάλεις το Calendar ID του βήματος 4 με την μορφή:
https://www.google.com/calendar/dav/[Calendar ID]/user

Έτοιμο το ημερολόγιο, τώρα πρέπει να κάνεις όλη αυτή την διαδικασία (από το βήμα 1) για κάθε άλλο ημερολόγιο που έχεις.

Περίπτωση 2: Exchange
[source: Google support]

1. Settings-> Mail, Contacts, Calendars-> Add Account-> Microsoft Exchange
2. Email: το google email σου
3. Domain: άστο κενό.
3. Username: το πλήρες username (mε @gmail.com)
4. Password: προφανές
5. Description: περιγραφή (π.χ. my Google Calendars)
6. Next. Κάνει verify και σου λέει κάτι για Unable to Verify Certificate. Πάτα Accept.
7. Στο πεδίο server συμπλήρωσε m.google.com και πάτα next.
8. Προσοχή! Υποστήριξη για Mail μέσω Exchange δεν υπάρχει ακόμα - βάλτο Off. Αν βάλεις On στο Contacts, θα αρχίσει ο συγχρονισμός με τα Google Contacts σου - προτείνω Off γιατί είναι πολύ εύκολο να γίνει μπέρδεμα με το αν θα κάνει overwrite τα contacts του iPhone σου ή τα Google Contacts. Το Calendars το αφήνουμε On.

Έτοιμος!

Όσο για τα .ICS αρχεία που λέει το blog.olitee.com, είναι μια καλή λύση αν το ημερολόγιο θέλεις απλά να το παρακολουθείς χωρίς να προσθέτεις καινούρια events (μονόδρομος συγχρονισμός), π.χ. public ημερολόγια εκδηλώσεων κλπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: