Παρασκευή, Οκτωβρίου 23, 2009

Dude it's a Dell! (σπιτική συνταγή review Dell Mini 10v)

Μικρές αμαρτίες... Ως γνήσιο fashion victim μπήκα στο trend της εποχής και αγόρασα ένα netbook. Το Dell Mini 10v έφτασε χθες το βράδυ, 305 € από το Pixmania. Η επιλογή του καταστήματος ήταν λίγο μονόδρομος καθώς ήταν ο μόνος τρόπος για να μην πάρω στα χέρια μου laptop με σουηδικό πληκτρολόγιο (το οποίο πραγματικά δεν παλεύεται).


Τελικά, το μοντέλο του Pixmania είναι η βρετανική έκδοση, κομπλέ με φορτιστή με 3 καρφιά και UK keyboard - είχα να δουλέψω σε πληκτρολόγιο με σηματάκι "£" από την εποχή του Amstrad CPC 6128... Μικρό το κακό. Οι αντάπτορες για βρετανικά φις κοστίζουν λιγότερο από 10€ και εφόσον διαλέξεις το keyboard layout που γνωρίζεις, όλα δουλεύουν άψογα.Εν συντομία τα specs:
 • Οθόνη 10.1" 1024x600
 • Intel Atom N270 1.6GHz
 • 1 GB RAM
 • 160 GB SATA της Western Digital
 • 10/100Mbit Ethernet
 • 802.11b/g
 • 3x USB
 • SD card reader
 • VGA out
 • audio in, audio out
 • Μπαταρία 3 στοιχείων
 • Βάρος 1.3κ.
Πρακτικά από specs πάμε χάλια. Ναι οκ όλα τα netbooks είναι πάνω-κάτω τα ίδια, αλλά το εν λόγω Dell είναι ο ορισμός του βασικού. Ο λόγος όμως που το επέλεξα ήταν το πολύ καλό (για την κατηγορία) πληκτρολόγιο, η ποιότητα κατασκευής που μου φάνηκε καλύτερη από κάποια πιο "εύθραυστα" netbooks, η δυνατότητα για μελλοντικό Hackintoshing (είναι από τα πλέον συμβατά μοντέλα) και ο πάντα υποκειμενικός λόγος του design, το οποίο μου φάνηκε πιο εμφανίσιμο από κάποια άλλα.

Και πάμε στις εντυπώσεις...

Το πληκτρολόγιο όντως είναι πολύ καλό. Μέσα σε ελάχιστα λεπτά προσαρμόσθηκα, μπορώ και δουλεύω με το "ημίτυφλο" σύστημα που έχω αναπτύξει όλα αυτά τα χρόνια και δεν χρειάζεται να ψάχνω το κάθε πλήκτρο, τα δάχτυλα μου πάνε από μόνα τους. Κάποια πλήκτρα είναι δύσκολο να τα συνηθίσω (το αριστερό Shift είναι ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΚΟ), αλλά οι υποχωρήσεις που θα χρειαστεί κάποιος να κάνει σε αυτό το πληκτρολόγιο είναι ελάχιστες σε σχέση με κάποια άλλα αίσχη που κυκλοφορούν στην αγορά.

Από την άλλη, θα συμφωνήσω με τα περισσότερα reviews στο web - το touchpad είναι άθλιο. Ως σπουδή στο κακό βιομηχανικό design, η Dell έβαλε το αριστερό και το δεξί mouse button στις αντίστοιχες κάτω γωνίες του touchpad - όχι σαν ξεχωριστά πλήκτρα αλλά μέρος του touchpad. Το αποτέλεσμα είναι εμφανίσιμο μεν, φριχτό στην χρήση δε. Το touchpad ΔΕΝ είναι multitouch, οπότε το drag'n'drop με δύο δάχτυλα (ένα κρατάει το πλήκτρο, ένα σέρνεται στο touchpad) είναι πραγματικά αδύνατο. Χρησιμοποιήστε δύο δάχτυλα σε single-touch touchpad και θα δείτε τι γίνεται.

Η οθόνη έχει καθαρή απεικόνιση, αλλά μάλλον μικρές γωνίες θέασης. Η φωτεινότητα είναι μέτρια, και είναι και glossy, αλλά μάλλον στις άνω του μετρίου της κατηγορίας.

Τελειωμένη λεπτομέρεια: το Dellάκι δεν έχει ανεμιστηράκι και τα μόνα κινούμενα μέρη είναι αυτά του σκληρού δίσκου. Με έναν SSD έχεις τον πραγματικά αθόρυβο υπολογιστή.

Οι επιδόσεις... Χμμμ... Εντάξει, μονοπύρηνος επεξεργαστής χαμηλής κατανάλωσης, νομίζω αυτό τα λέει όλα. Ξεχάστε gaming, HD video και τέτοια περίεργα, τα μηχανάκια αυτά είναι για ελαφρύτερες εφαρμογές. Γράφεις το email σου, ανοίγεις τον firefox σου, ακούς την μουσικούλα σου, βλέπεις κανένα επεισόδιο από την αγαπημένη σου σειρά... Εντάξει, με 300€ θες κι άλλα; Τα μηχανήματα αυτά είναι τα dumb terminals της τελευταίας δεκαετίας. Εφόσον το βάρος της επεξεργασίας πέφτει σε κάποιον άλλον (βλ. server, online service), θα κάνουν αυτό που θα τους ζητήσεις. Το Google Docs ξαφνικά γίνεται ο καλύτερος σου φίλος.

Κι ας πάμε στο θέμα του λειτουργικού. Το Dellάκι έρχεται με προεγκατεστημένα Windows XP SP287 ή όπου έχουν φτάσει τέλος πάντων. Δεν είχα ποτέ σκοπό να χρησιμοποιήσω τα XP εκτός από εκείνες τις ελάχιστες φορές που τα χρειάζεσαι (άθλια συστήματα ebanking που δουλεύουν μόνο με IE, DC-unlocker για ξεκλείδωμα 3G modems, κ.ο.κ.). Ξεκίνησα να κάνω την κλασική "φασίνα του fresh install" (εγκατάσταση Firefox/Putty/Skype/GTalk/Dropbox κλπ, διαγραφή του συνοδευτικού crapware), αλλά δεν άντεξα πολύ ώρα στα XP, φόρτωσα το usb stick με το Ubuntu Netbook Remix 9.04 (το 9.10 βγαίνει σε λίγες μέρες) και ξεκίνησα την εγκατάσταση.

Η εγκατάσταση του UNR είναι ταχύτατη και σε λίγο βρέθηκα σε ένα πολύ ωραίο και απλό περιβάλλον. Το περιβάλλον έχει προσαρμοστεί στην μικρή οθόνη του netbook και τα μεγάλα εικονίδια για την εκκίνηση των εφαρμογών θυμίζουν λίγο κινητό τηλέφωνο (iPhone OS, Android) - μάλλον γιατί το UNR έχει σχεδιαστεί και για netbooks με touchscreen. Σαν χρήση δεν μπορώ να πω ότι το UNR είναι πιο γρήγορο από τα XP (δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια διαφορά), αλλά το boot time είναι χαμηλότερο κατά 15 δευτερόλεπτα - και φυσικά μιλάμε για fresh installs αμφότερων των λειτουργικών συστημάτων, και ξέρετε πως πάνε τα XP installations μετά από λίγο καιρό... Σε κάποια φάση μάλλον θα δοκιμάσω και Windows 7 να δω πως πάνε (όσοι το προσπάθησαν έμειναν ευχαριστημένοι), αλλά και Hackintoshing, έτσι για το γαμώτο.

Το μέγεθος του Dell είναι πραγματικά μικρό, το βάρος του είναι πρακτικά αμελητέο και το μόνο πράγμα που με προβληματίζει αυτή την στιγμή είναι η μπαταρία του. Το Dell Mini 10v κυκλοφορεί με μπαταρία 3 ή 6 στοιχείων. Η 6 στοιχείων μπορεί να εξέχει κάτι τις, αλλά οι 2-2,5 ώρες ασύρματης αυτονομίας της μικρής μπαταρίας δεν είναι και ότι καλύτερο για ένα netbook. Από αυτά που έχω διαβάσει, τα XP έχουν καλύτερο power management, ενώ σε Linux πρέπει να βάλεις χέρι (βλ. κονσόλα) για να διορθώσεις κάποια πράγματα. Εκτενέστερες δοκιμές σε κάποιο άλλο post.

Το μικρό Apple keyboard ξεχυλίζει από τις άκρες του Dell.

Για να είμαστε και λίγο αντικειμενικοί... το Dell Mini 10v δεν είναι το καλύτερο netbook στην αγορά. Με περίπου τα ίδια λεφτά (ίσως λιγότερα) μπορείτε να παραγγείλετε από Amazon.co.uk το Asus Eee PC 1005HA, με Ν280 1,66 (αντί Ν270 1.60), 802.11b/g/n (αντί b/g), bluetooth και μπαταρία 6 στοιχείων με αυτονομία 8+ ωρών. Προσωπικά, το πληκτρολόγιο ήταν dealbreaker και το Dell είναι μακράν ανώτερο σε αυτόν τον τομέα.

LEDάκι στο καλώδιο του τροφοδοτικού για την ένδειξη ρεύματος. Δεν αλλάζει χρώμα ανάλογα με το αν είναι φορτισμένη η μπαταρία ή όχι (α λα magsafe) αλλα αυτό το λευκό σε ηρεμεί :)

Χρήση που σκοπεύω να κάνω στο Dellάκι; Κυρίως πειραματόζωο σε κάθε Linuxική βλακεία που θα μου κατέβει και travel laptop (ότι πρέπει για να αδειάζεις την κάρτα μνήμης της φωτογραφικής).

Παράρτημα:
η Dell θεώρησε πρέπον να προσθέσει στην συσκευασία του Mini και ...3 CD (συνοδευτικό software, recovery CD). Πάρα πολύ χρήσιμο σε μια συσκευή που έχει σχεδιαστεί πάνω στην λογική του "βγάλαμε το optical drive και γλυτώσαμε". Εντάξει, πάλι καλά που έχει συνοδευτικά CD -γκουχAcerγκουχ- αλλά είναι ελάχιστα πιο πρακτικά από το βινύλιο. Οι εταιρίες πρέπει να πάρουν απόφαση ότι τα οπτικά μέσα έχουν πεθάνει - αν θες συνοδευτικό software, βάλτο σε flash disk. Η Symantec πουλάει πλέον το Norton Internet Security σε flash disks, ακόμα και η Microsoft ανακοίνωσε το Window 7 usb tool για να πετάς το .iso των Windows σε φλασάκι. Καιρός να τα ξεχάσουμε τα CD, τα DVD και τα Blu-ray...

1 σχόλιο:

Paris Apostolopoulos είπε...

βγάλε απο πάνω σου την ντροπή και βάλε τώρα MacOSX. πονάνε τα κόκκαλα μου ρε!!! τωρα!