Οι οδηγίες εγκατάστασης είναι μια προσφορά του πολύ καλού MyDellMini.com. Σε γενικές γραμμές η εγκατάσταση αυτή καθεαυτή είναι πανεύκολη, περισσότερη ώρα θα χρειαστείς να προετοιμάσεις τα φλασάκια σου.
Μερικά σχόλια περί της εγκατάστασης.
- Δεν χρειάζεσαι απαραιτήτως flash disk. Το Dell κάνει κανονικά boot από το SD card reader, άρα μπορείς να κάνεις την δουλειά σου και με κάρτες μνήμης.
- Κάποιοι έχουν καταφέρει να κάνουν την εγκατάσταση με version A06 του BIOS στο Dell, αλλά συνήθως κρασάρει (3 φορές όταν προσπάθησα). Οδηγίες για downgrade σε A04 θα βρείτε εδώ.
- Ο οδηγός εγκατάστασης αναφέρει σταδιακά κατεβάσματα των combo updates. Δεν κατάφερα να το κάνω αυτό, καθώς για κάποιο λόγο δεν μπορούσα να ανοίξω .dmg αρχεία στην φρέσκια εγκατάσταση του Leopard στο Dell. Εν τέλει βαρέθηκα, ξεκίνησα το Software Update του Leopard και συνέχισα με τα υπόλοιπα βήματα του οδηγού. Τελικά δουλεύει - και είναι και πολύ πιο απλή και γρήγορη σαν διαδικασία.
- Δεύτερη παράκαμψη: αντί για ένα partition (όλο τον δίσκο), έκανα δύο. Έκανα την εγκατάσταση του Leopard κανονικά στο πρώτο partition. Μόλις τελείωσε, έβαλα την bootable SD card (έχουν μαζευτεί πολλές αυτές τις μέρες...) με το νεοαφιχθέν Ubuntu 9.10 Netbook Remix. Μέσα από τον installer του Ubuntu κάνεις partitioning, αφήνοντας το Leopard partition ανέγγιχτο. Το MacOSX installation δεν κατάφερε να κάνει boot με την πρώτη προσπάθεια, αλλά από την δεύτερη και μετά δουλεύει κανονικά.
Και... εγένετω Dellbook!
Το Leopard δουλεύει ικανοποιητικά εώς πολύ καλά πάνω στο μικρό netbook. Ως λειτουργικό σύστημα που έχει μπει με το ζόρι σε hardware όπου κανονικά δεν έπρεπε να μπει, έχει τα μικρά προβληματάκια του. Το touchpad δεν έχει scrolling, ούτε δεξί κλικ με δύο δάχτυλα, ο ήχος δεν δουλεύει μετά από sleep, ενώ ο power manager αντί να καταλάβει ότι αποσυνδέθηκε το τροφοδοτικό νομίζει ότι απλά σταμάτησε να φορτίζει την μπαταρία (με μόνη παρενέργεια ότι δεν αλλάζει power profile σε "Better energy savings"), ενώ δεν μπορεί να υπολογίσει και τον χρόνο διάρκειας της μπαταρίας (παρόλο που δείχνει κανονικά και με ακρίβεια το ποσοστό φόρτισης). Το πρόβλημα του ήχου μάλλον λύνεται (κάτι έχει πάρει το μάτι μου στο mydellmini.com), για τα υπόλοιπα θα δούμε στην πορεία.
Το Ubuntu έχει κι αυτό τα bugs του. To Empathy (το καινούριο IM framework) έχει κάποια απέχθεια στα sound notifications (έπαιξε μόνο ένα notification στα 500), ενώ θα περίμενα να χρειαζόταν manual ρύθμιση για την κάμερα, όχι για το wifi και το μικρόφωνο...
Το εντυπωσιακό είναι ότι το Leopard και το Ubuntu κάνουν boot αρκετά γρηγορότερα από την εγκατάσταση των Windows XP - γύρω στα 15-20 δευτερόλεπτα γρηγορότερα, ενώ και στην χρήση φαίνονται λίγο πιο σβέλτα. Το MacOSX φαίνεται να παλεύει λίγο καλύτερα το θέμα multitasking, με μικρή αλλά αισθητή διαφορά.
All in all, ενδεικνύεται!
3 σχόλια:
there is not disturbance in the force now!!!
well done!
Super! Έχω την εντύπωση ότι και το touchpad διορθώνεται με κάποιο fix. Λίγη μνήμη επιπλέον κι έχεις το netbook as it is meant to be :-P
Βάλε και τα Win7 αντι για XP και πες μας εντυπώσεις. Στο νετ εχει βρει η βρωμα οτι τα 7 ειναι πολυ καλα. Απο το screenshot το ubuntu netbook remix φαινεται παρα πολυ ωραίο. Τελος, βαλε ενα openBSD με εναν ωραιο WM..
Δημοσίευση σχολίου