Κυριακή, Οκτωβρίου 25, 2009

USB it!

Πας στο μαγαζί της γειτονιάς και βλέπεις το εξής...


Η Symantec πουλάει πλέον το Norton Internet Security σε flash disk - είναι λέει το netbook edition.

Η Microsoft, και εύγε της που το κάνει, προσφέρει τα Windows 7 ως download και μετά σου δίνει το εργαλείο για να μεταφέρεις το .iso σε φλασάκι. Για τους "χρήστες netbook" λέει.

Το Ubuntu ούτως ή άλλως έχει από τον Απρίλιο το Ubuntu Netbook Remix, ένα repackaging του main desktop version σε τέτοια μορφή ώστε να μπορεί να μεταφερθεί εύκολα σε flash disk και να ...wait for it... να εγκατασταθεί σε netbook.

Εδώ και αρκετό καιρό, το UNetBootin είναι μια μαγική εφαρμογούλα που βάζει την mainstream linux distro της επιλογής σας σε φλασάκι.

Η Apple έβγαλε ήδη τον δεύτερο υπολογιστή της χωρίς optical drive.

Από την στιγμή που τα flash disks του 1GB (αυτά που χωρούσαν μία ριπαρισμένη ταινία ;)) έφτασαν σε προσιτές τιμές, τα οπτικά μέσα μπήκαν και με τα δύο πόδια στον τάφο. Η μόνη τους χρησιμότητα πλέον είναι για εγκατάσταση του λειτουργικού συστήματος - κι αυτό κυρίως σε πεπαλαιωμένα μηχανήματα που δεν μπορούν να bootάρουν από USB συσκευή...

Η χρησιμότητα του οπτικού μέσου ως λύση backup έχει υποστεί βίαιο θάνατο εδώ και χρόνια από αλλεπάληλα χτυπήματα. Οι χωρητικότητες των σκληρών δίσκων (εξωτερικών και εσωτερικών) πήραν την ανηφόρα ενώ το κόστος ανά MB έκανε ελεύθερη πτώση. Τα NAS συστήματα και τα ξώγαμα αυτών (Apple Time Machine/Capsule, HP Home Server, Dropbox και λοιπές online services) γέμισαν τον τόπο από αυτόματες, ξεκούραστες λύσεις backup που δεν απαιτούν από τον χρήστη να βάλει και να βγάλει το δισκάκι στο DVD recorder.

Το οποίο δισκάκι, σημειωτέον, δεν κατάφερε ποτέ να αποδείξει την ασφάλεια του μέσου. Ελάχιστες μάρκες από DVD έχουν καταφέρει να παράγουν προϊόντα που αντέχουν το πέρασμα του χρόνου. Κανένας δεν πρόκειται να εμπιστευτεί τις φωτογραφίες του σε δισκάκια με μέσο όρο ζωής τα 4 χρόνια.

Λεπτομέρεια: δείτε πόσες USB θύρες έχετε μπροστά σας αυτή την στιγμή. Πόσα optical drives βλέπετε;

Ώρα να αποχαιρετίσουμε τον οπτικό δίσκο. Μετά από σχεδόν 20 χρόνια ζωής, ήρθε η ώρα του. Και πολύ έκατσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: