Κυριακή, Δεκεμβρίου 27, 2009

Greek DNS fun

Έχετε προσέξει ποτέ ότι πληκτρολογώντας ένα url σε έναν browser, ο browser προσθέτει μόνος του το http://, το www και άλλα τέτοια; (ειδικά ο firefox) Θέλετε να δείτε πόσων admins τον κώλο σώζει αυτή η αυτοματοποίηση;

Let's have some fun.

Βήμα 1: χρησιμοποιούμε τους DNS servers του OpenDNS. Δηλώστε σαν DNS servers στον υπολογιστή σας τους 208.67.222.222 και 208.67.220.220.
Βήμα 2: ανοίξτε τον browser σας (δοκιμασμένο με Safari & Firefox) και πληκτρολογείστε το URL ολόκληρο, μαζί με το http://, αλλά χωρίς το www. Π.χ. γράψε "http://in.gr" και πάτα Enter.

Τζά! Που πήγε η σελίδα του in.gr;

Τι έγινε ρε παιδιά;

Πολλοί έλληνες admins, όταν σετάριζαν τα DNS records του εκάστοτε domain, έβαλαν μόνο το "www.εκάστοτεdomain.gr" να δείχνει στο website τους. Το σκέτο (χωρίς "www.") record δεν δείχνει πουθένα ή δεν υπάρχει καν. Κάποιοι ίσως να το κάνουν επίτηδες (μαγκιά τους εδώ που τα λέμε), αλλά οι περισσότεροι απλά το ξεχνάνε.

Το auto-completion του Firefox (και άλλων browsers), όταν δεν βρίσκει σελίδα για το url "εκάστοτεdomain.gr", δοκιμάζει από μόνο του και το "www.εκάστοτεdomain.gr", το οποίο πάντα υπάρχει. Οπότε, με Firefox δουλεύουν τα πάντα!

Έλα όμως που το OpenDNS αντί να σου πει απλά ότι δεν υπάρχει το site που ψάχνεις (όπως κάνει ο DNS server του ISP σου), σου επιστρέφει μια σελίδα με διαφημίσεις! Για τον Firefox, εφόσον παρέλαβε σελίδα (ασχέτος περιεχομένου), δεν μπαίνει στην διαδικασία να δοκιμάσει την προσθήκη του "www."

Ξαφνικά, το μισό ελληνικό internet δεν δουλεύει!

Την στιγμή που γράφεται το παρόν post, το "προβληματάκι" αυτό υπάρχει σε μια πληθώρα μεγάλων ελληνικών sites...
otenet.gr (πολύ ελπιδοφόρο όταν το κάνουν και οι ISPs...)

και με ιδιαίτερη ντροπή για το πτυχίο μου, teithe.gr.

5 σχόλια:

Dimitris Giannitsaros είπε...

Το έγραφα και εγώ στο http://daremon.gr/blog/2009/09/03/www/

Δες το comment του adamo που δίνει μία τεχνική εξήγηση.

Unknown είπε...

Σωστό - και είναι παρ' όλ' αυτά η τάση στο Ελληνικό Web. Απαράδεκτο, ειδικά από τη στιγμή που πλέον το www. πρόθεμα τείνει να εκλείψει.

Αλλά έτσι είναι και μεγάλος αριθμός ελληνικών sites: φτιάξαμε κάτι, το ανεβάσαμε, άστο να κάθεται και να έχει να δει ενημέρωση από... τον καιρό του Καραμανλή (του senior, έτσι;).

+1 Μήτσο, +1.

Konstantinos είπε...

Αν μου επιτρέπεται πάντως με αφορμή την κουβέντα: ο τρόπος που αντιμετωπίζει το πρόβλημα η OpenDNS ήταν ο λόγος που μετά από χρόνια το γύρισα στο Google Public DNS (μπαίνει στον κόπο να τσεκάρει αν το www.όνομα κάνει resolve και σε παραπέμπει αυτόματα εκεί).

Fanis είπε...

Να προσθέσω οτι η Forthnet κάνει resolve σε άλλο ip (τον mailserver τους) που αυτή τη στιγμή τουλάχιστον, αλλά και παλαιότερα που το είχα ξαναδεί, δε σερβίρει http.

# host forthnet.gr
forthnet.gr has address 193.92.150.24

# host www.forthnet.gr
www.forthnet.gr has address 193.92.150.50

# host 193.92.150.24
24.150.92.193.in-addr.arpa domain name pointer mailgate.forthnet.gr.

# host 193.92.150.50
50.150.92.193.in-addr.arpa domain name pointer www.forthnet.gr.

# host -t mx forthnet.gr
forthnet.gr mail is handled by 100 mailgate.forthnet.gr.

Μιχάλης Μπακόλας είπε...

"Θέλετε να δείτε πόσων admins τον κώλο σώζει αυτή η αυτοματοποίηση;"

Μη νομίζεις ότι έχουν λυθεί άλλα προβλήματα, για να...'σωθούν' απ την αυτοματοποίηση αυτή.

Και ξεκινώ:

Η OpenDNS κατ αρχήν για μένα, είναι 'καλή' υπηρεσία και χρήσιμη είτε μας αρέσει είτε ΟΧΙ.

Επίσης επιλέγουμε scroogle μηχανή για σερφάρισμα (ssl, 'καθαρότερα'αποτελέσματα, ειδικά όσον αφορά ads και bots και άλλα...καλά μιλλιούνια, επίσης χωρίς να 'δαχτυλιάσουμε' το /etc/hosts και ησυχάζουμε!!

Η γνώμη και η γνώση μου απο τεχνικής πλευράς, είναι ότι 'τσιμπάει' λίγο παραπάνω σε latency, (OpenDNS) αλλά απο την άλλη είναι μία καλή ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΛΥΣΗ και συνάμα προστατευτική σε κάποιες περιπτώσεις.
Πείτε μου κάποιος αλήθεια, μιας και μιλάμε για OpenDNS και άλλα τέτοια ωραία θέματα (και δεν μιλάω καθόλου ειρωνικά) με την ΓΑΙΔΟΥΡΟΤΡΥΠΑ στο πρωτόκολλο DNS (ναι, την γνωστή εγγενής αδυναμία που ανακάλυψε εκείνο το 'παληκαράκι' ο Kaminski...) ΦΡΟΝΤΙΣΑΝ ΟΙ ISP μας που απολαμβάνουμε τις υπηρεσίες τους ΝΑ ΤΗΝ ΚΛΕΙΣΟΥΝ?
Μιλάμε για χοντρή δουλειά.
Ρωτήστε, η βρείτε τρόπο και μάθετε ο καθένας απ τον ΙSP του....τι παίζει μ αυτό?

Λύθηκε;;

Sorry στον γράφοντα του πόστ, δεν 'αποδιοργανώνω' την κουβέντα αλλά μιας και είπαμε ''GREEK DNS fun'' αυτο που έγραψα εδώ, και ίσως κάποιοι το γνωρίζουν, αφορά εκτός απο τους GREEK DNS...και όλους τους DNS του ΠΛΑΝΗΤΗ!!!

Με λίγο γούγλισμα στη λέξη ....Kaminski, (μάλιστα πολύ μου κάνει που στο youtube κάθεται 'αραχτός' στον καναπέ στο σπίτι του, και μας προτείνει την επτάχρονη κορούλα του...στο να μας ενημερώσει για το πρόβλημα της DNS υπηρεσίας....που δεν "χαμπαριάζει" αν έχεις "παράθυρα", linux,.....η CISCO, κι αυτο γιατι απλά...ρημάζει το πρωτόκολλο!

Ευχαριστώ εκ βαθέων... (^_^)

Μιχάλης Μπακόλας
Τελειόφοιτος 6ης Δημοτικού Περιστερίου
Βαθμός: Λίαν Καλώς