Πέμπτη, Ιανουαρίου 28, 2010

iPad

Περί αυτού ο λόγος. [promo video, keynote presentation video]

Μερικά ενδιαφέροντα σημεία που είναι άξια προσοχής.

To iPad θα βγαίνει και σε έκδοση με ενσωματωμένο ξεκλείδωτο 3G και, σε αμερικάνικο έδαφος τουλάχιστον, η σύνδεση θα γίνεται μέσω prepaid AT&T. Μεγάλη κίνηση για την αμερικανική αγορά (όσοι με διαβάζετε ξέρετε σε τι "εκτίμηση" την έχω) - τα 30$/μήνα είναι αρκετά καλή τιμή για απεριόριστο internet. Και το φθηνό internet (πόσο μάλλον prepaid) αλλά και η ξεκλείδωτη συσκευή είναι συνέχεια των τάσεων που είδαμε από το iPhone και το Nexus One.

Η πρώτη γκρίνια των συνδρομητών της αμερικανικής T-Mobile ήταν ότι το iPad δεν υποστηρίζει την μπάντα των 1700MHz, άρα το iPad δεν θα έχει 3G ταχύτητες στο δίκτυο της T-Mobile και θα την βγάζει με EDGE/GPRS. Χέσε με. Όταν μια συσκευή πάει για wordwide distribution και δεν υποστηρίζει καν CDMA2000 (που όσο "δευτεράντζα" κι αν είναι, έχει 300+ operators ανά τον κόσμο), ποιος θα ασχοληθεί με μια εντελώς περιθωριακή συχνότητα που χρησιμοποιούν περίπου 5 operators ανά τον κόσμο;

Τρίτο point, η Micro SIM. Επειδή πρακτικά οι περισσότεροι από μας δεν έχουμε δει Micro SIM στην ζωή μας, η κανονική SIM έχει μέγεθος 15x25mm ενώ η MicroSIM 12x15mm - προφανώς ξεχάστε αλλαγή SIM από το κινητό στο iPad και τούμπαλιν. Ο σχεδιασμός της Micro SIM είχε γίνει με σκοπό data-only συσκευές και για αυτό δεν "έχει" τηλεφωνικό νούμερο ή voice service. Το θέμα είναι πόσοι operators διαθέτουν στο κοινό microSIMs (ή αλλιώς 3FF SIM). Θεωρητικά, οι καλύτερες πιθανότητες να βρείτε μία τέτοια στην Ελλάδα είναι μέσα σε κάποιο 3G modem (USB ή ενσωματωμένο σε κάποιο netbook), αρκεί να ΜΗΝ υπάρχει δυνατότητα αποστολής/λήψης SMS γιατί κάτι τέτοιο απαιτεί αριθμό συνδρομητή (τηλεφωνικό νούμερο), αλλιώς ψαχτείτε σε data-only συσκευές όπως remote αισθητήρες κλπ.

[Αν κάποιος ρωτήσει σε Cosmote/Vodafone/Wind για microSIM, αφήστε μου ένα σχόλιο με την απάντηση που θα λάβετε, με ενδιαφέρει :)]

Τέταρτο θέμα. Αν πάτε στην σελίδα του video της παρουσίασης [εδώ], κάτω-κάτω γράφει
This device has not yet been authorized as required by the rules of the Federal Communications Commission. This device is not, and may not be, offered for sale or lease, or sold or leased, until authorization is obtained.
Η συσκευή δεν είναι έτοιμη σε καμία των περιπτώσεων. Περιμένω αρκετές αλλαγές σε software και δεν θα μου κάνει εντύπωση αν δούμε και αλλαγές σε hardware. Πραγματικά, δε θα μου φανεί παράξενο αν το iPad έχει webcam όταν κυκλοφορήσει.

Κάτι για να κλείσουμε. Κάποιες αλλαγές στο iPhone OS που γίνονται για το iPad θεωρώ ότι θα περάσουν και στο iPhone. Ήδη το καινούριο SDK επιτρέπει VoIP over 3G (θέλω πολύ να το δοκιμάσω) και κάποιοι που έσκαψαν στο iPad SDK ανακάλυψαν ότι έχει έναν shared φάκελο στον οποίο έχουν πρόσβαση όλες οι εφαρμογές - σε αντίθεση με το sandboxed μοντέλο του iPhone. Αυτό εν μέρει απαντάει στην ερώτηση μου "πως θα μεταφέρεις πέρα-δώθε τα αρχεία του iWork στο iPad" και ελπίζω να δούμε αυτό και άλλα features του iPad στο iPhone σύντομα.

Μια απορία για το τέλος. Έστω ότι έχεις γράψει ένα ολόκληρο κατεβατό στο Pages ή έχεις λύσει τα κοινόχρηστα της πολυκατοικίας στο Numbers... Πώς τα εκτυπώνεις από το iPad; :)

Τρίτη, Ιανουαρίου 26, 2010

Stand-up comedy σε εκκλησία

Τελειωμένη Σουηδία! Άθεος κάνει stand-up μέσα σε ναό και το συμβάν μεταδίδεται και από την τηλεόραση.

Πληρώνω όσο-όσο για να δω να γίνεται το ίδιο μέσα στον Άγιο Δημήτριο παρουσία του Άνθιμου!

Part 1


Part 2

Σάββατο, Ιανουαρίου 23, 2010

Εθνική ανάταση - 50% έκπτωση - το αφεντικό τρελάθηκε!

Δεν μπορώ να σταματήσω να γελάω με αυτό το θέμα. Η μεγαλύτερη εκδήλωση (μετά την Eurovision :P) που έχει σαν σκοπό την εθνική ανάταση και την απόσπαση της προσοχής του κόσμου από τα προβλήματα του, η στρατιωτική παρέλαση των εθνικών εορτών, πάει για δίαιτα.

Θα σταματήσει, λέει το News247, η συμμετοχή μηχανοκίνητων μονάδων στις παρελάσεις για λόγους κόστους. Διότι το να βλέπεις μισή παρέλαση λόγω κρίσης, σε κάνει να ξεχνάς τα δικά σου οικονομικά προβλήματα. Στο σπίτι του κρεμασμένου...

Και σε περίπτωση που αναρωτιέστε πόσα χρήματα θα γλυτώσουμε, προσέξτε την τελευταία γραμμή του άρθρου: εξοικονόμηση 7 εκατομμυρίων ετησίως. Τόσα πλήρωνες αγαπητέ φορολογούμενε για να σου ανεβάσουν το ηθικό. Πως το νιώθεις το ηθικό σου τώρα; Δεν νιώθεις ακριβώς όπως όταν έμαθες τους μισθούς της ΕΡΤ;

Φίλε εθνικώς υπερήφανε που θα γκρινιάξεις για τη περικοπή στις παρελάσεις, καλά κρασιά. Όποιος θέλει παρέλαση, να πληρώσει. Εκτός κι αν θέλεις να τα κόψουμε από κάπου που περισσεύουν. Ασφαλιστικό, υγεία, εκπαίδευση, από παντού τρέχει το χρήμα.

Κόψτε την τελείως την παρέλαση να ησυχάσουμε. Ούτως ή άλλως την παρακολουθούσαμε μόνο για να δούμε πυραυλικά συστήματα και τα αεροσκάφη :p

(δεν πιάνω τον ιδεολογικό χαρακτήρα της παρέλασης, θα σφαχτούμε)

Τρίτη, Ιανουαρίου 19, 2010

Ου 666! Ου undefined_value από τις ταυτότητες!

Ως φλασιά βετεράνου του Βιετνάμ, θυμήθηκα στο προηγούμενο post μου την υπόθεση με το "666" στις ταυτότητες. Δεν μου είχε κόψει να το ψάξω όταν ήταν ακόμα φρέσκο το θέμα - μικρό παιδί κι εγώ - οπότε να η ευκαιρία για να περάσει και η αποψινή βραδιά (μιζέρια τώρα τελευταία...)

[Αν υπάρχει κάποιος πιο έμπειρος σε barcode encoding, ας διορθώσει γιατί πιθανώς να έχω καταλάβει λάθος. Από αυτά που διάβασα μέχρι τώρα έχω καταλήξει στα εξής...]

Το πρόβλημα εντοπίζεται στα barcodes που ΘΑ είχαν οι ταυτότητες. Τα συγκεκριμένα barcodes χρησιμοποιούν το πρότυπο κωδικοποίησης EAN-13 (πλέον IAN). Το εν λόγω πρότυπο ορίζει 13 "bytes" πληροφορίας και 3 "bytes" για calibration (σημεία αναφοράς για τον barcode reader). Χρησιμοποιώ καταχρηστικά την λέξη "byte" γιατί είναι πιο σύντομο από τον "συνδυασμό ασπρόμαυρων γραμμών". Η διάταξη των bytes σε ένα barcode είναι:
d|dddddd|dddddd|

όπου d = data, | = calibration. Κάθε d αντιστοιχεί σε ένα ψηφίο, από 0 ως 9.

Οι πολέμιοι των barcodes δηλώνουν ότι τα calibration bytes αντιστοιχούν στα ψηφία 6, οπότε το barcode πάει κάπως έτσι...
d6dddddd6dddddd6
...δηλαδή το 666 "είναι εντέχνως κρυμμένο" στο barcode.

Λεπτομέρεια: το κάθε byte (πληροφορία ή calibration) αποτελείται από 2 μαύρες γραμμές που χωρίζονται από 2 άσπρες και οι κυριότερες λεπτομέρειες είναι το πάχος των γραμμών και αν το byte ξεκινάει με άσπρο ή μαύρο. Για να μπλεχτούν λίγο τα πράγματα, υπάρχουν τρία διαφορετικά encodings των bytes. Για να μπλεχτούν περισσότερο τα πράγματα, το πρώτο αριστερά ψηφίο ορίζει τον συνδυασμό των encodings που θα έχει το barcode. Λεπτομέρειες εδώ, ανοίξτε το link γιατί δεν κάθομαι να σχεδιάζω barcodes.

Το θέμα είναι... βάσει ποιου encoding αντιστοιχίζεις το κάθε calibration byte στην τιμή 6;

Ας ξεκινήσουμε από τα σίγουρα. Το μεσαίο calibration byte έχει μια ιδιαιτερότητα. Δεν έχει 4 γραμμές. Έχει 5. Άσπρο-Μαύρο-Άσπρο-Μαύρο-Άσπρο. Ασχέτος πάχους γραμμών,δεν υπάρχει encoding για byte 5 γραμμών, το μεσαίο calibration byte δεν αντιστοιχεί σε καμία τιμή. Αυτό που βλέπω δεν είναι 666, είναι 6undefined6. Άρα 666... ντεν έκει αυτοκίνητο καρντιά μου.

Για χάρη της συζήτησης, συνεχίζω. Το δεξί calibration byte όντως δείχνει να αντιστοιχεί στον αριθμό 6 σύμφωνα με το R-encoding (λεπτομέρειες στο προηγούμενο link).

Το αριστερό calibration byte μπορεί να ανήκει στο G-encoding, οπότε είναι όντως 6, ή αν ανήκει στο L-encoding.... δεν ορίζεται καν! Άρα ή εχουμε 6undefined6 ή undefinedundefined6...

Με το μπαρδόν, αλλά το undefined26 δεν είναι το σημάδι του Αντίχριστου. Στην χειρότερη των περιπτώσεων είναι το σημάδι από το σκυλάκι της γειτόνισας που "μάρκαρε" την γλάστρα.

Έκανα μια ερώτηση πριν μερικές σειρές: βάσει ποιου encoding αντιστοιχίζεις calibration byte σε τιμή; Η απάντηση μάλλον είναι "δεν αντιστοιχίζεις". Από αυτά που διάβασα, δεν είδα κάπου να αναφέρει το διεθνές πρότυπο ότι τα calibration bytes έχουν encoding και αντιστοιχούν σε τιμές. Επειδή μπορεί να μοιάζει με 6, δεν σημαίνει ότι είναι και 6. Ο σκοπός του calibration byte είναι να δώσει στον barcode scanner ένα ενδεικτικό πάχος γραμμής και να τον βοηθήσει να προσανατολιστεί για να ξέρει ποιά είναι η πάνω πλευρά του barcode. Αυτά. Ούτε 6άρια, ούτε encoding, ούτε τίποτα.

Τώρα, αν εσύ θέλεις να βλέπεις 666 σώνει και καλά... ε, τι να κάνουμε, δημοκρατία έχουμε... κι εγώ θα βλέπω σώνει και καλά το Flying Spaghetti Monster και τον Σουβλακέα...

Ενδιαφέρον trivia: σε σελίδα πολέμιων του barcode γίνεται η εξής κορυφαία διευκρίνηση. Το barcode με το 666, λέει, δεν πειράζει να μπει στην ταυτότητα, λέει, αλλά δεν πρέπει να μπει στο κούτελο ή στο δεξί χέρι, λέει. Τα σχόλια δικά σας.

Disclaimer: ναι, οκ, αρχαιολογία το θέμα. Τώρα βαριόμουν, τώρα το θυμήθηκα, τώρα το έψαξα.

Κυριακή, Ιανουαρίου 17, 2010

Η μεγάλη του Facebook σχολή

Μιλώντας στο τηλέφωνο με τον πατέρα μου, με ενημέρωσε ότι κάποιος κύριος Χ, από την εταρία Ψ πήρε στο σπίτι στην Θεσσαλονίκη και με έψαχνε "για δουλειά". Για διάφορους λόγους, το πως βρήκε ο εν λόγω κύριος το τηλέφωνο μου φάνηκε ύποπτο και αρχίζω το ψάξιμο.

Το πρώτο πράγμα που έψαξα, μετά φυσικά από το site της εταιρίας, είναι το Facebook. Βρήκα κάποια groups της εταιρίας. Επειδή η υπόθεση μυρίζει εμπλοκή γνωστού, ρίχνω μια γρήγορη ματιά στα μέλη των εν λόγω groups μπας και πετύχω καμιά γνώριμη μούρη.

Και κάπου εδώ κόλλησα.

Θέμα νούμερο 1. Άσχετα με το αν βρήκα αυτό που έψαχνα ή όχι, συνειδητοποίησα ότι το Facebook είναι πλέον αρκετά μεγάλο ώστε στο υποσυνείδητο μου/μας να έχει αντικαταστήσει τηλεφωνικούς καταλόγους και γραφεία πληροφοριών, ακόμα και search engines (εν μέρει). Τρομακτικό ε; Με το που θες να βρεις κάποια συσχέτιση ατόμων μεταξύ τους ή με άλλες οντότητες (όπως μια εταιρία, καλή ώρα), τρέχεις στο Facebook και αρχίζεις να ξεθάβεις βρώμα.

Ωπ, θέμα νούμερο 2. Η βρώμα πως βρέθηκε στο Facebook; Μα φυσικά οι χρήστες την έβαλαν, ο Zuckenberg δεν είναι μέντιουμ να βρίσκει τα προσωπικά στοιχεία του καθενός. Αυτό από μόνο του δεν είναι μεμπτό - ο καθένας γράφει ότι γουστάρει στα ιντερνέτς. Εκεί που πέφτει το χοντρό γέλιο/κλάμα (ανάλογα με τα νεύρα) είναι όταν συνειδητοποιείς ότι άτομα που ήταν έτοιμοι να πάρουν τα άρματα και να ανέβουν στο βουνό για να κάνουν αντάρτικο στην κυβέρνηση που ήθελε "τον 666 στις ταυτότητες" (τι γελοιότητα) και το ηλεκτρονικό φακέλωμα, τώρα έχουν καταλήξει να αυτοφακελωθούν. Τηλέφωνα, διευθύνσεις, email, σύζυγοι, συγγενείς, φίλοι, εργασία, σεξουαλικές/θρησκευτικές/αθλητικές προτιμήσεις, όλα online.

Αλλά όοοοοοοοχι, δεν θέλουμε ηλεκτρονικό φακέλωμα - σημασία έχει να μην έχει τα στοιχεία μας η εκάστοτε κυβέρνηση ή (φτου κακά!) οι διαφημιστικές εταιρίες. Και ναι, ξέρεις ότι κάποιοι από αυτούς τους μη στην πραγματικότητα επαφιόμενους πριν μερικά χρόνια είχαν υπογράψει στην λίστα του Χριστόδουλου για τις ταυτότητες. Σκέψου το αυτό: θέλω να καταγραφώ παντού σαν Χ.Ο., αλλά δεν θέλω ηλεκτρονικό φακέλωμα των προσωπικών μου στοιχείων, για αυτό τα βάζω μόνος μου σε σημείο που τα βλέπουν όλοι. Ψυχοφάρμακα τώρα!

Α ναι, κάποιοι ανυποψίαστοι δεν έχουν κάνει ακόμα την σύνδεση Facebook και εταιριών marketing. Αν είναι δυνατόν. Όταν συμπληρώνεις το Living Social Top 5 με τις αγαπημένες σου μπύρες, υπάρχει περίπτωση να ΜΗΝ δίνει το Facebook σε κάποιον μαρκετίστα αυτή την πληροφορία; Το Facebook έχει πάνω από 350 εκατομμύρια χρήστες. Ο Zuckenberg δεν έφτιαξε το FB για την ψυχή της μάνας του. Ξέρεις τι κοστίζει σε υποδομή και λειτουργικά έξοδα για να εξυπηρετήσεις τόσα ΔΩΡΕΑΝ accounts; Το FB είναι η χαρά του σκαφτιά (data miner) - terabytes εμπορικά εκμεταλλεύσιμων πληροφοριών. Κάτι σαν τις φάρμες ανθρώπινης ενέργειας στο Matrix, μόνο που εδώ το σώμα σου ταίζει τις μηχανές με πληροφορία.

Το αποκορύφωμα της υπόθεσης φακέλωμα-Facebook ήταν το πρόσφατο meme, σύμφωνα με το οποίο, "για την εγρήγορση ενάντια στον καρκίνο του μαστού", οι γυναικείες παρουσίες έγραφαν στο status το χρώμα του σουτιέν τους. Fun (φορ) μεν, τραγικό δε. Θυμάστε που κάποτε λέγαμε συνομωτικά ότι οι κατασκοπευτικοί δορυφόροι βλέπουν μέχρι και τι βρακί φοράς;
[φωνή AMAN teleshopping] Κανέεεεενα πρόβλημα! [/φωνή] Τους τακτοποιήσαμε και τους δορυφόρους...

( παρά το στηθολογικό χαρακτήρα της εν λόγω περίπτωσης, το meme συνεχίζει να προφέρεται "μίιμ" :P)

Τρίτη, Ιανουαρίου 12, 2010

Google Nexus One

Οκ, καλό hardware, καλό software, καλή all-around η συσκευή, αλλά ο χαμός που γίνεται στα αμερικανικά μέσα γίνεται για έναν και μόνο λόγο: η Google πουλάει το κινητό της μέσα από την σελίδα της και επιτρέπει στον αγοραστή να διαλέξει τον carrier που θέλει.

Πώς πας εσύ στην αλυσίδα καταστημάτων ΚεντροΕυρωπαίος, διαλέγεις το Σώνει Έπεσον ή το Mopia σου και μετά διαλέγεις Κώτσο-τε, Βρόνταφον ή Wimp; Αυτό ακριβώς.

Ναι, υπάρχει ελπίδα εκπολιτισμού και προόδου για την αμερικάνικη αγορά τελικά...

Παρασκευή, Ιανουαρίου 08, 2010

Δημοτική ευρυζωνικότητα

Χαίρομαι πάρα πολύ να διαβάζω τέτοια νέα. Ο Δήμος Κοζάνης ανακοίνωσε την έναρξη των εργασιών για την εγκατάσταση WiFi access points στην πόλη, ενώ όπως λένε έχουν ήδη έτοιμη την υποδομή των οπτικών ινών - αν και δεν διευκρινίζεται ποιο ποσοστό της πόλης καλύπτεται από αυτή. Η Κοζάνη μπαίνει πλέον στην ίδια λίστα με πόλεις όπως τα Τρίκαλα και ο Λαγκαδάς.

Ειδικά τα WiFi hotspots έχουν αρχίσει να πολλαπλασιάζονται ανά την επικράτεια. Ακόμα και μικροί δήμοι εκμεταλλεύονται επιδοτήσεις (κυρίως από την Κοινωνία της Πληροφορίας) και σηκώνουν δωρεάν ασύρματα σε κεντρικά σημεία (βιβλιοθήκες, πλατείες, ΚΤΕΛ κλπ).

Το θέμα είναι... τι σκατά κάνουν οι μεγάλοι δήμοι; Φυσικά και είναι δουλειά που απαιτεί χρόνια σε σχεδιασμό και υλοποίηση αλλά... πότε περιμένουν να αρχίσουν; Είναι χαζοί οι Καστοριανοί που είχαν ξεκινήσει τους διαγωνισμούς πριν 3 χρόνια ή οι Τρικαλινοί που άπλωσαν τις οπτικές πριν από τόσα χρόνια;

Και, άντε, πες ότι οι περισσότεροι δεν αξίζουν οπτικές ίνες γιατί είναι κάφροι που θα λιώσουν στα torrents. Δεν θα έπρεπε να υπάρχει κάποια πρόβλεψη τουλάχιστον για γραφεία και εταιρίες; Το να αγοράζεις ένα χωράφι στο πουθένα, να το βαφτίζεις Ζώνη Καινοτομίας και να μην έχεις υποδομές δεν κάνει τίποτα για την αύξηση της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας.

Για να έχουμε και ένα μέτρο σύγκρισης (μπας και σηκώσουμε λίγο τις απαιτήσεις μας), το δημοτικό δίκτυο οπτικών ινών της Στοκχόλμης έχει καλύψει μέχρι τώρα περίπου το 60% της πόλης (100Mbit up/down) και το Ελσίνκι καλύπτει όλη την πόλη με ανοιχτό WiFi με portal που περιέχει ότι πληροφορία μπορεί να χρειαστεί ένας τουρίστας.