Τρίτη, Αυγούστου 07, 2007

Mobile browsers comparison

Το informationweek.com έχει ένα ενδιαφέρον συγκριτικό τεσσάρων browsers κινητών τηλεφώνων.

Στον στίβο μπήκαν ο Safari του iPhone (τι έκπληξη), ο Blazer του Palm Treo 755p, ο Blackberry browser του Blackberry Curve και ο MS IE mobile του HTC Wind.

Όλο το άρθρο συνοψίζεται σε μια φράση: αν θες browsing σε κινητό, η λύση είναι iPhone. (ξανά, ω τι έκπληξη)
The iPhone isn't perfect -- it has some of the same problems with memory-hogging Web applications that other smartphones do. There's no Flash support, for starters, no Java. But there is real Web browsing, and that makes all the difference.
Δεν μου κάνει έκπληξη το αποτέλεσμα.

Παίζω με τον Blazer εδώ και 3 περίπου χρόνια (δύο Palm OS συσκευές) και μπορώ να πω ότι ουσιαστικά είναι... χάλια. Το άρθρο τα λέει μια χαρά, αλλά, ως κλασική αμερικανιά, έχει χεσμένο τον υπόλοιπο κόσμο και για αυτό δεν γίνεται καμία αναφορά στο ότι δεν έχει Unicode - welcome back to 1997.

Όσες φορές ήρθα σε επαφή με IE mobile, οι εντυπώσεις ήταν παρόμοιες. Δεν θυμάμαι περί Unicode (μάλλον έχει), αλλά το rendering των σελίδων κι αυτό υπολειπόταν από την πραγματικότητα. Για τα Blackberry, δεν ξέρω τι παίζει, αλλά το άρθρο δεν ήταν ιδιαίτερα ενθουσιώδες...

Μου κάνει εντύπωση ότι λείπουν δύο browsers από το συγκριτικό: ο Opera Mobile και ο Nokia browser. Οκ, ο Opera είναι add-on, ξεχωριστή εφαρμογή κλπ κλπ ας τον αφήσουμε στην άκρη. Ο browser της Nokia όμως είναι ιδιαίτερα ικανός στην απεικόνιση - ας μην ξεχνάμε ότι είναι ξαδερφάκι του Safari (εμ, WebKit είναι αυτό) - αλλά τον στενεύει η οθόνη. Πολύ.

Η μόνη άλλη συσκευή σε τέτοιο μέγεθος που μπορεί να παίξει στα ίσα με τον Safari του iPhone είναι το Nokia N800 - υπέροχη συσκευή, στο μισό κόστος, εκμεταλλεύεται άριστα το linux-based OS, τον Opera 8 και τα 800x480, αλλά, όσο κι αν μου αρέσει, ΔΕΝ είναι τηλέφωνο (+1 συσκευή στις τσέπες) και δεν είναι τόσο μικρό όσο το iPhone. Και αν μη τι άλλο, είναι internet tablet, δεν περιμέναμε κάτι λιγότερο.... :/

Ξενερώστε όσο θέλετε, αλλά αυτό είναι που θα προσφέρει το iPhone στην τεχνολογία - θα ωθήσει τον ανταγωνισμό να κοντράρουν την εκπληκτική του οθόνη και τον πολύ καλό του browser.

Πείτε ένα ευχαριστώ στην Apple τώρα :Ρ

Δεν υπάρχουν σχόλια: