Παρασκευή, Μαρτίου 21, 2008

Remote power control

Δεχομέθα προτάσεις επί του εξής θέματος:

ο router στο σπίτι των γονέων έχει την τάση να φρικάρει πλήρως με το παραμικρό disconnection και για να έρθει στα συγκαλά του απαιτεί hard "βγάλε-το-ρεύμα-και-ξαναβάλτο" reset. Μάρκα router δεν θυμάμαι, είναι εκείνο το μπρίκι που δίνει τώρα τελευταία η Forthnet.

Αυτό που ζητείται είναι κάποιος τρόπος για να του κόβουμε remotely το ρεύμα και να το επαναφέρουμε. Η πρώτη σκέψη ήταν κάποιο UPS το οποίο θα ελέγχεται από ένα script στον server που έχουμε αφήσει ανοικτό εκεί πέρα - υποθέτω ότι ένα scriptάκι θα είναι επαρκές για να κάνει τον έλεγχο και να κουμαντάρει το UPS. Καλό μεν (ειδικά αν μπορούμε να ελέγχουμε ξεχωριστά κάθε πρίζα του UPS), αλλά αυτά τα πράγματα δεν είναι φτηνά. Το ψυχολογικό όριο στο budget είναι στα 50 ευρώ, καθώς με τόσα ή παραπάνω χρήματα αλλάζουμε τον router με κάτι πιο αξιοπρεπές και λύνεται το πρόβλημα.

Γνωρίζει κανείς αν υπάρχει κάποιο είδος πολύπριζου ή κάτι τέτοιου του οποίου η λειτουργία να είναι ελεγχόμενη μέσω σειριακής/usb/ethernet σε τιμή μέχρι 50 ευρώ;

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αν είναι να πληρώσεις για πολύμπριζα και τέτοια, γιατί δεν παίρνεις ένα router που να μην έχει πρόβλημα?

gpanag είπε...

Λοιπόν η απάντηση απο το geek-o-χωριό είναι η εξής:

[1] Βάλε το Siemens CL 110 (υποθέτω πως αυτό έχεις) σε "modem" mode (bridge δηλαδή) ώστε την ppp σύνδεση να την αρχικοποιεί ο server

[2] Γράψε ένα cron script το οποίο θα τσεκάρει connectivity με το internet ανα X λεπτά. Κάτι τέτοιο μπορεί να υλοποιηθεί με πολλούς τρόπους (πχ ping και να τσιμπάς το ICMP code, ή να τσεκάρεις αν υπάρχει το PID του pppd στο process tree του συστήματος).
* Βασική προυπόθεση ο server να είναι *NIX.

[3] Με το που ο server ανιχνεύσει ασυνέχεια στο connectivity για οποιονδήποτε λόγο, το scrip θα έχει έτοιμη μια telnet command την οποία θα ταίζει το modem μέσω telnet** και το modem θα κάνει reboot.
**http://w5.siemens.ch/eip/downloads/ADSL_CL-110_CL-110-I.pdf --> Configuration & Management --> Telnet SESSION

[4] Το script περιμένει χρονο Y (sec) μέχρι να κάνει reboot το siemens και ξανα-αρχικοποιεί το ppp connection
/Γιώργος
Telnet session for local or remote management

dtsomp είπε...

@rocean
σκεφτόμουν την πιθανότητα να επιλυθεί το πρόβλημα με καμιά 20αριά ευρώ - πολύ λιγότερα από έναν καινούριο router. You can call me cheap :D

@gpanag:
σωστός, αλλά όταν φρικάρει το Siemens, δεν καταλαβαίνει από software resets - το θέλει το τράβηγμα της τροφοδοσίας. Θα δοκιμάσω και την λύση telnet αλλά δεν είμαι αισιόδοξος.