Σάββατο, Μαΐου 31, 2008

Ελληνικό online περιοδικό μοτοσυκλέτας

Για να μην το ξεχάσω, το eBike.gr είναι το πρώτο online ελληνικό περιοδικό μοτοσυκλέτας. 

Δεν πρόκειται για ερασιτεχνική λύση, καθώς συμμετέχουν αρκετοί δημοσιογράφοι του χώρου, γνωστοί από προηγούμενες δουλειές τους σε άλλα περιοδικά. Το περιοδικό διατίθεται δωρεάν σε PDF format, ακριβώς στην μορφή ενός κλασικού εκτυπωμένου περιοδικού. 

Το μόνο που ζητάνε οι δημιουργοί είναι να κατεβάζει ο κάθε αναγνώστης το PDF από το site του περιοδικού ώστε να είναι μετρήσιμη η επισκεψιμότητα/αναγνωσιμότητα.

Το μόνο που θα πω είναι ότι το eBike είναι μια πολύ ευχάριστη έκπληξη για εμάς τους ξενιτεμένους που την βγάζουμε με σκόρπια νέα από δω κι από κει στο Internet.

Άντε, να δούμε και το πρώτο ελληνικό podcast μοτοσυκλέτας... (hint hint nudge nudge)



Περιοδικά στο desktop

Τα παρακάτω μπορείτε να τα βρείτε άνετα με ένα Google search, αλλά είπα να τα έχω κάπου σημειωμένα...

Λοιπόν, για δωρεάν ανάγνωση περιοδικών από το iPhone site του Zinio, ακολουθήστε μία από τις παρακάτω μεθόδους:

Χρήστες Safari:

Ανοίξτε τα Preferences του Safari, πηγαίνετε στην καρτέλα Advanced και τσεκάρετε το "Show Develop menu in menu bar". 

Κάθε φορά που θα θέλετε να διαβάσετε περιοδικά στο Zinio website, θα επιλέγετε Develop->User Agent->Mobile Safari 1.1.3-iPhone και θα ανοίγετε το www.zinio.com/iphone .

Χρήστες Firefox:

Για τον Firefox υπάρχουν ένα-δυο βήματα παραπάνω. Εγκαταστήστε το User Agent Swicher plugin. Ο Firefox θα χρειαστεί restart. Πηγαίνετε Tools->User Agent Switcher->Options->Options... και από κει User Agents->Add. Στο Description βάλτε απλά iPhone (ή ότι άλλο σας έρθει) και στο πεδίο User Agent βάλτε το εξής:
Mozilla/5.0 (iPhone; U; CPU like Mac OS X; en) AppleWebKit/420.1 (KHTML, like Gecko) Version/3.0 Mobile/4A102 Safari/419 (United States)

Για να ανοίξετε τα περιοδικά του Zinio, Tools->User Agent Switcher->iPhone και ανοίξτε το www.zinio.com/iphone .

Τετάρτη, Μαΐου 28, 2008

Public key cryptography - σπιτική συνταγή

Παίρνουμε δύο πρώτους αριθμούς p και q.

έστω p = 3, q = 11

Βρίσκουμε το γινόμενο τους n = p*q .

n = 33

Βρίσκουμε κάτι που ονομάζεται totient function και είναι ίσο με φ(n) = (p-1)*(q-1).

φ(33) = 20

Βρίσκουμε αριθμό e που δεν έχει κοινό διαιρέτη με το φ(n) - εκτός φυσικά του 1.

π.χ. e = 7, αφού το 7 δεν έχει κοινούς διαιρέτες με το 20.

Βρίσκουμε αριθμό d ώστε να μας δίνει (d*e) mod φ(n) = 1.

με λίγο ψάξιμο βρίσκουμε d = 3, διότι
3*7 = 21 και
21 mod 20 = 1


Αυτή την στιγμή, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το ζεύγος (e, n) για κρυπτογράφηση και το (d, n) για αποκρυπτογράφηση. Κλειδιά κρυπτογράφησης σα να λέμε... ;)

Κρυπτογράφηση μηνύματος m:
c = m^e mod n

Για m = 5:
c = 5^7 mod 33 = 14

Αποκρυπτογράφηση κωδικοποιημένου μηνύματος c:
m = c^d mod n

m = 14^3 mod 33 = 5

Απλό; Συγχαρητήρια, μόλις υλοποιήσατε τον αλγόριθμο RSA. 

Ανάλογα με την χρήση που θέλετε να κάνετε, το public key είναι το (e, n) ή το (d, n), ενώ φυσικά αυτό που θα μείνει είναι το private key. Η μαγκιά του αλγόριθμου βασίζεται ότι, έχοντας διαλέξει πρώτους αριθμούς p και q μεγέθους γύρω στα 256bits, είναι ΠΟΛΥ δύσκολο να πάρεις το public key και να κάτσεις να κάνεις ανάποδα την διαδικασία ώστε να βρεις τα p και q και στην συνέχεια το private key.

Οι έχοντες απορίες, μπορούν να ψάξουν σε σχετική βιβλιογραφία. Η περιγραφή που ανέφερα βασίζεται στα γραφόμενα του  "Network Security - Private Communications in a Public World" (Kaufman/Perlman/Speciner).

ΥΓ: Άτιμη Perlman, μας έχεις φάει το συκώτι...

Τρίτη, Μαΐου 27, 2008

Η TeliaSonera υπέγραψε για iPhone σε Σκανδιναβία και Βαλτική


Ωραία πράγματα. Η TeliaSonera είναι ένας τεράστιος όμιλος, ο οποίος στην Σουηδία αντιπροσωπεύεται από την Telia.

Η Telia είναι ο πρώην κρατικός μονοπωλιακός πάροχος της Σουηδίας (ΟΤΕ-like). Πλέον, είναι μια πλήρως ανταγωνιστική εταιρία που παρέχει σταθερή/κινητή τηλεφωνία και internet και ευρεία κάλυψη σε όλη την χώρα. Διαθέτει GPRS-EDGE-3G-HSDPA δίκτυο, ενώ είναι και ένας από τους πέντε κατόχους σουηδικής άδειας 4G. Σε ότι αφορά την κινητή τηλεφωνία όμως, είναι μάλλον η πιο ακριβή από τις 4 εταιρίες στην χώρα.

Μετά την σύντομη παρουσίαση και την (τζάμπα) διαφήμιση...

Το σημαντικό (για μένα) είναι ότι η Telia είναι μακράν ο #1 WiFi provider στην Σουηδία. Έχοντας στην διάθεσή της όλους τους "προ-κινητού" τηλεφωνικούς θαλάμους, δεν τους άφησε ανεκμετάλλευτους. Τους κάρφωσε ένα access point και απέκτησε άμεσα τεράστια κάλυψη WiFi. Συν τοις άλλοις, η Telia χρησιμοποιεί την λογική της FON, και οι routers που πουλάει στο Telia HomeRun πακέτο broadband επιτρέπους σε όλους τους συνδρομητές Telia HomeRun να συνδέονται μέσω wireless στο Internet.

Ακούει ο ΟΤΕ; Hint hint nudge nudge.

Τετάρτη, Μαΐου 21, 2008

Γιούπι! Ήρθε η Eurovision!

Ας ανεβούμε όλοι μαζί στο τρένο του "πάω-στα-μπουζούκια-τακτικά-αλλά-η-eurovision-με-χαλάει-αισθητικά".

Α, συγγνώμη. Έχετε δίκιο. Τα 8 ευρώ/μήνα της ΕΡΤ είναι απάτη (μόνο σε Eurovision και Δρούζα, στο ποδόσφαιρο δικαιολογούνται), τα 120+ ευρώ για μπουκάλι σε σκυλάδικο είναι οκ.

Δευτέρα, Μαΐου 19, 2008

DD-WRT firmware

Μόλις πέρασα DD-WRT firmware (συγκεκριμένα το vpn-build) στο Linksys WRT54GL μου. Dear God, γιατί δεν το είχα κάνει μέχρι τώρα;


Επί της ευκαιρίας, ακολουθήστε τις οδηγίες πιστά. Reset factory defaults, μετά upgrade σε dd-wrt micro generic, μετά dd-wrt vpn. Ειδάλλως, φροντίστε να έχετε εύκαιρο το firmware της μαμάς Linksys. Μιλάει η εμπειρία...

Παρασκευή, Μαΐου 16, 2008

Λεπτομέρειες του Google Translate

Διάβασα πρόσφατα ότι το Google Translate πρόσθεσε τα σουηδικά στις υποστηριζόμενες γλώσσες κι έτσι έγινε μια δεύτερη λύση για εμάς εδώ πέρα, μετά το Systran.

Απο περιέργεια, έκανα ένα c/p από την homepage του πανεπιστημίου και την πέταξα μέσα στο Google Translate. Το αρχικό κείμενο ήταν:
Som student på KTH har du goda möjligheter att läsa en del av din studietid utomlands.

Η μετάφραση (απευθείας στα ελληνικά, το systran δεν το κάνει αυτό) είναι:
Ως φοιτητής του Royal Institute of Technology, έχετε μια καλή ευκαιρία να διαβάσω ένα μέρος των σπουδών σας στο εξωτερικό.

Εντάξει, καμιά μηχανή μετάφρασης δεν είναι τέλεια, αλλά το Google έπιασε μια ωραία λεπτομέρεια. Το KTH είναι τα αρχικά του Kungliga Tekniska Högskolan, το οποίο η μηχανή προφανώς βρήκε τι σημαίνει και το μετάφρασε (επιτυχημένα) σε Royal Institute of Technology.

Εντυπωσιάστηκα.

Πέμπτη, Μαΐου 15, 2008

All Rocky movies in 5 secs

Παλιό, αλλά κλασικό.

Τρίτη, Μαΐου 13, 2008

Bonjour se linux

Bonjour είναι το zeroconf πρωτόκολλο της Apple. Βασική του λειτουργία είναι να "διαφημίζει" τις υπηρεσίες ενός υπολογιστή στο τοπικό του δίκτυο ώστε να μπορούν οι γείτονές του να συνδέονται εύκολα και γρήγορα. Οι χρήστες Mac που έχουν βρεθεί εντός τοπικού δικτύου με άλλους ομοιδεάτες σίγουρα θα έχουν δει στον Finder τους γείτονες να διαφημίζουν τυχόν shared iTunes libraries ή IMs όπως iChat και Adium/Pidgin.

(Η χρήση IM apps μέσω Bonjour σας επιτρέπει να συνδεθείτε με τον διπλανό σας χωρίς να κάνετε login σε κάποιον server - δεν χρειάζεται καν να έχετε σύνδεση στο Internet).

Η αντίστοιχη υλοποίηση του πρωτοκόλλου αυτού στο Linux ονομάζεται avahi και είναι πολύ εύκολη στην χρήση. Ακολουθεί παράδειγμα για να "διαφημίζουμε" τα samba shares μας.

1. Εγκαταστήστε το avahi-daemon. Είναι προεγκατεστημένο σε πολλές διανόμες.
2. Δημιουργήστε ένα καινούριο αρχείο για το κάθε service που σας ενδιαφέρει, π.χ. /etc/avahi/services/samba.service
3. Προσθέστε στο καινούριο αρχείο τα παρακάτω. Προφανώς, αλλάζετε το port για να σημαδεύει στο service που θέλετε.

<?xml version="1.0" standalone='no'?><!--*-nxml-*-->
<!DOCTYPE service-group SYSTEM "avahi-service.dtd">

<service-group>
<name replace-wildcards="yes">%h smb</name>
<service>
<type>_smb._tcp</type>
<port>139</port>
<host-name>myserver.local</host-name>
</service>
</service-group>

4. Κάντε restart το avahi-daemon και είστε έτοιμοι.

Φυσικά, πρέπει να έχετε και κάποιον client που υποστηρίζει το πρωτόκολλο αυτό - στην περίπτωση του παραδείγματος ο Finder του Leopard είναι απόλυτα συμβατός και εμφανίζει άμεσα τα samba shares.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια εφαρμογή όπως το Bonjour browser για να δείτε τι υπηρεσίες παίζουν στους γειτονικούς υπολογιστές σας.

Σάββατο, Μαΐου 10, 2008

The "easy guitar book" sketch



"I can't do it without the thing for the fingers" :D

Τετάρτη, Μαΐου 07, 2008

Ρέει το χρήμα λέμε...

Χθες μου ήρθε ένα email από το PayPal. Απ' ότι φαίνεται, η FON αποφάσισε να με ανταμείψει για τον κόπο μου να έχω τον router της συνδεδεμένο και να δίνω internet στους μυριάδες χρήστες που συνδέθηκαν σε αυτό. 

Στον λογαριασμό μου στο PayPal προστέθηκε το δυσθεώρητο ποσό των.... 2,5 ευρώ.

Γελάτε ε; Κουφάαααλεεεεες...

Ξέρετε πόσο κόπο έκανα να τα μαζέψω αυτά τα λεφτά; Ε; Ε;

ΟΚ, δεν έκανα τίποτα. Κάποιος ταλαίπωρος γείτονας, διψασμένος για Internet, συνδέεται σχεδόν κάθε μέρα στον FON router μου και επιλέγει να κάνει ένα δωρεάν trial 15 λεπτών. Η FON σε πληρώνει (αν είσαι Bill) 0,05 ευρώ για κάθε τέτοιο 15λεπτο trial. Όταν το έμαθα αυτό, ενθουσιάστηκα. Μετά όμως, κάπου διάβασα ότι η FON καταθέτει λεφτά στο PayPal μόλις συμπληρώσεις κέρδη 30 ευρώ, το οποίο μεταφράζεται σε 600 μέρες με ένα 15λεπτο/trial ανά μέρα. Δηλαδή... καλά κρασιά... 

Να πω την αλήθεια, ήλπιζα απλά ότι σε κάποια φάση θα συνδεθεί κάποιος χρήστης στον router μου και θα αγοράσει ένα πολυήμερο account (όπου ο ιδιοκτήτης του FON router κερδίζει περίπου το 30% της αξίας του account) και έτσι θα συμπλήρωνα γρηγορότερα τα 30 ευρώ. Δεν ξέρω τι έγινε ακριβώς και άλλαξε αυτό, αλλά προφανώς η FON αποφάσισε να μου καταθέσει το εξωφρενικό ποσό των 2,5 ευρώ που έχει μαζευτεί μέχρι τώρα.

Μωρό μου, κλείσε first class για Χαβάη, πληρώνει η FON! :D

UPDATE - Μόλις έσκασε και mail από την FON:

We’ve also changed when we pay Bill Foneros. Bills used to cash in on their WiFi whenever their FON piggy banks reached the big three-zero (that’s $30.00, €30.00 or £30.00). Now we’re lowering that amount to just two-zero ($/€/£20.00)! That means you’re getting paid sooner!
To celebrate, we’ve just paid all Bills with two dollars/euros/pounds or more in their accounts! So keep your La Fonera online and make a little dinero with your WiFi!

Τρίτη, Μαΐου 06, 2008

Το Unicode γίνεται το πιο δημοφιλές encoding στο web

Τάδε έφη Google Blog, το οποίο αναφέρει ότι τον Δεκέμβριο για πρώτη φορά το Unicode πέρασε σε ποσοστά χρήσης το ASCII και το Western European encoding.

Εγώ μόνο ελπίζω να το κοιτάνε κάποιοι-κάποιοι στην Palm, που έχει πάρει το Western European αγκαζέ και δεν λένε να ξεκολλήσουν.

Να πω τον πόνο μου;

Για τους μη έχοντες την δυστυχία να ταλαιπωρηθούν με συγχρονισμό ελληνικών μεταξύ PalmOS και Linux/MacOSX, το Palm OS δεν υποστηρίζει natively ελληνικά. Υπάρχει η εφαρμογή Piloc που αντικαθιστά τους εμφανιζόμενους χαρακτήρες από τονούμενους ευρωπαϊκούς (å, ë, é κλπ) σε ελληνικούς (δ, ψ, ξ κλπ), αλλά μόνο όσο αναφορά την εμφάνιση στην οθόνη της συσκευής - στα ενδότερα της συσκευής τα γράμματα αυτά συνεχίζουν να αντιμετωπίζονται ως τονούμενοι ευρωπαϊκοί. 

Φυσικά, το ίδιο ισχύει και όταν συγχρονίζεις με υπολογιστή, όπου μεταφέρονται å, é, ö και λοιπά μπαρμπατσαλάκια διότι το encoding δεν άλλαξε ποτέ σε ελληνικό. Μοναδική εξαίρεση "σωστού" συγχρονισμού είναι Palm-Windows, καθώς το Piloc φτιάχτηκε με την υπόθεση ότι ο χρήστης χρησιμοποιεί στον υπολογιστή του το Win 1253 codepage (το default για τους Έλληνες χρήστες Windows, τα υπόλοιπα OS παίζουν σε Unicode), άρα η αντιστοίχιση χαρακτήρων επί οθόνης είναι η ίδια με την αντιστοίχιση φραγκοχιώτικου και ελληνικού encoding. Φριχτή πατέντα; You bet your ass..

Με λίγα λόγια, όσο είσαι σε Windows (με ελληνικό localization), όλα καλά. Οι υπόλοιποι τραβάνε τα μαλλιά τους. Όοοοοοολοι μαζί τραβάνε τα βυζά τους όταν πας να δεις μια ελληνική σελίδα από τον Blazer (ο browser που συνοδεύει τις Palm συσκευές). Αν είναι σε ISO-8859-7, εντάξει, η πατέντα δουλεύει. Αν είναι όμως σε Unicode.... non-printable characters. Με λίγα λόγια ξεχνάς τα ελληνικά σε υπηρεσίες όπως Blogger και Twitter. Και εννοείται φυσικά ότι παρόμοια προβλήματα έχεις και στα email...

Απαράδεκτα προβλήματα για συσκευές που υποτίθεται διαφημίζουν την τηλεργασία και την mobile παρουσία στο Internet.

Μην μπείτε στον κόπο να αρχίσετε τα "πάρε iPhone/HTC/Nokia", είμαι ήδη σε πορεία αλλαγής του Treo. Θα μου λείψουν οι PIM functions (οι απολύτως καλύτερες στην αγορά), αλλά δεν είμαστε στο 1998... 

Άντε, να επικρατήσει το Unicode να τελειώνουμε με αυτήν την ιστορία.