Τρίτη, Ιουλίου 22, 2008

Καλή εποχή να είσαι φοιτητής

Σκεφτόμουν πόσο πιο ... χμμμ όχι εύκολο, αλλά "ωραίο", "καλό", είναι να είσαι φοιτητής τα τελευταία 2-3 χρόνια.

Οι DSL συνδέσεις έχουν γίνει ο κανόνας πια, κανένας δεν κάθεται να ασχολείται με dialup. Φοιτητικές εκπτώσεις ακόμα και σε mobile broadband, για να είσαι συνδεμένος παντού και πάντα.

Όσοι είστε φοιτητές, εκμεταλλευτείτε το. Το internet είναι γεμάτο πληροφορίες και εμπειρίες άλλων που μπορούν να επεκτείνουν τρομερά την μόρφωση σας. Είναι τουλάχιστον κακή επιλογή το να βασιστείτε σε ότι περιέχουν τα βιβλία της σχολής.

Εκμεταλλευτείτε τα online εργαλεία μάθησης. Σιγά-σιγά οι σχολές αποκτούν e-class πλατφόρμες - μην τις φοβάστε, μπείτε μέσα, θα σας βοηθήσουν - βοηθάνε και τον καθηγητή να οργανώσει την διδασκαλία του, την παροχή υλικού και feedback στους μαθητές.

Η Wikipedia αποτελεί εξαιρετικό σημείο αναφοράς - δεν είναι πάντα σωστή ή πλήρης, αλλά είναι σίγουρα ένα πολύ καλό σημείο για να πάρετε μια πρώτη ιδέα. Η ορθότητα της και η ποιότητα της (τουλάχιστον στα IT θέματα που με αφορούν και έχω ασχοληθεί) τείνει να γίνει εφάμιλλη με αυτές των εμπορικών εγκυκλοπαιδειών - πολλοί καθηγητές την χρησιμοποιούν πλέον για reference και την δέχονται σαν reference σε εργασίες μαθητών.

Σε αντιπαράθεση... η δικιά μου φοιτητική (προπτυχιακή) ζωή έπεσε κατά μεγάλο μέρος στην εποχή της χρονοχρέωσης του dialup, λίγο πριν γίνουν "mainstream" οι συνδέσεις DSL. Και μάλιστα με σύνδεση του TEI που είχε περιορισμό τις 15 ώρες dialup την εβδομάδα. Αν αφαιρέσεις τις ώρες που χρειάζεσαι για προθέρμανση (λίγο ICQ -τότε-, λίγο IRC, κάτσε να δούμε κανά mail, περίμενε να φορτώσει το in.gr να δούμε κανά νέο), οι 15 ώρες έφευγαν στο φτερό, ακόμα κι είχες το "υπεργρήγορο" ISDN. Και μπορεί να ήμουν από τους τυχερούς που έβαλαν σχετικά νωρίς DSL, αλλά από την στιγμή που ήμουν από τους λίγους, σήμαινε ότι δεν υπήρχε διαθέσιμη υποδομή. Ποιος ο λόγος να σηκώσεις μία πλατφόρμα e-class όταν οι φοιτητές που θα μπορούν να το χρησιμοποιούν πραγματικά είναι 2-3; Στο ίδιο μήκος κύματος, ποιος καθηγητής θα σου έλεγε ότι είναι οκ η Wikipedia; Οι μισοί δεν την ήξεραν καν...

Καμία σύγκριση με το σήμερα. Η μελέτη γίνεται πάντα αγκαζέ με μια σταθερή σύνδεση στο Internet. Συνήθως, όταν διαβάζω, έχω ανοιχτά την Wikipedia, ένα online λεξικό (για τις δύσκολες ώρες), μερικά RFCs για cross-reference, κάποια δείγματα κώδικα που έχω βρει online και instant messaging για απορίες και συνεργασία ;)

Α ναι... Το internet κάνει επίσης ευκολότερες τις ομαδικές εργασίες. Skype και IM κάνουν πιο εύκολα τα πράγματα, ακόμα κι αν είστε εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά.

Φυσικά... πρέπει να έχεις και όρεξη για μελέτη ώστε να τα εκμεταλλευτείς όλα αυτά... Άμα βαριέσαι, χέσ' το...

1 σχόλιο:

spdd είπε...

Τι να πω κι εγώ... φοιτητής περισσότερο από μια δεκαετία πριν... όχι DialUp, τίποτα δεν υπήρχε τότε... Τηλέφωνο στους γονείς (από Αμερική) μια φορά το μήνα... Skype??? τι'ν'τούτο; :D

Εκμεταλλευτείτε το όσο μπορείτε!!!!!!!!!!!