Παρασκευή, Ιουλίου 25, 2008

It's not the megapixels that count...

...it's the size of the sensor.

Είναι γνωστό (σε όσους τους ενδιαφέρει δηλαδή) ότι το πλήθος των megapixels μιας φωτογραφικής είναι δευτερεύων (τριτεύων, τεταρτεύων, και βάλε) παράγοντας όσον αφορά την ποιότητα μιας φωτογραφίας. Πολύ μεγαλύτερο ρόλο παίζει ο αισθητήρας της μηχανής και συγκεκριμένα οι διαστάσεις του. Κανόνας: όσο μεγαλύτερος ο αισθητήρας, τόσο περισσότερο φως συλλέγεται, τόσο καθαρότερες βγαίνουν οι φωτογραφίες.

Για αυτό χάρηκα πάρα πολύ όταν διάβασα το post του David Pogue για την καινούρια φωτογραφική της Sigma, την DP1. Η εν λόγω μηχανή είναι η πρώτη compact digicam με αισθητήρα μεγέθος ανάλογου με αυτούς που υπάρχουν στις DSLR. Η διαγώνιος του αισθητήρα είναι 1 ίντσα, την στιγμή που η συντριπτική πλειοψηφία των μηχανών της κατηγορίας χρησιμοποιούν αισθητήρες 1/2.5". Αποτέλεσμα: οι φωτογραφίες είναι εφάμιλλες μιας entry-level DSLR. Για την ακρίβεια, χρησιμοποιήθηκε η λέξη "spectacular" για την περιγραφή τους.

Θέλετε Megapixels; Η μέγιστη ανάλυση είναι 2640 x 1760, δηλαδής ........... 4.6 MP.

Ξέρω μερικούς-μερικούς *γκουχΓιάννηγκουχ* που τους πέφτει η πίεση όταν ακούνε μικρά megapixels. Για αυτό... 4.6MP :-P

Φυσικά, ένας τεράστιος αισθητήρας σε compact μηχανή έχει επιπτώσεις. Πρώτον, η DP1 -λέει ο David- είναι μάπα καθώς έχει άπειρα κουσούρια (π.χ. δεν έχει zoom!). Δεύτερον, κάνει $700. Τρίτον, αποτελεί κόκκινο πανί για τις εταιρίες: αν αρχίσουν να βάζουν μεγάλους αισθητήρες στις compact, πώς θα πουλήσουν τις DSLR;

Δεν έχει όμως απολύτως καμία σημασία. Καλά, έχει, γιατί δεν θα την πάρει κανένας. Είναι όμως η πρώτη του είδους της και εφόσον υπάρξει ενδιαφέρον, θα βελτιωθεί. Που να δείτε πως ήταν οι πρώτες ψηφιακές φωτογραφικές όταν εμφανίστηκαν... Το θέμα είναι να υπάρξει ενδιαφέρον. Ο ανταγωνισμός θα λύσει τα μηχανικά/σχεδιαστικά θέματα που προκύπτουν από τον μικρό διαθέσιμο χώρο εντός των compact και φυσικά θα μειώσει τις τιμές. Άσε που οι DSLR, για να δικαιολογήσουν το αυξημένο κόστος (και να συνεχίσουν να παραμένουν διακαής πόθος) θα πρέπει να αυξήσουν τις δικές τους δυνατότητες και να κάνουν ζογκλερικά. Ενδεχομένως, να αρχίσει να αυξάνεται και εκεί το μέγεθος του αισθητήρα. Το μέλλον πάντως προμηνύεται ανθηρό. Πάλι λεφτά θα δώσουμε :D

3 σχόλια:

pixie είπε...

Οι πραγματικά κουλές φωτογραφίες έρχονται με τη χρήση διαφορετικών φακών και πάνω σε μία digicam των 200gr πώς θα κοτσάρουν φακό του 1kgr; Θα πρέπει να κρατάς το φακό και όχι τη μηχανή!

Τους συμφέρει άραγε να ρίξουν χρήματα στο miniaturisation των φακών; Το κόστος των καλών DSLR φακών είναι στα ύψη. Επιπλέον, υπάρχουν πολλά physical constraints ακόμη και για τα DSLR μοντέλα. Ίσως ανακαλύψουν καμιά νέα πατέντα και μας κουφάνουν τελείως.

Nenyaki : ) είπε...

Δεν είναι σίγουρο ότι δεν θα πουλήσει. Σκέψου ότι υπάρχουν άτομα που θέλουν μια μηχανή που να βγάζει φωτογραφίες καλής ποιότητας, αλλά δεν επιλέγουν dslr λόγω του μεγάλου μεγέθους τους.
Άρα μάλλον βρήκαμε το target group της μηχανής? ;)

dtsomp είπε...

@pixie αρκετές καλές compact μηχανές δέχονται εξωτερικούς φακούς, δεν βλέπω να αλλάζει κάτι άμεσα στην τεχνολογία των φακών.

@nenyaki το πρόβλημα της είναι ότι το μόνο που αξίζει είναι ο αισθητήρας. Που πας χωρίς zoom, ναυτάκι ζουμπουρλούδικο;