Σάββατο, Φεβρουαρίου 28, 2009

Google Calendar sync

Μπορεί στην πορεία να τα έκανα π&$τάνα και να έσβησα όλα τα Google Contacts μου (ολόδικό μου λάθος) αλλά τα κατάφερα. Το iPhone αλλά και το iCal κάνουν αμφίδρομο sync με το Google Calendar.

Μπορεί η εγκατάσταση να θέλει λίγη... λεπτότητα, αλλά το αποτέλεσμα αξίζει και η υπηρεσία δείχνει να δουλεύει υποδειγματικά. Push syncing μέχρι πέντε ημερολόγιων, είτε είναι προσωπικά είτε ομαδικά ημερολόγια.

Παράλληλα άρχισα να παίζω και με το trial 60 ημερών του Mobile Me. Άλλη φάση, integration über alles, το push email είναι ΤΡΕΛΗ χλιδή, αλλά τα calendar capabilities είναι... όπως και να το κάνουμε, παιδικά. Απλό syncing ενός ημερολογίου μεταξύ δύο+ Apple τερματικών δεν λέει και πολλά.

Google Calendar FTW λοιπόν. Ρίχτε μια ματιά στις οδηγίες εδώ - Google Cal Sync. Φυσικά κάντε τα πάντα backup, μη ξεχνιόμαστε :)

Παρασκευή, Φεβρουαρίου 27, 2009

Παρασκευή και πάλι...

Αυτή η βδομάδα ήταν πολύ φορτωμένη... Συνεχής δουλειά στην σχολή, αφού έπρεπε να ετοιμάσουμε την mid-term παρουσίαση του project μας, να ετοιμάσουμε peer-review για το άλλο project group (κοινώς, να κοσκινίσουμε οποιοδήποτε έγγραφο έχουν ετοιμάσει) και να ετοιμάσουμε και μια μικρή προσωπική παρουσίαση στα πλαίσια ενός σεμιναρίου "how to make presentations".

Το project πρακτικά έχει παρκάρει αυτή την βδομάδα και όλη μέρα ασχολούμαστε με βλακείες. Ήθελα να παρακολουθήσω και την δίκη του Pirate Bay, αλλά που να βρεθεί καιρός... Δεν ξέρω καν αν κάποιος άλλος έχει αναλάβει να κάνει την ελληνόφωνη κάλυψη στο Twitter (#spectrialgr) - δεν έχω διαβάσει ούτε γραμμή από το τι γίνεται στην δίκη.

By the way, το άλλο project group που δουλεύει ακριβώς στο διπλανό δωμάτιο από μας αναπτύσσει μια εφαρμογή για κινητά που ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί στην Τανζανία, από τους ψαράδες της λίμνης Βικτόρια. Κάθε χρόνο -λένε τα στατιστικά- πνίγονται περί τους 200.000 ψαράδες στην εν λόγω λίμνη. Η εφαρμογή θα τρέχει στα κινητά των ψαράδων και όταν αυτοί θα διατρέχουν κίνδυνο θα εκτελούν την εφαρμογή, η οποία μέσω cell tower positioning θα μεταφέρει ένα σήμα ανάγκης με την θέση των ψαράδων στις κοντινότερες βάρκες. Οι 3 Σουηδοί που αποτελούν το εν λόγω γκρουπ είναι αισιόδοξοι και κατάφεραν να πάρουν μια υποτροφία από το KTH, οπότε την Τρίτη πετάνε για Τανζανία και Dar es Salaam.

Η οποία Τανζανία, επειδή ακριβώς είναι αναπτυσσόμενη χώρα, έχει μηδενική κάλυψη σταθερής τηλεφωνίας (πόσο μάλλον internet) ΑΛΛΑ έχει μια αρκετά καλή κάλυψη κινητής και έτσι, ακόμα και οι πιο φτωχές οικογένειες έχουν ένα κινητό τηλέφωνο. Διαβάζοντας τα σχετικά έγγραφα (ως peer reviewer), ήταν εντυπωσιακό πόσο διαφορετική είναι η χρήση των τεχνολογιών σε τέτοιες χώρες. Π.χ. επειδή η χρήση του κινητού είναι ακριβή για τους Τανζανούς, χρησιμοποιούν ολόκληρους συνδυασμούς από σύντομες και μακρόσυρτες αναπάντητες κλήσεις για να μεταφέρουν ένα μήνυμα στους "συνομιλητές" τους.

Σε περίπτωση που θέλετε να παρακολουθήσετε την πορεία του γκρουπ ("The Red Marlin"), μπορείτε να ρίξετε μια ματιά στο site τους, όπου κυκλοφορεί όλο το σχετικό documentation, αλλά έχουν και blog μαζί με μερικά videos.

Σάββατο, Φεβρουαρίου 21, 2009

iPhone Tech Talk event


(με μια μικρούλα τόσο δα καθυστέρηση μόλις δυόμισι μήνες)

Στις 8 Δεκεμβρίου, πουρνό-πουρνό, ήμουν στην είσοδο στην Αίθουσα F του ΚΤΗ στην Στοκχόλμη, όπου ξεκινούσε το iPhone Tech Talk event.

Το αμφιθέατρο, χωρητικότητας καμιάς 400αριάς ατόμων, ήταν πήχτρα και ομολογώ ότι δεν έχω ξαναδεί ΤΟΣΑ πολλά iPhones και Macbooks στον ίδιο χώρο. Εκτός από δύο Ericsson και κανά Nokia, υπήρχαν μόνο iPhone. Εκτός από 4-5 netbooks (τα οποία έχουν γίνει πάρα πολύ δημοφιλή εδώ), όλα τα υπόλοιπα laptops είχαν ένα φωτεινό μηλαράκι στην πλάτη.

Ξεκινάμε με overview της εμπειρίας του να αναπτύσσεις εφαρμογές για την πλατφόρμα του iPhone. Το πρώτο μέρος βασικά είναι εισαγωγικό και ο παρουσιαστής μας εισάγει στον "μαγικό" κόσμο του App Store. Σύντομα οικονομοτεχνικά στοιχεία: πάνω από 13 εκατομμύρια iPhones, ένας Θεός ξέρει πόσα iPod Touch, 300 μύρια downloads, σύντομες ομιλίες από Σουηδούς developers οι οποίοι βγάζουν αρκετά από το App Store ώστε να παρατάνε τις daytime jobs τους.

Γενικές οδηγίες για το τι πρέπει να έχεις υπόψη σου όταν αναπτύσσεις μια iPhone App. "Great design comes from saying 'no' to a thousand things". Ο παρουσιαστής περνάει την ίδια νοοτροπία με το Zen of Palm, δηλαδή η κάθε εφαρμογή κάνει μόνο μια δουλειά, όχι πολλές. Αναφορές σε integration, optimization, net-connected apps. Χοντρό γέλιο πέφτει στο "προσπαθήστε να κάντε localization. Αν η εφαρμογή σας δεν είναι localized στα γαλλικά, οι Γάλλοι δεν θα την αγοράσουν, σας το εγγυώμαι!"

Πάνω απ'όλα όμως, το design. Apple είναι αυτή, γνωστές οι εμμονές της, αλλά είναι καλό να τα ακούμε οι developers πριν ξεκινήσουμε να γράφουμε μια εφαρμογή - θεωρώ ότι το section αυτό ίσως ήταν το πιο χρήσιμο όλου του event. Το σύνθημα που ακουγόταν συνεχώς ήταν "design first, code later". Μερικά στοιχεία που συγκράτησα:
  • Διαβάστε το Human interfaces guidelines πριν κάνετε οτιδήποτε άλλο
  • Η μέση διάρκεια χρήσης μιας εφαρμογής είναι 30sec.
  • Το μέσο δάχτυλο έχει μέγεθος 44 pixels.
  • Το δάχτυλο δεν είναι ποντίκι.
Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στο ότι οφείλουμε να βρίσκουμε λύσεις σε προβλήματα, και όχι να γράφουμε εφαρμογές. Η κάθε εφαρμογή πρέπει να λύνει ένα συγκεκριμένο πρόβλημα - το Zen of Palm που λέγαμε. Ορισμός του target group χρηστών, αυστηρή κριτική σε κάθε feature που βάζουμε ("χρειάζεται πραγματικά αυτό;"). Λίγα settings, οι χρήστες θέλουν να χρησιμοποιούν την εφαρμογή, όχι να την παραμετροποιούν όλη την ώρα - γέλιο κι εδώ με το "δεν έχουμε χιλιάδες settings, δεν είμαστε Windows Mobile".

Ένα σημείο που τονίστηκε πολύ είναι τα κρασαρίσματα. "Οι εφαρμογές κλείνουν για δύο λόγους: ήταν κακογραμμένες και κράσαραν ή ήταν άπληστες σε resources και τις σκοτώνει το OS". Παράδειγμα: κάποια εταιρία έκανε port ένα παιχνίδι από desktop version και ξέχασε να αλλάξει τα audio samples, τα οποία ήταν full HQ 5.1 - το παιχνίδι έτρωγε έκλεινε κάθε φορά.

Κατόπιν, οι λεπτομέρειες στο "κωδικιλίκι" είναι λίγο-πολύ Obj-C tutorial και ομολογώ ότι σκυλοβαρέθηκα και έφαγα μπόλικη ώρα να παίζω Fieldrunners στο iPhone... διότι η μπαταρία του Macbook ψόφησε νωρίς (πραγματικά χρειάζομαι καινούρια) και μάλλον είμασταν στο μοναδικό αμφιθέατρο του KTH χωρίς πρίζες :/

Επόμενο βήμα, το refining της εφαρμογής. Προσοχή στα χρώματα, βάλτε animations για να τραβούν το μάτι, αλλά μη το παρακάνετε. Αναφερομένος σε μια εφαρμογή με ένα εικονίδιο που χοροπηδούσε συνεχώς και σε εκνευρίζει, ο ομιλητής αναφέρει "έχουμε κάνει έρευνες και βρήκαμε ότι οι mad people ξοδεύουν εμφανώς λιγότερα σε εφαρμογές από τους sane people".

Τελευταίο section: πως κάνεις submit στο App Store. Η διαδικασία φαίνεται τουλάχιστον οδυνηρή, ο ομιλητής έχει πλήρη επίγνωση του πόσο περίπλοκο είναι όλο αυτό και επαναλαμβάνει συνεχώς "ακολουθήστε τις οδηγίες ευλαβικά!".

Το event, μετά από ένα full 8ωρο (μαζί με τα διαλείματα για φαί/καφέ) τελειώνει και έχουμε αναμνηστικό δωράκι για όλους τους παρευρισκόμενους.

Τι είναι; Τι είναι; Μπλούζακι α-λα ροκ τουρνέ, με όλες τις πόλεις απ'όπου πέρασε το Tech Talk.

Δυστυχώς, υπολόγιζαν ότι όλοι οι παρευρισκόμενοι ήταν Σουηδοί, οπότε όλα τα μπλουζάκια ήταν medium... :/

Τετάρτη, Φεβρουαρίου 18, 2009

Δίκη Pirate Bay - τρεις πρώτες μέρες

Λίγα πράγματα περιληπτικά.

Οι πρώτες μέρες της δίκης του Pirate Bay στην Στοκχόλμη πέρασαν... βασανιστικά.

Ο δημόσιος κατήγορος κ. Roswall έκανε βαρετές αγορεύσεις κοιμίζοντας το ακροατήριο, παραμιλώντας με τις ώρες. Όλη η πρώτη μέρα χάθηκε εξηγώντας πως μπορεί κανείς να κατεβάσει ένα torrent μέσω του Pirate Bay και μετά απαριθμώντας από δειγματοληπτικά screenshots του Azureus τις διάφορες IP διευθύνσεις που συμμετείχαν στην μεταφορά μιας ταινίας. Ναι, ο τύπος διάβαζε μια-μια τις διευθύνσεις από ένα τυχαίο screenshot, λες και είχαν νόημα.

Το δούλεμα στο Twitter πάει σύννεφο, ιδιαίτερα ως προς την προφορά του κατηγόρου που επιμένει να διαβάζει το July ως Julie και το seeder ως... cider (μηλίτης!). Αδυνατεί να δείξει τα Powerpoint slides του μέσα από τον προτζέκτορα ("ποιος μου έκλεισε τον προτζέκτορα;") Το γλυκό ήρθε και έδεσε όταν μέσα από το audio stream της αίθουσας ακούγεται το χαρακτηριστικό soundtrack της έναρξης των Windows καθώς ο Roswall κάνει reboot. Κακίες τέρμα γκάζι στην Twitterland.

Γενικά, η πρώτη μέρα έκλεισε ως η μέρα όπου ένας δικηγόρος εξηγούσε πως δουλεύει το BitTorrent protocol και τι είναι το Distributed Hash Table.

Η δεύτερη μέρα κύλησε κάπως έτσι, με την διαφορά ότι αυτή την μέρα ο κατήγορος κατέβαζε (ως παράδειγμα βρε) μουσική και παιχνίδια αντί για ταινίες. Επίσης, ακούστηκαν οι αρχικές οικονομικές αποζημιώσεις που ζητούν οι ενάγουσες εταιρίες - το μικρότερο ποσό το ζήτησε η Sony, μόλις 100.000 ευρώ. Τζάμπα πράγμα. Η υπεράσπιση μίλησε ελάχιστα. Κάποια προβλήματα στο κατηγορητήριο έγιναν μάλλον προφανή στους κατηγόρους, οι οποίοι και στο τέλος της ημέρας "απέσυραν" τις μισές κατηγορίες.

Την τρίτη μέρα οι κατήγοροι ήταν πιο "ζωντανοί". Ξεκινάνε λέγοντας ότι δεν απέσυραν τις κατηγορίες αλλά τις "τροποποίησαν". Καλά. Βγαίνει ο δικηγόρος της IFPI και προσπαθεί να πείσει δικαστή και κόσμο ότι ΑΚΟΥΣΟΝ ΑΚΟΥΣΟΝ κάθε download ισούται με μια χαμένη πώληση, άρα οι υπεύθυνοι του Pirate Bay πρέπει να πληρώσουν 10 € για κάθε ταινία που κατέβηκε. Μετά το αστείο χοντραίνει ακόμα περισσότερο, μπλέκοντας στην εξίσωση και... πολλαπλασιαστές, με δικαιολογίες τύπου "παγκόσμια κυκλοφορία" και λοιπές ιστορίες για αγρίους.

Κάπου εδώ, παίρνει τον λόγο η υπεράσπιση, όπου αρχίζει να διορθώνει αλύπητα ένα-ένα όλα τα τεχνικά λάθη του κατηγορητηρίου και μετά συνεχίζει με ένα... δούλεμα που έμεινε ήδη στην ιστορία ως the King Kong defense. Μεταφράζω όσο καλύτερα μπορώ:
"Η οδηγία 2000/31/EG της ΕΕ αναφέρει ότι όποιος παρέχει υπηρεσίες πληροφοριών δεν είναι υπεύθυνος για τις πληροφορίες που μεταδίδονται. Για να θεωρηθεί υπεύθυνος, πρέπει ο ίδιος να εκκινήσει την μεταφορά της πληροφορίας. Όμως οι διαχειριστές του Pirate Bay δεν έκαναν κάτι τέτοιο. Οι χρήστες του Pirate Bay είναι που το κάνουν αυτό, είναι φυσικά πρόσωπα και αποκαλούν τους εαυτούς τους με ονόματα όπως King Kong.

[...] Ο κατήγορος πρέπει να δείξει ότι ο Carl Lundström προσωπικά έχει εμπλακεί με τον χρήστη King Kong, ο οποίος κάλλιστα μπορεί να βρίσκεται στις ζούγκλες της Καμπότζης"
Μιλάμε για ιστορικές αγορεύσεις! :D

Τα πράγματα όπως τα βλέπω είναι περίεργα. Από την μία, οι κατήγοροι δεν έχουν καμιά ελπίδα ως προς τα τεχνικά - είναι εμφανώς απληροφόρητοι, κάνουν λάθη και μάλλον το κατάλαβαν αυτό στο τέλος της δεύτερης ημέρας όπου κατέληξαν να διαβάζουν στον δικαστή IP addresses και sequence numbers από IP packets. Από την άλλη, είναι βέβαιο ότι θα ρίξουν το βάρος στον οικονομικό τομέα. Ήδη την δεύτερη μέρα άρχισαν να παρουσιάζουν έσοδα του Pirate Bay από διαφημιστικά banners, τα οποία μπορεί μεν να έχουν σαν σκοπό την κάλυψη των hosting/bandwidth costs αλλά παραμένουν δε έσοδα. Όλο το παιχνίδι θα στηριχτεί στο τι συνιστά "εμπορική εκμετάλλευση".

Τα καλά όμως αυτής της δίκης άρχισαν ήδη να φαίνονται. Οι ατάκες που θα μείνουν θα μεγαλώσουν γενιές και γενιές. Συνδυάζοντας τον King Kong με το ανεπανάληπτο... cider, έχουμε το καλύτερο μπλουζάκι του 2009...
"King Kong, πάντα seeder".
Ή πάντα μηλίτης. Όπως σε βολεύει.

Οι πληροφορίες για την δίκη τρέχουν αφθονες στο Twitter, ψάξτε για #spectrial, ενώ όσοι όρεξατοι μπορείτε να βοηθήσετε με μετάφραση στα ελληνικά στο #spectrial-gr. Οι έχοντες άνεση με την σουηδική μπορείτε να ακούσετε κατευθείαν το audio stream της αίθουσας μέσα από sites σουηδικών ραδιοφώνων και εφημερίδων.

Δευτέρα, Φεβρουαρίου 16, 2009

Εεεεεπ! Καρφώνεσαι!


Λίγη διακριτικότητα ρε μάστορα...

Τετάρτη, Φεβρουαρίου 11, 2009

Το project του τετραμήνου

Αυτή την περίοδο έχω το Communications Systems Design, ένα μάθημα 30 μονάδων ECTS και διάρκειας 4 μηνών (σε σύγκριση με τα δίμηνα μαθήματα των 7,5 ECTS), το οποίο είναι ουσιαστικά πρακτική άσκηση. Είμαστε ένα γκρουπάκι 8 ατόμων και μας ανέθεσαν την υλοποίηση ενός πειραματικού δικτύου 10Gbps μεταξύ Valhallavägen και Kista (main campus και IT παράρτημα του KTH), με τις οπτικές ίνες να τερματίζονται σε routers που θα τρέχουν Bifrost, μια καρα-customαρισμένη διανομή linux για routing που αναπτύσσεται από το Uppsala University με συνεργασία του KTH. Θεωρώντας δεδομένο ότι θα δουλεύει το δίκτυο (χε), πρέπει να στήσουμε on top of that και ένα video conferencing σύστημα με δυνατότητα HD video. Όλα αυτά βέβαια με open-source software - Open Source Networking initiative και λοιπές ιστορίες... Το project δεν είναι ακριβώς ολοκαίνουριο καθώς συνεχίζουμε την δουλειά του αντίστοιχου γκρουπ που το είχε ξεκινήσει τον Σεπτέμβρη.

Απώτερος στόχος: να επιδείξουμε working σύστημα ώστε να αγοράσει το Karolinska (πανεπιστημιακό νοσοκομείο) ένα ίδιο και να τους το στήσουμε κιόλας. Μετά, προώθηση του συστήματος σε αναπτυσσόμενες χώρες της Αφρικής (Τανζανία, Μοζαμβίκη). Υπάρχει η δυνατότητα (για όσους θέλουν) να κυνηγήσουμε υποτροφία για να πάμε το καλοκαίρι Αφρική για εγκατάσταση του όλου συστήματος. Από αισιοδοξία πάμε καλά.

Ολίγα λόγια για τα τεχνικά. Το Bifrost έχει σχεδιαστεί για να τρέχει σε "low-cost commodity hardware". Το low-cost φυσικά είναι σε σύγκριση με το τι πρέπει να σκάσεις στην Cisco για να πάρεις κάτι ανάλογο. Ο υπεύθυνος ανάπτυξης του Bifrost μας είπε ότι τα καλύτερα μέχρι τώρα αποτελέσματα (~9 Gbps) τα έχει δει μέχρι τώρα σε τετραπύρηνους AMD Barcelona CPUs - λέει ότι παίζει μεγάλο ρόλο ο on-die memory controller. Ακόμα δεν πέρασε από Core i7, αλλά έχει μέλλον η υπόθεση.

Nα επαναλάβω ότι το low-cost είναι σχετικό. Η κάθε dual-port 10Gbps κάρτα της Sun που χρησιμοποιούμε, μαζί με τα δύο XFP modules, κοστίζει γύρω στα €4500... Α ναι, κάπου τόσο κάνει και η HD camera, η οποία φυσικά δεν είναι USB, αλλά χρειάζεται capture card.

Software. Εδώ πέφτει η χοντρή σφαγή, καθώς οι ασυμβατότητες είναι πολλές και αγεφύρωτες. Οι τέσσερις κατηγορίες που μας ταλαιπωρούν είναι drivers, SIP client, SIP server και MCU.
  • Ο SIP server (OpenSIPS) είναι αυτός με τα λιγότερα προβλήματα. Μέχρι τώρα όλα καλά.
  • Drivers. Γελάτε, ε; Οι drivers για τις capture cards είναι προβληματικοί και δύο εκδόσεις παλιότεροι από αυτούς που κυκλοφορούν τώρα. Το update κοστίζει $40 παρακαλώ. Το KTH φυσικά δεν κολλάει να καλύψει τέτοια ποσά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δουλεύουν κιόλας...
  • SIP clients. Ο μόνος που δείχνει να δουλεύει στην τοπολογία μας μέχρι τώρα είναι το proprietary Confero της σουηδικής Alkit Communications. Όχι τέλεια και ακόμα δεν έχουμε δοκιμάσει με HD (βλ. drivers). Ο απώτερος στόχος είναι η χρήση του Minisip το οποίο είναι open-source (και γένημα-θρέμμα KTH), αλλά έχει πολυυυυυυ δρόμο ακόμα.
  • MCU ή αλλιώς Media Concetrator Unit, το οποίο έχω αναλάβει κυρίως εγώ. Το software είναι του ισπανικού ιδρύματος i2CAT και η δουλειά του είναι να διαχειρίζεται τα conference rooms στα οποία μπαίνουν οι clients. Επίσης, απαλλάσει τους clients από την πολλαπλή αποστολή του video/audio stream τους: λαμβάνει από κάθε client ένα stream και τα μεταδίδει σε όλους τους υπόλοιπους. Κουτσά-στραβά δουλεύει, αλλά φαίνεται λίγο προχειρο-γραμμένο και το πρώτο μου καθήκον ήταν η δημιουργία ενός decent interface γιατί το δικό του CLI είναι α-πα-ρα-δεχχχχχ-το. Επόμενο βήμα... debugging και κάποιες προσθήκες λειτουργικότητας που θα έπρεπε να υπάρχουν όπως π.χ. να βλέπεις ποια conference rooms είναι διαθέσιμα και να μπορείς να τα διαγράψεις. Truly ρε φίλε, τόσο άχρηστο αυτό το feature και δεν το έγραψες;
A little bit about my mates. Τρεις Σουηδοί και μια Σουηδέζα. Καλά παιδιά, χαβαλετζήδες (ξέρω, δε με πιστεύετε) και συννενοούμαστε πολύ καλά. Μια Κολομβιανή έχει αναλάβει το μεγαλύτερο μέρος των business reports και proposals - φοιτήτρια του Entrepreneurship προγράμματος. Η Αλβανίδα κάνει το δεύτερο master της και μαζί με τον Ουκρανό έχουν αναλάβει για αρχή τοπολογίες και SIP clients. Δουλεύουν κυρίως στο σπίτι και δεν τους πολυβλέπουμε - πάλι καλά γιατί ο Ουκρανός έχει αρχίσει να μου κάθεται στον λαιμό.

Κάπου εδώ θα κάνω σύνδεση με το προηγούμενο post μου.

Η Σουηδέζα είναι η μόνη από τους συναδέλφους μου που έχει υπηρετήσει στον στρατό. Πήγε εθελόντρια (υποχρεωτική θητεία μόνο για άνδρες - αν υπάρχουν λόγοι αντικαθίσταται με community service). Δεδομένου ότι η στρατεύσιμη ηλικία στον σουηδικό στρατό είναι 18-24, είπε να πάει "να δω πως είναι τώρα που μπορώ, μετά θα έχω όλη μου την ζωή για σπουδές, ταξίδια και δουλειά". Μετά από την βασική εκπαίδευση, έγινε τεχνικός μηχανημάτων ναρκαλίευσης, και έκανε 15 μήνες επάνω σε ναρκαλιευτικό σκάφος. Σε γενικές γραμμές της άρεσε πάρα πολύ, εκτός από τις σκοπιές που έπρεπε να κάνει μετά την εκπαίδευση . Μπροστά στο παλάτι. Στην Στοκχόλμη. Χειμώνα.
(γκρίνιαξε κανένας γιωτάς για τα θαλαμοφυλίκια; Όχι; Έτσι μπράβο)

Μετά το προηγούμενο post, έκανα το λάθος να την ρωτήσω για την οικονομική κάλυψη. 66 κορώνες (~6€) την ημέρα, δηλαδής 183€ τον μήνα. Καμία σχέση με τα 8 και 60 του Έλλην πλην τίμιου φαντάρου, αλλά το περίμενα. Αυτό που δεν περίμενα είναι το εφάπαξ των 40.000 κορονών (3700€) μετά την απόλυση. Καλό;

Το κορυφαίο της συζήτησης βέβαια ήταν που άκουσα την Σουηδεζούλα να λέει "α ναι, με αυτόν είμασταν μαζί φαντάροι"... ΤΟ πολιτισμικό σοκ!

Τρίτη, Φεβρουαρίου 10, 2009

Φανταρολογίες

Το post του saperduper με "έτσουξε". Η μοναδική φράση του post συνοψίζει άψογα το status του φαντάρου μέσα στο στράτευμα.

Δεν είναι ούτε οι αγγαρείες, ούτε οι σκοπιές, ούτε οι φωνές. Τα ίδια σκατά τρώμε όλοι κάθε μέρα στην δουλειά. Όλοι έχουμε αφεντικά που φωνάζουν, που έχουν παράλογες απαιτήσεις. Όμως μόνο το ελληνικό δημόσιο σε ΚΟΡΟ­ΪΔΕΥΕΙ ΚΑΤΑΜΟΥΤΡΑ δίνοντας σου ρέστα από τσίχλες για μισθό. Θεωρητικά -λέει- ο μισθός του φαντάρου είναι 600-700 ευρώ - το οποίο κακά τα ψέμματα είναι καλό ποσό. Από αυτά τα χρήματα, ο στρατός κρατάει λεφτά για "σίτιση, στέγαση, ένδυση" κλπ. Μετά από τις κρατήσεις, ο φαντάρος παίρνει στο χέρι τον ορισμό της κοροϊδίας: ολόκληρα €8,6.

Α, ναι, αν είσαι λοχίας, είσαι υψηλόμισθος. 10 ευρώ.

Προφανώς, οι κοριοί στα ράντζα με το φαγωμένο αφρολέξ για στρώμα, η σκελέα και τα δύο σώβρακα, η ομελέτα με τα τσόφλια και οι μαζικές δηλητηριάσεις* θεωρούνται υπηρεσίες άξιες να χρεώνονται 600 ευρώ τον μήνα. Τύφλα να έχει το Hayatt.

Εκμεταλλεύονται δύο πράγματα. Πρώτον, είναι υποχρεωτικό. Θες δε θες, θα πας. Και τα "μονοπώλια" πάντα επιβάλλουν ότι γουστάρουν. Δεύτερον, επειδή όλοι μας λίγο-πολύ θεωρούμε αυτονόητο ότι μαμά-μπαμπάς θα τσοντάρουν, το αγνοούμε.

Αυτό το δεύτερο, οι στενοί δεσμοί οικογένειας και η υποστήριξη των παιδιών μέχρι τα 50 τους, εδώ δρα αρνητικά. Σχεδόν κανένας δεν βασίζεται σε δικά του έσοδα και έτσι το πνίγουμε το θέμα - περνάει απαρατήρητο. Τι γίνεται όμως αν δεν είχαμε τέτοιες οικονομικές ανέσεις; Τι καλύπτουν τα €8.6; Λειτουργικά έξοδα; Στην καλύτερη των περιπτώσεων, η μονάδα μας έδινε 1 (ένα, one, ein, ett) ρολό χαρτί υγείας τον μήνα. Δεν θυμάμαι να μου έδωσαν ποτέ σαπούνι, ξυραφάκι, αφρό ξυρίσματος - παρ'όλα αυτά, εγώ έπρεπε να είμαι καθαρός, ξυρισμένος και προβλεπόμενος καθημερινά. Η στολή έπρεπε να ήταν καθαρή, παρόλο που δεν μπορούσα να την πλύνω μέσα στο στρατόπεδο.

Θέλετε να το δούμε αλλιώς; Ο Ε.Σ. πρακτικά σε προσλαμβάνει (η ευκολότερη πρόσληψη στον κόσμο...) ως εσώκλειστο υπάλληλο για 12 μήνες. Ποια η πιθανότητα να πάτε σε κάποια "κανονική" δουλειά ως εσώκλειστος υπάλληλος (π.χ. ξενοδοχουπάλληλος σε μεγάλο ξενοδοχείο κατά την καλοκαιρινή περίοδο), να σας πουν στο λογιστήριο ότι θα παίρνετε €8,6 τον μήνα και να μην τους πάρει ο διάολος; Ή σε οποιαδήποτε δουλειά; **

( Τι; Δεν μπορεί το κράτος να βρει τα λεφτά; Έχει η Υπερμάχω... αλλά δεν τα δίνει)

Στεναχωριέμαι αφάνταστα τώρα που το βλέπω, μετά από 3 χρόνια ακριβώς που πήρα το απολυτήριο, γιατί συνειδητοποιώ ότι ήμουν ένα ζώον και μισό που καθόμουν και γκρίνιαζα για τις σκοπιές και για άλλες ασήμαντες λεπτομέρειες.

Καλό κουράγιο στην σειρά που μπαίνει...

*: Κέντρο Μηχανικού Ναύπλιο 2005 Α' ΕΣΣΟ - 200+ εκπαιδευόμενοι φαντάροι (από τους 600) με τροφική δηλητηρίαση. Εγώ την γλύτωσα και απλά κουβαλούσα τους λιγότερο τυχερούς.
**: Και σε όλα αυτά προσθέστε τον μεγαλύτερο πούστη στον κόσμο, τον ανθυπασπιστή που μου έφαγε 3 μισθούς (δηλαδή 26 ευρώ). Δεν περνάει μέρα που να μην εύχομαι να βρει αργό και οδυνηρό θάνατο από skin-eating diseases.

Σάββατο, Φεβρουαρίου 07, 2009

Φωτογραφίζειν

Μια από τις τελευταίες φωτογραφίες που έβγαλα στην Στοκχόλμη είναι και από τις πιο αγαπημένες μου.

The "Kungstorns"

Ο δρόμος είναι η Kungsgatan ("οδός βασιλιά"), οι δύο πύργοι των 60-κάτι μέτρων είναι οι Kungstorns ("πύργοι βασιλιά") και η γέφυρα ανάμεσα τους είναι η οδός Malmskillnadgatan. Η φωτό είναι τραβηγμένη από την παραδίπλα γέφυρα της Regeringsgatan.

Κυριακή, Φεβρουαρίου 01, 2009

Πως πληρώνεται η σουηδική ΕΡΤ;

Ντριιιιιν (κινητό).

- Hej hej, είστε ο κύριος dtsomp; *
- Μάλιστα.
- Είμαι από την Υπηρεσία μούμπλε-μούμπλε **. Την γνωρίζετε;
- Όχι, λυπάμαι.
- Σύμφωνα με τον σουηδικό νόμο πρέπει να πληρώνετε ένα ποσό κάθε χρόνο αν έχετε τηλεόραση. 
- Oh yes, κάτι έχω ακούσει.
- Εσείς έχετε συσκευή τηλεόρασης;
- Εεε όχι, δεν έχω.
- Oj! *** Καλώς, θα σημειώσω ότι δεν έχετε τηλεόραση. Ευχαριστώ πολύ.
- Να'στε καλά.

*: παραβλέπω το κομμάτι της συζήτησης που ρωτάω αν ξέρει αγγλικά γιατί στα σουηδικά δεν υπάρχει περίπτωση να συννενοηθούμε.
**: έτσι το είπε. Αλήθεια. Δεν είναι ότι δεν άκουσα καλά :P
***: επιφώνημα ("όϊ") το οποίο μεταφράζεται ως "τι; δεν έχεις tv; πλάκα με κάνεις ψηλέ!"

Τι στην ευχή...

Ο server στο σπίτι των γονιών είναι online και μάλιστα κατεβάζει και email από το gmail. (βλέπω τα μηνύματα από το web ui του gmail να εξαφανίζονται) Το dyndns.org account στον router αλλά και το no-ip.org στο server έχουν να ενημερωθούν από την Πέμπτη - και φυσικά με τους ρυθμούς που αλλάζει IPs η Forthnet, τώρα δείχνουν σε κάποιον άλλο χρήστη...

Τι στο διάολο γίνεται...