Τετάρτη, Φεβρουαρίου 11, 2009

Το project του τετραμήνου

Αυτή την περίοδο έχω το Communications Systems Design, ένα μάθημα 30 μονάδων ECTS και διάρκειας 4 μηνών (σε σύγκριση με τα δίμηνα μαθήματα των 7,5 ECTS), το οποίο είναι ουσιαστικά πρακτική άσκηση. Είμαστε ένα γκρουπάκι 8 ατόμων και μας ανέθεσαν την υλοποίηση ενός πειραματικού δικτύου 10Gbps μεταξύ Valhallavägen και Kista (main campus και IT παράρτημα του KTH), με τις οπτικές ίνες να τερματίζονται σε routers που θα τρέχουν Bifrost, μια καρα-customαρισμένη διανομή linux για routing που αναπτύσσεται από το Uppsala University με συνεργασία του KTH. Θεωρώντας δεδομένο ότι θα δουλεύει το δίκτυο (χε), πρέπει να στήσουμε on top of that και ένα video conferencing σύστημα με δυνατότητα HD video. Όλα αυτά βέβαια με open-source software - Open Source Networking initiative και λοιπές ιστορίες... Το project δεν είναι ακριβώς ολοκαίνουριο καθώς συνεχίζουμε την δουλειά του αντίστοιχου γκρουπ που το είχε ξεκινήσει τον Σεπτέμβρη.

Απώτερος στόχος: να επιδείξουμε working σύστημα ώστε να αγοράσει το Karolinska (πανεπιστημιακό νοσοκομείο) ένα ίδιο και να τους το στήσουμε κιόλας. Μετά, προώθηση του συστήματος σε αναπτυσσόμενες χώρες της Αφρικής (Τανζανία, Μοζαμβίκη). Υπάρχει η δυνατότητα (για όσους θέλουν) να κυνηγήσουμε υποτροφία για να πάμε το καλοκαίρι Αφρική για εγκατάσταση του όλου συστήματος. Από αισιοδοξία πάμε καλά.

Ολίγα λόγια για τα τεχνικά. Το Bifrost έχει σχεδιαστεί για να τρέχει σε "low-cost commodity hardware". Το low-cost φυσικά είναι σε σύγκριση με το τι πρέπει να σκάσεις στην Cisco για να πάρεις κάτι ανάλογο. Ο υπεύθυνος ανάπτυξης του Bifrost μας είπε ότι τα καλύτερα μέχρι τώρα αποτελέσματα (~9 Gbps) τα έχει δει μέχρι τώρα σε τετραπύρηνους AMD Barcelona CPUs - λέει ότι παίζει μεγάλο ρόλο ο on-die memory controller. Ακόμα δεν πέρασε από Core i7, αλλά έχει μέλλον η υπόθεση.

Nα επαναλάβω ότι το low-cost είναι σχετικό. Η κάθε dual-port 10Gbps κάρτα της Sun που χρησιμοποιούμε, μαζί με τα δύο XFP modules, κοστίζει γύρω στα €4500... Α ναι, κάπου τόσο κάνει και η HD camera, η οποία φυσικά δεν είναι USB, αλλά χρειάζεται capture card.

Software. Εδώ πέφτει η χοντρή σφαγή, καθώς οι ασυμβατότητες είναι πολλές και αγεφύρωτες. Οι τέσσερις κατηγορίες που μας ταλαιπωρούν είναι drivers, SIP client, SIP server και MCU.
  • Ο SIP server (OpenSIPS) είναι αυτός με τα λιγότερα προβλήματα. Μέχρι τώρα όλα καλά.
  • Drivers. Γελάτε, ε; Οι drivers για τις capture cards είναι προβληματικοί και δύο εκδόσεις παλιότεροι από αυτούς που κυκλοφορούν τώρα. Το update κοστίζει $40 παρακαλώ. Το KTH φυσικά δεν κολλάει να καλύψει τέτοια ποσά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δουλεύουν κιόλας...
  • SIP clients. Ο μόνος που δείχνει να δουλεύει στην τοπολογία μας μέχρι τώρα είναι το proprietary Confero της σουηδικής Alkit Communications. Όχι τέλεια και ακόμα δεν έχουμε δοκιμάσει με HD (βλ. drivers). Ο απώτερος στόχος είναι η χρήση του Minisip το οποίο είναι open-source (και γένημα-θρέμμα KTH), αλλά έχει πολυυυυυυ δρόμο ακόμα.
  • MCU ή αλλιώς Media Concetrator Unit, το οποίο έχω αναλάβει κυρίως εγώ. Το software είναι του ισπανικού ιδρύματος i2CAT και η δουλειά του είναι να διαχειρίζεται τα conference rooms στα οποία μπαίνουν οι clients. Επίσης, απαλλάσει τους clients από την πολλαπλή αποστολή του video/audio stream τους: λαμβάνει από κάθε client ένα stream και τα μεταδίδει σε όλους τους υπόλοιπους. Κουτσά-στραβά δουλεύει, αλλά φαίνεται λίγο προχειρο-γραμμένο και το πρώτο μου καθήκον ήταν η δημιουργία ενός decent interface γιατί το δικό του CLI είναι α-πα-ρα-δεχχχχχ-το. Επόμενο βήμα... debugging και κάποιες προσθήκες λειτουργικότητας που θα έπρεπε να υπάρχουν όπως π.χ. να βλέπεις ποια conference rooms είναι διαθέσιμα και να μπορείς να τα διαγράψεις. Truly ρε φίλε, τόσο άχρηστο αυτό το feature και δεν το έγραψες;
A little bit about my mates. Τρεις Σουηδοί και μια Σουηδέζα. Καλά παιδιά, χαβαλετζήδες (ξέρω, δε με πιστεύετε) και συννενοούμαστε πολύ καλά. Μια Κολομβιανή έχει αναλάβει το μεγαλύτερο μέρος των business reports και proposals - φοιτήτρια του Entrepreneurship προγράμματος. Η Αλβανίδα κάνει το δεύτερο master της και μαζί με τον Ουκρανό έχουν αναλάβει για αρχή τοπολογίες και SIP clients. Δουλεύουν κυρίως στο σπίτι και δεν τους πολυβλέπουμε - πάλι καλά γιατί ο Ουκρανός έχει αρχίσει να μου κάθεται στον λαιμό.

Κάπου εδώ θα κάνω σύνδεση με το προηγούμενο post μου.

Η Σουηδέζα είναι η μόνη από τους συναδέλφους μου που έχει υπηρετήσει στον στρατό. Πήγε εθελόντρια (υποχρεωτική θητεία μόνο για άνδρες - αν υπάρχουν λόγοι αντικαθίσταται με community service). Δεδομένου ότι η στρατεύσιμη ηλικία στον σουηδικό στρατό είναι 18-24, είπε να πάει "να δω πως είναι τώρα που μπορώ, μετά θα έχω όλη μου την ζωή για σπουδές, ταξίδια και δουλειά". Μετά από την βασική εκπαίδευση, έγινε τεχνικός μηχανημάτων ναρκαλίευσης, και έκανε 15 μήνες επάνω σε ναρκαλιευτικό σκάφος. Σε γενικές γραμμές της άρεσε πάρα πολύ, εκτός από τις σκοπιές που έπρεπε να κάνει μετά την εκπαίδευση . Μπροστά στο παλάτι. Στην Στοκχόλμη. Χειμώνα.
(γκρίνιαξε κανένας γιωτάς για τα θαλαμοφυλίκια; Όχι; Έτσι μπράβο)

Μετά το προηγούμενο post, έκανα το λάθος να την ρωτήσω για την οικονομική κάλυψη. 66 κορώνες (~6€) την ημέρα, δηλαδής 183€ τον μήνα. Καμία σχέση με τα 8 και 60 του Έλλην πλην τίμιου φαντάρου, αλλά το περίμενα. Αυτό που δεν περίμενα είναι το εφάπαξ των 40.000 κορονών (3700€) μετά την απόλυση. Καλό;

Το κορυφαίο της συζήτησης βέβαια ήταν που άκουσα την Σουηδεζούλα να λέει "α ναι, με αυτόν είμασταν μαζί φαντάροι"... ΤΟ πολιτισμικό σοκ!

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Φαντάζομαι τον Ουκρανό δεν τον πας λόγω Eurovision και κλίκας έτσι; :-p :-p

Καλή τύχη με το project σας dtsomp.