Παρασκευή, Μαρτίου 19, 2010

iPad: THE eBook reader?

Ακριβό. Κλειστό λειτουργικό. Σφιχτά ελεγχόμενη διαδικασία έγκρισης εφαρμογών. Το brand tax και ο ζυγός της τυραννίας της Apple. Γιατί να πάρεις iPad;

Γιατί όλοι οι 3rd party developers θα το κάνουν την μεγαλύτερη πλατφόρμα για eBooks. Το Stanza, με όλα τα συνεργαζόμενα βιβλιοπωλεία, την υποστήριξη epub format και την απευθείας σύνδεση με το project Gutenberg (την μεγαλύτερη public domain βιβλιοθήκη), ήταν από τις πρώτες εφαρμογές που δήλωσε ότι θα βγει σε iPad-specific έκδοση. Μετά το Kindle for iPhone, η Amazon κυκλοφόρησε και το Kindle for Mac και, βάσει των rumours και της λογικής, μπορούμε να υποθέσουμε ότι ετοιμάζει το Kindle for iPad. Ακόμα και το Barnes & Nobles ακούγεται ότι θα περάσει το reader software τους στο iPad.

Το Stanza φυσικά και δεν έχει τίποτα να χάσει, αλλά οι πωλήσεις των Kindle και Nook μάλλον θα πάρουν την κατηφόρα. Βέβαια, δεν τους νοιάζει και τόσο, αφού ούτως ή άλλως το θέμα είναι να πωλούνται ebooks, τα κέρδη από τις πωλήσεις των συσκευών δεν είναι και τόσο θεαματικά και σίγουρα δεν είναι αυτά που κρατάνε τα δύο αυτά βιβλιοπωλεία ανοικτά. Συσκευές όπως το iPad αλλά και τα επερχόμενα Android tablets που θα μπορούν να τρέχουν Kindle/Nook software αμέσως-αμέσως αυξάνουν τους πιθανούς αναγνώστες ebooks - ειδικά αυτούς που θέλουν να δοκιμάσουν την εμπειρία χωρίς να χρειάζεται να δώσουν $250+ για μια συσκευή που κάνει μόνο ένα πράγμα (ebooks). Είναι σημαντικό αυτό - τους αναγνώστες αυτούς το Amazon και το Barnes & Nobles δεν θα τους είχαν υπό τις παρούσες συνθήκες.

Το ίδιο περίπου ισχύει για όσα περιοδικά και εφημερίδες έχουν την όρεξη να δουλέψουν και να προσαρμοσθούν στην νέα γενιά των tablets. Εύκολη, άμεση διανομή των τευχών τους (ο εφιάλτης των paperboys!), αλλά και καινούριοι τρόποι παρουσίασης του content που ο τύπος μέχρι τώρα είχε απλά ονειρευτεί. Το demo του Wired Tablet app είναι απλά εκπληκτικό.

Φυσικά, η Apple δεν ευθύνεται για τίποτα από αυτά. Θα είναι λάθος να της χρεώσουμε αποκλειστικά την αλλαγή αυτή στα έντυπα μέσα. Αυτό που έκανε όμως είναι, όπως κάθε φορά, να δημιουργήσει αρκετό buzz και να εφαρμόσει το reality distortion field του Steve για να συγκεντρώσει ένα user base αρκετά μεγάλο ώστε να αξίζει πλέον για βιβλιοπωλεία και εκδοτικούς οίκους να μετακινηθούν σε μια νέα πλατφόρμα. Από κει και πέρα, οι "απέξω" θα κάνουν το iPad σημαντική πλατφόρμα, όχι η Apple. Και φυσικά δεν θα ευνοηθεί μόνο η Apple, αλλά και όλοι οι υπόλοιποι κατασκευαστές tablets (πρωταρχικά Android) που θα μπορέσουν να μαζέψουν ανάλογο content.

(Χε... περίεργα πράγματα. Η Apple των '10s γίνεται η Microsoft των '90s-'00s, η πλατφόρμα όπου μαζεύεται όλο το ενδιαφέρον, δημοφιλές και "worth using" software.)

Βέβαια, στην Ελλάδα όλα αυτά ακούγονται λίγο επιστημονική φαντασία, διότι ο Έλλην δεν διαβάζει βιβλία (σίγουρα όχι με τους ρυθμούς που γίνεται στο εξωτερικό) και, ίσως πιο σημαντικό, δεν υπάρχουν (νεο)ελληνικά ebooks. Ίσως είναι καιρός να πιάσουμε παλιότερα έργα, να τα μετατρέψουμε σε public domain και να τα διαθέσουμε ηλεκτρονικά μπας και μπει ο κόσμος στην διαδικασία της ανάγνωσης.

Επί της ευκαιρίας, το librivox.org είναι ένα απίθανο project όπου public domain βιβλία μετατρέπονται σε audiobooks με την βοήθεια εθελοντών αφηγητών. Αν έχετε όρεξη μπορούμε να βάλουμε μερικά νεοελληνικά βιβλία εκεί πέρα ;)

Δεν υπάρχουν σχόλια: