Τρίτη, Μαρτίου 23, 2010

Top 10 βελτιώσεις που θέλω να δω στο iPhone

Όλοι κάνουν ένα top 10, να μην κάνω κι εγώ;

1. Multitasking.
Αλλά αν είναι να το κάνεις, να το κάνεις σωστά και όμορφα. Παράδειγμα προς μίμηση: Palm WebOS.


2. Notifications
Συμμάζεψε λίγο αυτό το χάλι των άχαρων notifications. In-your-face εμφάνιση των notifications, το ένα να κρύβει το άλλο, με μηδαμινή δυνατότητα αλληλεπίδρασης μαζί τους. Ρίξε μια ματιά στα πολύ πιο διακριτικά και πρακτικά notifications του WebOS.



3. Calendar
Ένα ρημάδι number badge στο εικονίδιο του Calendar, να ξέρω πόσα events και ραντεβού έχω σήμερα κανονισμένα. Με auto-update φυσικά, μη μου κάνεις μισές δουλειές. Ή, αν θες να το κάνεις ακόμα πιο σωστά, widget-ised Today screen (η οποία ήταν πολύ δημοφιλής παλιότερα σε PalmOS, Symbian και WinMo και έχει αρχίσει να εξαφανίζεται σιγά-σιγά...)

4. Network sync
Έλεος με το καλώδιο πια. WiFi, Bluetooth, 3G, τόσες επιλογές έχουμε...

5. WiFi hotspot
Υπάρχει αντίστοιχο software για WinMo/Symbian και η Palm το πρόσθεσε ως στάνταρ στις τελευταίες συσκευές της. Bluetooth tethering και αηδίες. Φυσικά κάτι τέτοια μερικές γνωστές μας εταιρίες θα τα χρεώσουν χρυσό...

6. Connections menu
Γιατί πρέπει να ψάχνω μέσα στα settings για να ανοιγοκλείσω 3G, WiFi, GPS, VPN, tethering; Έχεις εικονίδια τους στην κορυφή της οθόνης, άσε με να τα πατήσω. (βλέπε 0:38)


7. Device automation
Με το που μπαίνω στο σπίτι, θέλω να κλείνουν 3G/GPS και να ανοίγει το WiFi. Όταν την πέφτω για ύπνο, θέλω να διαλέγω προφίλ ύπνου και να κλείνουν WiFi/GPS/Bluetooth, το ρημάδι ο email client που κατεβάζει emails κάθε μισή ώρα και κάτι μεταμεσονύκτια push notifications. Ένας παραμετροποιήσιμος scheduler θα είναι ότι πρέπει. Κι αν δεν το κάνεις εσύ Apple. δώσε μας API hooks και backgroundability να το φτιάξουμε εμείς.

8. Interoperability εφαρμογών
Βρες έναν τρόπο να συνεργάζονται οι εφαρμογές μεταξύ τους. Στην χειρότερη των περιπτώσεων, βάλε ένα folder structure που θα έχουν πρόσβαση όλες οι εφαρμογές. For fuck's sake, θέλω να κατεβάζω από τον Safari ένα αρχείο και να το σώζω στο Dropbox μου. Κάπου. Οπουδήποτε!

9. Καλύτερο network API
Καμία από τις εφαρμογές ping που υπάρχουν στο App Store δεν δουλεύει διότι πολύ απλά το SDK υποστηρίζει μόνο TCP και UDP sockets. ICMP και λοιπά πρωτόκολλα που απαιτούν raw socket programming ξεχάστε τα. Τα WiFi detector apps αποσύρθηκαν γιατί "χρησιμοποιούσαν undocumented API calls". Μπουυυυυυ! Δώσε δύναμη στον network engineer!

10. Calendar/Mail checking
Δεν υπάρχει επιλογή για να αλλάξεις αυτή την συμπεριφορά. Κάθε φορά που ανοίγεις το Mail.app, αυτό τσεκάρει αυτόματα για νέα mail. Είτε το θες, είτε όχι. Άσχετα με το αν εσύ απλά θες να δεις κάποιο παλιότερο mail. Το ίδιο ισχύει και για το calendar. Απαράδεκτο.

Είδες καλή μου Apple; Σου έβγαλα 10 βελτιώσεις αποκλειστικά για το OS. Δεν χρειάζεται περιέργες αλλαγές σε hardware, ένα firmware upgrade μόνο. Ε, φανταστικέ Steve;

4 σχόλια:

papajohn είπε...

Κατι τέτοια διαβάζω και πραγματικά, ειναι απιστευτο το μέγεθος της αυτοκτονίας της MS με τα WM. Αν δυο χρόνια πριν μας έδινε απλώς ενα όμορφο framework με ui components/gestures σε στυλ iphone, η apple δεν θα υπήρχε. Ακόμα να το κάνει όμως, και να που το iphone δεν πιάνεται...

Nenyaki : ) είπε...

Network sync! ναιιιιι!

Επίσης, γιατί πρέπει να το συνδέσω με το itunes για να μου κατεβάσει με την μία τα podcast μου? Θέλω να μου το κάνει μέσα από το iPod!!!

Τώρα πρέπει να πατήσω "get more" ή τι γράφει εκεί κάτω και να με πάει στην εφαρμογή του iTunes και μετά να θυμηθώ ποιο από την λίστα δεν έχω δει (που στην λίστα κιόλας δνε μπορώ να δω όλον τον τίτλο έτσι?), να το πατήσω, να περιμένω να κατέβει και μετά να κλείσω την εφαρμογή του itunes και να πάω πίσω στο iPod όποτε θελήσω να το δω, ε, είναι far too much.

Ionas είπε...

Όντως πολύ βασικά πράγματα που λείπουν από το stock OS.

Για jailbroken συσκευές υπάρχουν καλές λύσεις:

- Backgrounder, Proswitcher και Activator για multi-tasking
- MyWi για hotspot
- SBSettings για connections menu
- MyProfiles για location/network aware profiling
- Αρκετά προγράμματα calendar (πχ Informer αν θυμάμαι καλά το όνομα) με badges + push notifications και νομίζω τα περισσότερα δεν χρειάζονται jailbreak.

Πιθανώς τα γνωρίζεις ήδη αυτά απλά τα αναφέρω γιατί "ακούστηκε" σα να μην υπάρχει καθόλου η δυνατότητα να έχεις αυτά τα features στο iPhone.

Πάντως λογικά θα γίνει αυτό που γίνεται πάντα: οι modders/community θα βγάλουν must-have apps τα οποία με τον καιρό θα ενσωματωθούν στο stock firmware. Παίζει να είναι και το αρχικό σχέδιο της Apple, they are the devil after all :P

dtsomp είπε...

@papajohn
το χειρότερο είναι ότι η Microsoft είχε κάποια χρονικά περιθώρια να αντιδράσει, αλλά άργησε πάρα πολυ με τα Windows Phone 7. Το παιχνίδι χάθηκε όταν η Apple έβγαλε το App Store...

@nenyaki αυτό με τα podcasts το είχα ξεχάσει. 10+1 λοιπόν :)

@Ιonas χε ναι όντως, αλλά το θέμα είναι ότι η διαδικασία ενσωμάτωσης αργειιιιιι :D
Επίσης, έχω το άλλο κουσούρι - ηδονίζομαι με την διαδικασία upgrade. Εύκολη, γρήγορη, ασφαλής, stability fixes, new features, δεν μου πάει καρδιά να χάσω αυτή την ευχαρίστηση για να κάνω jailbreak :)