Σάββατο, Αυγούστου 25, 2007

Πρώτες εντυπώσεις από Σουηδία

Hej!

(μία λέξη σουηδικών - καλά πάμε)

Αρκετά πράγματα συνέβησαν τις τελευταίες μέρες και δεν ξέρω ποια είναι άξια αναφοράς, αλλά ας κάνουμε μια προσπάθεια...

Θάνατος στην Sterling. Υπάρχει λόγος που είναι τόσο φθηνά τα εισιτήριά της - πληρώνεις για τα πάντα. Σε πτήση 3,5 ωρών δεν έχει γεύμα/αναψυκτικό δωρεάν, πρέπει να το πληρώσεις. Όριο 15 κιλών στις αποσκευές - όταν μετακομίζεις, τα 15 κιλά δεν φτάνουν ούτε για σώβρακα. Φυσικά πληρώνεις όλα τα έξτρα κιλά. Επίσης, η αχαρακτήριστη υπάλληλος μας έβαλε 2 άτομα να τρέχουμε σε όλο τον ΕλΒενιζελ για να βρούμε εκτυπωτή για να εκτυπώσουμε τα mail-αποδείξεις για τα παραπάνω κιλά που αγοράσαμε. ΦΥΣΙΚΑ και υπήρχε η απόδειξη στο σύστημα, αλλά το ήθελε εκτυπωμένο για "να το επιστρέψω στο λογιστήριο" ή κάτι τέτοιο. Το εκτυπώσαμε και... μας το έδωσε πίσω. Γκοου του χελ, μπιτς.

Οι Σουηδοί δεν δίνουν ακριβώς ρεσιτάλ οργάνωσης - τουλάχιστον φέτος τα έχουν κάνει τελείως σκατά. Δεν έχω γνωρίσει ακόμα άτομο που να βρήκε δωμάτιο με την πρώτη - πόσο μάλλον να βρήκε δωμάτιο που να ήταν όπως το ζήτησε. Ζήτησα single room (τον Ιούνη) και μόλις προχθές μου έστειλαν mail ότι μου βρήκαν shared room. Ο συγκάτοικος είναι Έλληνας και πολύ καλό παιδί, αλλά 2 μαντραχαλάδες σε 25 τμ ΔΕΝ χωράνε.

Μας την σπάει λίγο το ότι έχει μπόλικη γραφειοκρατία και πρέπει να τρέχουμε από υπηρεσία σε υπηρεσία, αλλά τουλάχιστον αυτά θα γίνουν μια φορά και θα ησυχάσουμε. Επίσης, τα λεφτά φεύγουν σε γοργούς ρυθμούς και μερικά είδη είναι γελοιοδώς ακριβότερα από Ελλάδα - εμφιαλωμενο νερό 0,5L περίπου 2 ευρώ. Υπάρχουν και κάποια που είναι φθηνότερα, αλλά δεν είναι πολλά :/

Κατά τα άλλα, οι εντυπώσεις είναι θετικές.

Η Στοκχόλμη παραμένει υπέροχη, καθαρή, με καλό καιρό (οι Σουηδοί έχουν σαλέψει με τους 25 βαθμούς). Σε μια τόσο τεχνολογικά προηγμένη χώρα, δεν υπάρχει πληροφορία που δεν μπορείς να την βρεις online, ενώ σου δίνουν ισχυρά κίνητρα για να κάνεις όσες περισσότερες δουλειές σου γίνεται μέσω διαδικτύου - π.χ. για πληρωμή ενοικίου το e-banking είναι τζάμπα ενώ ο teller θα σου κρατήσει κάποιο fee.
Οι συγκοινωνίες είναι λίγο μπερδεμένες (και κατιτίς ακριβές) αλλά συνεπέστατες.

Το πανεπιστήμιο.... ααααχ..... το πανεπιστήμιο είναι ακριβώς το αντίθετο από αυτό που έχουμε στην Ελλάδα. Όλοι οι φοιτητές είναι εφοδιασμένοι με μαγνητικές security cards για να μπαίνουν στις αίθουσες και τους χώρους του πανεπιστημίου. Το WiFi καλύπτει χώρους ακόμα και έξω από το πανεπιστήμιο. Μέσα στους διαδρόμους, υπάρχουν τραπεζάκια και πρίζες στο πάτωμα για να χρησιμοποιείς το laptop σου. Στην καφετέρια υπάρχουν ακόμα και καναπεδάκια με πρίζες για να την αράξεις και να σερφάρεις.

Σε μια αίθουσα μαθημάτων που μας έκαναν ενημέρωση είχαν μια τεράστια (55"+) οθόνη ενσωματωμένη στον τοίχο αντί για προτζέκτορα...

Τα μαθήματα δεν άρχισαν ακόμα, αλλά το Internetworking προβλέπεται πακέτο (χα, pun intended) και μας ζώνουν τα φίδια. Οι εκδόσεις της Cisco μάλλον θα αποτελούν την μισή βιβλιογραφία μας...

Το μέλλον διαγράφεται ενδιαφέρον, αρκεί να ξεμπλέξουμε με το θέμα του σπιτιού - μα πόσο ΣΚΑΤΑ τα κάνανε φέτος οι Σουηδοί;

9 σχόλια:

Derek είπε...

20 Κορόνες (τόσο ήταν τα αστικά στην Uppsala θυμάμαι) στο χωριό σου το λένε "κατιτίς"?

dtsomp είπε...

Εβδομαδιαίες-μηνιαίες-τετραμηνιαίες κάρτες παίζουν εδώ - τα single εισιτήρια δεν συμφέρουν καθόλου.

Ανώνυμος είπε...

Τέλη Ιούλη ήμουν Στοκχόλμη να δω κάτι φιλαράκια που κάνουν ειδίκευση ιατρικής εκεί πάνω και ένα έχω να πω.. πανέμορφη πόλη! Πετύχαμε και ωραίο καιρό και την απολαύσαμε. Άσε που ήταν όλα όπως θα ήθελα να είναι η πόλη μου: οργάνωση, σεβασμός..και τι όμορφος κόσμος ;-) )

Τώρα που τελειώνω κι εγώ τα στρατά και βλέπω πως πάμε εδώ στην Αθήνα νομίζω οτι ήρθε η ώρα για abandon ship.

Καλή αρχή λοιπόν! Σε τι κάνεις μεταπτυχιακό;

dtsomp είπε...

Να'σαι καλά!

Σεβασμός ε; Χμμμ... ΟΚ, δεν είναι Ελλάδα αλλά δεν ξέρω αν βίωσες το Στόκχολμ μπάϊ νάϊτ, με τους Σουηδούς να σέρνονται στους δρόμους και να ξερνάνε στις γωνίες - οι άνθρωποι πολύ απλά δεν έχουν ζωή. Κατά τα άλλα, η οργάνωση της πόλης είναι όντως πολύ καλή, οι συγκοινωνίες είναι εξαιρετικές.

Άντε με το καλό, καλός πολίτης πρώτα και μετά να σε δούμε προς τα εδώ :D

Κάνω internetworking στο KTH.

D. είπε...

Αγαπητέ ντιτσομπ , πριν 2 εβδομάδες πηγαινορχόμουν από το Σβέριγε με Sterling.dk (πως λέμε oppenoffice.org :P) και μια χαρά ήταν. Αν εσύ αποφάσισες να πάρεις μαζί σου τον οικόσιτο ελέφαντά σου δεν φταίνε αυτοί. Επίσης ναι μεν έχουν όρια 15 kg στις κύριες αποσκευές αλλά το σύνολο που επιτρέπουν είναι 25 kg. Εγώ όταν επέστρεφα από Αρλάντα είχα υπέρβαρη την κύρια βαλίτσα οπότε απλώς μετακίνησα ορισμένα πράγματα στις χειραποσκευές και όλα καλά. Όσον αφορά τα αναψυκτικά, μπορείς άνετα να πάρεις κάτι απ'έξω. τυπικά δεν επιτρέπεται αλλά στην πράξη δεν σου λένε κάτι . Επίσης, να λες και ευχαριστώ γιατί είναι η μόνη εταιρία με απευθείας πτήσεις για Αρλάντα. Οι άλλες (ακόμα και η πανάκριβη ΣΑΣ) σε πάνε πάντα μέσω καπερναούμ.

Όσο αφορά τα δωμάτια, καλά έκλεισες τον ιούνιο και έχεις και απαιτήσεις; Ε όχι ρε αλέκο! ξέρεις τι ζήτηση έχουν αυτά; πρέπει να τα κλείσεις μήνες πριν. Και μην σε ξανακούσω να βρίσεις την οργάνωση των σουηδώνΕ γιατι θα σου κάνω τα μούτρα μπουγάτσα (έχω πιει καφέ και είμαι επιθετικός!) :P.
Sverige för alltid!

Georgios Kasselakis είπε...

Και στο Vesteros (σόρυ δεν έχω σκανδιναβικούς τόνους) που ήμουν τα λεωφορεία 20σεκ είχαν αλλά με κάρτα έρχονται πιο λογικά. Βέβαια η κάρτα κόστιζε 200σεκ παραπάνω απο την απεριορίστων λεωφορείων και μετρό στην Αθήνα.

Αναφορικά με το κόστος σου προτείνω να βρεις μια part time εργασία. Σαν ανδρείκελο σε τοπικό supermarket (πχ hemskop αλλά όχι ICA γιατί δαγκώνει) βγάζεις 800€ το μήνα.

Το νερό βρύσης τους πάντως πίνεται, και γενικά κυκλοφορεί κόσμος με ποτηράκια σε ψύκτες. Είναι πολύ νορμάλ.

Οι Sterling και ένα budget label της SAS είναι πολύ βολικές για εσωτερικά και ευρωπαϊκά ταξίδια. Σύγκρινε κόστος/απόσταση με ελληνικές για να καταλάβεις. Να είμαι ειλικρινής βέβαια τις φοβόμουν αρκετά.

Ο πανεπιστημιακός χώρος είναι ζηλευτός δε λέω, κάτσε να δεις τα γραφεία των ΔΕΠ που ανεβοκατεβαίνουν με αυτόματο μηχανισμό. Η οθόνη όμως που αναφέρεις μου κάνει εντύπωση γιατί τις θεωρούν πολύ αντιοικολογικές και έχουν γενικά μια νεύρωση με αυτό.

Η οργάνωση γενικά (αγαπητέ D) με αφήνει να επιθυμώ αρκετά. Ειδικά όταν σκάω 200€ το χρόνο στο Korren και αρκετά άλλες αννοησίες. Στο Mallardalen επίσης δεν δικαιούμασταν δωρεάν συγγράματα κ.α. τέτοια χαριτωμένα. Επίσης απουσιάζει δωρεάν σίτιση κλπ. Η παραμονή μου εκεί με έμαθε να μαγειρεύω.

Και το επίπεδο σπουδών δεν είναι το καλύτερο όπως είδα σε KTH και Mallardalen.
Σκηνικό με ομάδα εργασίας: Είχαμε πρόβλημα με ένα αισθητήρα αντλίας νερού που έδινε αποτελέσματα με πολύ μεγάλο σφάλμα σε κάποιες περιοχές.
- Α δεν είναι τίποτα -λέω-, θα το περάσουμε απο fourier, θα ξυρίσουμε αυτές και εκείνες τις συχνότητες και αντί να μετράμε τις τιμές κανονικά θα τις μετατρέπουμε σε N(αρχική τιμή, 1 εώς 2) και καθώς τις αθροίζουμε προσθέτουμε ένα time decay για να εξαφανίζονται οι παλαιότερες.
- Can you do that ?
(είναι πολύ πιο εύκολο να καταλάβεις τι λέω όταν ζωγραφίζω ταυτόχρονα διαγράμματα, και όχι δεν είχαν κανένα πρόβλημα τα αγγλικά μου)

Πάντως 2 μήνες για το δωμάτιο είναι όντως πάρα πολύ λίγο, δε μου κάνει εντύπωση που βρέθηκες με Έλληνα.

dtsomp είπε...

Για το accommodation, λυπάμαι αλλά είναι απαράδεκτοι. Πέρσι πήραν όλοι ότι δωμάτιο ήθελαν (το οποίο επίσης το είχαν κλείσει Ιούνιο) και το πήραν στην ώρα τους. Φέτος, οι μισοί συμφοιτητές μου είναι σε προσωρινές στέγες ή σε hostels, αρκετές μέρες μετά από την συμφωνημένη ημερομηνία παράδοσης δωματίου. Και φυσικά, ούτε λόγος για single-room. Δύο άτομα την έβγαλαν την πρώτη βραδιά σε κοινόχρηστους χώρους του KTH. Απλά αίσχος.

Εντάξει, για τις αποσκευές, μετακομίζω στην Σουηδία για 2 χρόνια. Δεν μπορώ να πάω με ένα σώβρακο :) Και η πτήση είναι απευθείας μόνο για κατοίκους Αθηνών και περιχώρων, οι βορειοελλαδίτες πήραμε άλλη μια πρωϊνή πτήση και φάγαμε μερικές ώρες στο αεροδρόμιο, οπότε δώρον άδωρον.

Ανώνυμος είπε...

Σεβασμός στον συμπολίτη τους με διάφορους τρόπους. Για παράδειγμα: δε γαβγίζει σκύλος το μεσημέρι σε οικιστική περιοχή, δε βάζει κανείς δυνατά μουσική, γενικά δεν ενοχλεί ο ένας τον άλλο.

Τώρα βέβαια αν το ότι περιμένουν πως και πως Τετάρτη/Παρασκευή/Σάββατο βράδυ να βγουν να γίνουν σκνίπα ώστε να ξεσκάσουν χωρίς ενδοιασμούς και καθωσπρεπισμό είναι σημάδι μιας καταπιεσμένης κοινωνίας είναι θέμα ανοιχτό προς συζήτηση. Μια τέτοια εντύπωση μου έδωσε αλλά έμεινα πολύ λίγο (1 βδομάδα) για να βγάλω συμπεράσματα.

Όταν γύρισα Αθήνα πάντως πήγα να διασταυρώσω ένα δρομάκι εδώ στη γειτονιά μου χωρίς να το καλο-σκεφτώ, υποθέτοντας οτι ο οδηγός θα σταματήσει όπως με συνίθισε η Στοκχόλμη και το Όσλο. Έφαγα μια τρομάρα.. χεχε.

Όσο για την Sterling ήταν και για μένα έκπληξη. Πεινάσαμε 3.5 ώρες και το νεράκι με το σταγονόμετρο για να φτάσει. Βέβαια αυτό είναι λέει το σύνηθες στις Low Cost Airlines, αλλά που να το ξέρω εγώ.

Τέλοσπάντων :)

Nenyaki : ) είπε...

D. μην τα παίρνεις και μην την λες στον άλλον χωρίς να γνωρίζεις τι παίζει.
Το accommodation office του KTH δεν σε αφήνει να κάνεις αίτηση για το σπίτι νωρίτερα (διότι έτσι και αλλιώς δεν γνωρίζεις αν σε έχουν πάρει στο ΚΤΗ) αλλά ούτε και αργότερα. Σου δίνουν 2 βδομάδες περιθώριο για να κάνεις την αίτηση και μετά τις επεξεργάζονται όλες μαζί και λίγο πριν έρθεις σε ενημερώνουν σε τι διαμέρισμα μπήκες.
Επίσης 25 κιλά όταν πας για διακοπές είναι καλά και πολλά, αλλά έχεις μετακομίσει ποτέ για να δεις πόσα κιλά χρειάζεσαι? ;)
Γι'αυτό προσοχή σε τι λέμε...

Όσο για το "δε βάζει κανείς δυνατά μουσική" που υπόθηκε, δυστυχώς δεν ισχύει. Όταν πήρα στις 7 το απόγευμα τηλέφωνο τους securitάδες στο συγκρότημα των διαμερισμάτων που μένω για να παραπονεθώ για την τίγκα μουσική που είχε βάλει η γειτόνισσα μου είπαν ότι με βάση Σουηδικό νόμο δεν μπορούν να πουν τίποτα σε όποιον βάζει μουσική στις 8 το πρωί με 10 το βράδυ. Με λίγα λόγια σαν να μου είπαν "πάρε και εσύ ένα ζευγάρι ηχεία για να ακούγεσαι πάνω από αυτήν".
Τι να πεις...