Παρασκευή, Ιουνίου 06, 2008

"Κι όμως κινείται"

Ακολουθεί περίεργο πανηγύρι συνειρμών χωρίς ιδιαίτερη συνοχή ή συγκεκριμένο σκοπό...

Συζητούσαμε με μια μουσουλμάνα συμφοιτήτρια περί θρησκευτικών φρονημάτων και ελευθεριών και μου έκαναν εντύπωση αρκετά πράγματα που μου ανέφερε. Άρχισα να συνειδητοποιώ ότι μερικά πράγματα είναι παντού ίδια...

Η εν λόγω συνάδελφος, θεωρώντας ότι λόγω της κοινής θρησκείας θα τα βρει εύκολα με τους υπόλοιπους μουσουλμάνους της σχολής, προσπάθησε να κάνει παρέα με μερικούς από τους (μπόλικους) Πακιστανούς φοιτητές που κυκλοφορούν στο πανεπιστήμιο. Η όλη φάση δεν προχώρησε ιδιαίτερα, καθώς από την πρώτη στιγμή οι νέοι φίλοι της άρχισαν να την επικρίνουν συνεχώς με κυριότερο σημείο επικρίσεων το ότι δεν φοράει μαντίλα. Βέβαια, το σημαντικό ήταν αλλού και η έκφραση που χρησιμοποίησε η συνάδελφος τα λέει όλα: "χρησιμοποιούν την θρησκεία για να ελέγξουν και να εξηγήσουν τα πάντα, ακόμα και την επιστήμη". Μιλάμε πάντα για μεταπτυχιακούς φοιτητές - εν δυνάμει μέλη της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας.

Η συνειρμική σύνδεση με την Ιερά Εξέταση δεν άργησε να έρθει. Επίσης μου ήρθε στο μυαλό το άρθρο που διάβασα πρόσφατα για το rednecks vs FreeBSD, αλλά και πολλές ανατριχιαστικές ιστορίες θρησκοληψίας εντός ελλαδικών συνόρων - είμαι σίγουρος ότι ξέρετε αρκετές.

Αυστηρά από την επιστημονική σκοπιά, πώς είναι δυνατόν να συνδυάσεις θρησκεία και επιστήμη/τεχνολογία; Εξ' ορισμού πρόκειται για αντίθετους κόσμους. Από την μία, έχεις πεποιθήσεις, προλήψεις και προκαταλήψεις που στηρίζονται σε αυστηρά προσωπικούς παράγοντες και από την άλλη έχεις μετρήσιμες ποσότητες και ερευνητικές μεθοδολογίες. Σίγουρα, δεν μπορούν μόνο οι άθεοι να γίνονται επιστήμονες, αλλά εγώ ως χριστιανός κι εσύ ως μουσουλμάνος οφείλουμε να αφήνουμε τέτοια πράγματα μακριά από τα εργαστήρια και τα πληκτρολόγια. Για να το χοντρύνω λίγο, η θρησκεία παίζει τόσο ρόλο στον επιστημονικό κόσμο όσο και το τι ομάδα είσαι. Δεν είναι δυνατόν π.χ. να επηρεάζεται ο σχεδιασμός ενός ολοκληρωμένου γιατί ο σχεδιαστής του είναι μπάοκ ή ο project manager είναι γαύρος.

Όσο για την  μαντίλα, έχω πολλά να πω, αλλά είναι θέμα των μουσουλμάνων που οφείλουν να το λύσουν μόνοι τους. Θα πω μόνο ότι αυτό που βλέπω συχνά εδώ πέρα είναι νεαρές μουσουλμάνες με σινιέ μαντίλες, designer jeans, μπότες και τσάντες από γνωστούς οίκους και φουλ μακιγιάζ. Αλλά παρ'όλα αυτά μαντίλες.

Χμμμ... θα ήθελα να σχολιάσω κι άλλα σχετικά θέματα αλλά οι απόψεις μου είναι ακόμα πιο θολές επ' αυτών. Ίσως άλλη φορά...

1 σχόλιο:

Θωμαγόρας είπε...

ε.. βγάλε και καμιά φωτό... με μαντίλα...!!! δικιά σου ας πούμε! :-) έτσι έε.. μαντήλα μαντήλα αλλά και η μόδα μόδα!!... γιατί όχι θα μου πείς!