Σάββατο, Ιουνίου 14, 2008

Μίνι ταξιδιωτικό: Λονδίνο

Περίληψη: αν κάποιος σας πει ότι "είδε όλο το Λονδίνο σε μία μέρα", μουτζώστε τον.

Φωτο-ρεπορτάζ: dtsomp on flickr

Αναλυτικά: Τέτοιο περπάτημα ούτε φαντάρος σε πορεία. 4 μέρες, 12ώρο περπάτημα κάθε μέρα, με ένα μικρό backpack στην πλάτη. Φωτογραφική στην τσέπη για άμεση χρήση (α λά japanese tourist), laptop στην πλάτη για ξεφόρτωμα της κάρτας μνήμης στον δίσκο, μπουκαλάκι νερού και μπισκότα για Πρώτες Βοήθειες και φυσικά οδηγός και χάρτης ανά χείρας. Τελικά καταφέραμε να δούμε όλα όσα είχαμε σταμπάρει - τουλάχιστον απ' έξω, δεν υπήρχε αρκετός χρόνος (και αντοχή!) να μπούμε σε όλα τα μουσεία/μνημεία.

Εννοείται φυσικά ότι είδαμε όλους τους κύριους τουριστικούς στόχους. Tower bridge, London tower, House of Commons και Big Ben, Buckingham Palace και αλλαγή φρουράς (μπλιεχ), Westminster Abbey, Trafalgar Square, Piccadilly Circus, Soho, Regent str και Oxford str, London Eye, στην σειρά Tate Modern - Millenium Bridge - St. Paul's Cathedral, Harrods (χε), National Gallery και -φυσικά- British Museum όπου "φιλοξενούνται" τα μάρμαρα του Παρθενώνα.

Εις ένδειξη διαμαρτυρίας, δεν πήγαμε στο Madame Tissaud's, διότι πολύ απλά λυπηθήκαμε τις 25 λίρες (31 ευρώ) του εισιτηρίου και προτιμήσαμε να τις φάμε σε μαλακίες :)

Βεβαίως, δεν αγνοήσαμε λιγότερο maistream προορισμούς (δηλαδή πιο καμμένους).
  • Sherlock Holmes Museum: φυσικά στο 221b της Baker street! Elementary my dear Watson.
  • Abbey road και η διάσημη διάβαση. Επίσης Beatles Store και Rock'n'Roll Store, ακριβώς δίπλα από το Sherlock Holmes Museum.
  • Hard Rock Cafe. Από δίπλα είναι το Hard Rock Store - ζητήστε από τους υπάλληλους να σας κατεβάσουν στο Vault όπου φυλάσσονται κιθάρες των Jimi Hendrix, Jimmy Page, BB King, Bo Diddley, Keith Richards, Kurt Cobain, Bob Dylan, Jeff Beck και άλλα απίστευτα memorabilia όπως γυαλιά και διορθωμένοι στίχοι του John Lennon κλπ.
  • Apple Store! Εννοείται ρε bitch! Στην βιτρίνα το Macbook Air να αιωρείται και μέσα να γίνεται προσκύνημα.
  • Platform 9 3/4 στο King's Cross station. Ο Harry Potter έχει ξεχάσει ένα καροτσάκι μισοθαμμένο στον τοίχο :)
  • Το κουρείο του Sweeny Todd στον πρώτο όροφο της Fleet street 186! Τώρα βέβαια είναι γραφείο μεταφορικής, αλλά το κτίριο είναι ακόμα το "original". Όλη η Fleet str. είναι πανέμορφη και ενδεικνύεται για περπάτημα.
  • Jack the Ripper walk! Βραδινή βόλτα με ξεναγό στην περιοχή του Whitechapel και στα σημεία που βρέθηκαν τα θύματα.
Εντυπώσεις:
το Λονδίνο είναι υπέροχη πόλη για τουρισμό και είμασταν πολύ τυχεροί που πετύχαμε (σχετικά) καλό καιρό. Οι τιμές είναι αναμενόμενα τσιμπημένες. Το Gatwick είναι τρισάθλιο και μίζερο. Σε έντονη αντίθεση με την Στοκχόλμη, οι δρόμοι του Λονδίνου δεν ερημώνουν στις 8 το βράδυ καθημερινής. Εστιατόρια, fast-food και pubs παντού, δεν πρόκειται να μείνετε νηστικοί. Δεν ξέρω αν αυτό το "please-thank you-sorry" το λένε από συνήθεια, αλλά μ'αρέσει που το άκουγα όλη την ώρα. Πώς γίνεται να μην είναι γεμάτη σκουπίδια αυτή η πόλη ενώ δεν υπάρχουν πουθενά σκουπιδοτενεκέδες; Θα ξαναπήγαινα άνετα.

Τι θα προσπαθήσω να δω την επόμενη φορά:
Το εσωτερικό του Westminster Abbey με τον τάφο του Νεύτωνα (μεταξύ άλλων), το αστεροσκοπείο του Greenwich, ίσως το Wimbledon, το εσωτερικό του London Tower, και πηγαίνοντας παραέξω το Stratford-upon-Avon και το Stonehedge. Α, και το εσωτερικό περισσότερων pubs (χικ).

Τι να αποφύγεις αν δεν έχεις χρόνο:
Η αλλαγή φρουράς στο Buckingham Palace είναι μια ανοησία -η μπάντα έπαιζε το James Bond theme, για όνομα του Θεού! Το Tate Modern εξειδικεύεται στην μοντέρνα τέχνη και ίσως σου στραβοκάτσει. Προσωπικά, νομίζω ότι ο ένας από τους δύο ορόφους της μόνιμης έκθεσης ήταν πανάθλιος. Το Harrods είναι ένα εντυπωσιακά μεγάλο πολυκατάστημα, αλλά τίποτα περισσότερο. Αν δεν είσαι φαν, μπορείς να αποφύγεις οτιδήποτε στην λίστα των "λιγότερο mainstream προορισμών" - αν είσαι όμως θα χαρείς πολύ να τα δεις.

Κάτι θα έχω ξεχάσει, αλλά ακόμα δεν έχω συνέλθει από την κούραση...

4 σχόλια:

pixie είπε...

"please-thank you-sorry"
Το 'χουν στο DNA τους.

Science Museum με απίστευτα μπιχλιμπίδια, από rocket/space science μέχρι αβακο-cray-κομπιούτερς, κατάλευκα παγόνια κι έναν όροφο με science toys. Επίσης, στο ισόγειο, το κατάστημα διαθέτει καλούδια και ενθύμια για κάθε λογής παιδάκια (έσκασα αρκετούτσικα τις προάλλες που κατέβηκα :)!)

National History Museum με δεινοσαυράκια, περίεργους λίθους και λοιπά όμορφα πραγματάκια. Το κατάστημα εδώ δεν λέει και πολλά από παιχνίδια. Ωστόσο έχει αρκετή χαρτούρα (βιβλία, αφίσες και κάρτες).

Τέλος, για τυχόν τεχνόφιλους (σιψ) και συγκεκριμένα σουρεάλ (2ο σιψ), το σύμπαν του Dali, δίπλα στο London Eye, είναι η τούρτα ολόκληρη! Υπάρχει και η National Gallery φυσικά στην Trafalgar Sq., αλλά είναι ολίγον τι τεραστία, τρώει άνετα μία μέρα μόνη της, όπως τα παραπάνω δηλαδή.

Το Madame Tissaud's προσφέρει on-line έκπτωση (γύρω στις £12), αλλά η είσοδος είναι μόνο για την τελευταία ώρα της ημέρας. Δυστυχώς ήτανε sold-out :(.

Ζηλεύω λιγάκι, γιατί βλέπω επισκεφτήκατε ουκ ολίγα μέρη. Καλά κάνατε, κι ας λιώσατε στο περπάτημα, το οποίο είναι αναπόφευκτο. Όταν κατέβηκα τον περασμένο μήνα δεν είχα προετοιμαστεί όπως όφειλα και είδα ελάχιστα πράγματα. Δεν πειράζει όμως, αν είμαστε καλά θα υπάρξει next time, I hope.

Btw, welcome back. Πετάγομαι στο flickr τώρα.

dtsomp είπε...

Η πλάκα είναι ότι περάσαμε έξω από το Dali Universe, αλλά για κάποιους περίεργους λόγους δεν μπήκαμε μέσα. Σημειώνεται στα υπόψην.

Η National Gallery ήταν εξοντωτική, αλλά αφού είδα Caravaggio και El Greco, χαλάλι της.

nygeion είπε...

Ενδιαφέρουσα ήταν για εμάς και η βόλτα στην ανοιχτή αγορά του Camden.
Πολύς κόσμος, πολλά πράγματα να δεις, σαν ελληνικό παζάρι, ατελείωτο...
Και σίγουρα οι βόλτες στο St. James' Park και στο Hyde Park...

I love London...

Nenyaki : ) είπε...

Ξέχασες να πεις για τα σάντουιτς!!!