Παρασκευή, Ιουνίου 20, 2008

Καλή η αισιοδοξία αλλά τα είπαμε...

€499 iPhone 8 GB άνευ συμβολαίου (υποθέτω καρτοκινητό) και €569 το 16 GB (τάδε έφη vodafone). Παρόμοιες τιμές έχει ανακοινώσει και η TIM Italy για το καρτοκινητό iPhone.

Οι τιμές των $200 και $300 που ακούστηκαν στο keynote είναι οι μέγιστες τιμές πώλησης της συσκευής με συμβόλαιο - και καλά όριο που έθεσε ο Jobs στα δίκτυα-συνεργάτες. Η Vodafone δεν αναφέρει συγκεκριμένες τιμές ακόμα για συμβόλαια, κάτι που μου μοιάζει λίγο ύποπτο. Μάλλον δεν μπορούν να χωνέψουν ότι χρειάζεται και συνοδευτικό πακέτο δεδομένων που να μην πιάνει τον κώλο του πελάτη... (χαρ χαρ κακία). Στοιχηματίζω επίσης ότι οι επιδοτήσεις της Voda δεν θα είναι αρκετές για να φτάσουμε στις εν λόγω τιμές συμβολαίου.

Για το μπέρδεμα του τι ακριβώς κοστίζει $200 ευθύνεται εν μέρει η αμερικανική αγορά κινητών. Κατά 99.9% εκεί πέρα αγοράζεις συσκευή μόνο μέσω δικτύου, ασορτί με διετές συμβόλαιο σύνδεσης. Ο μέσος Αμερικανός δεν γνωρίζει την έννοια του "αγοράζω σκέτη συσκευή". Βασικά, οι περισσότερες συσκευές δεν διατίθενται ΚΑΝ σκέτες. Βγαίνει η κάθε T-Mobile και AT&T και σου λέει "αν δεν το πουλήσεις μέσω εμού με συμβόλαιο, δεν πρόκειται να το δεχτώ στο δίκτυο μου". Άτιμα corporations.

(επίσης σε εκείνη την πλευρά του Ατλαντικού είναι πολύ δημοφιλής η χρέωση ανά εισερχόμενο SMS. Πληρώνεις για κάθε μήνυμα που σου στέλνουν. Καλό ε;)

Και κάπου εδώ τελειώνει το υγρό όνειρο του iPhone των €130. Ας γυρίσουμε πλευρό τώρα...

(Ποια €130; Τα αμερικάνικα προϊόντα απλά αλλάζουν σύμβολο νομίσματος όταν περνάνε στην ΕΕ, όχι και ισοτιμία... $200 => €200. Καληνύχτα γλυκέ πρίγκηπα. Σκεπάσου μη κρυώσεις.)

1 σχόλιο:

pixie είπε...

"Τα αμερικάνικα προϊόντα απλά αλλάζουν σύμβολο νομίσματος όταν περνάνε στην ΕΕ, όχι και ισοτιμία... $200 => €200."

True :(