Δευτέρα, Μαρτίου 29, 2010

Ρατσιστικόν

Οι Αλβανοί με τα Cayenne τους προκαλούν κυκλοφοριακή συμφόρηση και πιάνουν όλες τις θέσεις παρκαρίσματος.
Οι Αλβανοί φοροδιαφεύγουν.
Οι Αλβανοί ιερείς πληρώνονται από την κυβέρνηση αλλά δεν φορολογούνται.
Οι Αλβανοί αγοράζουν στρατιωτικούς εξοπλισμούς και τους χρεώνουν σε μας.
Οι Αλβανοί πίνουν όλη μέρα καφέ στις καφετέριες, παρόλο που οι Αλβανοί χρεώνουν 4-5-10€ τον καφέ.
Οι Αλβανοί δημιούργησαν την γραφειοκρατία για να μας ταλαιπωρούν στις δημόσιες υπηρεσίες.
Οι Αλβανοί γιατροί μας ζητάνε φακελάκι.
Οι Αλβανοί δημιούργησαν όλες τις μεσημεριανές εκπομπές.
Οι Αλβανοί γεωργοί τρώνε τις επιδοτήσεις στα κωλάδικα της επαρχίας και μετά κλείνουν τους δρόμους.
Οι Αλβανοί μας μαθαίνουν αλλά αντί άλλων στο μάθημα της Ιστορίας στο σχολείο.
Οι Αλβανοί έβαλαν τις λακούβες στους δρόμους.
Οι Αλβανοί ανάγκασαν την Τζούλια να πει ψέμματα για την τσόντα.
Οι Αλβανοί έδωσαν την άδεια ασκήσεως δικηγορίας στον Κούγια.
Οι Αλβανοί έβαλαν την βόμβα στα Κ. Πατήσια γιατί δεν γούσταραν τους Αφγανούς.
Οι Αλβανοί εξοστράκισαν την σφαίρα και πέταξαν την ζαρτινιέρα.
Οι Αλβανοί καπνίζουν στα μαγαζιά που απαγορεύεται το κάπνισμα.
Οι Αλβανοί πήραν τις μίζες της Siemens.
Οι Αλβανοί χώρισαν τους Μενεγάκη-Λάτσιο.
Οι Αλβανοί ψήφισαν Καρατζαφέρη και Ψωμιάδη.
Οι Αλβανοί φταίνε που δεν παίρνει πρωτάθλημα ο ΠΑΟΚ.

Πόσο να αντέξουν πια οι ΟΥΚάδες... άνθρωποι είναι και λύγισαν...

Τρίτη, Μαρτίου 23, 2010

Top 10 βελτιώσεις που θέλω να δω στο iPhone

Όλοι κάνουν ένα top 10, να μην κάνω κι εγώ;

1. Multitasking.
Αλλά αν είναι να το κάνεις, να το κάνεις σωστά και όμορφα. Παράδειγμα προς μίμηση: Palm WebOS.


2. Notifications
Συμμάζεψε λίγο αυτό το χάλι των άχαρων notifications. In-your-face εμφάνιση των notifications, το ένα να κρύβει το άλλο, με μηδαμινή δυνατότητα αλληλεπίδρασης μαζί τους. Ρίξε μια ματιά στα πολύ πιο διακριτικά και πρακτικά notifications του WebOS.



3. Calendar
Ένα ρημάδι number badge στο εικονίδιο του Calendar, να ξέρω πόσα events και ραντεβού έχω σήμερα κανονισμένα. Με auto-update φυσικά, μη μου κάνεις μισές δουλειές. Ή, αν θες να το κάνεις ακόμα πιο σωστά, widget-ised Today screen (η οποία ήταν πολύ δημοφιλής παλιότερα σε PalmOS, Symbian και WinMo και έχει αρχίσει να εξαφανίζεται σιγά-σιγά...)

4. Network sync
Έλεος με το καλώδιο πια. WiFi, Bluetooth, 3G, τόσες επιλογές έχουμε...

5. WiFi hotspot
Υπάρχει αντίστοιχο software για WinMo/Symbian και η Palm το πρόσθεσε ως στάνταρ στις τελευταίες συσκευές της. Bluetooth tethering και αηδίες. Φυσικά κάτι τέτοια μερικές γνωστές μας εταιρίες θα τα χρεώσουν χρυσό...

6. Connections menu
Γιατί πρέπει να ψάχνω μέσα στα settings για να ανοιγοκλείσω 3G, WiFi, GPS, VPN, tethering; Έχεις εικονίδια τους στην κορυφή της οθόνης, άσε με να τα πατήσω. (βλέπε 0:38)


7. Device automation
Με το που μπαίνω στο σπίτι, θέλω να κλείνουν 3G/GPS και να ανοίγει το WiFi. Όταν την πέφτω για ύπνο, θέλω να διαλέγω προφίλ ύπνου και να κλείνουν WiFi/GPS/Bluetooth, το ρημάδι ο email client που κατεβάζει emails κάθε μισή ώρα και κάτι μεταμεσονύκτια push notifications. Ένας παραμετροποιήσιμος scheduler θα είναι ότι πρέπει. Κι αν δεν το κάνεις εσύ Apple. δώσε μας API hooks και backgroundability να το φτιάξουμε εμείς.

8. Interoperability εφαρμογών
Βρες έναν τρόπο να συνεργάζονται οι εφαρμογές μεταξύ τους. Στην χειρότερη των περιπτώσεων, βάλε ένα folder structure που θα έχουν πρόσβαση όλες οι εφαρμογές. For fuck's sake, θέλω να κατεβάζω από τον Safari ένα αρχείο και να το σώζω στο Dropbox μου. Κάπου. Οπουδήποτε!

9. Καλύτερο network API
Καμία από τις εφαρμογές ping που υπάρχουν στο App Store δεν δουλεύει διότι πολύ απλά το SDK υποστηρίζει μόνο TCP και UDP sockets. ICMP και λοιπά πρωτόκολλα που απαιτούν raw socket programming ξεχάστε τα. Τα WiFi detector apps αποσύρθηκαν γιατί "χρησιμοποιούσαν undocumented API calls". Μπουυυυυυ! Δώσε δύναμη στον network engineer!

10. Calendar/Mail checking
Δεν υπάρχει επιλογή για να αλλάξεις αυτή την συμπεριφορά. Κάθε φορά που ανοίγεις το Mail.app, αυτό τσεκάρει αυτόματα για νέα mail. Είτε το θες, είτε όχι. Άσχετα με το αν εσύ απλά θες να δεις κάποιο παλιότερο mail. Το ίδιο ισχύει και για το calendar. Απαράδεκτο.

Είδες καλή μου Apple; Σου έβγαλα 10 βελτιώσεις αποκλειστικά για το OS. Δεν χρειάζεται περιέργες αλλαγές σε hardware, ένα firmware upgrade μόνο. Ε, φανταστικέ Steve;

Παρασκευή, Μαρτίου 19, 2010

iPad: THE eBook reader?

Ακριβό. Κλειστό λειτουργικό. Σφιχτά ελεγχόμενη διαδικασία έγκρισης εφαρμογών. Το brand tax και ο ζυγός της τυραννίας της Apple. Γιατί να πάρεις iPad;

Γιατί όλοι οι 3rd party developers θα το κάνουν την μεγαλύτερη πλατφόρμα για eBooks. Το Stanza, με όλα τα συνεργαζόμενα βιβλιοπωλεία, την υποστήριξη epub format και την απευθείας σύνδεση με το project Gutenberg (την μεγαλύτερη public domain βιβλιοθήκη), ήταν από τις πρώτες εφαρμογές που δήλωσε ότι θα βγει σε iPad-specific έκδοση. Μετά το Kindle for iPhone, η Amazon κυκλοφόρησε και το Kindle for Mac και, βάσει των rumours και της λογικής, μπορούμε να υποθέσουμε ότι ετοιμάζει το Kindle for iPad. Ακόμα και το Barnes & Nobles ακούγεται ότι θα περάσει το reader software τους στο iPad.

Το Stanza φυσικά και δεν έχει τίποτα να χάσει, αλλά οι πωλήσεις των Kindle και Nook μάλλον θα πάρουν την κατηφόρα. Βέβαια, δεν τους νοιάζει και τόσο, αφού ούτως ή άλλως το θέμα είναι να πωλούνται ebooks, τα κέρδη από τις πωλήσεις των συσκευών δεν είναι και τόσο θεαματικά και σίγουρα δεν είναι αυτά που κρατάνε τα δύο αυτά βιβλιοπωλεία ανοικτά. Συσκευές όπως το iPad αλλά και τα επερχόμενα Android tablets που θα μπορούν να τρέχουν Kindle/Nook software αμέσως-αμέσως αυξάνουν τους πιθανούς αναγνώστες ebooks - ειδικά αυτούς που θέλουν να δοκιμάσουν την εμπειρία χωρίς να χρειάζεται να δώσουν $250+ για μια συσκευή που κάνει μόνο ένα πράγμα (ebooks). Είναι σημαντικό αυτό - τους αναγνώστες αυτούς το Amazon και το Barnes & Nobles δεν θα τους είχαν υπό τις παρούσες συνθήκες.

Το ίδιο περίπου ισχύει για όσα περιοδικά και εφημερίδες έχουν την όρεξη να δουλέψουν και να προσαρμοσθούν στην νέα γενιά των tablets. Εύκολη, άμεση διανομή των τευχών τους (ο εφιάλτης των paperboys!), αλλά και καινούριοι τρόποι παρουσίασης του content που ο τύπος μέχρι τώρα είχε απλά ονειρευτεί. Το demo του Wired Tablet app είναι απλά εκπληκτικό.

Φυσικά, η Apple δεν ευθύνεται για τίποτα από αυτά. Θα είναι λάθος να της χρεώσουμε αποκλειστικά την αλλαγή αυτή στα έντυπα μέσα. Αυτό που έκανε όμως είναι, όπως κάθε φορά, να δημιουργήσει αρκετό buzz και να εφαρμόσει το reality distortion field του Steve για να συγκεντρώσει ένα user base αρκετά μεγάλο ώστε να αξίζει πλέον για βιβλιοπωλεία και εκδοτικούς οίκους να μετακινηθούν σε μια νέα πλατφόρμα. Από κει και πέρα, οι "απέξω" θα κάνουν το iPad σημαντική πλατφόρμα, όχι η Apple. Και φυσικά δεν θα ευνοηθεί μόνο η Apple, αλλά και όλοι οι υπόλοιποι κατασκευαστές tablets (πρωταρχικά Android) που θα μπορέσουν να μαζέψουν ανάλογο content.

(Χε... περίεργα πράγματα. Η Apple των '10s γίνεται η Microsoft των '90s-'00s, η πλατφόρμα όπου μαζεύεται όλο το ενδιαφέρον, δημοφιλές και "worth using" software.)

Βέβαια, στην Ελλάδα όλα αυτά ακούγονται λίγο επιστημονική φαντασία, διότι ο Έλλην δεν διαβάζει βιβλία (σίγουρα όχι με τους ρυθμούς που γίνεται στο εξωτερικό) και, ίσως πιο σημαντικό, δεν υπάρχουν (νεο)ελληνικά ebooks. Ίσως είναι καιρός να πιάσουμε παλιότερα έργα, να τα μετατρέψουμε σε public domain και να τα διαθέσουμε ηλεκτρονικά μπας και μπει ο κόσμος στην διαδικασία της ανάγνωσης.

Επί της ευκαιρίας, το librivox.org είναι ένα απίθανο project όπου public domain βιβλία μετατρέπονται σε audiobooks με την βοήθεια εθελοντών αφηγητών. Αν έχετε όρεξη μπορούμε να βάλουμε μερικά νεοελληνικά βιβλία εκεί πέρα ;)

Τρίτη, Μαρτίου 16, 2010

Vodathieves

Σε μία κίνηση αντιγραφής των χειρότερων τακτικών της αμερικάνικης αγοράς, η Vodafone αποφάσισε να κλειδώσει το tethering του iPhone και να το διαθέτει με επιπλέον χρέωση.

Πόσο ηλίθιο είναι αυτό;

Εξαρτάται. Εσείς θα πληρώνατε για να συνδέσετε δεύτερο υπολογιστή στην DSL σύνδεση του σπιτιού σας;

Επιπλέον, ο περιορισμός είναι device-specific, αφού γίνεται με εγκατάσταση του carrier update της Vodathieves μέσω του iTunes. Μετάφραση: Η Vodathieves χρέωνει επιπλέον την χρήση tethering για data traffic που έχετε συμφωνήσει ότι μπορείς να χρησιμοποιήσεις, αν είσαι χρήστης μιας συγκεκριμένης συσκευής.

Δεν υπάρχει περίπτωση να είναι 100% νόμιμο αυτό. Η ΕΕΤΤ έχει δείξει δείγματα ορθολογισμού στο παρελθόν και περιμένουμε την παρέμβαση της.

Ως τότε:
* μην εγκαταστήστε το carrier update της Vodathieves.
* διαμαρτυρηθείτε στην Vodathieves με email και τηλέφωνα. Απειλήστε με διακοπή.
* μην γίνετε συνδρομητής της Vodathieves.

ΥΓ: Αναφέρω την Vodathieves με το κανονικό της όνομα μόνο μια φορά για λόγους indexing. Κατά τα άλλα, Google bombing και τα μυαλά στην Vodathieves.

Σπιτική συνταγή: σειρές στο iPhone α λα Rube-Goldberg

Ορεκτικό

Server - κατεβαστήρι με το rtorrent να δουλεύει ολημερίς και ολονυκτίς. Φροντίζεις τα finished downloads να πηγαίνουν σε διαφορετικό directory. Επίσης έχεις έναν webserver με enabled cgi (so far δοκιμασμένο με Apache, Lighttpd)

Ένα script διαβάζει κάθε λίγο τον φάκελο των finished downloads. Όταν εντοπίζει ένα video, το περνάει ένα χέρι Handbrake για encoding σε Η.264. Το παραγόμενο αρχείο πάει σε έναν φάκελο που είναι accessible μέσω web.

Κυρίως γεύμα

Το Blosxom είναι ένα απίστευτα μινιμαλιστικό blogging software (σε Perl) και αποτελείται από μόνο ένα αρχείο. Δεν χρειάζεται RDMBS καθώς διαβάζει απλά text files. Εγκαθιστούμε Blosxom και το atomfeed plugin.

Γράφουμε μερικές γραμμές ακόμα στο script του ορεκτικού για να προσθέτει entries στο Blosxom blog - τα κάθε entry είναι ένα text αρχείο με την πρώτη σειρά να είναι ο τίτλος του post και το υπόλοιποι είναι το body. Στο entry body βάζουμε web-accessible link για το αρχείο H.264 κατά τα γνωστά της HTML, δηλαδή a rel="enclosure" href="http://path.to/file" κλπ.

Το atomfeed plugin υπάρχει για να δίνει σωστό Atom feed. Παίρνουμε το feed αυτό και το πετάμε μέσα στο iTunes (Advanced-> Subscribe to podcast...).

Καλοφάγωτο.

Χώνεψη

Με την διαδικασία του ορεκτικού δημιουργείς στον server σου μία σελίδα (μάλλον dir listing) με mp4 αρχεία. Η αξία αυτού είναι ότι το iPhone μπορεί να streamάρει απευθείας τα videos αυτά μέσω Safari - δεν χρειάζεται να τα κατεβάσεις. Πολύ βολικό όταν είσαι αραχτός στο κρεβάτι ή στο μπαλκόνι. Επίσης, αν η σύνδεση σου έχει ένα αξιοπρεπές upload, μπορείς να streamάρεις σε οποιοδήποτε σημείο βρίσκεσαι, αρκεί να έχει το iPhone συνδεσιμότητα. Δοκιμασμένο και over 3G, 60-70 χιλιόμετρα νότια της Στοκχόλμης, πάνω σε πούλμαν.

Μπορείς κάλλιστα να σταματήσεις στο ορεκτικό - το κυρίως πιάτο είναι χρήσιμο για λίγους, αλλά έχει ενδιαφέρον για... εκπαιδευτικούς λόγους... λέμε τώρα (μυρίζει και εκεί καμμένο;)

Το αποτέλεσμα του κυρίως πιάτου είναι τα εν λόγω mp4 αρχεία να κατεβαίνουν στο iTunes του υπολογιστή σου ως podcasts. Βάζεις τον server να δουλεύει το βράδυ και το πρωί ανοίγεις το iTunes και -τσουπ- κατεβαίνουν οι σειρές σου. Sync με το iPhone και είσαι έτοιμος.

Φυσικά, μπορείς να αντικαταστήσεις σχεδόν όλα τα software κομμάτια της διαδικασίας με κάτι ανάλογο. Επέλεξα το Blosxom για blogging software διότι ακριβώς δεν χρειάζεται RDBMS - βαριέμαι να στήσω MySQL για να τρέχω μόνο και μόνο ένα δοκιμαστικό blog. Γενικά βαριέμαι τα DBMSs.

Γαρνιτούρα

apt-get install cpulimit
Θα βοηθήσει να κρατάς θερμοκρασία και θόρυβο χαμηλά. Ο server μου είναι ο εργάτης-mac mini, το οποίο υπενθυμίζω ότι έχει G4 (PowerPC) στα 1,33GHz και 512MB RAM. Σε διαδικασίες encoding, ο μικρούλης G4 την ακούει dolby, αρχίζει να βράζει και το ανεμιστήρι πιάνει decibel αεροδρομίου. Βάζω το cpulimit αρκετά χαμηλά (25%) και όλα παραμένουν ήσυχα και δροσερά. Το ζητούμενο είναι να δουλεύει το mac mini χωρίς να με ενοχλεί. Αν βιαζόμουν να πάρω τα encoded αρχεία, δεν θα έβαζα τον G4 να κάνει αυτή την δουλειά. Ευτυχώς το handbrake είναι αρκετά optimized και βγάζει λίγο καλύτερα νούμερα από ffmpeg.

Dropbox
Εγκαθιστάς Dropbox και στον server σου και ρυθμίζεις το rtorrent να κάνει watch τον Dropbox folder για .torrent αρχεία. Βάζεις το Dropbox και στο laptop/desktop σου και απλά πετάς τα καινούρια .torrent αρχεία εκεί μέσα. Το .torrent μεταφέρεται automagically στον server, το τσιμπάει το rtorrent και αρχίζει τα δικά του. Ιδιαίτερα βολικό όταν είσαι στην δουλειά ή στην σχολή - μέχρι να γυρίσεις σπίτι, το torrent έχει κατέβει. Το να χρησιμοποιείς το Dropbox για να μεταφέρεις τα αρχεία video μου φαίνεται σαν κακή επιλογή - δεν το προτείνω.

Handbrake presets
Το Handbrake έχει έτοιμα presets για κάποιες δημοφιλείς συσκευές. Η φυσική παρόρμηση είναι να πας κατευθείαν για το "iPhone & iPod Touch" preset ως γνήσια bitch που είσαι. Επειδή όπως είπα ο G4 αγκομαχάει, προτίμησα το "PSP" preset. Η ταχύτητα encoding είναι διπλάσια χωρίς να έχεις 2 φορές χειρότερη εικόνα. Όταν θα τσιμπήσουμε mac mini με Core i5, το ξαναβλέπουμε το θέμα. Το "PSP" preset δεν αλλάζει τίποτα στην διαδικασία - τα πάντα συνεχίζουν να δουλεύουν όπως είπαμε.

Δευτέρα, Μαρτίου 15, 2010

Search engine queries: μέρος τέταρτον

Ναι πιστέ μου αναγνώστη, ήρθε η ώρα να δούμε μερικές από τις πιο πεταμένες googlιές που κάνει ο κόσμος και οι οποίες εμφανίζοναι στα στατιστικά του blog.

Τα κόκκινα γράμματα είναι δικιά μου παρέμβαση - αρκετή ζημιά έχει κάνει το full text search στα στατιστικά μου.

Τεχνολογικού ενδιαφέροντος:
  • keyboard τι ειναι
    (θέλω πολύ να δω πως το έγραψε αυτό...)
  • κοβει η forthnet το ssh
    (κατά το "μασάει η κατσίκα ταραμά;")
  • periodiko ihone
  • πως γραφεις στο mail του iphone
    (...βήμα 24: σφάζεις τον κόκκορα πριν την πανσέληνο... )
  • κλειδωμενο wifi cosmote?
    (σε εκπλήσσει; δεν το περίμενες;)
  • ΠΩΣ ΝΑ ΧΑΚΑΡΩ FACEBOOK
    (κατούρα και λίγο)
  • ΠΩΣ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΤΟ WIRELESS-N USB NETWORK ADAPTER ΜΕ WESTERN DIGITAL READER
    (ο υπερ-συγκεκριμένος)
  • πως να μεγαλωσω την χωρητικοτητα σε usb stick
    (με στοργή και προδερμ)

Εγώ ρωτάω, ο Δρ Γούγλης απαντάει:
  • κεντρο palladium ποσα ατομα χωραει
  • σε ενοχλουν στο αεροπλανο?
    (όχι από τότε που άρχισα να φοράω τουρμπάνι)
  • τι εχει μεσα το αεροδρομιο?
    (ΤΙ ΕΧΕΙ;!;!)
  • να ανοιξω εστιατοριο στην Σουηδια
    (βασικά, ένα μπουγατσατζίδικο λείπει...)
  • που υπαρχει φραπες στην σουηδια
  • τι να αποφύγω στο λονδίνο
  • ΓΙΑΤΙ ΜΑΥΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΣΚΙΕΡ

Βαρυσήμαντες δηλώσεις:
  • ΣΟΥΗΔΟΙ ΚΑΙ ΚΑΡΤΕΣ BLOG
  • δεν μου'λειψαν
  • μεγάλωσε το γαϊδουράκι
  • σου λεω δεν εχω συνδρομο εγω κατοχικο

Όταν δεν υπάρχουν λόγια:
  • ανταπτρασ σκληρπυ δισκου dell
    (πληκτρολόγιο θες, όχι αντάπτορα)
  • πιρατε βαυ ΔΙΚΗ
    (αθάνατε Ελ, οι ξένες λέξεις δεν αξίζουν κεφαλαία γράμματα;)
  • Αϊ μπεγκ γιορ πάρντον;;;;;
    (Τα ερωτηματικά ήταν όντως 5)

Πάρε λάδι και έλα βράδι:
  • αυτος που γουσταρει να τον παιρνει απο τρ@βελι ειναι γκει;
    (πονάνε ωρέ τα παλικάρια;)
  • μμμ τσ0ντες βίντεο
    ("μμμ"; τι ξερογλύψιμο είναι αυτό;)
  • ποσο περνουν τα τρ@βελια
    (καθαρά για ενημερωτικούς λόγους ρωτάει...)
  • βιτσα αφεντης κwλος

Tα επόμενα εμφανίστηκαν μαζί, το ένα μετά το άλλο.
Μάλλον είναι επείγον:
  • ΘΕΛΩ ΝΑ ΚΛΕΙΣΩ ΠΟΥΤ@ΝΑ ΓΙΑ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
  • ΨΑΧΝΩ ΠΟΥΤ@ΝΑ ΓΙΑ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

Και για τέλος... χωρίς άλλα σχόλια...

Ο ΝΤΑΛΚΑΣ (αρχίζει να παίζει ο μπαγλαμάς στο βάθος):
  • vista και ξαφνικα κλεινει...

Τετάρτη, Μαρτίου 10, 2010

Διαφυγόντα κέρδη...

Τελικά, το gamato.info έκλεισε για τα καλά - η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συνέλαβε τους διαχειριστές και εξέδωσε δελτίο τύπου [via away.gr].

Θα σταθώ σε ένα σημείο (η υπογράμμιση δικιά μου):
Η εν λόγω ιστοσελίδα είχε 850.000 μέλη και δεχόταν καθημερινά 16.000.000 επισκέψεις όπου ήταν το δημοφιλέστερο Ελληνικό site παράνομου διαμοιρασμού Κινηματογραφικών Ταινιών ,Μουσικών κομματιών, Λογισμικού, Παιχνιδιών κ.α. με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη οικονομική ζημιά στις εταιρείες εμπορίας αυτών παράλληλα με την φοροδιαφυγή.
Αυτό στα bold γράμματα είναι η μεγαλύτερη δικηγορίστικη παπάτζα στα επιχειρήματα κατά της πειρατείας, ειδικά όταν αφορά ταινίες.

Εξηγούμαι. Επειδή όλοι μας ξέρουμε έναν πειρατή, σκεφτείτε ποια είναι η αντίδραση του όταν του λέτε να πάει να αγοράσει το DVD/την εφαρμογή/το άλμπουμ, αντί να το κατεβάσει. Κανένας τους δεν είναι διατεθειμένος να πληρώσει. Το κατεβάζει παράνομα αλλά δωρεάν γιατί πολύ απλά το βρίσκει δωρεάν. Αν υπήρχε αποκλειστικά και μόνο η επιλογή της νόμιμης αγοράς, οι περισσότεροι πάλι δεν θα το αγόραζαν. Ο πειρατής σπάνια έχει "την ανάγκη" να δει κάποια ταινία ή να χρησιμοποιήσει μια συγκεκριμένη εφαρμογή - αν δεν μπορεί να δει την εν λόγω ταινία χωρίς να δώσει λεφτά, δεν τον νοιάζει να δει την ταινία, θα πάει παρακάτω.

Ναι, υπάρχουν απώλειες, αλλά είναι πολύ μικρότερες από αυτές που "υπολογίζουν" (μη χέσω!) οι εταιρίες. Στις περισσότερες δίκες για πειρατεία ταινιών και μουσικής, οι κατήγοροι ζητούν αποζημιώσεις με την λογική x αντίγραφα * y τιμή αντιγράφου, κάτι που φυσικά και δεν ισχύει. Εκτίμηση μου, δεν υπάρχει περίπτωση τα x αντίγραφα να αντιστοιχούν σε πάνω από x*10% πωλήσεις. Η γενικολογία ότι ένα πειρατικό αντίγραφο αντιστοιχεί απόλυτα σε μια χαμένη πώληση είναι ακριβώς αυτό: γενικολογία, πέρα για πέρα λανθασμένη και μου κάνει εντύπωση που ακόμα χρησιμοποιείται σε δικαστήρια (βλ. Pirate Bay) για υπολογισμό ζημιών. Ο συλλογισμός είναι σκέτη κοροϊδία και ο κάθε δικαστής που το ακούει αυτό οφείλει να αισθάνεται προσβεβλημένος.

Παραδείγματα; Όσα θες, ειδικά για προϊόντα Β' διαλογής. Οι περισσότερες ταινίες από τα Bottom 100 του imdb κυκλοφόρησαν στο πειρατικό της γειτονιάς. Πόσοι από σας τους "νόμιμους" θα έδιναν λεφτά για ένα DVD μίας από αυτές; Από την άλλη, τα προϊόντα που αξίζουν, ενδιαφέρουν, έχουν κάτι να δώσουν, δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα. Μία λέξη μόνο: Avatar. Είπατε τίποτα για τα εισιτήρια;

Τι θέλω να πω: αν δεν πουλάει το προϊόν σου, μάλλον φταίει το ότι είναι μάπα και υπερεκτιμημένο. Υπάρχει μια λέξη που λέγεται ανταγωνιστικότητα, look it up.

Δευτέρα, Μαρτίου 08, 2010

Μην τσιμπάτε ρε!

Προφανώς για τον Δήμο Άνω Λιοσίων και το Χαμόγελο του Παιδιού η έννοια της φιλανθρωπίας είναι ένα σαδιστικό βασανιστήριο αναμονής μέχρι να κυκλοφορήσει το email, πετώντας επιδεικτικά ένα-ένα τα κέρματα του ευρώ στα μούτρα κάποιου που περιμένει να κάνει μεταμόσχευση για να ζήσει.

ΕΙΜΑΣΤΕ Ο ΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΑΠΑΔΑΚΗ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΣΤΑ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΑ. ΕΧΟΥΜΕ 2
ΠΑΙΔΙΑ- ΤΗΝ ΕΛΕΝΗ Η ΟΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ 11 ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗ ΜΑΙΡΗ Η ΟΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ 2. Η
ΜΑΙΡΗ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΜΕ ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΗΣ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ
ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΑΙ ΓΙ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΑΜΕ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ
ΠΑΘΗΣΗ. ΤΩΡΑ ΟΜΩΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΑΡΚΕΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ. ΕΧΕΙ ΒΡΕΘΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΚΑΡΔΙΑ
ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΑΛΛΑ ΑΥΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΗ WASHINGTON ΤΩΝ
Η.Π.Α ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΙΑ ΜΕΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΕΣΗ ΝΑ
ΠΑΜΕ ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΑΚΙ ΜΑΣ ΕΚΕΙ. ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΔΑΝΕΙΟ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΜΕ
ΝΟΙΚΙ, ΟΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΑΚΙΝΗΤΑ ΝΑ ΠΟΥΛΗΣΟΥΜΕ..

Ο ΔΗΜΟΣ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΔΙΝΟΥΝ ΜΑΖΙ ΕΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΟ
ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΑΠΟΣΤΕΛΕΤΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ e-mail.

ΕΝΑ 2ΧΡΟΝΟ ΠΑΙΔΑΚΙ ΥΠΟΦΕΡΕΙ. ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ, ΒΟΗΘΕΙΣΤΕ ΤΗΝ ΚΟΡΟΥΛΑ ΜΑΣ.

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ.

Παρακαλούμε.
Mark as spam και delete.

Το email που παρέλαβα είχε 178 email διευθύνσεις (από forward σε forward σε forward κλπ). Πουλάς την λίστα αυτή σε έναν spammer και την καλύπτεις την μεταμόσχευση :D

Απορία: γιατί όλα τα γαμωspam είναι γραμμένα στα κεφαλαία; Για να εκνευρίζουν περισσότερο;

Πέμπτη, Μαρτίου 04, 2010

Το social network των καμμένων

Το gdgt.com είναι το social network των καμμένων. Κάνεις το account σου, κάνεις follow και σε κάνουν follow, και αρχίζεις να προσθέτεις gadgets σε τρεις λίστες: τα gadgets που έχεις, τα gadgets που είχες και τα gadgets που θέλεις. Εννοείται φυσικά ότι καταλήγει σε γνήσιο pissing contest και καταλήγεις να κρυφοκοιτάς τις λίστες των φίλων σου για να δεις ποιος την έχει πιο μεγάλη. Την λίστα.

Πέρα από το κάψιμο, το gdgt έχει και μερικά πολύ ωραία πραγματάκια. Για παράδειγμα, σχεδόν όλο το content είναι user generated. Μπορείς να προσθέσεις reviews, να προσθέσεις ή να διορθώσεις τα specs κάποιου gadget, και να συμμετέχεις στις συζητήσεις - υπάρχει ένα mini message board για το κάθε gadget. Επίσης, όταν κάνεις review σε κάποιο gadget, το βαθμολογείς σε μία κλίμακα από 1 ως 10. Χωρίς να χρειάζεται να είσαι reviewer μπορείς να το κάνεις Like ή Dislike. Ακόμα και το ότι επισκέπτεσαι και ασχολείσαι με το gadget προσθέτει στο Popularity index του. Αυτό σημαίνει ότι, ψάχνοντας για το επόμενο κινητό σου, μπορείς να δεις 4 διαφορετικούς δείκτες αξιολόγησης (Avg. rating, Like/Dislike, Have it/Want it/Had it, Popularity), κάτι που όσο να'ναι διαμορφώνει μια εικόνα για το προϊόν.

Ένα άλλο πολύ ενδιαφέρον μέρος του site είναι το live.gdgt.com, στο οποίο θα απευθυνθείτε για liveblogging από παρουσιάσεις εταιριών (π.χ. iPad keynote). Για να ξέρετε πότε είναι η επόμενη παρουσίαση που θα καλύψουν, υπάρχει το iCal ημερολόγιο (subscribe here) και το RSS feed (subscribe here).

Το όλο site είναι πόνημα δύο τυπάδων του Engadget, ενώ στο team συμμετέχει μεταξύ άλλων και η Veronica Belmont. Το gdgt είναι σχετικά νέο ακόμα (δεν έχει κλείσει χρόνο), αλλά εξελίσσεται στην Wikipedia των gadgets. Είναι τρομερά χρήσιμο να μπορείς να βρίσκεις σε ένα μόνο σημείο αναλυτικά specs, παραπομπές σε δημοσιογραφικά reviews αλλά και reviews βασισμένα σε πραγματική χρήση. Ακόμα και ο Finder που έχει για εντοπισμό του gadget που θες είναι φοβερά παραμετροποιήσιμος και αποτελεί μια πρώτης τάξης μέθοδο για να βρεις (άγνωστα σε σένα) gadgets με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Για έξτρα κάψιμο, στο sidebar του blog μου θα βρείτε την gadgetολίστα μου. Ελάτε να τις μετρήσουμε!

Για κλείσιμο, το θεϊκό μότο του gdgt:
Friends don't let friends use bad gadgets