Σάββατο, Απριλίου 05, 2008

Η σουηδική συνταγή

Οι Σουηδοί συνεχίζουν να με ψαρώνουν άσχημα.

Χρειάστηκε να πάμε σε ένα από τα περιφερειακά ιατρεία για εξέταση. Το ιατρείο από μόνο του δεν ήταν κάτι εντυπωσιακό (υπάρχουν ιδιωτικά πολυιατρεία στην Ελλάδα στο ίδιο επίπεδο), αλλά η γιατρός μας έστειλε αδιάβαστους όταν πληκτρολόγησε δύο πράγματα στο PC και μετά μας είπε ότι "μόλις έστειλα την συνταγή στο φαρμακείο, μπορείτε να πάτε να πάρετε τα φάρμακα από κει".

- πλινκ πλινκ-

Δεν έχω εμπειρίες από ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στο εξωτερικό, δεν έχω προσαρμοστεί και τελείως ακόμα και μάλλον γι' αυτό ψάρωσα. Όσο το σκέφτομαι όμως, τόσο πιο λογικό μου φαίνεται. Κεντρική βάση ασθενών και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, submit την συνταγή στην βάση και πας εσύ με κάποια μορφής ID και τα παραλαμβάνεις από οποιοδήποτε φαρμακείο. Όπου για να μην χρειαστεί να διαβάζεις τα κολυβογράμματα των φαρμακοποιών, σου εκτυπώνουν αυτοκόλλητα με την δοσολογία και το όνομα σου - προφανώς για να μην τα μπερδέψεις με τα φάρμακα της γιαγιάς σου και τρέχεις :D

Από μια άλλη άποψη, πρέπει να είναι πιο εύκολο να πας σε διαφορετικό γιατρό, γιατί προφανώς θα υπάρχει και το σχετικό ιστορικό του ασθενούς online. 

Στην γραμματεία χρειάστηκε να δώσουμε μόνο person-nummer (σουηδικός αριθμός ταυτότητας) και να πληρώσουμε τα 15 ευρώ της εξέτασης, και στοιχεία όπως ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ τραβιούνται αυτόματα από την βάση της εφορίας (the mother of all swedish databases). Το ότι επικοινωνούν τα δύο συστήματα μάλλον σημαίνει ότι αυτόματα θα περνιούνται και τυχόν φοροελαφρύνσεις κλπ των φαρμάκων και της ιατρικής περίθαλψης στην εφορία - υποθέτω.

Όλα αυτά βέβαια είναι ο εφιάλτης των BigBrotherοφοβικών, αλλά εφόσον είναι μια διαδικασία που ούτως ή άλλως απαιτεί φακέλωμα, τουλάχιστον ας γίνεται με τέτοιο τρόπο που να βοηθάει εμένα, τον παρακολουθούμενο, να κάνω άνετα και εύκολα την δουλειά μου. 

6 σχόλια:

Lina είπε...

ax...... τι μου λες τώρα.... στο Ελλάντα μόνο ένας γιατρός μου κράτησε ιστορικό, οι υπόλοιποι ούτε καν αυτό!

pixie είπε...

"Όλα αυτά βέβαια είναι ο εφιάλτης των BigBrotherοφοβικών..."

Τι λες τώρα, του Έλληνα ο τράχηλος ζυγό δε σηκώνει! Επομένως δεν υπάρχει περίπτωση το ελληνικό κράτος & η ελληνική κοινωνία να υποταχθούν σε τέτοιου είδους κατάπτυστο ΦΑΚΕΛΩΜΑ. Σε φασκέλωμα ωστόσο...

Ανώνυμος είπε...

Νομίζω κάτι τέτοιο πειραματικά είχε γίνει στη Λάρισα. Σόρρυ ελλείψει χρόνου δεν μπορώ να το γκουγκλίσω.

Σαν ιδέα μου φαντάζει αυτονόητη, σαν υλοποίηση όμως ιδεατή καθότι ζούμε στη χώρα των μπιγκμπραδερόφωνων ("και γιατί να ξέρει ο άλλος από ποιά ασθένεια πάσχω").

Περιμένουμε νεότερα.

ka8y είπε...

Στο παπανικολάου στην θεσσαλονίκη κρατάνε ιστορικό του ασθενή ηλεκτρονικά, περνάνε κατευθείαν οι εξετάσεις κλπ....

Και γιατί να φοβηθώ.. είναι καλύτερα που στο αλεξάνδρας στην αθήνα κάθε φορά (μια φορά τον χρόνο) ο γιατρός ψάχνει τον φάκελο μου και μετά αρχίζει και αντιγράφει τις εξετάσεις...

btw σουηδία δεν χρειάστηκε να πάω σε γιατρό.. αλλά όσοι είχανε πάει είχανε μείνει με το στόμα ανοιχτό με την εξυπηρέτηση και την ποιότητα. Φιλανδία πάλι είχα περιμένει 2 ώρες ενώ δεν μπορούσα να αναπνέυσω, αφού τα ανήλικα και οι παππούδες περνούσαν μπροστά μου.. νιαχ...

dtsomp είπε...

Μα το θέμα δεν είναι να κρατάει το νοσοκομείο ηλεκτρονικά το ιστορικό σου για δική του χρήση, big deal. Η μαγκιά είναι να είναι κοινή η βάση με όλα τα νοσοκομεία. Δεν ξέρω αν όντως κάνουν κάτι τέτοιο οι Σουηδοί, αλλά αυτή η ηλεκτρονική συνεργασία με το φαρμακείο ήταν τέλεια.

Ο ανεκπαίδευτος το έθεσε σωστά: "ιδέα αυτονόητη", αλλά κολλάμε στην υλοποίηση.

thalis είπε...

Τόσο απλά πράματα, μα τόόόόσο μακρινά...