Σάββατο, Απριλίου 12, 2008

Skypephone

Είμαι στην φάση (πάλι) της ανεύρευσης μιας αξιοπρεπούς σύνδεσης/κάρτας για το κινητό. Τελευταία μου καρφώθηκε η ιδέα ότι οι εφόσον οι σουηδοί το παίζουν τεχνολογικά ανεπτυγμένοι, θα έχουν και κάποιο πακετάκι που να προσφέρει και non-stop πρόσβαση σε εμπορικά hotspots, ή τουλάχιστον απεριόριστο data σε GPRS/3G. Πάντα αισιόδοξος.

Το ένα κλικ φέρνει το άλλο και κατέληξα να ξαναδιαβάζω για το Skypephone της 3. Το σουηδικό παράρτημα της 3 πουλάει το εν λόγω κινητό στις 995 κορώνες (106 ευρώ). Η συσκευή από μόνη της δεν λέει και τίποτα. Έχει όμως έναν ενσωματωμένο Skype client, ο οποίος συνδυάζεται με το εξειδικευμένο infrastructure της 3 και της Skype από πίσω. 

Αυτό που βλέπει ο χρήστης από την πλευρά του είναι ένα κινητό που του επιτρέπει να καλεί και προς άλλους Skype clients ή να chatάρει με το IM chat του Skype. Οι κλήσεις δεν γίνονται μέσω data, αλλά είναι ουσιαστικά κανονικές GSM κλήσεις οι οποίες προωθούνται από τα κέντρα της 3 στα αντίστοιχα κέντρα της Skype και από κει στον software client που έχουν σχεδόν όλοι εγκατεστημένο στον υπολογιστή τους.

Το καλύτερο σημείο είνα οι χρεώσεις. Π.χ. στο καρτοκινητό ("3 Kontant"), με μια κάρτα ανανέωσης των 150 κορονών (16 ευρώ) η χρήση Skype, είτε voice είτε IM, είναι απεριόριστη για τις επόμενες 30 μέρες - αν και το wikipedia αναφέρει ότι τουλάχιστον στην βρετανική "3" η απεριόριστη χρήση έχει fair use policy και όριο στα... μόλις 4000 λεπτά χρόνου ομιλίας. Δωράκι με το unlimited Skype πάει και το unlimited MSN.

Το ότι δεν υπάρχει SkypeIn και SkypeOut σημαίνει ότι για όλες τις υπόλοιπες κλήσεις σου θα πρέπει να χρησιμοποιείς την παραδοσιακή GSM τηλεφωνία. Αυτό έλειπε, να έχεις δωρεάν SkypeIn/Out και να καλύπτεις όλες σου τις τηλεπικοινωνιακές ανάγκες με 16 ευρώ χεχε. Τα 3G data χρεώνονται 10SEK/MB (1 ευρώ) - ανταγωνιστικότατη τιμή.

Πιστεύω ότι κάτι τέτοιες υπηρεσίες είναι ΤΑΜΑΜ για ξενιτεμένους φοιτητές. Υπάρχουν τρόποι για να καλείς με πολύ χαμηλό κόστος τους γονείς σου και υπάρχουν και τρόποι για να καλείς φτηνά τους συμφοιτητές σου, αλλά νομίζω ότι είναι ένας από τους ελάχιστους τρόπους για να τα κάνεις και τα δύο μαζί. 

Θα το έπαιρνα; Όχι. Είμαι στην κατηγορία των ανθρώπων που χρησιμοποιεί δύο διαφορετικές λύσεις για κλήσεις στις δύο αυτές ομάδες ανθρώπων, και προσωπικά το κινητό είναι πρώτα data terminal με δυνατότητα φωνής και όχι το ανάποδο - είμαι σίγουρος ότι το Skypephone δεν θα με κάλυπτε. Θα μ'άρεσε όμως να δω τέτοιες ιδέες και υπηρεσίες στην ελληνική αγορά, η οποία μου φαίνεται στάσιμη. Λίγος ανταγωνισμός θα άναβε τα αίματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: