Σάββατο, Απριλίου 12, 2008

DSL και γονείς

Και μιας που αναφέραμε την επικοινωνία με τους γονείς, θεωρώ αυτονόητο ότι πριν φύγεις για πόλη μακρινή, εσύ ξενιτέμενε φοιτητή, θα βάλεις DSL στο σπίτι των γονιών σου και θα κάτσεις μερικά απογεύματα μαζί τους για να τους δείξεις τα βασικά. 

Είναι 99% σίγουρο ότι ένα από τα πρώτα πράγματα που θα πάρεις μόλις εγκατασταθείς στην φοιτητική σου φωλιά (άχου το μωρέ) είναι σύνδεση internet. ΟΚ, 100%. Γιατί μόνο εσύ και όχι και οι δικοί σου;
  • Βάλε άλλα 10-15 ευρώ τον μήνα για την φτηνότερη σύνδεση DSL. Ας είναι και 384, δεν χρειάζεται να κατεβάζει torrents η μάνα σου. Αν φτάσετε σε τέτοιο σημείο, αξίζει να τσοντάρει κι αυτή λίγο :)
  • Ρίξε ένα format/service και σύνδεσε εκείνο τον παλιό υπολογιστή. Κατά κάποια διαβολική σύμπτωση, ΟΛΟΙ έχουν έναν δεύτερο παλιό υπολογιστη. Αν δεν έχεις εσύ, θα έχει κάποιος που δεν τον θέλει. Anyway, με τον έναν ή άλλον τρόπο, κάτι θα βρεις. 
  • Μάθε στους γονείς σου να μπαίνουν στο Skype, στο Gizmo, στο iChat, στο Oovoo, στο Google Talk, στο Windows Live Messenger. Ένα-ένα, όχι όλα μαζί!
  • Παίξ'το καλό τέκνο και πάρε μια καμερούλα και ένα headset (ακουστικά-μικρόφωνο). Η κάμερα είναι optional, αλλά κερδίζεις πόντους. Το headset είναι must.
Νομίζω ότι για 10-15 ευρώ τον μήνα που κοστίζει μια DSL, είναι ανόητο να προτιμήσεις να πληρώνεις κλήσεις μέσω κινητού, οι οποίες δεν πρόκειται να είναι απεριόριστες και σε αυτή την τάξη τιμών δεν πρόκειται να έχεις βιντεοκλήση. Φεύγεις στο εξωτερικό για σπουδές; Δεν χρειάζεται καν να διαβάσεις παρακάτω, τρέχα να κάνεις την αίτηση για την σύνδεση ΧΘΕΣ.

Σταδιακά, θα μπορέσεις να τους μάθεις να κάνουν την ζωή τους πιο εύκολη, κάνοντας π.χ. ένα απλό search στο Google, το οποίο κανονικά θα το έκανες εσύ γι' αυτούς ;) Η αποστολή ενός email είναι παιχνιδάκι και είναι τρομερά χρήσιμο - γιατί να αφήσεις τους δικούς σου έξω από το παιχνίδι; Κάποια στιγμή θα την χρειαστείς την σκαναρισμένη φωτοτυπία... Οι πιο θαρραλέοι θα προχωρήσουν ακόμα και στο e-banking. Αυτό ειδικά βολεύει ΕΣΕΝΑ - οι μεταφορές χρημάτων γίνονται γελοιωδώς εύκολα και γρήγορα. ;) ;) ;) ;) και πάλι ;) Το κατάλαβες το υπονοούμενο ή να κάνω και κακά;

Επίσης, μακροσκοπικά (πολύ μακροσκοπικά όμως), είναι μια ευκαιρία να εισάγεις την τεχνολογία στην ζωή κάποιων που η γνώμη μετράει γιατί έχουν χρήματα (ποιος πληρώνει τα έξοδα σου, τυπικέ έλληνα φοιτητή;) και αποτελούν κοινό με αγοραστική δύναμη. Αν θες να μετράει η φωνή σου σαν καταναλωτής ώστε αργότερα να μπορείς να ζητήσεις οπτική ίνα από τον ΟΤΕ, πρέπει να έχεις κι άλλους μαζί σου - μόνος σου είσαι απλά γραφικός/εξαίρεση. 

Το σημαντικό όμως, είναι ότι οι γονείς σου θα καταλάβουν ότι όλο αυτό το setup το κάνεις γι' αυτούς (εσύ άλλωστε είσαι σκληρόπετσος και δεν δακρύζεις - κάτι σαν τον Τσακ Νόρις). Η αίσθηση του ότι κάποιος σε νοιάζεται είναι ανεκτίμητη και αυτό, μαζί με την δυνατότητα του να βλέπεις το παιδί σου και να μιλάς μαζί του εύκολα και άνετα όποτε θελήσεις, είναι από τα σημαντικότερα δώρα που μπορείς να κάνεις στους δικούς σου. Να είσαι σίγουρος ότι στην πρώτη βιντεοκλήση, θα ενθουσιαστούν.

Και μην φοβάστε να πατήσετε πόδι στους γονείς που αντιδρούν ή λένε πως δεν θέλουν τέτοια πράγματα. Αν είστε έτοιμοι να φύγετε από το σπίτι σας, είστε έτοιμοι να αρχίσετε να φροντίζετε και τους δικούς σας...

ΥΓ: η μάνα μου ακούμπησε για πρώτη φορά πληκτρολόγιο στην ζωή της γιατί ήθελε να μου μιλήσει στο Google talk. Ο πατέρας είναι ήδη στο advanced τμήμα και τώρα μαθαίνει να διαβάζει greeklish. Μιλάμε με IM κάθε μέρα.

4 σχόλια:

itsomp είπε...

Με την προϋπόθεση φυσικά ότι δεν χρειάζεται να παίρνει ο πατέρας το router και να το βάζει στην κατάψυξη...

pixie είπε...

"Και μην φοβάστε να πατήσετε πόδι στους γονείς που αντιδρούν ή λένε πως δεν θέλουν τέτοια πράγματα."
Να αντιδρούν; Με το που'μαθε η κυρά μαμά ότι είχαμε τηλεσυνδιάσκεψη με την αδελφή της, φαγώθηκε να πάρει κι αυτή 'γρήγορο ίντερνετ', αμ πως!

"Να είσαι σίγουρος ότι στην πρώτη βιντεοκλήση, θα ενθουσιαστούν."
Και στην απειροστή μη σου πω.

"search στο Google / email / e-banking"
Έχεις πολύ δεκτικούς μαθητές μού φαίνεται.

dtsomp είπε...

@itsomp:
Ναι, ένας αξιόπιστος router βοηθάει πολύ την κατάσταση :P

@pixie:
Ο πατέρας το έχει στο αίμα του και έχει ήδη μια Χ επαφή με τους υπολογιστές - το Excel το παίζει στα δάχτυλα εδώ και χρόνια. Τώρα τελευταία άρχισε να έχει εντονότερη online παρουσία με googletalk, mail κλπ. Όσο για την μάνα... όταν είδε πόσο εύκολη είναι η επικοινωνία με IM, άρχισε να την τρώει...

Vivie είπε...

χαχαχα dtsomp!

την πέρασα και εγώ αυτή τη φάση οταν βάλαν ( απο μονοι τους ) DSL να εξηγώ στη μαμά μου τι θα πει κάμερα , τι θα πει μσν χαχαχα ( voip προσπεράστηκε ξέρεις τους λογους )

όσο να 'ναι ενθουσιάζονται και τους αρέσει αλλα και έχει γέλιο!!!