Κυριακή, Δεκεμβρίου 27, 2009

Greek DNS fun

Έχετε προσέξει ποτέ ότι πληκτρολογώντας ένα url σε έναν browser, ο browser προσθέτει μόνος του το http://, το www και άλλα τέτοια; (ειδικά ο firefox) Θέλετε να δείτε πόσων admins τον κώλο σώζει αυτή η αυτοματοποίηση;

Let's have some fun.

Βήμα 1: χρησιμοποιούμε τους DNS servers του OpenDNS. Δηλώστε σαν DNS servers στον υπολογιστή σας τους 208.67.222.222 και 208.67.220.220.
Βήμα 2: ανοίξτε τον browser σας (δοκιμασμένο με Safari & Firefox) και πληκτρολογείστε το URL ολόκληρο, μαζί με το http://, αλλά χωρίς το www. Π.χ. γράψε "http://in.gr" και πάτα Enter.

Τζά! Που πήγε η σελίδα του in.gr;

Τι έγινε ρε παιδιά;

Πολλοί έλληνες admins, όταν σετάριζαν τα DNS records του εκάστοτε domain, έβαλαν μόνο το "www.εκάστοτεdomain.gr" να δείχνει στο website τους. Το σκέτο (χωρίς "www.") record δεν δείχνει πουθένα ή δεν υπάρχει καν. Κάποιοι ίσως να το κάνουν επίτηδες (μαγκιά τους εδώ που τα λέμε), αλλά οι περισσότεροι απλά το ξεχνάνε.

Το auto-completion του Firefox (και άλλων browsers), όταν δεν βρίσκει σελίδα για το url "εκάστοτεdomain.gr", δοκιμάζει από μόνο του και το "www.εκάστοτεdomain.gr", το οποίο πάντα υπάρχει. Οπότε, με Firefox δουλεύουν τα πάντα!

Έλα όμως που το OpenDNS αντί να σου πει απλά ότι δεν υπάρχει το site που ψάχνεις (όπως κάνει ο DNS server του ISP σου), σου επιστρέφει μια σελίδα με διαφημίσεις! Για τον Firefox, εφόσον παρέλαβε σελίδα (ασχέτος περιεχομένου), δεν μπαίνει στην διαδικασία να δοκιμάσει την προσθήκη του "www."

Ξαφνικά, το μισό ελληνικό internet δεν δουλεύει!

Την στιγμή που γράφεται το παρόν post, το "προβληματάκι" αυτό υπάρχει σε μια πληθώρα μεγάλων ελληνικών sites...
otenet.gr (πολύ ελπιδοφόρο όταν το κάνουν και οι ISPs...)

και με ιδιαίτερη ντροπή για το πτυχίο μου, teithe.gr.

Δευτέρα, Δεκεμβρίου 14, 2009

Πρώτο LTE δίκτυο

Η TeliaSonera ανακοίνωσε σήμερα (δελτίο τύπου) το πρώτο LTE δίκτυο, το οποίο αρχικά θα καλύπτει Όσλο και Στοκχόλμη. Το θεωρητικό μέγιστο είναι -λέει η TeliaSonera- τα 80Mbps.

Σαν φρεσκο-deployed δίκτυο, η κάλυψη είναι ακόμα μικρή και το διαθέσιμο hardware περιορισμένο. Στην Στοκχόλμη, καλύπτεται το μεγαλύτερο μέρος του κέντρου καθώς και η επιχειρηματική περιοχή της Kista (όπου μεταξύ άλλων βρίσκονται και τα κεντρικά της Ericsson). Το παρεχόμενο usb dongle της Telia (το σουηδικό σκέλος της TeliaSonera) είναι LTE-only, δεν υποστηρίζει 3G δίκτυο, οπότε προσωρινά, μέχρι να διατεθεί καινούριο hardware, η Telia σου δανείζει και ένα 3G dongle με μια δεύτερη SIM για την περίπτωση που είσαι εκτός κάλυψης LTΕ.

Για να τραβήξει τους πρώτους πελάτες, η Telia κάνει μια αρκετά φιλότιμη προσφορά - 12μηνο συμβόλαιο, χωρίς τέλος ενεργοποίησης, δωρεάν το LTE dongle. Το κόστος μέχρι τον Ιούνιο είναι 4 κορώνες τον μήνα (0,4€) ως προσφορά και από 1η Ιουλίου ισχύει το κανονικό πάγιο των 599 kr/μήνα (περίπου 57€).

Πέμπτη, Δεκεμβρίου 10, 2009

UStream Live Broadcaster app

Η Apple ενέκρινε την εφαρμογή UStream Live Broadcaster για το iPhone και τώρα μπορείτε να την κατεβάσετε δωρεάν.

Τι κάνει; Είναι video recorder για το iPhone. Γράφει video και έχετε την επιλογή να κρατήσετε το video στην συσκευή, να το ανεβάσετε σε YouTube/Facebook ή να streamάρετε video ζωντανά από την συσκευή σας στο site του Ustream, κάνοντας κάτι σαν live τηλεοπτική σύνδεση. Καλά, οι χρήστες smartphones που δεν έχουν iPhone δεν θα ενθουσιαστούν ιδιαίτερα, αφού η εφαρμογή υπάρχει για Nokia Nseries εδώ και καιρό - φαντάζομαι και για Android.

Λεπτομέρεια για να εκνευριστείς: το video recording δουλεύει κανονικά σε iPhone 3G.
[sarcasm]Ευχαριστούμε Apple, νιώθουμε καλύτερα τώρα [/sarcasm].

(θέα από το παράθυρό μου, iPhone 3G)

Τετάρτη, Δεκεμβρίου 09, 2009

Apple Magic Mouse


Apple Magic Mouse
Originally uploaded by dtsomp
Μμμμμμ....

Πέμπτη, Δεκεμβρίου 03, 2009

Must-use υπηρεσίες

Έλα πάμε όλα τα παιδάκια... Ποιες online υπηρεσίες χρησιμοποιείτε; Instant messaging, YouTube και Facebook όλοι χρησιμοποιούν, αλλά τι γίνεται από κει και πέρα; Έχω πιάσει πολλές φορές φίλους και συγγενείς να παιδεύονται με κάποιες "προ-web2.0" τακτικές και μεθόδους για να κάνουν κάποια δουλειά που μπορεί να απλοποιηθεί πάρα πολύ από κάποια online υπηρεσία όπως αυτές εδώ.

  • Google Reader: νομίζω ότι πλέον δεν υπάρχει λόγος να κάθεται κάποιος να πιάνει όλα τα sites που παρακολουθεί και να τα ανοίγει ένα-ένα για να τα διαβάσει. Παίρνεις το RSS feed (το οποίο συμβολίζεται πάντα με αυτό το εικονίδιο) του site, το πετάς σε έναν feed reader και πλέον έχεις ένα κομβικό σημείο ενημέρωσης - χωρίς να χάνεις χρόνο να φορτώνεις το κάθε site. Υπάρχουν πολλές desktop feed reader εφαρμογές, αλλά το Google Reader, μια online εναλλακτική, έχει δύο πολύ σημαντικά προτερήματα: προσβάσιμη από κάθε υπολογιστή (και αρκετά κινητά) και δυνατότητα sharing νέων προς τους φίλους σου. Δοκίμασε το - δεν θα ξαναφορτώσεις ποτέ ένα-ένα τα αγαπημένα σου sites.
  • Dropbox: Δημιουργείς account, κατεβάζεις και εγκαθιστάς την εφαρμογή. Δημιουργείται ένας φάκελος "Dropbox" στον υπολογιστή σου και η υπηρεσία σου δίνει δωρεάν 2GB online αποθηκευτικού χώρου. Ό,τι αποθηκεύεις στον φάκελο "Dropbox", αντιγράφεται αυτόματα στον online χώρο. Bonus #1: Κρατιούνται πρόσφατες εκδόσεις των αρχείων σου - αν έκανες κάτι λάθος, επαναφέρεις μια προηγούμενη έκδοση του αρχείου. Bonus #2: Μπορείς (και επιβάλλεται!) να βάλεις την εφαρμογή με το ίδιο account σε οποιονδήποτε άλλον υπολογιστή έχεις. Αυτόματα, όλοι οι υπολογιστές σου θα έχουν τα ίδια αρχεία στον φάκελο "Dropbox".
  • Flickr: Online αποθήκευση φωτογραφιών. Το δωρεάν account είναι περιορισμένο σε 100 φωτογραφίες, αλλά με μικρή συνδρομή έχεις απεριόριστο χώρο. Για ποιο λόγο να προτιμήσεις το Flickr αντί να ανεβάσεις τις φωτογραφίες σου στο Facebook; 1) Μια φωτό στο Facebook ανήκει στο Facebook, όχι σε σένα. Θα πρέπει μάλιστα να τσεκάρεις την κρυμμένη σχετική επιλογή που λέει ότι δεν θέλεις να δώσει το Facebook την φωτογραφία σου σε τρίτους για διαφημιστικούς σκοπούς. Στο Flickr, εσύ ελέγχεις πλήρως την πρόσβαση, τα δικαιώματα χρήσης και το copyright της φωτογραφίας. 2) Το Flickr είναι η μεγαλύτερη φωτογραφική κοινότητα στο web - είναι site για φωτογραφίες, και προσφέρει ανάλογες δυνατότητες. Το Facebook πάλι, όχι.
  • Blogger: αυτό εδώ ακριβώς το site! Ένας ευκολότατος και δωρεάν τρόπος για να ξεκινήσεις το δικό σου blog.
  • Twitter: αυτό είναι δύσκολο να το εξηγήσεις. Επίσημα, είναι μια υπηρεσία micro-blogging. Έχεις την δυνατότητα να γράφεις μηνύματα των 140 χαρακτήρων και να διαβάζεις μηνύματα από άλλους χρήστες. Στην απλούστερη μορφή χρήσης του, κάνει ότι και το status message του Facebook, αλλά από την άλλη είναι ένας εύκολος, γρήγορος τρόπος για να μοιράζεσαι πληροφορία σε άτομα που, μπορεί να μην σε ξέρουν (όπως στο Facebook), αλλά παρακολουθούν αυτά που γράφεις γιατί έχεις θεματολογία που τους ενδιαφέρει (όπως σε ένα blog). Η διαφορά Facebook και Twitter είναι όπως η οικογένεια και οι φίλοι: τους Facebook friends ("οικογένεια") δεν τους διαλέγεις (γιατί ήδη γνωρίζεστε και ελαφρώς τους κάνεις Add για να μην παρεξηγηθείτε) αλλά αυτούς που κάνεις follow στο Twitter ("φίλοι") τους διαλέγεις γιατί ταιριάζετε σαν ενδιαφέροντα/θεματολογία. Επιπλέον, το Twitter έχει γίνει μεγάλο ειδησεογραφικό μέσο, είτε μέσα από τους φορείς που το χρησιμοποιούν, είτε μέσα από αναμετάδοση ειδήσεων από χρήστη σε χρήστη.
  • Evernote: σημειωματάριο! Μπορείς να εγκαταστήσεις την εφαρμογή στον υπολογιστή σου, στο κινητό σου, ή να μπεις μέσα από το website τους και να γράψεις τις σημειώσεις σου. Όπως και με το Dropbox, οι σημειώσεις σου θα είναι διαθέσιμες σε όλους τους υπολογιστές σου ή μέσα από το site. Είναι το σημειωματάριο που σε κυνηγάει παντού!
  • Google Docs: Δεν χρειάζονται όλοι την πλήρη λειτουργικότητα του Microsoft Office ή του OpenOffice. Μερικές φορές, απλά θέλεις ένα απλό Excelάκι ή να γράψεις μια αναφορά στο Word. Το Google Docs είναι μια online υπηρεσία της Google που αναπαριστά ένα απλοποιημένο και κυριως δωρεάν Office. Έξτρα δυνατότητα: μπορείς να μοιράζεσαι το ίδιο αρχείο με έναν ή περισσότερους φίλους/συναδέλφους και να το επεξεργάζεστε μαζί - χωρίς πάρε-δώσε του αρχείου με φλασάκι/email από τον έναν στον άλλον. Μπορείτε ακόμη και να δουλεύετε και ταυτόχρονα στο ίδιο αρχείο!
  • Google Calendar: σημαντικότατο! Μπορείς να έχεις πολλά διαφορετικά ημερολόγια (δουλειά, σπίτι κλπ), μπορείς να έχεις δωρεάν υπενθύμιση με sms για τα ραντέβου σου X λεπτά/ώρες/μέρες πιο πριν, αλλά επίσης μπορείς να έχεις κοινόχρηστα ημερολόγια με άλλους χρήστες (έτερον ήμισυ, συνάδελφους, φίλους) ώστε να μπορείς να κανονίσεις τις δουλειές σου πιο οργανωμένα. Για τον πιο προχωρημένο, μπορείς να συγχρονίζεις το κινητό σου με το Google Calendar αυτόματα.
  • Skroutz και All Shops: από την στιγμή που υπάρχουν αυτά τα δύο sites, είναι εγκληματικό να πηγαίνεις από το Πλαίσιο στο Multirama και μετά στο E-shop για να βρεις την καλύτερη τιμή για αυτό που σε ενδιαφέρει. Έχουν σώσει κόσμο.
  • Χρυσός Οδηγός και Τηλεφωνικός Κατάλογος: προφανής λειτουργικότητα, οι περισσότεροι όμως δεν γνωρίζουν καν ότι υπάρχουν αυτά τα sites.
  • E-banking: ακόμα πληρώνεις λογαριασμούς περιμένοντας στην ουρά με τις ώρες; Πας στην τράπεζα σου και ζητάς e-banking. Γιατί δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόλαυση (σχήμα λόγου) από το να πληρώνεις το τηλέφωνο στις 2:35 τα ξημερώματα από το σπίτι σου φορώντας τις παντόφλες σου :-D

Κυριακή, Νοεμβρίου 29, 2009

Woodstock stories

Με λίγο ψάξιμο και διάβασμα, συνειδητοποιείς ότι το Woodstock, παρ'όλο που είναι από τα πιο κομβικά σημεία στην σύγχρονη μουσική ιστορία, ήταν ένα από τα χειρότερα φεστιβάλ στον κόσμο.

Οι οργανωτές ήταν κορυφαία λαμόγια - παρ'όλο που περίμεναν 250.000 θεατές, είχαν κλείσει τον χώρο υποσχόμενοι στον ιδιοκτήτη του χώρου ότι δεν θα είχαν πάνω από 50.000 θεατές. Τελικά κόπηκαν 150.000 εισιτήρια. O όχλος διογκώθηκε άμεσα και από κάποιο σημείο και μετά, απλά κατέβασαν τους φράχτες για να μην γίνουν φασαρίες. Υπολογίζεται ότι με τους "τζαμπατζήδες", το σύνολο έφτασε τους 500.000 θεατές. Μισό εκατομμύριο άνθρωποι σε ένα χωράφι!

Τα λαμόγια/οργανωτές, κυνηγώντας στεγνά το κέρδος, είχαν καλύψει τις ελάχιστες δυνατές ανάγκες. Το φαγητό τελείωσε την πρώτη μέρα, ενώ οι τουαλέτες ήταν ελάχιστες - κάποιοι λένε για 3 τουαλέτες ανά 10.000 άτομα.

Η οργάνωση πήγαινε σταδιακά από το κακό στο χειρότερο. Η λαοθάλασσα είχε σταματήσει την κυκλοφορία της τριγύρω περιοχής, με αποτέλεσμα κάποια συγκροτήματα να έρχονται με στρατιωτικά ελικόπτερα στον συναυλιακό χώρο (τι ειρωνία...), η βροχή μετέτρεψε το χωράφι σε μια λασποθάλασσα και προκαλούσε προβλήματα στα μηχανήματα και τα όργανα. Για παράδειγμα, στην εμφάνιση των Ten Years After, η υγρασία ήταν ο λόγος που ξεκουρδίζονταν οι κιθάρες τους συνεχώς και που τα μηχανήματα κατάφεραν να βιντεοσκοπήσουν/ηχογραφήσουν μόνο ΕΝΑ τραγούδι.

"This is a thing called I'm Going Home"


Α ναι, υπήρχαν δύο καταγεγγραμένοι θάνατοι. Ένας από overdose ηρωΐνης (μόνο ένας!). Ο άλλος... πατήθηκε από τρακτέρ την ώρα που κοιμόταν. Ο οδηγός του τρακτέρ τον πάτησε γιατί "δεν τον είδα μέσα στην λάσπη". Υπάρχουν μαρτυρίες για τρίτο θάνατο, από σκωλικοειδίτιδα, που δεν πρόλαβε να μεταφερθεί σε σταθμό πρώτο βοηθειών άμεσα. Επίσης, δύο γέννες (η μία σε αυτοκίνητο κολλημένο στην κίνηση που προκάλεσε η προσέλευση του κόσμου) και τέσσερις αποβολές.

Οι αλλαγές στο πρόγραμμα ήταν συνεχείς και ξαφνικές και το αποτέλεσμα ήταν χαοτικό. Το συγκρότημα του Carlos Santana υποτίθεται ότι είχαν κανά τρίωρο πριν ανέβουν στην σκηνή και το έριξαν στα χάπια - μέχρι που τους κάλεσαν εκτάκτως να παίξουν πολύ νωρίτερα (και ακόμα υπό την επήρρεια). Ο Carlos έπαιζε και από μέσα του προσευχόταν να μην τα σκατώσει.

"It's called Soul Sacrifice"


Η Janis Joplin ανέβηκε καθυστερημένα στην σκηνή, στις 2 τα μεσάνυχτα, αναρωτώμενη πως την παλεύουν οι θεατές.

"How are you out there? ...You stayin' stoned, you got enough water and place to sleep and everything?"


Οι Jefferson Airplane, το κορυφαίο όνομα της ψυχεδελικής σκηνής, θα έκλειναν την πρώτη μέρα των συναυλιών, αλλά τελικά εμφανίστηκαν στις 8 το πρωί της επόμενης, ξυπνώντας τους θεατές.

"Good morning people!"


Βέβαια, το κοινό που ξύπνησαν οι Jefferson Airplane είχε κλείσει μάτι μόνο για δύο ώρες, αφού στις 6 το πρωί κατέβηκαν από την σκηνή οι The Who.

"We knew we were gonna come back to do it... yeah, sorry"


Ακόμα και η κορυφαία στιγμή του Woodstock, η εμφάνιση του Jimi Hendrix, ήταν στα πρόθυρα της αποτυχίας. Αντί να κλείσει το βράδυ της Κυριακής ως το μεγάλο όνομα της διοργάνωσης, ο Hendrix εμφανίστηκε την Δευτέρα στις 9 το πρωί, όταν οι περισσότεροι θεατές είχαν ήδη φύγει (προφανώς, αφού η τελευταία μέρα ήταν η Κυριακή). Μια χορδή στην κιθάρα του Hendrix έσπασε στην μέση του "Red House". Το χειρότερο όλων όμως ήταν η ίδια η μπάντα: ο Hendrix μόλις είχε διαλύσει την προηγούμενη μπάντα του (The Jimi Hendrix Experience) και για το Woodstock σχημάτισε τους Gypsy Suns and Rainbows, αυτό που όλοι αποκαλούν την χειρότερη μπάντα του. Η μπάντα ήταν τόσο νέα που είχαν κάνει με το ζόρι δυο πρόβες, και έπαιζαν αρκετά χάλια - από ένα σημείο και μετά ο Hendrix τους άφηνε όσο γίνεται περισσότερο στην άκρη και το έριχνε στους σόλο αυτοσχεδιασμούς.

"Villanova Junction", προς το τέλος του σετ.
Προσέξτε την ελάχιστη συμμετοχή της υπόλοιπης μπάντας, αλλά και το πως δίνει οδηγίες ο Hendrix συνεχώς.

Με λίγα λόγια, αν δεν υπήρχαν οι μνημειώδεις εμφανίσεις των πραγματικά κορυφαίων ονομάτων της μουσικής που έσωσαν τον κώλο των διοργανωτών, θα θυμόμασταν όλοι το Woodstock ως "τριήμερο μισού μύριου ανθρώπων μέσα σε λάσπες".

Κάποιοι θα αναφέρουν (και πολύ σωστά) ότι το πνεύμα του Woodstock ήταν η επανάσταση, το κίνημα των λουλουδιών, της ειρήνης, της αδελφοσύνης κλπ κλπ. Κρίμα που αυτό ισχύει μόνο για τους ταλαίπωρους θεατές. Άσκηση προς τον αναγνώστη: ψάξε να βρεις τις αμοιβές των συγκροτημάτων. Όλοι ζήτησαν λεφτά. Ακόμα και οι Grateful Dead, οι πιο χίπηδες απ' όσους εμφανίστηκαν, τα ήθελαν προκαταβολικά.

Bonus link: δείτε ποιοι απέρριψαν την πρόσκληση να παίξουν στο Woodstock.

Τετάρτη, Νοεμβρίου 04, 2009

Θρησκευόμενη Σουηδία

Κάνεις μια βόλτα στο μετρό και μέσα στο βαγόνι βλέπεις αυτή την διαφήμιση. Trådlöst = wireless. Άρχισαν να δουλεύουν τα WiMax δίκτυα;

Μετά διαβάζεις τα μικρά γράμματα.
"Η προσευχή είναι δωρεάν. Always-on σύνδεση. Προσευχήσου όταν, όπου και όπως θες. Δωρεάν support σε όλες τις λειτουργίες. Εκκλησία της Σουηδίας."

Κατεβαίνεις από τον συρμό και βλέπεις στα διαφημιστικά ταμπλώ του σταθμού αυτό εδώ.

"Ο Θεός μάλλον δεν υπάρχει".
Υπότιτλος: "Κι όμως σε επηρεάζει".

Έχουν πλάκα οι Σουηδοί... Η σουηδική εκκλησία παλεύει να κρατήσει (και, ιδανικά, να αυξήσει) το ποίμνιο της διότι περισσότερα μέλη = περισσότερο church tax. Και επειδή φυσικά αυτοί που δεν γράφονται μέλη της είναι οι πιο νέοι, η Σ.Ε. πρέπει να βρει τρόπο να συνδεθεί (awful pun intended) μαζί τους.

Από την άλλη, το Swedish Humanist Association έβγαλε την (πανέξυπνη) αθεϊστική αφίσα στην δεύτερη φωτογραφία, υποστηρίζοντας ότι η θρησκεία συνεχίζει να επηρεάζει την ζωή των 7 (από τους 9) εκατομυρίων Σουηδών που δεν είναι θρησκευόμενοι.

Θα έχει πλάκα να δούμε τι θα γίνει με τον διαχωρισμό Εκκλησίας-Κράτους στην Ελλάδα. Ειδικά αν πρέπει να πληρώσεις συνδρομή για να είσαι μέλος/πιστός, μέχρι και το fan club (οι μαυροφορεμένες γιαγιάδες) θα την κάνουν με ελαφρά... :D

Σάββατο, Οκτωβρίου 31, 2009

Language-guessing suckzzz

Με εκνευρίζει πάρα πολύ το ότι τα περισσότερα διεθνή sites χρησιμοποιούν IP geolocation για να δουν σε ποια χώρα βρίσκεσαι και να "γυρίσουν" στην αντίστοιχη γλώσσα. Δεν θέλω ρε! Δεν γίνεται κάθε φορά που ταξιδεύω και π.χ. περιμένω την πτήση-ανταπόκριση στο αεροδρόμιο της Πράγας να μου γυρνάει το Google στα τσέχικα.

Και ειδικά το Google είναι ένοχος σε μεγαλύτερο βαθμό από άλλους, γιατί ναι μεν σου έχει account preference για την γλώσσα αλλά εφαρμόζει το preference σχεδόν τυχαία. Είσαι logged in με το Google account σου και το language preference στα αγγλικά, ανοίγεις το Google.com και (αρκετές φορές) σου πετάει το Google.se γιατί βλέπει ότι έχεις σουηδική IP. Γιατί; Τι σκατά το έχω το preference;

Μακράν όμως το μεγαλύτερο έγκλημα είναι όταν η επιλογή για αλλαγή γλώσσας είναι γραμμένη στην ίδια γλώσσα με την υπόλοιπη σελίδα. Παράδειγμα: μπαίνεις σε κάποιο σουηδικό site για πληροφορίες. Περιμένεις ότι θα είναι στα σουηδικά και γι΄αυτό ψάχνεις την επιλογή αλλαγής γλώσσας. Θα ψάχνεις ώρα, γιατί το τζιμάνι ο designer έχει βάλει την επιλογή στα σουηδικά: "Byta språk". Έστω ότι κατά τύχη/λάθος το βρίσκεις. Κρατώντας το ίδιο επίπεδο ευφυίας, ο designer έγραψε τα ονόματα των γλωσσών στα σουηδικά. Engelska, grekiska κλπ. Το οποίο ναι μεν δεν πειράζει γιατί μπορείς να μαντέψεις ότι το grekiska είναι τα ελληνικά (grekiska, greek, το ίδιο πράγμα πρακτικά), αλλά την πάτησες αν π.χ. έψαχνες τα γερμανικά (tyska). Φαντάσου τώρα να ψάχνεις το ίδιο πράγμα σε site που η γλώσσα που χρησιμοποιεί έχει ακόμα μικρότερη σχέση με τις δυτικοκεντρικοευρωπαϊκές γλώσσες - πως τα πας με τα κινέζικα ιδεογράμματα;

Πόσο ΗΛΙΘΙΟ είναι αυτό;

Παρασκευή, Οκτωβρίου 30, 2009

Leopard σε Dell Mini

Μουέχεχε προφανώς και ήταν το επόμενο λογικό βήμα...

Οι οδηγίες εγκατάστασης είναι μια προσφορά του πολύ καλού MyDellMini.com. Σε γενικές γραμμές η εγκατάσταση αυτή καθεαυτή είναι πανεύκολη, περισσότερη ώρα θα χρειαστείς να προετοιμάσεις τα φλασάκια σου.

Μερικά σχόλια περί της εγκατάστασης.
  • Δεν χρειάζεσαι απαραιτήτως flash disk. Το Dell κάνει κανονικά boot από το SD card reader, άρα μπορείς να κάνεις την δουλειά σου και με κάρτες μνήμης.
  • Κάποιοι έχουν καταφέρει να κάνουν την εγκατάσταση με version A06 του BIOS στο Dell, αλλά συνήθως κρασάρει (3 φορές όταν προσπάθησα). Οδηγίες για downgrade σε A04 θα βρείτε εδώ.
  • Ο οδηγός εγκατάστασης αναφέρει σταδιακά κατεβάσματα των combo updates. Δεν κατάφερα να το κάνω αυτό, καθώς για κάποιο λόγο δεν μπορούσα να ανοίξω .dmg αρχεία στην φρέσκια εγκατάσταση του Leopard στο Dell. Εν τέλει βαρέθηκα, ξεκίνησα το Software Update του Leopard και συνέχισα με τα υπόλοιπα βήματα του οδηγού. Τελικά δουλεύει - και είναι και πολύ πιο απλή και γρήγορη σαν διαδικασία.
  • Δεύτερη παράκαμψη: αντί για ένα partition (όλο τον δίσκο), έκανα δύο. Έκανα την εγκατάσταση του Leopard κανονικά στο πρώτο partition. Μόλις τελείωσε, έβαλα την bootable SD card (έχουν μαζευτεί πολλές αυτές τις μέρες...) με το νεοαφιχθέν Ubuntu 9.10 Netbook Remix. Μέσα από τον installer του Ubuntu κάνεις partitioning, αφήνοντας το Leopard partition ανέγγιχτο. Το MacOSX installation δεν κατάφερε να κάνει boot με την πρώτη προσπάθεια, αλλά από την δεύτερη και μετά δουλεύει κανονικά.




Και... εγένετω Dellbook!

Το Leopard δουλεύει ικανοποιητικά εώς πολύ καλά πάνω στο μικρό netbook. Ως λειτουργικό σύστημα που έχει μπει με το ζόρι σε hardware όπου κανονικά δεν έπρεπε να μπει, έχει τα μικρά προβληματάκια του. Το touchpad δεν έχει scrolling, ούτε δεξί κλικ με δύο δάχτυλα, ο ήχος δεν δουλεύει μετά από sleep, ενώ ο power manager αντί να καταλάβει ότι αποσυνδέθηκε το τροφοδοτικό νομίζει ότι απλά σταμάτησε να φορτίζει την μπαταρία (με μόνη παρενέργεια ότι δεν αλλάζει power profile σε "Better energy savings"), ενώ δεν μπορεί να υπολογίσει και τον χρόνο διάρκειας της μπαταρίας (παρόλο που δείχνει κανονικά και με ακρίβεια το ποσοστό φόρτισης). Το πρόβλημα του ήχου μάλλον λύνεται (κάτι έχει πάρει το μάτι μου στο mydellmini.com), για τα υπόλοιπα θα δούμε στην πορεία.

Το Ubuntu έχει κι αυτό τα bugs του. To Empathy (το καινούριο IM framework) έχει κάποια απέχθεια στα sound notifications (έπαιξε μόνο ένα notification στα 500), ενώ θα περίμενα να χρειαζόταν manual ρύθμιση για την κάμερα, όχι για το wifi και το μικρόφωνο...

Το εντυπωσιακό είναι ότι το Leopard και το Ubuntu κάνουν boot αρκετά γρηγορότερα από την εγκατάσταση των Windows XP - γύρω στα 15-20 δευτερόλεπτα γρηγορότερα, ενώ και στην χρήση φαίνονται λίγο πιο σβέλτα. Το MacOSX φαίνεται να παλεύει λίγο καλύτερα το θέμα multitasking, με μικρή αλλά αισθητή διαφορά.

All in all, ενδεικνύεται!

Κυριακή, Οκτωβρίου 25, 2009

USB it!

Πας στο μαγαζί της γειτονιάς και βλέπεις το εξής...


Η Symantec πουλάει πλέον το Norton Internet Security σε flash disk - είναι λέει το netbook edition.

Η Microsoft, και εύγε της που το κάνει, προσφέρει τα Windows 7 ως download και μετά σου δίνει το εργαλείο για να μεταφέρεις το .iso σε φλασάκι. Για τους "χρήστες netbook" λέει.

Το Ubuntu ούτως ή άλλως έχει από τον Απρίλιο το Ubuntu Netbook Remix, ένα repackaging του main desktop version σε τέτοια μορφή ώστε να μπορεί να μεταφερθεί εύκολα σε flash disk και να ...wait for it... να εγκατασταθεί σε netbook.

Εδώ και αρκετό καιρό, το UNetBootin είναι μια μαγική εφαρμογούλα που βάζει την mainstream linux distro της επιλογής σας σε φλασάκι.

Η Apple έβγαλε ήδη τον δεύτερο υπολογιστή της χωρίς optical drive.

Από την στιγμή που τα flash disks του 1GB (αυτά που χωρούσαν μία ριπαρισμένη ταινία ;)) έφτασαν σε προσιτές τιμές, τα οπτικά μέσα μπήκαν και με τα δύο πόδια στον τάφο. Η μόνη τους χρησιμότητα πλέον είναι για εγκατάσταση του λειτουργικού συστήματος - κι αυτό κυρίως σε πεπαλαιωμένα μηχανήματα που δεν μπορούν να bootάρουν από USB συσκευή...

Η χρησιμότητα του οπτικού μέσου ως λύση backup έχει υποστεί βίαιο θάνατο εδώ και χρόνια από αλλεπάληλα χτυπήματα. Οι χωρητικότητες των σκληρών δίσκων (εξωτερικών και εσωτερικών) πήραν την ανηφόρα ενώ το κόστος ανά MB έκανε ελεύθερη πτώση. Τα NAS συστήματα και τα ξώγαμα αυτών (Apple Time Machine/Capsule, HP Home Server, Dropbox και λοιπές online services) γέμισαν τον τόπο από αυτόματες, ξεκούραστες λύσεις backup που δεν απαιτούν από τον χρήστη να βάλει και να βγάλει το δισκάκι στο DVD recorder.

Το οποίο δισκάκι, σημειωτέον, δεν κατάφερε ποτέ να αποδείξει την ασφάλεια του μέσου. Ελάχιστες μάρκες από DVD έχουν καταφέρει να παράγουν προϊόντα που αντέχουν το πέρασμα του χρόνου. Κανένας δεν πρόκειται να εμπιστευτεί τις φωτογραφίες του σε δισκάκια με μέσο όρο ζωής τα 4 χρόνια.

Λεπτομέρεια: δείτε πόσες USB θύρες έχετε μπροστά σας αυτή την στιγμή. Πόσα optical drives βλέπετε;

Ώρα να αποχαιρετίσουμε τον οπτικό δίσκο. Μετά από σχεδόν 20 χρόνια ζωής, ήρθε η ώρα του. Και πολύ έκατσε.

Παρασκευή, Οκτωβρίου 23, 2009

Dude it's a Dell! (σπιτική συνταγή review Dell Mini 10v)

Μικρές αμαρτίες... Ως γνήσιο fashion victim μπήκα στο trend της εποχής και αγόρασα ένα netbook. Το Dell Mini 10v έφτασε χθες το βράδυ, 305 € από το Pixmania. Η επιλογή του καταστήματος ήταν λίγο μονόδρομος καθώς ήταν ο μόνος τρόπος για να μην πάρω στα χέρια μου laptop με σουηδικό πληκτρολόγιο (το οποίο πραγματικά δεν παλεύεται).


Τελικά, το μοντέλο του Pixmania είναι η βρετανική έκδοση, κομπλέ με φορτιστή με 3 καρφιά και UK keyboard - είχα να δουλέψω σε πληκτρολόγιο με σηματάκι "£" από την εποχή του Amstrad CPC 6128... Μικρό το κακό. Οι αντάπτορες για βρετανικά φις κοστίζουν λιγότερο από 10€ και εφόσον διαλέξεις το keyboard layout που γνωρίζεις, όλα δουλεύουν άψογα.



Εν συντομία τα specs:
  • Οθόνη 10.1" 1024x600
  • Intel Atom N270 1.6GHz
  • 1 GB RAM
  • 160 GB SATA της Western Digital
  • 10/100Mbit Ethernet
  • 802.11b/g
  • 3x USB
  • SD card reader
  • VGA out
  • audio in, audio out
  • Μπαταρία 3 στοιχείων
  • Βάρος 1.3κ.
Πρακτικά από specs πάμε χάλια. Ναι οκ όλα τα netbooks είναι πάνω-κάτω τα ίδια, αλλά το εν λόγω Dell είναι ο ορισμός του βασικού. Ο λόγος όμως που το επέλεξα ήταν το πολύ καλό (για την κατηγορία) πληκτρολόγιο, η ποιότητα κατασκευής που μου φάνηκε καλύτερη από κάποια πιο "εύθραυστα" netbooks, η δυνατότητα για μελλοντικό Hackintoshing (είναι από τα πλέον συμβατά μοντέλα) και ο πάντα υποκειμενικός λόγος του design, το οποίο μου φάνηκε πιο εμφανίσιμο από κάποια άλλα.

Και πάμε στις εντυπώσεις...

Το πληκτρολόγιο όντως είναι πολύ καλό. Μέσα σε ελάχιστα λεπτά προσαρμόσθηκα, μπορώ και δουλεύω με το "ημίτυφλο" σύστημα που έχω αναπτύξει όλα αυτά τα χρόνια και δεν χρειάζεται να ψάχνω το κάθε πλήκτρο, τα δάχτυλα μου πάνε από μόνα τους. Κάποια πλήκτρα είναι δύσκολο να τα συνηθίσω (το αριστερό Shift είναι ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΚΟ), αλλά οι υποχωρήσεις που θα χρειαστεί κάποιος να κάνει σε αυτό το πληκτρολόγιο είναι ελάχιστες σε σχέση με κάποια άλλα αίσχη που κυκλοφορούν στην αγορά.

Από την άλλη, θα συμφωνήσω με τα περισσότερα reviews στο web - το touchpad είναι άθλιο. Ως σπουδή στο κακό βιομηχανικό design, η Dell έβαλε το αριστερό και το δεξί mouse button στις αντίστοιχες κάτω γωνίες του touchpad - όχι σαν ξεχωριστά πλήκτρα αλλά μέρος του touchpad. Το αποτέλεσμα είναι εμφανίσιμο μεν, φριχτό στην χρήση δε. Το touchpad ΔΕΝ είναι multitouch, οπότε το drag'n'drop με δύο δάχτυλα (ένα κρατάει το πλήκτρο, ένα σέρνεται στο touchpad) είναι πραγματικά αδύνατο. Χρησιμοποιήστε δύο δάχτυλα σε single-touch touchpad και θα δείτε τι γίνεται.

Η οθόνη έχει καθαρή απεικόνιση, αλλά μάλλον μικρές γωνίες θέασης. Η φωτεινότητα είναι μέτρια, και είναι και glossy, αλλά μάλλον στις άνω του μετρίου της κατηγορίας.

Τελειωμένη λεπτομέρεια: το Dellάκι δεν έχει ανεμιστηράκι και τα μόνα κινούμενα μέρη είναι αυτά του σκληρού δίσκου. Με έναν SSD έχεις τον πραγματικά αθόρυβο υπολογιστή.

Οι επιδόσεις... Χμμμ... Εντάξει, μονοπύρηνος επεξεργαστής χαμηλής κατανάλωσης, νομίζω αυτό τα λέει όλα. Ξεχάστε gaming, HD video και τέτοια περίεργα, τα μηχανάκια αυτά είναι για ελαφρύτερες εφαρμογές. Γράφεις το email σου, ανοίγεις τον firefox σου, ακούς την μουσικούλα σου, βλέπεις κανένα επεισόδιο από την αγαπημένη σου σειρά... Εντάξει, με 300€ θες κι άλλα; Τα μηχανήματα αυτά είναι τα dumb terminals της τελευταίας δεκαετίας. Εφόσον το βάρος της επεξεργασίας πέφτει σε κάποιον άλλον (βλ. server, online service), θα κάνουν αυτό που θα τους ζητήσεις. Το Google Docs ξαφνικά γίνεται ο καλύτερος σου φίλος.

Κι ας πάμε στο θέμα του λειτουργικού. Το Dellάκι έρχεται με προεγκατεστημένα Windows XP SP287 ή όπου έχουν φτάσει τέλος πάντων. Δεν είχα ποτέ σκοπό να χρησιμοποιήσω τα XP εκτός από εκείνες τις ελάχιστες φορές που τα χρειάζεσαι (άθλια συστήματα ebanking που δουλεύουν μόνο με IE, DC-unlocker για ξεκλείδωμα 3G modems, κ.ο.κ.). Ξεκίνησα να κάνω την κλασική "φασίνα του fresh install" (εγκατάσταση Firefox/Putty/Skype/GTalk/Dropbox κλπ, διαγραφή του συνοδευτικού crapware), αλλά δεν άντεξα πολύ ώρα στα XP, φόρτωσα το usb stick με το Ubuntu Netbook Remix 9.04 (το 9.10 βγαίνει σε λίγες μέρες) και ξεκίνησα την εγκατάσταση.

Η εγκατάσταση του UNR είναι ταχύτατη και σε λίγο βρέθηκα σε ένα πολύ ωραίο και απλό περιβάλλον. Το περιβάλλον έχει προσαρμοστεί στην μικρή οθόνη του netbook και τα μεγάλα εικονίδια για την εκκίνηση των εφαρμογών θυμίζουν λίγο κινητό τηλέφωνο (iPhone OS, Android) - μάλλον γιατί το UNR έχει σχεδιαστεί και για netbooks με touchscreen. Σαν χρήση δεν μπορώ να πω ότι το UNR είναι πιο γρήγορο από τα XP (δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια διαφορά), αλλά το boot time είναι χαμηλότερο κατά 15 δευτερόλεπτα - και φυσικά μιλάμε για fresh installs αμφότερων των λειτουργικών συστημάτων, και ξέρετε πως πάνε τα XP installations μετά από λίγο καιρό... Σε κάποια φάση μάλλον θα δοκιμάσω και Windows 7 να δω πως πάνε (όσοι το προσπάθησαν έμειναν ευχαριστημένοι), αλλά και Hackintoshing, έτσι για το γαμώτο.

Το μέγεθος του Dell είναι πραγματικά μικρό, το βάρος του είναι πρακτικά αμελητέο και το μόνο πράγμα που με προβληματίζει αυτή την στιγμή είναι η μπαταρία του. Το Dell Mini 10v κυκλοφορεί με μπαταρία 3 ή 6 στοιχείων. Η 6 στοιχείων μπορεί να εξέχει κάτι τις, αλλά οι 2-2,5 ώρες ασύρματης αυτονομίας της μικρής μπαταρίας δεν είναι και ότι καλύτερο για ένα netbook. Από αυτά που έχω διαβάσει, τα XP έχουν καλύτερο power management, ενώ σε Linux πρέπει να βάλεις χέρι (βλ. κονσόλα) για να διορθώσεις κάποια πράγματα. Εκτενέστερες δοκιμές σε κάποιο άλλο post.

Το μικρό Apple keyboard ξεχυλίζει από τις άκρες του Dell.

Για να είμαστε και λίγο αντικειμενικοί... το Dell Mini 10v δεν είναι το καλύτερο netbook στην αγορά. Με περίπου τα ίδια λεφτά (ίσως λιγότερα) μπορείτε να παραγγείλετε από Amazon.co.uk το Asus Eee PC 1005HA, με Ν280 1,66 (αντί Ν270 1.60), 802.11b/g/n (αντί b/g), bluetooth και μπαταρία 6 στοιχείων με αυτονομία 8+ ωρών. Προσωπικά, το πληκτρολόγιο ήταν dealbreaker και το Dell είναι μακράν ανώτερο σε αυτόν τον τομέα.

LEDάκι στο καλώδιο του τροφοδοτικού για την ένδειξη ρεύματος. Δεν αλλάζει χρώμα ανάλογα με το αν είναι φορτισμένη η μπαταρία ή όχι (α λα magsafe) αλλα αυτό το λευκό σε ηρεμεί :)

Χρήση που σκοπεύω να κάνω στο Dellάκι; Κυρίως πειραματόζωο σε κάθε Linuxική βλακεία που θα μου κατέβει και travel laptop (ότι πρέπει για να αδειάζεις την κάρτα μνήμης της φωτογραφικής).

Παράρτημα:
η Dell θεώρησε πρέπον να προσθέσει στην συσκευασία του Mini και ...3 CD (συνοδευτικό software, recovery CD). Πάρα πολύ χρήσιμο σε μια συσκευή που έχει σχεδιαστεί πάνω στην λογική του "βγάλαμε το optical drive και γλυτώσαμε". Εντάξει, πάλι καλά που έχει συνοδευτικά CD -γκουχAcerγκουχ- αλλά είναι ελάχιστα πιο πρακτικά από το βινύλιο. Οι εταιρίες πρέπει να πάρουν απόφαση ότι τα οπτικά μέσα έχουν πεθάνει - αν θες συνοδευτικό software, βάλτο σε flash disk. Η Symantec πουλάει πλέον το Norton Internet Security σε flash disks, ακόμα και η Microsoft ανακοίνωσε το Window 7 usb tool για να πετάς το .iso των Windows σε φλασάκι. Καιρός να τα ξεχάσουμε τα CD, τα DVD και τα Blu-ray...

Παρασκευή, Οκτωβρίου 16, 2009

Η έγκυρη ενημέρωση έχει πλέον όνομα

Αυτιάς. Γιώργος Αυτιάς.



Τόσο γλίτσας που νομίζει ότι πουλάει δημοσιογραφία ή τόσο βλάκας που του κάνουν ιστορική πλάκα οι συνεργάτες του;

Πέμπτη, Οκτωβρίου 15, 2009

Mercedes Benz

Τριγυρνώντας στο YouTube από video σε video, έπεσα σε μερικά videos της Janis Joplin. Αμέσως θυμήθηκα τις σκοπιές κατά το φανταρικό μου, όπου οι ώρες δεν περνούσαν με τίποτα, mp3 player δεν έπαιζε πάντα και, καθώς είχε ξυπνήσει μέσα μου ο αντι-στρατιωτικός χίπης, σιγοτραγουδούσα στην σκοπιά τραγούδια από τα 60s.

Δεδομένης της εύκολης ενορχήστρωσης (άρβυλο-stomping), το παρακάτω τραγουδάκι είχε σταθερή θέση σε κάθε συναυλία σκοπιά.

Δευτέρα, Οκτωβρίου 05, 2009

The day after

  • Ο Bolek φεύγει, ο Lolek έρχεται. Στις επόμενες εκλογές θα ψηφίσω He-Man.
  • Αντώναρος εκτός βουλής. Οι φήμες ότι η Ελληνοφρένεια σταματάει τα γυρίσματα λόγω έλλειψης υλικού κρίνονται ως ψευδείς και κακεντρεχείς.
  • Τι γκρνιάζατε για τα καμμένα; Την πρασίνισε την χώρα ο Κωστάκης.
  • Ανατολάκης μέσα, θα ξεκινάει βασικός. Ευτυχώς εκτός ο Μαυρομμάτης, θα μπορεί να κάνει πάλι περιγραφή. "Ανατολάκης σηκώνεται από το έδρανο, περνάει την πρώτη σειρά, παίρνει τον λόγο, και γκολλλλ."
  • Παραίτηση Καραμανλή, πρώτος ξετσουτσούνισε ο Ψωμάρχης. Αν δω Ζορρό πρωθυπουργό, φεύγω ανθρακωρύχος στο Βέλγιο. Γελούσατε με το He-Man στην πρώτη φράση, ε;...
  • Εκτός και ο Αχιλλέας Καραμανλής. Οι κακοήθεις λένε ότι με την διαφορά των ψήφων που πήρε ο θείος μπορεί κάποιος να υπολογίσει το mortality rate των Σερραίων συνταξιούχων.
  • Τώρα που βγήκε ο ΓΑΠ, θα χρειάζομαι διαβατήριο για Δανία ή θα ενσωματωθούμε;
  • Εκτός και η Φάνη Πάλλη-άλλη-μια-φορά Πετραλιά. I feel a disturbance in the Force.

Πέμπτη, Οκτωβρίου 01, 2009

Ηλεκτρονικό check-in στην KLM

Δεν είχα ξαναπετάξει με KLM είναι η αλήθεια, οι τιμές των εισιτηρίων τους συνήθως είναι φαρμακείο. Ψάχνοντας εισιτήρια για Amsterdam πέτυχα μια προσφορά και βρήκα την ευκαιρία.

Στις 30 ώρες πριν την πτήση μου έρχεται email για ηλεκτρονικό check-in. Ακολουθώ το link, κάνω ηλεκτρονικό check-in και πάω στις επιλογές για το πως θα πάρω το boarding pass: σε γκισέ στο αεροδρόμιο, μέσω email για εκτύπωση στο σπίτι και.... mobile phone. Μμμμμ. Mεταξύ sms, mms και email διαλέγω email και σε χρόνο dt σκάει το email με το e-boarding pass.


Μμμμμμμμμμμ.

Την επόμενη μέρα στο αεροδρόμιο...

Οποιαδήποτε διαδικασία ήθελε εμφάνιση του boarding pass γινόταν με... εμφάνιση του boarding pass. Δείχνω το email στο iPhone στον υπάλληλο ή βάζω το iPhone κάτω από το reader για να διαβάσει το τετράγωνο barcode που περιέχει το email. Ακριβώς όπως με μια κανονική dead-tree κάρτα επιβίβασης.

Kudos to KLM! Γρήγορες διαδικασίες, καθόλου χαρτούρα, όλα ηλεκτρονικά, μπορείς να κάνεις την όλη διαδικασία ακόμα και στο ταξί/λεωφορείο/τρένο κατά την ώρα που πας στο αεροδρόμιο. Η πλάκα είναι ότι η KLM σε ρωτάει ακόμα και τον τύπο της συσκευής, ώστε το gif του barcode να είναι βελτιστοποιημένο για την οθόνη της συσκευής σου! Γούστα λέμε!

Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 24, 2009

Τεστ τεστ δοκιμή ένα δύο

Μην άγχεσθε, απλά δοκιμάζω το BlogPress Lite, ένα blogging app για το iPhone.

Λίγα και εύκολα settings, είναι λίγο σπαστικό που πρέπει να επιλέξεις σώνει και καλά ένα Picasa WebAlbum.

Ακολουθεί τυχαία φωτογραφία για να δοκιμάσουμε και το photo uploading.




Οκ, αν πατήσεις επάνω στην εικόνα, σου δίνει κάποιες επιλογές για alignment και μέγεθος, αλλά τίποτα σοβαρό.





Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 16, 2009

Spam snail mail

Σήμερα έλαβα την ακόλουθη επιστολή. Τα bold είναι όπως στην επιστολή.

Γειά σας

Σας ανακοινώνουμε ότι στις 17 Οκτωβρίου έρχεται στη Στοκχόλμη για μία συναυλία η αγαπημένη μας Δέσποινα Βανδή μετά από περιοδείες στον Καναδά, ΗΠΑ και Κύπρο. Είναι ακόμη μία εκδήλωση μετά τις άλλες, πολύ επιτυχημένες, που διοργανώσαμε με την Άννα Βίσση, Γιώργο Νταλάρα και Νότη Σφακιανάκη.

Ελπίζουμε ότι οι περισσότεροι θα παρευρεθείτε σε αυτήν την ωραία Ελληνική βραδιά. Η συναυλία θα γίνει στη Solnahallen περίπου πέντε χιλ από το κέντρο της Στοκχόλμης. Η παράσταση αρχίζει στις 20:30.

Τιμές εισιτηρίων: πλατεία κέντρο 460kr πλατεία δεξιά και αριστερά 390kr εξέδρα 330kr. Το σχήμα της αίθουσας επιτρέπει πολύ καλή ορατότητα από όλες τις θέσεις.

Ακολουθούν πληροφορίες για κρατήσεις μέσω email, τηλέφωνου και μέσω του www.despinavanditour.eu. Μετά η επιστολή συνεχίζει.

Ενδεχομένως, αν οι ενδιαφερόμενοι είναι αρκετοί, να οργανώσουμε ένα Ελληνικό γλέντι μετά τη συναυλία. Η Δέσποινα Βανδή και το συγκρότημα της θα είναι μαζί μας. Περισσότερες πληροφορίες μετά από περίπου δύο βδομάδες.

Το ίδιο κείμενο μετά ακολουθεί στα σουηδικά.

Το ηλίθιο στην όλη υπόθεση είναι ότι δεν είμαι εγγεγραμένος ούτε σε κάποια ελληνική κοινότητα, ούτε έχω έρθει σε επαφή με την ελληνική πρεσβεία εδώ πέρα. Προφανώς η συλλογή ονομάτων και διευθύνσεων των Ελλήνων κατοίκων της Στοκχόλμης είναι πιο εύκολη δουλειά απ' ότι νόμιζα. Και μετά γκρινιάζουμε για τις επιστολές που μας στέλνουν τα κόμματα προεκλογικά.

Και απ' ότι φαίνεται, μάλλον περιμένω άλλη μια επιστολή με πληροφορίες για το "Ελληνικό γλέντι" σε δύο βδομάδες. Yoohoo, lucky me. Να δω Βανδή να τραγουδάει "Μήλο μου κόκκινο" και τι στον κόσμο...

ΥΓ: ακόμα γελάω με την διευκρίνηση για την ορατότητα της αίθουσας.

Κυριακή, Σεπτεμβρίου 13, 2009

Δεινόσαυρος

Πως αλλιώς να χαρακτηρίσεις κάποιον που σταθερά ακούει συγκροτήματα και άλμπουμ τουλάχιστον μιας δεκαετίας; (με έμφαση στο τουλάχιστον)

Αρχαιοκάπηλο. Τουλάχιστον έτσι μου την λέει ο Γιάννης :D

Εντάξει, δεν έχει άδικο. Έκατσα να κάνω μια λίστα με αγαπημένα συγκροτήματα και καλλιτέχνες και συνειδητοποίησα ότι 8 στους 10 είναι συγκροτήματα που έχουν διαλυθεί ή έχουν τουλάχιστον ένα νεκρό μέλος. Creepy.... Α ναι, και η συντριπτική πλειοψηφία αυτών είναι δεκαετίες '60-'70.

Δεν ξέρω κατά πόσο είναι λογικό. Μάλον φταίει το ότι προτιμώ το γνώριμο άκουσμα, δεν έχω πολύ όρεξη για πειραματισμούς. Μου είναι δύσκολο να πάρω έναν δίσκο κάποιου άγνωστου για μένα καλλιτέχνη και να κάτσω να τον ακούσω προσεκτικά - βαριέμαι πολύ γρήγορα, αν δεν μ' αρέσουν τα πρώτα 5 δευτερόλεπτα του τραγουδιού κάνω skip και εντός ολίγων δευτερολεπτών έχω ξεπετάξει τον δίσκο και τον θάβω κάπου χωρίς να ξανασχοληθώ μαζί του. Για να κάτσω να ακούσω έναν δίσκο προσεκτικά και αρκετές φορές, πρέπει να έχει ένα-δυο τραγούδια που ήδη γνωρίζω, τότε το άκουσμα γίνεται πολύ εύκολο. Σίγουρα δεν είμαι φτιαγμένος για μουσικοκριτικός.

Το άλλο μου κουσούρι είναι ότι είμαι του κλασικού ροκ και θέλω να ακούω την κιθαρούλα να γρατζουνάει. Τα "περίεργα" keyboards με ξενίζουν πολύ. Οι Deep Purple και οι Doors χρήζουν ειδικής μεταχείρισης, αλλά π.χ. Ξύλινα Σπαθιά δεν μπορώ να ακούσω (πλέον). Για pop, house, r'n'b, hip-hop και άλλα τέτοια "μοντέρνα", ούτε λόγος. Μικρές αμαρτίες αλλά soul/funk/disco των '70s, ναι. Τζαζ ναι, αλλά σε μικρές δόσεις - οι πειραματισμοί και τα μακρόσυρτα τζαμαρίσματα κάνουν το μυαλό ομελέτα. Με τα blues η κατάσταση είναι λίγο περίεργη: από την μία, μ' αρέσει πολύ να παίζω στην κιθάρα blues, αλλά το άκουσμα είναι δύσκολο. Η τυποποιημένη φόρμα τους τα κάνει να φαντάζουν όλα ίδια - αν κάτι όμως έχει ιδιαίτερο χαρακτήρα και ξεχωρίζει λιγάκι, θα το ακούσω πολύ άνετα. Με την metal δεν τα πάω πολύ καλά, ίσως 4-5 κομμάτια για ξεκάρφωμα, από τα light. Τα πρώτα φοιτητικά χρόνια η έντεχνη ελληνική σκηνή ήταν must, αλλά ξεφούσκωσε γρήγορα η ιντελεκτουέλ εικόνα και την βαρέθηκα - στο ίδιο καζάνι με το αλαφροίσκιωτο college rock.

Με την ευκαιρία... έχετε παρατηρήσει πόσο εύκολο είναι για ροκάδες (και μεταλλάδες) να ασχοληθούν με το ρεμπέτικο; :) Γουστάρω παλιά ρεμπέτικα, ειδικά τα μικρασιάτικα...

Μ' αυτά και μ' αυτά, μείναμε στο κλασικό ρεπερτόριο... Jimi Hendrix, Eric Clapton, Led Zeppelin, AC/DC, Dire Straits, Rolling Stones, Rory Gallagher, Santana, Doors, Deep Purple, Pink Floyd αλλά και Pearl Jam, Red Hot Chili Peppers, White Stripes, PJ Harvey...

Και όλως παραδόξως, το καλύτερο κομμάτι όλων των εποχών, κατά την ταπεινή μου άποψη, είναι το ακόλουθο:



Keep rocking.

ΥΓ: Οι Nirvana πάντα μου κάθονταν στον λαιμό...
ΥΓ2: Ο dtsomp αυτή την περίοδο ακούει Airbourne και The Darkness.

Δευτέρα, Αυγούστου 31, 2009

AT&Tίλα

Στο γνωστό θέμα της απόρριψης του Google Voice app από την Apple, η AT&T δήλωσε ότι δεν εμπλέκεται στην διαδικασία έγκρισης των εφαρμογών που θα πάνε στο App Store.

Παπάκια μέντολες. Όταν δια συμβολαίου απαιτείς οι VoIP εφαρμογές να χρησιμοποιούν ΜΟΝΟ wifi, έχεις ήδη μπλεχτεί στην διαδικασία. Πόσο μάλλον όταν οι περισσότερες εφαρμογές αποφεύγουν την έντονη χρήση data γιατί "υπάρχει κίνδυνος να συμφορηθεί το δίκτυο". Ένα δίκτυο που απ΄ότι φαίνεται, ήταν χάλια, παρέμεινε χάλια και δεν θέλει να δείξει τάσεις προσαρμογής στα εκατομμύρια νέων data-intensive συσκευών που προστέθηκαν σε αυτό.

Και έστω ότι είσαι στην Αμερική και είσαι πελάτης της AT&T - υπάρχει μια απειροελάχιστη πιθανότητα να τα δεχτείς όλα αυτά με την σκέψη ότι τουλάχιστον προστατεύεται το δίκτυο σου. Γελοίο, αλλά υπάρχουν πάντα κάποιοι υπερβολικά καλοπροαίρετοι. Εγώ, ως Ευρωπαίος πελάτης, γιατί πρέπει να "λούζομαι" τον περιορισμό των εφαρμογών λόγω ενός άθλιου δικτύου στην άλλη άκρη του κόσμου; Αν δεν αντέχει VoIP ή Qik ή οτιδήποτε άλλο το δίκτυο της AT&T, γιατί δεν κυκλοφορεί άλλη έκδοση της εφαρμογής στο σουηδικό App Store; Δεν αντέχουν τα σουηδικά δίκτυα;

Πείτε ευχαριστώ στην μaλaκισμένη αμερικανική αγορά. Ο κόσμος εκεί δεν αγοράζει κινητό χωρίς επιδότηση (= σκέτη συσκευή = ξεκλείδωτο), κάποιοι carriers ακόμα δεν δέχονται συσκευές που δεν έχουν εγκρίνει (= κλειδώσει) στο δίκτυο τους - ρωτήστε και την Nokia που έχει πουλήσει περίπου 8 συσκευές μέχρι τώρα στις ΗΠΑ. Η Apple, όταν κυκλοφόρησε πρόπερσι το iPhone, "αναγκάστηκε" να μπει στο λούκι του carrier exclusivity - όπου το "αναγκάστηκε" σημαίνει ότι εξασφάλισε για δύο χρόνια σταθερά ποσοστά επί των πωλήσεων από την AT&T ενώ οι πελάτες τσιμπάνε στο iPhone των $200 - μεγιστοποίηση του κέρδους και ταυτόχρονος εθισμός των πελατών στην συσκευή. Το iPhone δεν θα γινόταν ποτέ τέτοια επιτυχία αν ο Αμερικανός έπρεπε να σκάσει $500-$600 ανά συσκευή, άσχετα αν τώρα δίνει περισσότερα σε συμβόλαια.

Τα δύο χρόνια της αποκλειστικότητας της AT&T όμως πέρασαν και τώρα η Apple, αν θέλει όντως να κάνει ένα βήμα μπροστά, οφείλει να εκμεταλλευτεί στεγνά την δύναμη του προϊόντος και να επιβληθεί με το ζόρι: ξεκλείδωτο iPhone διαθέσιμο σε όλους τους carriers και άσε τις εταιρίες να βελτιώνουν κάλυψη, υπηρεσίες και τιμές ώστε να κερδίσουν τον πελάτη. Άσε τις εταιρίες να παρακαλάνε τους πελάτες. Ούτως ή άλλως, η Apple με το iPhone ώθησε την πτώση των τιμών στα συμβόλαια data - φαντάσου τι μπορεί να κάνει τώρα που φαίνεται πόσο επιτυχημένο προϊόν είναι. Kι αν δεν το κάνει η Apple, φαίνεται ότι θα αναγκαστεί να το κάνει το FCC)

Φυσικά, μετά θα υπάρχει το πρόβλημα ότι δεν θα μπορεί να ρίχνει το φταίξιμο στην ΑΤ&Τ για οποιοδήποτε πρόβλημα.

Τετάρτη, Αυγούστου 26, 2009

Και δεν το κλείνω το ρημάδι...

Τέτοιες παπαριές περνάνε τα spam filters του Hotmail και δεν ασχολείται κανένας μαζί του σοβαρά.

Γεια σου,
είμαστε οι Tara και John, οι διευθυντές της MSN,

Μας συγχωρείτε για την αναστάτωση, αλλά η MSN πρόκειται να κλείσει (να παύσει δηλαδή την λειτουργία της). Αυτό θα συμβεί καθώς πολλοί απερίσκεπτοι άνθρωποι καταλαμβάνουν πολύ χώρο της εταιρίας (δημιουργώντας, για παράδειγμα, πλήθος διαφορετικών λογαριασμών για έναν και μόνο χρήστη, κτλ.), έχουμε μόνο 578 ονόματα υπόλοιπο. Αν θα θέλατε να παύσετε τον λογαριασμό σας, μην προωθήσετε το μήνυμα. Αν όμως θέλετε να τον διατηρήσετε (τον λογαριασμό σας δλδ), τότε προωθήστε αυτό το μήνυμα σε όσους βρίσκονται στην λίστα επαφών σας. Δεν πρόκειται για φάρσα, καθώς θα κλείσουμε τα συστήματα που το υποστηρίζουν.

ΥΓ. Όποιος δεν στείλει αυτό το μήνυμα, ο λογαριασμός θα κλείσει και στο μέλλον θα κοστίζει 10.00 τον μήνα προκειμένου να το χρησιμοποιήσεις. Επομένως στείλε το σε όλους όσους βρίσκονται στην λίστα επαφών σου. Τώρα ξέρεις τι πρέπει να κάνεις. Παρακαλούμε να μην προωθήσετε το υπάρχων e-mail ή μην το αναπαράγετε. Απλά αντιγράψτε ολόκληρο το e-mail και δημιουργήστε έναν νέο μήνυμα και πατήστε επικόλληση.
Ευχαριστούμε για την προσοχή σας

Κοίτα στην γωνία να δεις αν έρχομαι.

ΥΓ: Εννοείται φυσικά ότι αφού ήταν forwarded μήνυμα, είχε και μια κατοσταριά email addresses μέσα από τους υπόλοιπους άτυχους παραλήπτες. Θα αρχίσω να τις πουλάω σε spamers, εκεί είναι τα χοντρά λεφτά.

ΥΓ2: "θα κοστίζει 10.00"; Τι 10; Κηροπήγια;

ΥΓ3: Πωωωωωω τρελαίνομαι! Μία από τις παραλήπτριες έκανε reply-to-all και το έλαβα εις διπλούν! Την μορφίνη μου τώρα!

Σάββατο, Αυγούστου 15, 2009

Google Calendar στο iPhone

Μετά από γενική λαϊκή απαίτηση (ένα άτομο), ρίχνουμε και μια ματιά στο πως να κάνεις sync το iPhone σου με τo Google Calendar σου. Εννοείται φυσικά ότι άλλοι έχουν γράψει τις οδηγίες, εγώ απλά κάνω μια σύντομη ανακεφαλαίωση στα ελληνικά.

Οι δύο τρόποι αμφίδρομου συγχρονισμού ημερολογίων που υποστηρίζει το Google είναι το CalDAV και ο MS Exchange server. Το iPhone έχει τον περιορισμό ότι επιτρέπει ένα μόνο Exchange account στην συσκευή, αλλά μπορείτε να έχετε πολλαπλά CalDAV accounts. Προτείνω λοιπόν την χρήση του CalDAV για τον απλούστατο λόγο ότι ο Exchange server είναι εξαιρετικά δημοφιλής σε εταιρικά περιβάλλοντα και μπορεί να χρειαστείτε το Exchange account για την δουλειά σας. Αν δεν υπάρχει τέτοια θέμα, το Exchange account είναι λίγο ευκολότερη λύση για πολλαπλά ημερολόγια.

Περίπτωση 1: CalDAV
[ source: blog.olitee.com]

1. Settings-> Mail,Contacts,Calendars-> Add Account...-> Other-> Add CalDAV Account
2. Server: www.google.com
3. Username: το username σου μαζί με το @gmail.com
4. Password: προφανές
5. Description: βάλε το όνομα του ημερολογίου, π.χ. my gym calendar (λέμε τώρα)
6. Το next κάνει verification του account σου.

Αν έχεις μόνο ένα ημερολόγιο στο Google Calendar, είσαι έτοιμος. Αν έχεις πολλαπλά ημερολόγια, συνέχισε.

7. Στον browser του υπολογιστή σου πήγαινε στο Google Calendar. Πήγαινε στα Settings και μετά στην καρτέλα Calendars. Πάτα επάνω στο όνομα του ημερολογίου που σε ενδιαφέρει - σε πάει στα settings του ημερολογίου. Κάνε scroll down και δίπλα από το Calendar Address θα δεις ένα Calendar ID. Αυτό θα χρειαστεί να το εισάγεις στο iPhone - καλύτερα στείλτο με email στο iPhone ώστε να το κάνεις copy-paste.
5. Πίσω στο iPhone. Πήγαινε στα settings του ημερολογίου που πρόσθεσες στα προηγούμενα βήματα, Advanced Settings και στο Account URL πρέπει να βάλεις το Calendar ID του βήματος 4 με την μορφή:
https://www.google.com/calendar/dav/[Calendar ID]/user

Έτοιμο το ημερολόγιο, τώρα πρέπει να κάνεις όλη αυτή την διαδικασία (από το βήμα 1) για κάθε άλλο ημερολόγιο που έχεις.

Περίπτωση 2: Exchange
[source: Google support]

1. Settings-> Mail, Contacts, Calendars-> Add Account-> Microsoft Exchange
2. Email: το google email σου
3. Domain: άστο κενό.
3. Username: το πλήρες username (mε @gmail.com)
4. Password: προφανές
5. Description: περιγραφή (π.χ. my Google Calendars)
6. Next. Κάνει verify και σου λέει κάτι για Unable to Verify Certificate. Πάτα Accept.
7. Στο πεδίο server συμπλήρωσε m.google.com και πάτα next.
8. Προσοχή! Υποστήριξη για Mail μέσω Exchange δεν υπάρχει ακόμα - βάλτο Off. Αν βάλεις On στο Contacts, θα αρχίσει ο συγχρονισμός με τα Google Contacts σου - προτείνω Off γιατί είναι πολύ εύκολο να γίνει μπέρδεμα με το αν θα κάνει overwrite τα contacts του iPhone σου ή τα Google Contacts. Το Calendars το αφήνουμε On.

Έτοιμος!

Όσο για τα .ICS αρχεία που λέει το blog.olitee.com, είναι μια καλή λύση αν το ημερολόγιο θέλεις απλά να το παρακολουθείς χωρίς να προσθέτεις καινούρια events (μονόδρομος συγχρονισμός), π.χ. public ημερολόγια εκδηλώσεων κλπ.

Παρασκευή, Αυγούστου 14, 2009

Αποφάσισα να μεγαλώσω...

...και να αφήσω τον κόσμο των compact φωτογραφικών μηχανών για την πρώτη μου DSLR.

The manual


Focus games

Thumb up!

Τετάρτη, Αυγούστου 12, 2009

Ringtones στο iPhone

Κάθε φορά που παίρνει κάποιος φίλος iPhone (μαζευτήκαμε, πλάκα στην πλάκα...), το πρώτο πράγμα που με ρωτάει είναι το πως θα βάλει ringtone. Η αλήθεια είναι ότι η όλη διαδικασία θα μπορούσε να γίνει πιο εύκολη, αλλά η Apple είπε να μην αφήσει ανεκμετάλλευτη την αγορά των ringtones (την δόξα πολλοί εμίσησαν, το χρήμα ουδείς).

1. Παίζεις το τραγούδι που γουστάρεις στο iTunes και εντοπίζεις και σημειώνεις (νοητά ή σε ένα χαρτί) σε ποιο χρονικό σημείο ξεκινάει και σε ποιο τελειώνει το κομμάτι του τραγουδιού που θέλεις. Φρόντισε να είναι το πολύ μέχρι 30 δευτερόλεπτα - νομίζω ότι δεν δέχεται μεγαλύτερα ringtones. Στην περίπτωση του Nobody's fault but mine (Led Zep for evah) σημειώνω αρχή 2:24 και τέλος 2:35 - το σημείο που ο John Bonham αρχίζει κάτι ανάποδες μπότες \m/


2. Δεξί κλικ πάνω στο τραγούδι και Get Info.

3. Πήγαινε στην καρτέλα Options. Δώσε λίγο ένταση στο Volume Adjustment, για να μην κλαίγεσαι μετά ότι δεν το ακούς. Start time και Stop time βάλε τους χρόνους που σημείωσες στο πρώτο βήμα. Πάτα το OK.


4. Ξανακάνε δεξί κλικ στο τραγούδι και πάτα Create AAC version. Δημιουργείται ένα αντίγραφο του τραγουδιού, σε AAC format, και με την περιορισμένη διάρκεια που όρισες στο Info του τραγουδιού - θα το δεις στο iTunes library κάτω από το original.


5. Βρες το καινούριο αρχείο, copy-paste στο desktop σου και άλλαξε την κατάληξη του σε .m4r.

6. Drag 'n' drop το αρχείο στο iTunes - αυτό πάει αυτόματα μέσα στα ringtones.

7. Συνδέεις το iPhone σου και φροντίζεις το καινούριο σου ringtone να συμπεριληφθεί στο επόμενο sync. Με 'γεια το ringtone!


8. Συμμάζεμα. Σβήσε το αντίγραφο του τραγουδιού από το iTunes (βήμα 4) και το desktop (βήμα 5). Το ringtone σου έχει αντιγραφεί αυτόματα στον σχετικό φάκελο οπότε δεν τα χρειάζεσαι άλλο αυτά τα αρχεία. Στο original τραγούδι πάτα δεξί κλικ - Get Info - Options και επανέφερε τις αλλαγές (Volume, Start/Stop time) και πάτα OK.

Έτοιμος!

Δες τώρα και το ringtone του παραδείγματος γιατί είναι Led Zeppelin και δεν έχεις δικαιολογία για να μην το δεις:


Δευτέρα, Αυγούστου 10, 2009

Γκάλοπ fail

Όπως τα λέει ο τίτλος - τηλεφωνικό γκάλοπ fail. 15 λεπτά αναλυτικής αξιολόγησης της εταιρίας κινητής τηλεφωνίας που χρησιμοποιώ, την κάλυψη της (χουχουχου), το πόσο ευχαριστήμενος είμαι από το Α και το Β και το Γ, τα ίδια και για την εταιρία σταθερής τηλεφωνίας και για τον ISP μου. Με ρώτησε ακόμα και ποιο μοντέλο κινητού έχω και μετά το βαθμολογήσαμε κι αυτό.

Αφού βαθμολογήσαμε μέχρι και το κατά πόσο είναι καλές οι διαφημίσεις των εταιριών (σημειωτέον, είμαστε στα 12 περίπου λεπτά) φτάνουμε στις ερωτήσεις που κληρώνουν: Έχετε κινητό τηλέφωνο; Έχετε σύνδεση internet στο σπίτι; Έχετε τηλέφωνο;

WTF? Τι στο διάολο συζητούσαμε τόση ώρα; Τι απέγινε το proof reading; Δεν το διδάσκονται οι γκαλοπίστες-μη χέσω στις σχολές τους;

Κατά τα άλλα, αυτού του είδους τα γκάλοπ είναι αρκετά χρήσιμα. Εκτός του ότι δίνεις feedback σε μια εταιρία που υπό Κ.Σ. δεν σε πολυακούει, ξεδίνεις κιόλας. Έπρεπε να βαθμολογήσω την Wind με βαθμούς 1 ως 10. Τα 2άρια και τα 3άρια έφυγαν βροχή. Η καλύτερη ερώτηση πρέπει να ήταν "αν η ιδανική εταιρία κινητής ήταν το 10, τι βαθμό θα δίνατε στην εταιρία που χρησιμοποιείτε"; Μαύρη η νύχτα στα βουνά....

Για να δούμε, πόσο ακόμα θα βλέπω τα 6€/MB στο καρτοκινητό. Το ένα γκάλοπ που θα αλλάξει τον κόσμο! (και μετά ξημέρωσε)

Άδεια η πόλη...


Night driving
Originally uploaded by d.tsomp
Όλοι πιάσανε τις παραλίες και ευκαιρία για μας να πιάσουμε τους δρόμους. Βραδινές βόλτες με το αυτοκίνητο ή τα πόδια, και φώτο-σαφάρι στην πόλη.

Η συνέχεια εδώ: Flickr

Κυριακή, Αυγούστου 09, 2009

The power of Steve compels you!

Έχετε δει τις διαφημίσεις της Palm για το Pre; Είναι μια σειρά από spots, όλες στο ίδιο ψιλοcreepy μοτίβο. Όπως αυτή εδώ:



Αυτό που χρειάζεται είναι ένας καλός εξορκισμός. Έχω λιώσει στο γέλιο!

Τρίτη, Ιουλίου 21, 2009

Χωράφι με πατζάρια

"Άμα βγεις έτσι στην παραλία, θα πούνε όλοι.... 'τσσσ πολλά χωράφια με πατζάρια ο δικός σου'".

Μιλάμε φυσικά για την φοβερή διχρωμία στο μαύρισμα μου. Ό,τι ήταν σκεπασμένο από t-shirt και βερμούδα είναι milky white και το υπόλοιπο (χέρια, πόδια, σβέρκος και άνω) είναι milko brown.

Ρισπέκτ του ολ δε πατζάρι προντιούσερς.

Σάββατο, Ιουλίου 18, 2009

Πάτρια εδάφη

Η δουλειά κάνει τους άντρες, οπότε οι πρώτες δύο βδομάδες διακοπών έκλεισαν στο χωριό, στον βόρειο Έβρο (και όταν λέμε β. Έβρο, εννοούμε Δήμου Τριγώνου- Τριεθνές). Ο πατέρας ανοίγει επιχείρηση και χρειαζόταν χέρια για όλα, από κουβάλημα και μπετά μέχρι καλωδίωση και ασύρματη δικτύωση. Το ενδιαφέρον φυσικά είναι το τελευταίο, η ασύρματη δικτύωση, καθώς έπρεπε να στηθεί ένα ασύρματο link 5 χιλιομέτρων, ώστε να έχουμε σύνδεση με την πλησιέστερη DSL. Θυμήθηκα τις εποχές που είχα αρχίσει να ψάχνω την υπόθεση των ασύρματων μητροπολιτικών δικτύων.

Τι ωραία που έχουμε μπει στην Κοινωνία της Πληροφορίας... Οι DSL συνδέσεις στις ακριτικές περιοχές είναι νεοτερισμός (το χωριό μου δεν είχε DSL πέρσι) και για να μην ζαλιστούν οι νέοι χρήστες από τις υπερηχητικές ταχύτητες, δεν δίνουμε πάνω από 2Mbit. Όσο για 3G, καμία από τις εταιρίες δεν δείχνει κάλυψη της περιοχής στο site της - οπότε σου έρχεται σαν "ευχάριστη έκπληξη" όταν πιάνεις οριακότατο 3G στα κεφαλοχώρια της περιοχής και το οποίο είναι φυσικά σαφώς καλύτερο από κάποια άλλα γειτονικά χωριά τα οποία δεν έχουν ΚΑΘΟΛΟΥ σήμα. Και φυσικά αυτά ισχύουν μόνο για τα ελληνικά δίκτυα, αφού τα βουλγάρικα και τα τούρκικα δίκτυα έχουν παντού κάλυψη, παντού σήμα και σχεδόν παντού 3G εντός ελληνικού εδάφους.

Θα μου πεις... ποιος χέστηκε για την πινέζα του χάρτη... Ο χάρτης όμως έχει πολλές πινέζες γύρω-γύρω, σε όλα τα σύνορα και όλα τα ακριτικά νησιά, και δεν νομίζω ότι πολλά από αυτά είναι σε καλύτερη μοίρα από τον νομό Έβρου. Αν η κατάσταση αυτή επικρατεί στην περιοχή αυτή, όπου υπάρχει κάποιος κόσμος* και συγκοινωνία**, δεν θέλω καν να φανταστώ τι γίνεται σε πιο απομονωμένα, μικρότερου "ενδιαφέροντος" μέρη...

Από την άλλη, ναι οκ οι επιδοτήσεις για ανάπτυξη επιχειρήσεων σε αυτές τις περιοχές είναι πολύ μεγαλύτερες (εώς και 3x) απ' ότι στα μεγάλα αστικά κέντρα, αλλά από την άλλη σχεδόν όλες οι σύγχρονες επιχειρήσεις χρησιμοποιούν μια σύνδεση internet ή κάποιες άλλες υποδομές που είναι αυτονόητες στις μεγάλες πόλεις. Όταν αυτές οι υποδομές δεν υπάρχουν, τότε η έξτρα επιδότηση δεν σε προωθεί να αποκεντρώσεις, προσπαθεί να σε ξεφορτωθεί.

Και για να ελαφρύνω λίγο το κλίμα, ναι, μεγάλο μέρος της πικρίας μου προέρχεται από το γεγονός ότι έπρεπε να σερφάρω για 12 μέρες με GPRS, το οποίο είναι απίστευτα επίπονο και αργό. Τουλάχιστον το ασύρματο link των 5 km εν τέλει έπαιξε άψογα και τις τελευταίες μέρες είχα wifi εν ώρα εργασίας. Εδώ υπάρχει μια (όχι τόσο) ενδιαφέρουσα ιστορία: το κατάστημα από το οποίο προμηθευτήκαμε τον εξοπλισμό μας είχε δύο διαθέσιμα "πακέτα" εξοπλισμού. Το ένα ήταν το, ας το πούμε, "pro" πακέτο, το οποίο ο μαγαζάτορας μας το προώθησε ως εγγυημένη λύση - κόστος γύρω στα €2000. Το δεύτερο πακέτο ήταν πιο "ερασιτεχνικό" και περιελάμβανε δύο παραβολικές grid κατευθυντικές κεραίες 21dBi, δύο κινέζικα access points της πλάκας μαζί με αξεσουάρ (βίδες, βάσεις, extension cords κλπ) - συνολικό κόστος περί τα 300κάτι ευρά. Είπαμε να ακολουθήσουμε την τύχη μας και να επιλέξουμε πρώτα τον "φθηνιάρικο" εξοπλισμό - το πολύ-πολύ να μας έμενε εξοπλισμός €300 για προσωπική χρήση. Τελικά, όταν πετύχαμε την στόχευση, η ένταση του σήματος ήταν εξαιρετική. Δεν πρόλαβα να κάνω αναλυτικές μετρήσεις, αλλά μια γρήγορη επίσκεψη στο speedtest.net έδειξε ότι εκμεταλλευόμαστε πλήρως τα 2Mbit της DSL σύνδεσης - το οποίο και είναι πρακτικά το ζητούμενο. Η απόσταση σε ευθεία γραμμή είναι περίπου 4.8km. Σαφώς και δεν έχω γνώση του τι κυκλοφορεί στην αγορά, αλλά τι παραπάνω μπορεί να προσέφερε αυτό το πακέτο των €2000;

-----
* : εκτός του ότι ο πληθυσμός σχεδόν διπλασιάζεται από μετανάστες στην Γερμανία που έρχονται το καλοκαίρι στην πατρίδα για διακοπές, υπάρχουν (φυσικά) τα στρατόπεδα, τα τμήματα ΑΕΙ-ΤΕΙ, τα φεστιβάλ Δήμου Τυχερού, Άρδα και Ηλεκτρονικής Μουσικής στην Σαμοθράκη, ο τουρισμός σε Σαμοθράκη, υδροβιότοπο Δέλτα Έβρου και Δάσος της Δαδιάς. Φέτος έχει ακόμη και Capoeira Camp στην Σαμοθράκη...

** : Εγνατία Οδός + Κάθετος άξονας στην Εγνατία = πολλά φορτηγά και το καλοκαίρι ΑΠΕΙΡΑ αυτοκίνητα Τούρκων μεταναστατών από κεντρική Ευρώπη που πάνε στην πατρίδα τους για διακοπές.

Δευτέρα, Ιουλίου 06, 2009

Με άγγιξε το impulse...

...και αγόρασα αυτόματα πριν λίγες μέρες το νέο πακετάκι Comviq Kontantsurf που έβγαλε η Tele2 (σουηδική κιν./σταθ. τηλεφωνία). Impulse buying και τα μυαλά στο μπλέντερ!

Το πακέτο περιέχει usb 3G modem, SIM κάρτα και κουπόνι για δωρεάν internet για 24 ώρες. Δεδομένου ότι το φτηνότερο 3G modem που είχα δει μέχρι τώρα έκανε 80+ ευρώ, η τιμούλα των 300 κορωνών (27€) για το πακέτο ήταν λουκούμι. Τσιμπάω το πακετάκι και τρέχω σπίτι να το δοκιμάσω. Το συνοδευτικό software είναι τελείως άθλιο, με μηδέν documentation για MacOSX, αλλά εν τέλει καταφέρνει να δουλέψει και το speedtest.net δείχνει 2.7Mbps. Το stickάκι είναι ένα Huawei E1550 με θεωρητικό μέγιστο τα 3.6 Mbps, συμβατό με GPRS/EDGE/3G/HSDPA/WCDMA, ενώ σαν bonus έχει και ένα microSD slot - δουλεύει και σαν card reader/flash disk! Αρχίζω να ενθουσιάζομαι!

Οι φόβοι μου επιβεβαιώνονται όμως όταν βλέπω στο site ότι το modemάκι είναι κλειδωμένο στην Tele2 και μου τινάζει τα σχέδια να το χρησιμοποιήσω στην Ελλάδα. Μερικές googlιές καταλήγουν σε ένα σουηδικό forum όπου αναφέρεται το DC unlocker, μια εφαρμογή που ξεκλειδώνει mobile broadband συσκευές. Η διαδικασία χρήσης του είναι λίγο μυστήρια, κατεβάζεις το πρόγραμμα, ανοίγεις account, αγοράζεις τον αριθμό credits που ορίζει ο τιμοκατάλογος ξεκλειδώματος (15 credits x 1€/credit = 15€ για το συγκεκριμένο), προσεύχεσαι να μην σου έφαγαν τα 15 ευρώ που μόλις πλήρωσες και πατάς unlock. Ελάχιστα δευτερόλεπτα αργότερα η εφαρμογή μου γράφει ότι το ξεκλείδωμα ολοκληρώθηκε επιτυχώς. Η δοκιμή με την SIM της Wind επιβεβαιώνει ότι το modemάκι όντως ξεκλειδώθηκε για τα καλά - 1.27Mbps στο σπίτι μου στην Θεσσαλονίκη. Συνολικό κόστος: 45€, εξακολουθεί να είναι το φτηνότερο 3G usb modem που έχω δει.

Για όσους ενδιαφέρονται, το χρησιμοποιώ με το Wind Προπληρωμένο ADSM, το οποίο είναι και η μόνη αξιόλογη λύση για προπληρωμένο mobile broadband στους ελληνικούς operators.

Επίσης, μια σημείωση. Το site της Cosmote είναι απαράδεκτα χαοτικό και άθλιο. Θάνατος δια ανασκολοπισμού σε αυτόν που το έκανε έτσι.


Σάββατο, Ιουλίου 04, 2009

Το καλό το αεροδρόμιο...

Ξεκίνησα να γράφω αυτό το ποστ μετά από σχεδόν 3 ώρες στο αεροδρόμιο της Πράγας - αναμονή για την πτήση προς Θεσσαλονίκη. "Συνδέομαι στο hotspot της T-Mobile, αγοράζω 3 ώρες wireless (περί τα 8€) και περνάω την ώρα μου" ήταν η πρώτη φράση...

Έτσι όπως τα έφερε η μοίρα, τα τελευταία χρόνια έχω αρχίσει να τρώω κάποιες ώρες σε αεροδρόμια, είτε μέχρι να ανοίξει η πύλη/το check in, είτε μεταξύ πτήσεων (ρεκόρ 5 ώρες αναμονή στην Ζυρίχη). Γι' αυτό κι έχω αρχίσει να έχω κάποιες ιδιαίτερες τεχνολογικές απαιτήσεις από αυτά...

Περιμένω πρώτα απ'όλα να έχουν wifi hotspots. Πείτε με στραβό, αλλά το θεωρώ πλέον απαραίτητη υπηρεσία - για μένα πιο σημαντική από το να έχει τηλεφωνικούς θαλάμους. Κινητό λίγο-πολύ όλοι έχουμε και με την πίεση της ΕΕ να πέφτουν οι τιμές roaming, οι θάλαμοι σταδιακά αχρηστεύονται - δεν ισχύουν όμως τα ίδια και για το mobile internet όπου οι τιμές πετάνε και τα ποσοστά χρήσης σέρνονται. Σε αυτή την απαίτηση μου είμαι σχετικά καλυμμένος, αφού λίγο-πολύ όλα τα σοβαρά αεροδρόμια έχουν ένα ασυρματάκι.

Θέλω όμως να είναι και φτηνό. Εννοείται φυσικά ότι όλες οι υπηρεσίες του αεροδρομίου είναι τιμολογήμενες για να σε εκμεταλλευτούν στο έπακρο αλλά μερικοί το έχουν τραβήξει στα άκρα και σε πιάνουν στην ανάγκη. Νομίζω ότι το ακριβότερο που έχω δει ως τώρα είναι 7€/ώρα στο Arlanda της Στοκχόλμης. Συγχαρητήρια εδώ στο Ελ. Βενιζέλος που δίνει 45 λεπτά δωρεάν πριν απαιτήσει να συνδεθείς στο επί πληρωμεί της Otenet - το μόνο άλλο δωρεάν wifi σε αεροδρόμιο που έχω βρει ήταν ένα "ξεχασμένο" ξεκλείδωτο στο Μόναχο... :D

Σημειωτέον, τα σωστά και πρόστυχα αεροδρόμια έχουν τέσσερις-πέντε WiFi providers για να διαλέξεις τον φθηνότερο, ενώ σχεδόν όλοι υποστηρίζουν roaming για συνδρομητές WLAN services (όπως π.χ. της iPass).

Θέλω όμως και πληροφόρηση για το αεροδρόμιο. Στα πιο σοβαρά αεροδρόμια (βλ. Ζυρίχη), στην σελίδα πληρωμής του hotspot βλέπεις ζωντανό feed πληροφοριών για το αεροδρόμιο: αναλυτική κατάσταση αναχωρήσεων/αφίξεων με πύλες εξόδου, τυχόν καθυστερήσεις, γκισέ check in κλπ - δηλαδή ότι δείχνουν οι οθόνες μέσα στο αεροδρόμιο, και μάλιστα χωρίς να χρειαστεί να πληρώσεις. Με αυτή την λογική, μαύρο σε αεροδρόμια που απλά στήνουν το hotspot ενός ISP με default configurations, χωρίς παραμετροποιήσεις και τέτοιες επιπρόσθετες υπηρεσίες. Τέτοια αεροδρόμια περιλαμβάνουν την Θεσσαλονίκη με το απαράδεκτο OnWireless της Otenet και σχεδόν όλα τα γερμανικά που τα έχει πάρει εργολαβία η T-Mobile.

Επίσης, θέλω το αεροδρόμιο να έχει site σωστό και γεμάτο πληροφορία. Θέλω ΠΡΙΝ ακόμα φτάσω στο εν λόγω αεροδρόμιο να έχω διαβάσει που θα βρω wifi, πόσο κοστίζει, ποια μέσα μεταφοράς θα με πάνε στην πόλη κλπ. Υπάρχουν εγκληματίες όπου απλά ΔΕΝ υπάρχει επίσημο site και καταλήγεις να επισκέπτεσαι άθλια ανεπίσημα sites από άσχετους - "θαυμάστε" sites αεροδρομίων Πράγας και Θεσσαλονίκης...

Τέλος, αλλά πολύ σημαντικό, περιμένω να βρω πρίζες! Δεν γίνεται, σε κάποια φάση η μπαταρία του laptop θα λυγίσει, το κινητό σου θα αδειάσει... Η μία λύση είναι αυτή της Πράγας, όπου υπάρχουν πρίζες διάσπαρτες από δω κι από κει. Η άλλη, πιο κυριλέ, λύση είναι της Ζυρίχης, όπου υπάρχει dedicated χώρος για χρήστες laptop, με κανονικά γραφειάκια και πρίζες για να κάτσεις και να κάνεις την δουλειά σου.

Και επειδή με έχει πιάσει το απαιτητικό μου, θέλω όλα αυτά να ισχύουν και για σταθμούς τρένων, λεωφορείων και λιμάνια. Τουλάχιστον ένα wifi βρε αδερφέ...

Καλημέρα και από Θεσσαλονίκη. Φτάσαμε επιτέλους.

Τετάρτη, Ιουλίου 01, 2009

Καύσωνας

Ρε ποιος θα το πίστευε ότι θα μας χτυπούσε καύσωνας στην Στοκχόλμη... Τις τελευταίες μέρες έχω ρίξει ιδρώτα με την σέσουλα. Η θερμοκρασία πιάνει σταθερά 25-27 βαθμούς, το οποίο φυσικά και δεν ακούγεται τρομερό, αλλά για μια χώρα όπου δεν υπάρχουν καν οι έννοιες κλιματιστικό και ανεμιστήρας (όπως δεν υπάρχουν καλοριφέρ στην Κρήτη :D) και που οι ακτίνες του ήλιου δεν φιλτράρονται από το νέφος και την ρύπανση, ο ήλιος σε βαράει κατακούτελα. Κουτόφραγκοι Σουηδοί, θέλατε καθαρή ατμόσφαιρα... φάτε τα τώρα!

Πραγματικά, μου φαίνεται ότι πήρα χρώμα, είμαι σίγουρος ότι μια-δυο από τις τελευταίες μέρες ήμουν στα όρια της ηλίασης και οι ξεναγήσεις που κάναμε για τους μουσαφιραίους μας (η απόβαση των muzungus) σήμαιναν πολλές ώρες περπάτημα κάτω από τον ήλιο.

Ο οποίος ήλιος, σημειωτέον, αυτή την εποχή είναι στα φόρτε του - βραδιάζει μετά τις 11μμ και στις 3.30πμ έχει ξημερώσει. Το σπίτι βράζει από νωρίς τις τελευταίες 8-9 μέρες. Δεν ξέρω τι φταίει, αν φταίει η πιο καθαρή ατμόσφαιρα που δεν έχει νέφος να δουλέψει ως φίλτρο ή αν η γωνία με την οποία πέφτει η ακτινοβολία είναι διαφορετική λόγω μεγαλύτερου γεωγραφικού ύψους ή αν οι Σουηδοί έχουν special ήλιο, αλλά ο ήλιος βαράει στο κεφάλι αλύπητα.

Και αυτό που ενίσχυσε το ...impact της ζέστης είναι ότι πριν 10 μέρες έβρεχε τα άντερα του και παιδευόταν να περάσει τους 12 βαθμούς. Είπαμε στους μουσαφίρηδες να φέρουν και κανά μπουφανάκι για να μην κρυώσουν και ο καιρός τους έλιωσε στην ζέστη.

Rant over, πίσω στον βραστήρα μου.

Παρασκευή, Ιουνίου 19, 2009

iPhone tethering σε μη υποστηριζόμενους operators

Background:
Ήμουν από τους πρώτους άρρωστους που αγόρασαν το iPhone 3G πέρσι τον Αύγουστο όταν το κυκλοφόρησε η Vodafone, χωρίς όμως συμβόλαιο. Εντός ελληνικών συνόρων χρησιμοποιώ μία Wind F2G (καρτοκινητό) και εντός σουηδικών συνόρων έχω σύνδεση/συμβόλαιο με την Tele2. Καμιά από τις δύο εταιρίες δεν είναι επίσημος διανομέας του iPhone (Ελλάδα: VF+Cosmote, Σουηδία: Telia+Telenor), οπότε όταν έκανα την αναβάθμιση σε fw3.0, δεν μου περάστηκαν τα carrier settings για tethering, διότι πολύ απλά η Apple (ή οι εν λόγω operators) δεν παρέχει .ipcc files (τα αρχεία που έχουν τα internet, tethering, voicemail και MMS settings) για μη επίσημους διανομείς/operators. Χωρίς τέτοιο αρχείο, δεν εμφανίζεται καν η επιλογή για tethering.

How-to:
Η λογική είναι ίδια με όλα τα tethering guides που θα βρείτε στο web - δημιουργείς το .ipcc με τα σωστά settings για τον operator σου και τα περνάς στο iPhone. Απλά, τώρα υπάρχει κάποιος που το κάνει αυτόματα για σένα :)

Θεωρούμε ότι έχεις πρόχειρα τα settings μπροστά σου. Για Tele2, το APN είναι internet.tele2.se χωρίς username/password.

Άνοιξε τον Safari στο iPhone σου, μπες στο http://help.benm.at και πήγαινε στο δεύτερο MobileConfigs με την ένδειξη Create.




Τα πράγματα είναι απλά - βάζεις τα settings για τον operator σου, γυρνάς και το Enable Tethering στο On. Μην αγχώνεσαι, Visual Voicemail μάλλον δεν έχεις (εκτός κι αν είσαι στην AT&T), οπότε άστα κενά. Πάτα το Generate και είσαι έτοιμος.



Η επιλογή για το tethering είναι στα Settings -> General -> Network. Σε μένα τουλάχιστον, με αυτή την μέθοδο ΔΕΝ εξαφανίστηκε το μενού Cellular Data Network, όπως π.χ. έγινε με το iPhone του Γιάννη που έχει πλέον το .ipcc της Cosmote εγκατεστημένο (αυτόματα, με την αναβάθμιση σε 3.0).

Τρίτη, Ιουνίου 16, 2009

Opera Unite

Personal cloud είπε η Opera, today we reinvent the web είπε η Opera, τσίμπησα κι εγώ και κατέβασα την beta έκδοση του νέου της browser, τον Opera Unite.

Εγκατάσταση, activate Unite, δημιουργία account μπλα μπλα μπλα, ας δούμε τι μπάλα παίζουν τα συννεφάκια του Unite.

Αυτές είναι μερικές από τις προεγκατεστημένες υπηρεσίες του Opera Unite. Ο Unite, αυτό που κάνει είναι να hostάρει τις υπηρεσίες αυτές στον υπολογιστή σου και να τις κάνει διαθέσιμες στα άτομα που θες εσύ (όλους, password-controlled, private). Η λογική είναι zero-configuration, παίζει με το UPnP του router σου, εσύ δεν θα χρειαστεί να σετάρεις τίποτα.

Τα File Sharing, Media Player, Photo Sharing και Web Server δουλεύουν με τον ίδιο τρόπο: ενεργοποιείς την υπηρεσία, επιλέγεις τον φάκελο με τα επίμαχα αρχεία, η υπηρεσία ενεργοποιείται. Κατά τα default options, σου δίνεται ένα unique URL το οποίο μπορείς να το δώσεις στους φίλους για να μπουν να δουν π.χ. την music library σου και να ακούσουν μουσική:
ή μπορούν να πάνε στο notebook.your-username.operaunite.com/media_player και να μπουν χρησιμοποιώντας κάποιο password.

Τα Fridge και The Lounge είναι υπηρεσίες Post-It notes και chatroom. Ο έλεγχος της πρόσβασης είναι ο ίδιος με τις προηγούμενες υπηρεσίες. Βάλε κι εσύ μια υπενθύμιση στην πόρτα του Ψυγείου:

Ωραία πράγματα. Αυτό το self-hosting πράγμα μ'αρέσει, πλέον είναι φοβερά εύκολο να πεις στον φίλο σου "πάρε το URL και δες τις φωτογραφίες που πήρα" - δεν χρειάζεται upload πουθενά. Το όλο σετάρισμα είναι πολύ εύκολο και μόλις το sharing εκπληρώσει τον σκοπό του, δεξί κλικ και stop service, ή ακόμα πιο εύκολα, κλείνεις τον Opera. Φυσικά, δεν πρόκειται να αντικαταστήσει ποτέ υπηρεσίες όπως π.χ. Flickr, καθώς ο σκοπός αυτών είναι άλλος, αλλά για να μοιράζεσαι αρχεία, φωτό και media files σε έναν στενό φιλικό κύκλο το Opera Unite μάλλον είναι προτιμότερο... Είμαι σίγουρος πάντως ότι όταν κάποιοι έλεγαν ότι ο browser είναι το OS του μέλλοντος, μάλλον δεν είχαν κάτι τέτοιο υπόψη τους. Μπράβο στην Opera για τo συνεχές innovation στους browsers.

Επίσης, είχα ξεχάσει πόσο γρήγορος είναι ο Opera στο rendering :D